Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 077
  • 824
  •   1
Отговори
# 195
и до нашия офис така строиха 2 блокчета, ивични основи 20см широки и 40 см дълбоки, като ходехме да обядваме си говорехме, чи сигурно гаражи ще правят, ми не, на по 5 етажа са    Tired
мен преди 15 години в училище са ме учили, че минималната дълбочина за фундиране в БГ е 80 см  ooooh!

# 196
Може и да има 80 см, но ми се вижда нещо не наред. Няма начин да нямат разрешително, целият комплекс е на същия принцип. Ако люшне някой земетръс, какво ли ще стане.

# 197
Понякога терена не позволява сградата да има мази - например близост до река, наличие на подводни води и т.н. Тогава са без подземна част.
Но виж основите са друга работа - може наистина да се ползват основи на предишна сграда Thinking Не вярвам иначе проектанта конструктор, който е чертал проекта, и главния архитект на общината, който одобрява проекта и издава разрешението за строеж, да не са гледали какво-що..

# 198
Не съм специалист в грубото строителство, но кажете, как се строи блок без изкоп и основи, само плоча на нивото на земята, за три седмици, три етажа.

Едва ли такова простотия е направена. В София поне вече се строи добре. Предполагам има ивичви основи, които не си забелязал/а.

По морето и по разни затънтени краища все още се правят подобни безумия.

# 199
Имам въпрос към хората, които активно се занимават с продаване и купуване.

Стоп капарото кога се дава - преди преглеждането на детайлите за имота или ? Ако се окаже, че имотът не може да се продаде какво става със стоп капарото.

Харесах един обект - таванско жилище, което има изградени инсталации, но е за сериозен, бих казала тотален ремонт. Имотът се предлага от брокер, който би трябвало да е запознат с всички документи, но казва, че имотът е чист. Да, но аз проверих в кадастралната карта и видях (има 1% вероятност да съм сбъркала сградата), че такъв обособен обект няма - вероятно фигурира в акта като таван към жилище. С голяма вероятност може да се предположи, че няма отделни партиди за вода и ток и инсталацията и не се знае доколко са самостоятелни мрежите и дали е възможно да се направят такива.  Може да се обособи като самостоятелно таванско жилище да се нанесе в кадастралната карта, но не съм 100% сигурна, също  това би струвало пари и ще отнеме поне 2-3 месеца като процедура.
Как се процедира в този случай?

# 200
Провери и в общината. Вероятно ще трябва да му сменяш предназначението от складово помещение, какъвто е таванът, в помещение за живеене. Това ства със строителни книжа, иска се и съгласие на етажните собственици. в кадастралната карта това ромещение с какъв код е нанесен? С какво предназначение? Обособен ли е като самостоятелен обект? Провери хубаво тези неща!

# 201
искай нотариалния акт и виж какво пише в него
може да е обособен, но да не е нанесен, нанасянето не струва много пари

стоп-капаро е абсурдно дори да ти искат в този случай

# 202
Таванско помещение или мазата са складови помещения към жилището, демек към апартамента. По принцип си вървят със самият апартамент. Ако ще се ползва за живеене, ще трябва да се смени предназначението на тавана...и да се мине процедура в общината, при главен архитект...
Има ли тоалетна в този таван?

# 203
искай нотариалния акт и виж какво пише в него
може да е обособен, но да не е нанесен, нанасянето не струва много пари
стоп-капаро е абсурдно дори да ти искат в този случай
Нанасянето на обособени обекти, пропуснати в кадастралната карта, струва около 100 лв ако имат пълна техн. документация, ако нямат, но са обособени и описани като такива в акта струва около 500 лв.
В този случай, според мен го няма в кад. карта и не е обособен. Проверих всички обекти в сградата - той най-вероятно е записан като таван към апартамент. Има санитарен възел, дори два, но тръбите от единия минават по пода към другия, т.е. само единият е включен директно към вертикалната канализация.
Според мен тези помещения са функционирали откакто е построена сградата като жилища и дълги години са отдавани под наем. Ако се купи ще се наложи значителен ремонт, вкл. на общи части като таван над стълбищна площадка и стени на стълбище.
Лошото е, че продавачът не е под тези помещения и това е голям проблем ако се тръгне към ремонт на инсталации. Етажът под таванските помещения изглежда, че не се обитава.
Брокерът на продавача, а и самият продавач, твърдят, че останалите съсобственици са съгласни да се извърши ремонт, дори да се коригира покривът, но... това са техни твърдения и няма нищо черно на бяло.
Документи не сме гледали защото това беше първи оглед и никой не показва такива, а нашата брокерка замина за чужбина.
Техният брокер не би ли наясно със статута на имота и ако е наясно защо го предлага като абсолютно чист имот за сделка newsm78.
Какви документи мога да поискам да видя преди да платя стоп капаро? И изобщо в този случай как се прави сделка.

Имотът е в идеалния център и не струва малко пари. Whistling

# 204
Случайно попаднах на темата и я изчетох с любопитство, но ето какво ми направи впечатление:

- като основен недостатък на новото строителство се сочи големият процент общи части, за които се плаща. Според мен това е някаква психологическа бариера, а не реален недостатък. В края на краищата човек си купува апартамент, а не квадратни метри и трябва да гледа дали общата цена за този апартамент го устройва, а не как е сметната. Т.е. за мен е едно и също дали ще ми продадат един апартамент съставен от 90 квадрата застроена площ + 15 квадрата общи части за 1000 евро/м2 или ще платя само за застроената площ на цена от 1 167 евро/м2. В крайна сметка цената ще е все 105 000 евро, нали?  Сега ако някой се подлъгва по ниската цена за квадратен метър и после се чувства излъган си е за негова сметка.

- непрекъснато се натрапва мнението, че новото строителство е некачествено, стаите са тесни, таваните ниски.... Има го и това разбира се, особено от времето преди "балона", когато се купуваше всичко, даже и недоразумения като спални по 10 квадрата или хол с колона по средата. Но балонът изчисти скапаните имоти и сегашното ново строителство е доста по-добро. Пак го има проблемът с тесните спални с ширина от 3 метра и по-малко, но явно това се търси. Има обаче и свястно строителство с качествени немски дограми, с хубави стъклопакети, общи части с гранит, гаражи, луксозни асансьори... Но всичко си има цена - тухлата е по принцип по-скъпа от панела и ако имаме два апартамента със сходна цена ясно е, че тухлата ще е скапана за да струва колкото панелката.

- споменава се, че локацията била най-важното. За мен това е някаква заемка от Запада, а за нас най-важното са площта, качеството и разпределението. Все пак ако ще се гъчкате в една стая с пораснал тийн егати и кефа от супер локацията. Много по-добре е да е в краен квартал, но всеки да си има стая.

# 205
ако тавана има отделен нотариален акт, е отделен самостоятелен обект, въпреки че не е много законно това

ако е описан в нотариалния акт на апартамента, значи е прилежащ към него и няма как да ти го продаде отделно

мазетата и таваните, като прилежащи към апартамент, не са самостоятелни обекти по смисъла на кадастралната карта. Сегашният собств. трябва да му смени статута на склад, ателие или нищо подобно и да му извади отделен акт. Това е малко по ръба на закона, но е и разпространена практика, така че, ако успее да го направи, вече можеш да си го купиш като отделен имот.

# 206
мазетата и таваните, като прилежащи към апартамент, не са самостоятелни обекти по смисъла на кадастралната карта. Сегашният собств. трябва да му смени статута на склад, ателие или нищо подобно и да му извади отделен акт. Това е малко по ръба на закона, но е и разпространена практика, така че, ако успее да го направи, вече можеш да си го купиш като отделен имот.
Herzen, ние с това се занимаваме, у дома архитекти и инженери да искаш. Мъжът ми има огромен опит и практика, експерт е в заплетените случаи, но не живеем в Сф. Технически ни е ясно как да стане и какво да се направи. Но обикновено при нас идват хора, а не ние ходим при тях  Laughing
Имотът много ми харесва - има дух, атмосфера, това, че трябва тотален ремонт, дори е добре защото ние бихме си го направили, така както ни харесва. Но собственикът едва ли ще се занимава с обособяването му, защото иска да заминава в чужбина и да се отърве от него.  Sad

# 207
  • София, Bulgaria
ее12245, тук няма как да разберете, как да си направите сделката...Само гадаем...и повече ще Ви объркаме. Коя е агенцията на продавача? По принцип, в договора за депозит се описва детайлно по документи какво купувате и при кокви условия. Както и клауза, че ще придобиете имота по описаниа от закона ред. Като нямате брокер, направете го с адвокат.

# 208
Има ли някакви особености ако се купи офис и се ползва за живеене?

# 209
Има ли някакви особености ако се купи офис и се ползва за живеене?
Laughing Данък сгради и такса смет са определени като за офис,консумативите също-ток например,ТЕЦ.Смятната на предназначението струва време и средства.Иначе чисто практически може да се спи в офиса Hug

Общи условия

Активация на акаунт