Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 079
  • 824
  •   1
Отговори
# 210
tomeva, благодаря много.
Това исках да зная - може ли законово да се оформи такава клауза и дали е приета такава практика при брокерите. Продавачът иска да се отърве от имота, аз имам готовност да купя, но при определени условия - ако е възможно това обособяване и съсобствениците подпишат. Но за да се стигне до преговори с тях трябва да има някаква сигурност за продавача, а и за мен.
Аз, както вече писах, купувам с мой брокер, но той ще отсъства за седмица и сделката ще я задвижим евентуално след това. За съжаление, брокерът не е от твоята класа, реално той само проверява имотите, към които проверявам интерес, дали са истински и ми уговаря час за оглед. Честно казано, очаквах той да ми предлага имоти и да ми "смила" информацията за тях, а аз да избирам.
Присъединявам се към последния въпрос - с колко данъците (сгради и отпадъци) на офисите в Сф са повече от тези на жилищата (при нас разликата е към 3 пъти).

Скрит текст:
Някой дали може да ме ориентира за цената, по принцип не съм от хората, които се пазарят. Имотът е:
1. С неизяснен статут, разходи за обособяване, преговори със съсобственици и др.
2. Не е ползван от години, за тотален ремонт - стени, под, дограма, инсталации, покрив.
3. Самата сграда не е поддържана - паднала мазилка от тавана на стълбището до степен да се вижда таванската конструкция, няма топлоизолации. Конструкцията на сградата ще я проучим, но вероятно е с плочи между етажите и носещи тухлени стени, без други бетонови елементи.
4. Площта е около 35-40 м2, като има скосявания в едната стая, прозорците са на североизток и югоизток.
5. Топ местоположение, на пъпа на София.
Искат му около 60 хил. лева

# 211
Има ли някакви особености ако се купи офис и се ползва за живеене?
Laughing Данък сгради и такса смет са определени като за офис,консумативите също-ток например,ТЕЦ.Смятната на предназначението струва време и средства.Иначе чисто практически може да се спи в офиса Hug
Мерси Hug
На някои места четох, че уж няма разлика в цените, ако собственикът е физическо лице.
Офисът е в бизнес сграда и няма гаражи и паркоместа. Rolling Eyes

# 212
Не съм специалист в грубото строителство, но кажете, как се строи блок без изкоп и основи, само плоча на нивото на земята, за три седмици, три етажа.

Едва ли такова простотия е направена. В София поне вече се строи добре. Предполагам има ивичви основи, които не си забелязал/а.

По морето и по разни затънтени краища все още се правят подобни безумия.
  Новият блок се строи от ляво На 30 и 31, но и долните са същите.

# 213
  • София, Bulgaria
Как разбрахте, че не е правен изкоп и не са изливани основи? Ако е само по това, че няма ниво под кота 0, изводът е прибързан. Срещу нас построиха блокче на 5 етажа с около 15 ап. и имах възможността да следя процеса. В сградата също няма ниво под кота 0, но не защото не са копали основи. Нопротив, направиха изкопа, ляха бетона плоча, дигнаха бетони колони и стени, където трабва до нивото на кота 0 и после насипаха пръст. След това си прадължиха нагоре, но всички колони бетони стени всъщност си почваха от под земята. Всяка седмица лееха по една плоча. И други обекти наблюдавам, общо взето на седмица десетина дни дигат 1 етаж-плоча и колони.

# 214
  • София
tomeva, благодаря много.

Скрит текст:
Някой дали може да ме ориентира за цената, по принцип не съм от хората, които се пазарят. Имотът е:

За така описания имот и сградата не бих се занимавала изобщо. Но ако много го искате - не повече от 20000 лв. След като и не искат да вадят документи и всичко ще трябва да си правите  сами.
Като имате пари лесно ще намерите и малко по-читав имот от описаната съборетина.

# 215
Има ли някакви особености ако се купи офис и се ползва за живеене?

По Закон за устройство на територията също сте уязвими. При евентуална жалба и проверка от общината, ще констатират, че обекта се ползва не с предназначението, с което е въведен в експлоатация. Съответно глоба за ползвателя, забрана ползването на обекта...

# 216
Как разбрахте, че не е правен изкоп и не са изливани основи? Ако е само по това, че няма ниво под кота 0, изводът е прибързан. Срещу нас построиха блокче на 5 етажа с около 15 ап. и имах възможността да следя процеса. В сградата също няма ниво под кота 0, но не защото не са копали основи. Нопротив, направиха изкопа, ляха бетона плоча, дигнаха бетони колони и стени, където трабва до нивото на кота 0 и после насипаха пръст. След това си прадължиха нагоре, но всички колони бетони стени всъщност си почваха от под земята. Всяка седмица лееха по една плоча. И други обекти наблюдавам, общо взето на седмица десетина дни дигат 1 етаж-плоча и колони.

И при нас има една такава. Направо се изумих след като изкопаха, изляха фундамент, изляха бетонови стени отвсякъде и вместо да го оставят за мазе го заровиха с пръст и сложиха плоча на кота нула върху пръстта.

# 217
Тези в Макси дори не копаха. Само подравниха терена, арматура и бетон.

# 218
Аз пък се бях засилила натам (Макси). Благодаря, за информацията! Чудя се как не са паднали до сега тия блокчета

# 219
Аз пък се бях засилила натам (Макси). Благодаря, за информацията! Чудя се как не са паднали до сега тия блокчета
  Те доста арматура и бетон наливат, в интерес на истината. Ако ще пада, ще е настрани, сградата е капсулована. Да са копали дълбоки дупки с желязо и бетон, да не съм видял  newsm78

# 220
Здравейте! Имам един доста сложен казус, за който много бих ви била благодарна ако ми помогнете. От известно време с моя приятел обмисляме да си купим жилище в София. Всъщност попаднахме на два имота, които ни хванаха погледа единия е къща в с. , другия е апартамент до южния парк. И двата са на много добра цена. И двамата имаме спестени пари и това ще ни е от полза, но за да купим имот аз трябва да изтегля кредит. Проблемите са няколко: Ако изтегля кредит трябва да е потребителски, тъй като имотите са пуснати на търг от банки и в този случай няма как да изтегля ипотечен. Кредита трябва да е на стойност минимум 30 000 лв със срок на изплащане 7 години с месечна такса минимум 600+лв. Моята заплата не е твърда има месеци, в които взимам 1100 и други с по 1500(те са голяма рядкост).Това ще се отрази много на бюджета. В село трудно се живее, разходите по една къща никога не спират. Тя е триетажна с по три стаи на всеки етаж. Това може би е голям плюс, тъй като ще има за всички място и дори може част да се даде под наем, но не знам как ще се намерят наематели(сигурно доста трудно). Плюс това има едно училище, в което учат освен децата от селото, така и от район Искър, което ме навежда на мисълта, че ще има много циганчета. В селото няма болница и има бежански лагер. Работата на  най-вероятно е оставила отпечатък върху замърсяването на района. За апартамента не са ми толкова предразсъдъците, но като цяло може би не ми се навлиза все още в такава инвестиция, тъй като аз съм от Бургас, там имам 2 апартамента и преспокойно мога да се прибера там. Но за да се върна ми трябва освен на мен, така и на него работа а няма голям избор. Тук в момента сме се устроили добре с работата, имаме добра квартира, но ни се иска вече да създаваме семейство и да си имаме собствен покрив над главата. Не ми се иска да продавам имоти. Голяма ми е главоблъсканица. Цените на имотите сигурно ще продължат да растат, лихвите на банките хич не са малки за потребителски кредити. Най-малкия е около 7%  за мен, тъй като моята фирма има преференциални условия в тази банка. Най-високия е около 9/9,4%, което за моя джоб са много.  Съжалявам, че ви тормозя с моя казус, но наистина съм много объркана.  Confused

# 221
Златина,
стана ясно какво не искаш. - Не искаш да изплащаш потребителски кредит, защото е скъп, с къс срок и разбираемо ще ти отива за погасяването повече от половината заплата.
- не искаш да продаваш имоти
- не искаш да се върнеш на морето.

Стана ясно и какво искаш
- да си купиш къща на три етажа с по три стаи
- да имаш семейство и собствен покрив
- да живееш тук, заради приятеля и по- добрата работа.

Е, аз не виждам как ще стане при тези изходни данни. Просто си подреди приоритетите.  на твое място бих се почудил дали да не развържа някой апартамент за да си купя жилище тук, или в крайна сметка, ако толкова държиш да зарадваш банкерите, възползвай се от офертата на работодателя ти за добри условия по кредита, но вземи ипотечен на двойно по-ниска лихва  (ще имаш и обезпечение готово), за срок 10-15 год.. И си купи друг имот, не къща на село, при бежанците. Ти живяла ли си в къща и имаш ли идея как се поддържа къща на три етажа? ... С половината заплата в кредит, и проект за семейство с деца ...
Не знам , твоя работа, помисли пак, но слагай граница между желания и реалности. Описаното от теб не се връзва, на финансов език, баланса ти куца... Освен ако не намериш  допълнителен доход, който не се споменава дотук, тогава може да излезе сметката.
Успех!

# 222
  • Sofia
Според мен търси друг апартамент и вземи ипотечен кредит за него. 30 000 лв не са никак много за ипотечен кредит, бързо ще се изплатят. Така описана къщата на село не ми се струва добър вариант.

# 223
  • Резерват "Северозапад"
Хич не бих се захващала с къща на село. Ако апартамента в южните квартали е на търг, няма никаква сигурност, че вие ще го вземете. Имам опит с търговете, неуспешни, та не говоря наизуст.

# 224
  • България-Швейцария
Другият апартамент, за който може да изтегли ипотечен кредит със сигурност няма да е на такава цена и ще й трябва по-голяма сума.

...имотите са пуснати на търг от банки и в този случай няма как да изтегля ипотечен.
За съжаление в тези случаи предимство имат хората с наличен кеш.
Уникални имоти заминават така заради дългове за без пари, съвсем друг е въпросът, че аз лично бих се чувствала некомфортно в такъв, особено ако знам, че предишният му собственик е останал на улицата.

Общи условия

Активация на акаунт