Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-7

• 109 030
  • 824
  •   1
Отговори
# 120
А аз осъзнавам, колко нещо ни е сбъркано всичко, като гледам какви къщи, с какви гледки си купуват хората в "Дом на Карибите" и от сорта по някои телевизии. На една колежка мъжът даже й е забранил да го гледа, защото вече иска да продава тук х'апартаментчето и с тия пари да си купи красота, на постоянни годишни температури и пари да й останат да си живее  Joy Това хем е в кръга на шегата, хем не е далеч от истината, защото като видя какви неща се продават за по 150-200 хил долара и какво се продава тук в София за същите цени та и от горе, наистина не разбирам. Сигурно има и куп други фактори, за които не знам, но все пак не може да не му светне лампичка на човек.

И да, иначе си прав за лихвите, че са двойни от европейски/германски, но аз просто исках да кажа, че са много по-ниско спрямо пак българските, но от преди някоя и друга година  Peace

# 121
  • София
Здравейте!
В търсене на жилище съм, но ситуацията е, че имам сантимент към стария център на София, а сумата, с която разполагам не позволява да избирам от по-поддържаните жилища.
Сега съм в ОГРОМНА дилема за едно жилище, което мога да си позволя и да ремонтирам основно.
Притеснението ми е относно сградата. Строена е 40-та година като първите 2 етажа са плоча, а останалите два са гредоред. "Моето" жилище е последен етаж. Цялата сграда е санирана отвън и немога да видя има ли пукнатини. По стълбището няма такива. Няма как обаче да ми позволят да откъртя гипскартона на тавана, за да видя какво има под него, нито да вдигна скапания ламинат и да видя съответно пода, колко са здрави гредите и т.н. Даже мисля, че под ламината има остатъци от дюшеме т.е. гредоредът е и под него. Покривът бил поправен след последната градушка, но това го казват всички Simple Smile
Също не знам дали сериозните застрахователни компании застраховат гредореди.
Иначе сградата е на уникално място, има парко място, което за център е огромна екстра, гледка към витоша, страхотна тераса и може да стане много кокетно жилище.
Като цяло търся мнения за гредоредите. Някой с опит, с такова жилище и какво да очаквам..освен теч от покрива и дали мога да събирам пари от съседи за ремонти Simple Smile)) И друго се замислих. Къде и може ли изобщо да се провери каква е наистина конструкцията на сградата, защото това, че първите 2 етажа с плочи са само приказки на брокера и собственика.

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 13:56 от Bolle

# 122
  • In the shadows of my mind
Потърси информация кой е санирал сградата, направено ли е конструктивно обследване и изготвен ли е доклад след това. Питай съседи, хората от другите етажи дали си спомнят / имат нещо давано от фирмите, които са правили ремонтите и санирането. Потърси фирма, която се занимава с подобни дейности и се консултирай дали могат да направят нужния ти оглед и за каква сума. Нека и брокерът малко се потруди и да се опита да разбере каквото може от продавачите.

# 123
С оглед на описаното от всички по-горе за цените на имотите в София и компетентността на 90% от брокерите на недвижими имоти, вижте на какво се натъкна: http://www.homes.bg/as685694. Дали това е грешка на публикуващият обявата или някаква друга стратегия за изкривяване на средните цени на кв. м.

# 124
Здравейте!
Притеснението ми е относно сградата. Строена е 40-та година като първите 2 етажа са плоча, а останалите два са гредоред. "Моето" жилище е последен етаж. Цялата сграда е санирана отвън и немога да видя има ли пукнатини. По стълбището няма такива. Няма как обаче да ми позволят да откъртя гипскартона на тавана, за да видя какво има под него, нито да вдигна скапания ламинат и да видя съответно пода, колко са здрави гредите и т.н. Даже мисля, че под ламината има остатъци от дюшеме т.е. гредоредът е и под него. Покривът бил поправен след последната градушка, но това го казват всички Simple Smile
Гредоредите са обикновено до 3 етажа.
Съмнявам се първите два етажа да са плоча, а останалите гредоред, няма никаква логика - има вариант частично да са изпълнявани колони и греди на 1-2 етаж, но не е ясно доколко качествено и съобразено с цялата сграда е строителството. През 90-те години имаше подобно строителство "на парче", после затегнаха мерките. Сградите, строени през 30-те и 40-те години на миналия век са 90 % чист гредоред.
При гредоредите е от значение как е правена топлоизолацията - има опасност от "задушаване" на дървения гредоред и гниене на дървените елементи.
Техническият паспорт на сградата няма да даде отговори за състоянието на сградата, освен ако не е правено конструктивно обследване по най-новите изисквания - с пространствен модел на сградата, нанасяне на конструктивни елементи, анализ на съответствието на конструкцията на земетръс и предписани конкретни, адекватни мерки за подобряване на състоянието и. В началото се правеха много формални технически паспорти защото ги искаха проформа и за да върви работата се съставиха много от този вид.
Моят съвет е да потърсите инженер-конструктор, желателно от по-опитните, който може да огледа сградата и да даде оценка за състоянието и.
Поддържането на гредоред е трудоемко и много специфично.
Ето един гредоред, нещо подобно може да е скрито зад ламината - http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b145528039276339 … k=24msu8&f1=1

# 125
С оглед на описаното от всички по-горе за цените на имотите в София и компетентността на 90% от брокерите на недвижими имоти, вижте на какво се натъкна: http://www.homes.bg/as685694. Дали това е грешка на публикуващият обявата или някаква друга стратегия за изкривяване на средните цени на кв. м.

Хм, въпросът е наистина интересен  Crazy Аз бих си помислила, че цената е такава с цел привличане на внимание или неволно добавена нуличка. Ако е с цел привличане на внимание, то аз задавам ценови диапазон и тази обява няма и да я видя даже. Но виж, за изкривяване на средните цени не се бях сетила.

# 126
  • In the shadows of my mind
Двустаен в Младост 4, дори с една нула по-малко, значи 110 000 евро  Shocked #Crazy #Crazy #Crazy

# 127
Искам да се консултирам относно цената на един апртамент с вас. Става въпрос за двустайно жилище, 67 кв.м, квартал Лагера, висок първи етаж. Долу има гаражи. Според вас, реална ли е цена от 63 000 евро за този имот в този му вид? Снимки може да видите на следния линк: http://zapazena.snimka.bg/architecture/apartament.897265.36606168

Има и вариант да се направи лек ремонт: нова кухня, нова баня, ламинат по стаите, теракот в коридора, като грубо всичко това излиза около 7200 лв. Но подоризам, че може да клони и към 10 000 лв.
Та, така крайната цена на имота възлиза на около 66 000 евро. Дограмата и вратите на този етап не влизат в сметките и ще си останат, както са си.

Та, питането ми е, може ли да се продаде този апартамент, неремонтиран за 63 000 евро или ремонтиран за 66 000?

# 128
И според мен е 110 000, обаче брокерът е толкова тъп, че не знаел как да го напише и се е получило това недоразумение. Mr. Green

# 129
  • София
ее123456,
казах ми, че първите магазини и два етажа над тях са строени 40-та година и са плочи. По-късно са надстроявани още два етажа. Факт е, че стълбището е каменно до последните два етажа, където започва дървено такова.
Огледът на инженер-конструктор предполагам ще наложи влизане по апартаменитите на останалите собственици, долу е банка, а и дали като е санирана цялата сграда може да се прецени. Състоянието на гредите също не мога да си представя как може да се провери. И все пак, някаква идея каква е цената на такава консултация? Ориентировъчно разбира се.
Сега се сещам, че брокерката няколко пъти ми повтори, че на мое място би го разглеждала само като "инвестиция". Наем веднага поради локацията и то добър, повечето собственици били съгласни да продават за събаряне и строеж на ново пак заради супер локацията. На което естествено не вярвам на 100%. На тези снимки в стените има много странни греди от никъде до никъде! Иначе съм виждала разкрит гредоред, сгурия с тонове под дюшемето и т.н.

# 130
Bolle, влизане в останалите апартаменти би се наложило ако се прави оценка на цялата сграда, а в случая това не е на дневен ред. Вас ви интересува конкретния имот и неговото състояние. Преценка за това каква е конструкцията може да се направи и по косвени данни - отвори, има ли щурцове, разположение на стените, стълби и т.н. Има си тънкости и един опитен инженер-конструктор веднага може да каже кое какво е или поне с голяма вероятност да предположи.
Повечето собственици може да са съгласни за събаряне и строеж, но ако само един не е съгласен, това няма да стане. При повече 3-4 съсобственици съгласие трудно се постига.
Скрит текст:
Доколко ще са съгласни зависи от това какво биха получили, ако предположим, че имате 20% идеални части от земята, то при 30% обезщетение ще получите - 0.6% от построеното. Да приемем, че сте в най-благоприятната зона с 80% плътност, 5 интензивност и е допуснато свързано застрояване в повече от 2 УПИ. Тогава при парцел с площ 250 м2 (по толкова са в централните части) се получава - 1250 м2 РЗП (надземни) и като обезщетение получавате - 75 м2 жилище (с общи части), прибавете към сметката и 2 години плащане на квартира докато нямате жилище или не получавате наем и преценете доколко е изгодно.

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 22:28 от ее123456

# 131
Включвам с отново с въпрос:
Как протича комуникацията с вашите брокери? Обаждат ви се само, ако има оферта  за имота , или периодично поддържате връзка , за да бъдете информирани за мненията/ забележките на кандидат- купувачите?

# 132
А аз осъзнавам, колко нещо ни е сбъркано всичко, като гледам какви къщи, с какви гледки си купуват хората в "Дом на Карибите" и от сорта по някои телевизии.
Дори и в райските държави истински качествените имоти държат много висока цена.Виждаш на картинката слънчев дом,а като отидеш-барака с мухъл.Или кипро апартаментче,на практика-кутийка с кофти изглед и квартал,в който няма какво да правиш.
Из БГ има разкошни имоти за без пари,но като всички искаме да сме в София до бизнесцентровете и метрото,нормално е да си платим масрафа пребогато.Такова ни е държавното устройство-няма хляб извън София.Нека да се аутсорснем Simple Smile,балонът с ненормалните цени ще се пукне до две.
Що се отнася до лихвите,те бяха ненормално високи(аз съм много благодарна на КТБ за апартамента ми ),но сега пък са несъществуващи.Парите не са тест за алчност,те са стока,ако е търсена,ще й се вдигне цената.към момента не се търси,защото няма ниши и държавна политика за бизнес,особено дребен и среден.До тогава банките ще са сейфове за депозити.

# 133
Включвам с отново с въпрос:
Как протича комуникацията с вашите брокери? Обаждат ви се само, ако има оферта  за имота , или периодично поддържате връзка , за да бъдете информирани за мненията/ забележките на кандидат- купувачите?

точно това си мислех и аз да подема като тема и да събера мнения и размисли. Аз досега съм имала два брокера, но честно трудно бих могла да кажа, че те наистина са ме били поели. Какво се случва. Давам си изискванията да даден брокер, който започва в рамките на седмица - две да ми изпраща няколко апартамента за оглед. В най-добрият случай, охажването ми трае три седмици. За такъв период не съм харесала подходящ апартамент, тъй като търся усилено само в два района. След тези две -три седмици следва мълчание, което си остава такова. Виждам примерно след месец, че излиза апартамент, който би ме заинтересувал, но брокера си мълчи и се налага аз да му изпращам линкове с идеята за оглед. Малко се получава, че аз си търся апартамент, който му предлагам на него  Laughing да ми го продаде.

Не знам аз ли имам високи изисквания или брокерите след седмица -две губят стимул и се насочват към нови клиенти или пък обръщат внимание повече само на клиенти с доста голям бюджет и възможност за по-висока комисионна  newsm78

# 134
Здравейте!
В търсене на жилище съм, но ситуацията е, че имам сантимент към стария център на София, а сумата, с която разполагам не позволява да избирам от по-поддържаните жилища.
Сега съм в ОГРОМНА дилема за едно жилище, което мога да си позволя и да ремонтирам основно.
Иначе сградата е на уникално място, има парко място, което за център е огромна екстра, гледка към витоша, страхотна тераса и може да стане много кокетно жилище.
Като цяло търся мнения за гредоредите. Някой с опит, с такова жилище и какво да очаквам..освен теч от покрива и дали мога да събирам пари от съседи за ремонти Simple Smile)) И друго се замислих. Къде и може ли изобщо да се провери каква е наистина конструкцията на сградата, защото това, че първите 2 етажа с плочи са само приказки на брокера и собственика.

Интересна и странна за мен информация. Но няма да я подлагам на съмнение.
Един колега/колежка написа за проблема с гниенето на гредите. Те са от дърво и съответно като биологичен материал при определени условия могат да гният, да бъдат нападнати от дървояди, както и при пожар, особено на стари строежи, те ще изгорят бързо.
Ако има грешка в строителната система обаче, жилище строено 40-те години вече би трябвало да е с изгнили греди. Малък е шанса нещо в последните години да е допринесло за неблагоприятни процеси по дървеният материал на носещите греди. Или пък ще има видими следи от течове.
Аз също съм бил пред дилема дали да купя гредоред. Какво ме отказа? Застанах в средата на една стая и помолих мой приятел да подскочи близо до мен. Усещането беше - бЕгай бързо с 200! За мен е некомфортно да живея като Хамериканците в жилище тип барака, което се тресе непрекъснато. Стоманобетоновият под е в пъти по-стабилен и по-малко деформируем. Но това е лично мое мнение. Ако жилището Ви харесва и ако направите подобен на моят тест и все още Ви харесва, вида на строителната система не би трябвало да Ви отказва.
Успех с избора!

Общи условия

Активация на акаунт