Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 016
  • 824
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Преди 3 седмици, за съжаление не успяхме ние да купим панелна гарсониера до Общината Младост 3,  на ет.5, външна стена на хола,  преустроена, като кухнята е изместена на усвоената тераса към хола. Имаше за ремонти, но не големи. Офертна цена 41500Е, 9 огледа първия ден, 3 ма желаещи да я купят на офертна цена с поемане на разходите.

Колко кв.м е и коя година на строителство е гарсониерата?
44кв. , 1982г

Благодаря ти!  bouquet Моята е с по-добри параметри, исках да видя какво мога да очаквам.

# 106
нестабилност в банковия сектор (КТБ), както и много ниските, направо безумни лихвени проценти
Напълно съгласен съм. Ония дето купуваха по 1500 евро на зелено през 2006-2007 още не знаят откъде им дойде тогава, сега новата криза ще ги довърши съвсем. Който се усети разпродава в момента, макар и на по-ниски цени отколкото е купувал, само да се отърве навреме. Оттам и повишения брой сделки. Скоро отново ще се пукат балони при имотите, рецесията чука на вратата, а и не само тя ... войната в Европа е неизбежна максимум до 1 година.

# 107
Според мен също е фактор, че за тези 8 години, или колкото минаха откакто беше последния бум, си отрасна цяло едно поколение, които са готови да купят първото си жилище. И това води до някакво увеличаване на търсенето - хората, които тогава са студенти или дори тийнове, вече са порастнали и са готови да съзадат семейства или да се отделят от родителите - моите колеги във възрастен диапазон 25-35 години масово си купиха апартаменти послендите 2 години или сега търсят, предполагам не са някакво изключение от връстниците си.

# 108
  • София
В София масово разпродаване не виждам.  Пресилено ми се струва горното изказаване.
Лихвите по депозити са съвсем прилични, безумни бяха преди две години. Просто КТБ и разни други изкривяваха нормалните нива. Наясно съм, че хората сме алчни по принцип и искаме да получаваме доход, ей така докато "парите ни и ние спим", но отмина това време. От друга страна бизнесът има нужда от евтино финансиране за да се развива. Е, това няма как да стане, ако парите са скъпи.
Не знам чие точно изказване коментира julian, но българинът не забогатява, всъщност свива потреблението и заделя повече настрана заради предстоящата криза и защото е несигурен за бъдещето си.

# 109
  • София, Bulgaria
Преди две страници публикувах СТАТИСТИКА покупко -продажбите последните няколко години.  Както за София така и страната. Там всичко ясно се вижда, няма нужда от предположения, ЦИФРИТЕ ЯСНО ГОВОРЯТ какво, как се е случвало и какво се случва в момента. Данните са взети от регистрите на Агенцията по вписване. Преди няколко седмици излезе и официална статистика с 18% са се увеличили парите на българите в банките спрямо 2014г.

# 110
  • София...........
Какво ще кажете за Лагера Тюлип?

# 111
  • Sofia

Гледахме го преди време когато започвахме да търсим имот. Цените бяха по-ниски от останалите. Тогава ми стана странно как комплекс построен преди много време не е продаден - голям част от него и не е населен - дори и продадената част. Тогава започнах да търся информация и една от тях за блока след земетресението в Перник ме отказа напълно. Повече няма да говоря - всеки си решава какво да правя.

# 112
  • София...........

Гледахме го преди време когато започвахме да търсим имот. Цените бяха по-ниски от останалите. Тогава ми стана странно как комплекс построен преди много време не е продаден - голям част от него и не е населен - дори и продадената част. Тогава започнах да търся информация и една от тях за блока след земетресението в Перник ме отказа напълно. Повече няма да говоря - всеки си решава какво да правя.

Точно за това разпитвам... след толкова години и 50 % не е населен, а в същото време ниски продажни цени в сравнително добър квартал(малко в края към някакви комини и от долу не знам какво...). Общите части са прекрасни и тн....

# 113
  • Sofia
Визирах един представител на имотните брокери, който говореше на една конференция пред колегите си и съответно му беше направено интервю по телевизията. Човека просто си пускаше въдиците и разказваше  провокативни небивалици, осъзнавайки, че говори по ТВ.

Под безумни лихви имам предвид такива под 1% и те са безумни не на фона на лихвите в Европа, а на база лихвите които искат за кредитите. Не може хем ипотечни лихви да са високи, хем депозитите да са ниски.

По отношение на продажбите на имотите си мисля, че е въпрос на узряеане на момента. Както е имало хора чакащи 8 години за собствено жилище и са си купили такова сега, така и преди година е имало хора чакащи 8 години за жилище, както и такива, които преди 3 години също са чакали 8 години. Т.е всяка година си има определен брой хора имащи нужда от жилище и закупуват такова. Въпрос на математика кое ще ти е по-изгодно заем, наем и т.н.

Нямам идея дали хората продават на килограм, но е факт, че има много голям брой хора с много неизгодни покупки, които се чудят какво да правят тъй като лихвите преди години бяха свръх скъпи и по този начин апартамент на реална стойност от 100к им излизаше 250-300к след изплащането му. Такъв имот ако го продадеш сега може и да не му вземеш дори реалната стойност.

# 114
  • София
А как изчисли, че са високи? Знаеш размера на всички разходи за една банка за депозитите и всичките разходи по кредитите? Напротив маржът е минимален и затова повечето банки се пренасочиха към вдигане на таксите.

# 115
  • Sofia
Простичко е - гледаш банковите депозити, гледаш ипотечните кредити в нормални държави като Германия и Англия и сравняваш разликата между двете, след това гледаш България и плачеш. При това, в България риска за банките е минимален, с оглед на факта, че няма фалит на частно лице и че дълга се дължи до 9те коляно от наследниците. Да не говорим за супер некоректни практики с поръчителите, допълнителните застраховки живот и т.н. Практически в България си заробен по зверски начин с един ипотечен кредит, за разлика например от САЩ където фалираш, губиш жилището си и въпроса е приключен. Така, че ДА, безумно високи са ипотечните кредити. В крайна сметка не случайно е ФАКТ, че най-голямата мафия е банковата, при това не просто в БГ, а в световен мащаб.

# 116
  • София
Последно включване, че доста излязохме от темата.
Сравнения с държави без да се отчита кредитния им рейтинг, законовата база(да, вкл. за фалитите, но и бързината и ефективността на съдебната система и прочие) е неуместна според мен.
Отчетите на банките са публични в крайна сметка.
Лобита/мафии има всеки атрактивен бизнес, сега ако мечтата е да работят на загуба или да изчезнат въообще отиваме в сфертата на утопиите.
Успех на всички участници на имотния пазар!

# 117
julian, само ремарк, относно лихвите по кредитите - според мен в момента са в пъти по добри от преди години. Поне аз не си спомням такива лихви да е имало преди. 4,81, 4,75 (конкретни данни взимам от наш такъв и на колега от август 2015) за физически лица по ипотечни кредити, и още по-ниски дори за фирмени, ако желаят да купят имот, все пак не е имало.

# 118
julian, само ремарк, относно лихвите по кредитите - според мен в момента са в пъти по добри от преди години. Поне аз не си спомням такива лихви да е имало преди. 4,81, 4,75 (конкретни данни взимам от наш такъв и на колега от август 2015) за физически лица по ипотечни кредити, и още по-ниски дори за фирмени, ако желаят да купят имот, все пак не е имало.

Само да споменем, че повечето лихви в момента се изчисляват на шест месечен EUROBOR, който в момента е на рекордно ниски нива, така при евентуалното му покачване, което ще стане в скоро време много хоро ще изреват. Кризата наближава и тогава ще видим тези брокери, които говорят, че пазара бил на продавачите, какво ще говорят тогава.

# 119
  • Sofia
Поне аз не си спомням такива лихви да е имало преди. 4,81, 4,75 (конкретни данни взимам от наш такъв и на колега от август 2015) за физически лица по ипотечни кредити, и още по-ниски дори за фирмени, ако желаят да купят имот, все пак не е имало.
В момента в Германия можеш да вземеш двойно по-евтин заем. Само до преди няколко години, когато в UK можеше да получиш заем за 4.5%, тук бяха около 8-9%. Т.е. очевидно има една тенденция в България заемите да са 2но по-високи, като отново процентите за депозите бяха сравнително ниски (голям марж межу депозити и заеми), което обезмисля да говорим за кредитен рейтинг на България и това с колко евтин/скъп, външен финансов ресурс разполагат банките. Да не говорим, че някои от банките са международни. Просто в България липсва конкуренция по всяка една ос. Виждаме го при банките, виждаме го при горивата, виждаме го във всяка една сфера на икономиката.

Иначе не отричам, че 4.8% по принцип е супер лихвен процент. Не случайно коментирах онези бедни души, които са закупили апартаменти преди 8-9 години, когато имотния балон беше надут до безобразие, а ипотечните заеми бяха с лихви над 10%. Само преди 15 години апартаментите в София бяха между 2 и 3 пъти по-евтини, което кореспондираше с реалностите в България, както с инфраструктурата (достъпност/транспорт, уреденост, електричество, вик, детски градни, екология). Всеки път когато имам възможност да разгледам някой немски град, осъзнавам в какво гето живеем тук и колко сериозно са надценени имотите в София (и като цяло в големите БГ градове).

Общи условия

Активация на акаунт