Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 067
  • 824
  •   1
Отговори
# 180
Или теглиш ипотечен кредит за сумата, която не ти достига да закупиш жилище.

Иначе нека се включат други момичета, скоро мисля atadar направи две последователни сделки, май най-лесно стават, като се довериш на един брокер да ти движи и на двата фронта нещата, те би трябвало да са най-запознати как да ги съчетаят нещата.

Мислих много варианти да запазя това жилище, но става сложно- ние сме общо трима - трябва да тегля голям кредит, да наплатя на другите, а ако остана задължително трябва да ремонтирам, а и  мисля, че вече не бих била щастлива на това място...Затова предпочетох ако ще тегля заеми да е за ново. Много трудно взех решението и още се чудя дали е правилното, още повече, че винаги съм живяла в центъра на Варна, в сравнително качествен апартамент, а сега май ме очакват панелни покрайнини...Продажбата на текущата къща няма да я движа аз вероятно, но мога да обясня моите съображения на брокера, който съсобствениците ще ангажират. Просто исках да чуя някакви сходни истории, за да се ориентирам как да действам.

# 181
Последно къща или апартамент продавате...
Според мен проучи пазара, къде какво за колко се продава и после прецени, дали ще си под наем докато намериш нещо, или ще купиш панел в краен квартал.

# 182
  • София, Bulgaria
airy, според мен трябва да действате по следния начин: След консултации се ориентирате каква би била продажната цена на вашия имот. От нея приспадате всички разходи по сделката/ половината от нотариални такси, ако така е прието във Варна да бъде и  комисиона на агенцията/ Получавате чистата сума, която би останала за Вас. Тази сума я делите по равно на тримата наследника и получавате сумата отговаряща на вашата част. С тази сума, плюс останалите средства, с които разполагате, както и възможността да ползвате кредит, ако е опция за Вас. Така ще получите вашия бюджет. В него трябва да вземете предвид и разходите, съпровождащи новата сделка. Така ще знаете колко пари имате и съответно какво и къде може да купите.
Може като стартирате продажбата на имота и Вие да почнете да гледате за вашия бъдещ апартамент, така ще спечелите време, за да се ориентирате и да се подготвите. Когато вече имате купувач и получите част от парите от предварителния договор, може и Вие да предприемете конкретни стъпки, като конкретен избор и депозиране на имот. Много е важно да съобразите сроковете и двете сделки. Добре още в началото да осведомите купувачите, че ще Ви трябва време, за да купите имот и най-вероятно няма да може да предадете владението при окончателното плащане, както е обичайно. Така ще имате купувачи, който са ок с това.

А относно вещите Ви, трябва да се организирате по-рано и да прецените, според размера на новия апартамент, какво може да пренесете там и с какво ще трябва да се разделите.

# 183
  • Пловдив
Здравейте,

Ще взимаме ипотечен кредит и за това направихме оценка на апартамента, в който живеем, която се изисква от банката. Въпросът ми е дали такава оценка е актуална за пазара или тези оценки се правят до толкова, че да може да се отпуснат едни пари?

Благодаря!

# 184
  • Sofia
Когато ние купувахме апартамент с ипотечен кредит оценката беше реална според пазара. Изготви се на база продажните цени на сходни имоти в същия район. Нашата беше около 10% по-ниска от цената на жилището, но все пак се вземат всякакви апартаменти и по-стари, с по-лошо изложение и т.н.

# 185
  • Варна
Здравейте. От известно време си търсим къща във Варна ( много близо до Варна ) . Спрели сме се на една в кв. Изгрев съвсем близо до панелните блокчета на ул. Невен. Над околовръстното. Някакви мнения за района?http://www.stefanovinvest.com/kod.php?kod=9632&searching=yes

# 186
tomeva, благодаря ви за конкретните насоки. Ще разводня темата още малко- вече се срещнах с един брокер- оцениха настоящия апартамент (малко над 100 кв) на не повече от 70000Е при положение, че двустаен в същия блок, в сходно състояние в момента се предлага за 52000Е. Ако се продаде за тази цена на мен според дяла ми се падат 17500Е- лошо. Ако обаче трябва да наплащам, за да запазя апартамента- трябва да наплатя видно каква сума.... Аз останах леко безмълвна от нерадостните факти и си забравих всички останали въпроси......Ще се консултирам с още един брокер, но при всички положения едва ли информацията ще се промени драстично.
Доколкото разбирам с това се занимавате- какви са разумните срокове, с които един купувач би се съобразил да изчака според вас? И на каква цена съответно?  Би било чудесно двата момента да се застъпят, но как да се случи? Чета и другите теми- мамите са търсили м/у три и девет месеца...

# 187
  • София, Bulgaria
tomeva, благодаря ви за конкретните насоки. Ще разводня темата още малко- вече се срещнах с един брокер- оцениха настоящия апартамент (малко над 100 кв) на не повече от 70000Е при положение, че двустаен в същия блок, в сходно състояние в момента се предлага за 52000Е. Ако се продаде за тази цена на мен според дяла ми се падат 17500Е- лошо. Ако обаче трябва да наплащам, за да запазя апартамента- трябва да наплатя видно каква сума.... Аз останах леко безмълвна от нерадостните факти и си забравих всички останали въпроси......Ще се консултирам с още един брокер, но при всички положения едва ли информацията ще се промени драстично.
Доколкото разбирам с това се занимавате- какви са разумните срокове, с които един купувач би се съобразил да изчака според вас? И на каква цена съответно?  Би било чудесно двата момента да се застъпят, но как да се случи? Чета и другите теми- мамите са търсили м/у три и девет месеца...

Между 3 и 9 месеца търси, този който може да чака, а вашият случай не такъв. За около седмица максимум две може да видите всички апартаменти, които са на пазара и отговарят на Вашия бюджет. Ако не изберете нещо от наличните, остава да чакате да излезе нещо, но с темповете, с който излизат нови имоти това може да се проточи. Ако искате да имате време да избирате и да чакате, най-добре излезте на квартира и си търсете спокойно вашия имот. Предаването на владението в повечето случай е в деня на окончателното плащане, което във Варна е не повече от седмица, ако не се лъжа. Може да договорите владението да е след месец... ако се съгласят новите собственици и ако не бързат. Или да се договорите да останете под наем за определен срок. Всичко това са договорки, в който участват и двете страни. Препоръчвам още в началото да информирате кандидат купувачите, че ще Ви е нужно време, за да се изнесете, така че всеки да си прави сметка и да мисли иска ли, не иска ли. 

# 188
Здравейте. От известно време си търсим къща във Варна ( много близо до Варна ) . Спрели сме се на една в кв. Изгрев съвсем близо до панелните блокчета на ул. Невен. Над околовръстното. Някакви мнения за района?http://www.stefanovinvest.com/kod.php?kod=9632&searching=yes
За района:мои познати имаха вила там, доста голяма къща с красив изглед, наклона е лек. Мъжа пътува и вилата беше обзаведена доста луксозно, за съжаление ги обираха няколко пъти, въпреки камерите за видеонаблюдение. В района има цигани и явно те са крадците. Продадоха вилата и по техни думи, отървали са се. Съвестем близо до панелните блокчета до вятърна мелница.

# 189
Не съм специалист в грубото строителство, но кажете, как се строи блок без изкоп и основи, само плоча на нивото на земята, за три седмици, три етажа.

# 190
Не съм специалист в грубото строителство, но кажете, как се строи блок без изкоп и основи, само плоча на нивото на земята, за три седмици, три етажа.
Ако е от дървен материал сигурно лесно. Grinning

# 191
  • София
Чела съм за подобен бърз строеж в Китай. Като падна блока ръководителите на строежа и министъра на строителството на окръга бяха екзекутирани.

# 192
Ако е от дървен материал сигурно лесно. Grinning
Лъки, говоря за к- с  Макси в Сф. Няма мазета, гаражите са на ниво първо, отдолу няма нищо, което да държи блока. Блоковете са лустросани, а кв. м. около 1000 Е.

# 193
Ясно, че говориш за ново българско строителство. Шегувах се.
В САЩ имат цели блокчета от винкел и дърво и са без основа, без изкоп. Не знам как стоят.
За нашите пишман строители незнам какво да кажа...те и не чакат строежа да изсъхне, мажат и продават, после си купуваме влагоуловител против мухъл.

# 194
  • София
Сега питах Скъпия за въпросните блокчета на Макси.
Целия им род са строителни бригади, само той не е. Та според него може би се ползват основите на съборения хотел за блокчетата.
Иначе от стр. надзор не биха го разрешили.

Общи условия

Активация на акаунт