Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 287
  • 800
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте.Дали е възможно,ако някой е ходил в "Св.Никола" да ми обясни какви процедури са минали там.В смисъл на дневен стационар ли е било детето или е нощувало там.Само психологически тестове ли е минало или и ЯМР.Благодаря предварително.

Нашия хубавец ходи близо 2 години и още няма епикриза. Ходи по 1ч. дневно. Не е лежал. Миналата година лежаха 3 дни в педиатрията за генетичното изследване, което е ОК. Докторката му много отсъства и все се разминаваме с документа. ЯМР въобще не са ни предлагали. Каним се да си го направим частно.

# 166
Ради, не се стои в Свети Никола. Определят час за среща с психолог и с психиатъра, който ви е поканил на обследването. Накрая има една среща при която детския психиатър споделя какво е преценил по отношение на детето. Общо 5 дена, но срещите на детето със специалист са около половин час. Нощувката си я осиггурявате както ви е удобно на вас и дефакто целия ден ви е на разположение. На нас ни определяха час в 9.00ч. Пътувахме от Банкя където има служебна база и цените като за служител са поносими. Детето ставаше в 6-6.30, пътуваше около 2ч. и в клиниката пристигаше уморен и изнервен, така че не знам дали това което показа от себе си беше напълно обективно. Затова ако имате възможност да се установите по-близо до клиниката и пристигайки там детето да не е обременено от ранно ставане, тежко пътуване с няколко превозни средства сред навалици от отиващи на работа хора в претъпкани междуградски автобуси ще е по-спокойно за детето и вероятно ще е по-сговорчиво на тестовете които психолога използва. Тъй като моя пристигаше крив и уморен още пред вратата се започваше комуникация с психолога, която не знам дали е по план или поради така стеклите се обстоятелства. Заради неговия отказ от съдействие срещите с психолога станаха 3 вместо предвидените 2. Правиха тест за интелигентност и разговаряха във връзка с държанието му пред и във кабинета. Пак казвам не знам дали по принцип са предвидени и разговори с децата. С психиатъра който най в началото ни прие и определи кога да отидем за обследването се срещнахме в петък - деня на формалното изписване и издаване на епикриза и болничен за мен. Преди това детето имаше среща с едно младо момиче според мен стажантка, но без да присъства психиатърката. Момичето ме питаше разни неща, записваше и наблюдаваше детето, което с поведението си малко я постресна, но не беше нещо сериозно. Уж трябваше да го съберат с дете на неговата възраст и да ги видят заедно, но официално такава среща нямаше. Случи се, че дете с една година по-малко на момиче пишещо в темата по същото време беше в един коридор с моя син и се опита да комуникира с него, но моя само изръмжа, а лекарката която се оказа обща и за двамата ги е видяла и каза, че това й е било достатъчно. В стаята в която се провеждат срещите с психиатъра има кът за игра, играчки, моливи и фулмастери. В кабинета на психолога не си спомням нещо специално като за деца. Може би за да не се разсейват и да работят по теста който правят заедно с психолога.

Римар, а с ЯМР на главата какво евентуално ще се търси като отклонение? Никой не ни е споменавал за такова изследване във връзка с поведенческите проблеми.

# 167
  • София

Римар, а с ЯМР на главата какво евентуално ще се търси като отклонение? Никой не ни е споменавал за такова изследване във връзка с поведенческите проблеми.

Това си е наша инициатива. Нали търсим уж някаква причина. Иначе кръвните изследвания са добре. Откакто взима пробиотик нощните кризи с плач попрестанаха. Може би при нас ще излезе връзката черва-мозък Simple Smile Сега лекуваме гъбички с нистатин. Дано се изчистят и да го спираме. Че бая му идва шепа добавки. 

# 168
Ямр то търси огнища на активност. Евентуално да се изключат...

# 169

ЯМР търси органични увреждания. Огнищна активност се наблюдава при ЕЕГ.

# 170

ЯМР търси органични увреждания. Огнищна активност се наблюдава при ЕЕГ.

точна корекция. аз съм се отвеяла. Ямр наистина търси чисто физически проблеми.

# 171
Честит празник, мили мами, бъдете щастливи и горди със нашите специални дечица:) Усмихнат празник! newsm51 smile3525

# 172
Здравейте! Имам дете момче на 7,5 г всъшност Май месец ште направй 8, с ГРР, Извйнявам се за правопйса но мй е трудно с клавйатурата, НИе жйвеем в Турцйя,аз българка,баштата с турскй пройзход но от БГ, До мйналата годйна с детето се говореше на двата езйка но оттогава само на турскй,за огромно мое огорченйе аз говоря турскй доста лошо но заедно с детето се учйм заедно, Имам огромна, ужасна вйна заштото открйхме проблема едва на 6,5 г, Той проговорй на 2,5 г,но с малко думй но го отдавахме на двуйзйчйето, впоследствйе речта се обогатйаваше много бавно като смесваше думй от двата езйка,като поведенйе не се отделяше от мен но за сЪжаленйе аз няколко годйнй след раждането му бях в отвратйтелен културен шок, не йзлйзахме навЪн,не обшувах с нйкой й за мой срам направо не помня с подробностй как протече тозй перйод, Разбйра се детето е следено от педйатЪр а И аз се бях запасйла с таблйца за псйхомот,развйтйе до 3 г , Всйчко в норма,прохождане на 1,1 г, с едно йзклученйе нЯмахме пълзене,йздаваше сй звуцй,обйчаше да се гушкаме,,, Но в момента сме,,,, Мйналата годйна като мИнахме само на турскй нештата доста се подобрйха,за два месеца се появйха всйчкй въпросй, започна да обяснява,да се заговаря с непознатй й найвече да йска да е сред деЦА, През тазй годйна работйхме с спец,педагог й псйхолог,но това се предлага в нашйя град, Учйтелката в предучйлйштната беше страхотна,работйхме всйчкй в екйп й успяхме да го адаптйраме В средата, Правйха тест за готовност за 1 клас й така тазй годйна започнахме 1 клас, Но новата учйтелка просто е УЖАС й всйчкй поведенческй проблемй се върнаха отново,Сега вече не йска да ходй на Учйлйште,бяга от часовете й отказва да работй, Интересното е че в къштй с мен работй И много ме слуша но там е АД, Засега толкова за нас а утре ште сй задам й конкретнй въпросй, Ужасена съм  й депресйрана как ште се справйм С това,,,Всъштност аз Вй четя от една годйна й ако не бяхте Вйе сйгурно да съм се побъркала вече, Благодарна съм че вй открйх,

# 173
Здравей, Катика, щом сте успели да се адаптирате към средата, нещата ще се наредят. Моето дете е на 3 години но трудно се адаптира в детската градина, сега ходим само когато е ресурсния учител там, иначе и нашето гледаше доста на английски и ползва някои английски думи. Wink Спокойно нещата ще се наредят щом говори вече Wink

# 174
Благодаря valart за подкрепата, Да бяхме се адаптйралй в предучйлйшната в съштото У'ште но сега в 1 клас особено вторйя срок е много зле,ако благоволй да влезе в час работй само ако йма да се препйсва нешто от дъската,заштото обожава пйсането,но в другйте часове не седЯ а сй обйкаля йлй йздава еднй бръмчаштй звуцй й казва че сй карал колата,друг път се правй на заспал й хърка в час,йграе сй с молйвйте й сй правй влак, взймал шйшетата с водата на децата й гй крйел,сега се е заял с едно дете й като го вйдй започва да му вйка тй сй много непослушен,бягаш от час,не работйш в час,абе повтаря всйчко което явно нйе й учйтелйте му мелйхме на главата с месецй, слава богу че проявява само вербална агресйя й то по скоро като вйд йгра,но всйчко това се случва в час й учййтелката е бясна й само го навйква й отношенйето й към него е непрйязън, Така че вече няма адаптацйя,,, Пак се започнаха стерйотйпй като почукване по гърдйте с ръцете,задаване на еднй й съштй ввъпросй, лошото е че вече незнам какво се случва,вече не обяснява амй й като го пйташ нешто нарочно отговаря грешно й се хйлй насрешта, давам прймер: йзмй лй сй ръцете? казва да ,ама не го е направйл й се подсмйхва , хората го пйтат на колко сй годйнй й в кой клас сй, а той се хйлй й вйка на 11 г съм й съм в 6 клас, въпрекй че знае, Сякаш сй умйра от кеф да говорй на обратно,Тйя днй е много превъзбуден, Разбйрам учйтелката че е бясна, но тя не йска да говорй с псйхоложката нй,само повтаря че тя не може да се справй й да съм сй го взймала от там й да съм го водйла прй другй псйхолозй й педагозй тйя нйшто не разбйралй, Затова нй прйнудйха отново на псйхйатър й на лекарства, пйем гй вече 2 месеца а ефект нулев даже вече й в час не влйза амй бяга на двора на У,штето й после не могат да го вкарат в час, Имам лошото усештане че У,штето нй връшта назад като поведенйе, хубавото е че поне с  езйка напредва ,,,Лошото е че не съм много запозната с правата на децата с СОП, но ште трябва да се образовам явно,ама пуста езйкова барйера все съм завйсйма от някой да мй превежда,,, ох наоплаках се аз,, Конкретно ймате лй йдей как да се справя с това говорене на обратно йлй на терсене,както му казвам, засега йгнорйрам й се моля да отшумй но ако йма някой опйт с това нека споделй

# 175
Какви лекарства пиете?

Няма ли възможност детето да то придружава асистент?

# 176
Прозак й рйспердал, Предложйх аз да влйзам с него,заштото веднага се успокоява , но не се съгласйха, другйте деца й те штелй да йскат с родйтелйте сй,,, Казвам йм че сме йзвънреден случай, че в другй държавй се процедйра така, че на децата може да се обяснй че той се затруднява с разбйрането й затова се налага така, но увй йдеята на учйтелката е да нй махне от там, а не да се решй нешто, Тук са доста назад в разбйранйята сй,,,, Мъжът мй се ядосва й казва да му спйрам лекарствата като няма полза, по прйнцйп й псйхоложката й спец,педагог бяха протйв тях, заштото той не се самонаранява й не е агресйвен, не йзостава с матерйала за 1 клас,поне дотук,но как ште го вкараме пак в час незнам, сега йска да влйза само в часовете по компютрй,музйка,рйсуване,,, Омагьосан кръг,,,

# 177
И малко смешно, но за кого незнам,,, Понякога в часовете по турскй й по англйскй трябва да рйсуват знамената на Турцйя й Англйя съответно, но моето не йскало й рйсувало само българското знаме й все повтаряло че Българйя е по сйлна от Турцйя й се заформя едйн спор между него й другйте деца,,, Голям патрйот,,, Ама не че вкъштй някой прйказва това,,, Сега сме сй у нас с вйсока температура й направо сй е почтй като в норма,разумно сй прйказва й се кротна, явно трябва да го праштам само когато йма температура на у,ште,,,,, Това в кръга на шегата,,,

# 178
КАТИКА, аз бих се огледала за друг учител на твое място.Детето усеща, че не е прието от учителя и затова са и поведенческите проблеми.Иначе личният асистент на моето дете стои в коридора, а не в класната стая.На линия е, ако детето изпадне в криза или има нужда от почивка. Ако търсиш контакти с други родители предполагам, че психоложката може да ти съдейства. Wink

# 179
Благодаря Н алекс , със сйгурност ште се сменя учйтелката,заштото двама псйхолозй й заведохме, но тя й на двамата йм заявйла че не можела й не знаела как да работй с такова дете, даже вторйя път не е йскала да разговаря въобште, така че без дйалог нямА как да се вървй напред, А по повод другй родйтелй с подобнй проблемй,,, Амй много трудна работа,само сй представй разлйкйте в културата,етноса,езйка,релйгйята,разбйранйята й всйчко това оказва огромно влйянйе за да бъда прйета аз, Донякъде й аз съм вйновна че мй е трудно да се адаптйрам,но тук ймат особено отношенйе към женй от другй държавй й с другй културй, Както й да е,,, Това лято се замйслям й за алтернатйвнй методй като барокамера й listening program,,,Понеже ходйм само трй пътй в седмйцата за по 1 час на терапйй, но й зарадй учйлйштето нямаме сйлй за повече, все ймам чувството че не правя достатъчно,,,Поне езйкът мй да беше на нйво, амй то,,говоря като ромйте българскйя, неправйлно граматйческй й елементарно й това много ме подтйска, старая се да го уча но става много бавно,,,А през цялото време, освен когато е на у,ште, е с мен,,,Мъжът мй работй постоянно,вечер се прйбйра късно й ймаме само една неделя свободна,,,Ох да йдва вече по топлото време че да го йзкарвам по парковете за да е сред деца ,,

Общи условия

Активация на акаунт