Зъбките го мъчат вече, ОКТОМВРИйското човече - еп.2

• 50 107
  • 724
  •   1
Отговори
# 105
Ох, да ви кажа от както прочетох статията, качена от Шикер за пюретата и вече съвсем се шашардисах  #Crazy #Crazy #Crazy
Вече имам усещането, че горкото ми дете няма да има какво да яде, защото аз за в началото мислех сама да му правя пюретата от зеленчуци, но за по-натам а и тези с месото да ги купувам. И за разнообразие а и за да може повече време да сме навън  newsm78
Добре а да питам мамите с опит - от кога децата започват да ядат храната от детска кухня? Т.е колко време се ядат пюретата? А каашите и попарите кога се включват?
Абе да ви кажа почвам да се замислям да отложа с една - две седмици захранването - колкото повече чета, толкова повече се спичам  Shocked В понеделник сме на консултация и ще говоря с педи . Дано нещата да ми станат малко по- ясни. Мама и свеки никак не са ми полезни -  те са зхранвали със сокчета от 40-я ден !!! А мамите около мен всяка различно е правила и според всяка това е било най - доброто newsm78
И последно много се радвам за раздвижването на темичката ни готина  bouquet

# 106
Да, в днешно време това е голям проблем - прекалено много информация и започваш да се луташ. Всеки ти казва какво е направил той, но това, че при него е проработил един модел, не го прави универсален. А бабите и майките ни едно време не са имали избор. Каквото им кажат, това правят. Не е имало и от къде да се информират. Мен ме дразни, че нашите майки следва да са мааалко по-осъвременени и да четат или поне да се вслушват в това, което им казваме, а не да дуднат как те едно време....

# 107
Привет,
Bebo28, ние не сме били на детска кухня, на 4,5 месеца дойдохме в Германия, а тук детска кухня не знам да има. По принцип знам, че детето трябва да е захранено с повечето неща и да няма алергии, поправете ме ако греша. След това като сме си идвали съм го пробвала, но не искаше да яде.
Аз до към 1,5 годишна възраст давах готови пюрета, от които той ядеше много малко, после почнах да му правя неща, които обича. По принцип можеш да захраниш и с каша, безглутенова, оризова най-често, не е задължително да е зеленчук. Обикновено ако си захранила със зеленчуци, кашите се дават като следваща храна. В Германия например има схема, при която като втори вид храна се дава месо, след това каша. Аз така захранвах. Мисля, че Skeeter я беше споменала тая схема. Скоро ми попадна една, която ми хареса, на последователно захранване зеленчук, каша, плод, пак зеленчук и т.н. Има много варианти. Не мога да кажа кой е по-правилен или по-грешен. Просто трябва да се следят основните моменти -в кой месец какво. Избираш си една схема и се водиш по нея, дете то също ще ти покаже какво иска.

# 108
Здравейте Simple Smile. Това захранване явно предизвиква много въпроси и дебати, и аз хич не съм на ясно, за това ви чета внимателно. Дано всички успеем да се справим по най - добрия начин. На следващата консултация ще питам и нашата лекарка за мнението й. А да ви питам едно пюре като се отвори колко време му е трайността, т.е. до кога може да е дава на детето? Днес влязох в един детски магазин и видях колко струват пюретата, ама те направо златни Simple Smile и разправям на ММ и той - нямало тогава да ги купуваме, можело да й даваме направо кюфтета, пасирани като за начало Laughing, ама аз няма да го слушам, ще я храним с пюрета за начало Laughing
Исках да споделя, че от няколко дни това мойто малкото е доста неспокойно, докато я оставя и почва да се дразни и да плаче, спи й се, а не може да заспи и си яде ръцете постоянно. Тази вечер така жално плака, скъса ми се сърцето, едва я приспах. Зъби ли е, какво е не знам...
Рокси, да аз бях Simple Smile. Взех количката, ползвам я и съм много доволна - лекичка е, маневрена е и ми е удобна. Не съжалявам, че не взех нова и си спестих парите за други неща. Ама като се сетя първия път като си говорихме с ММ и той като ми предложи ако някой от познатите ни даде ползвана количка, да я вземем, какъв скандал му спретнах, че накрая и доста си поплаках под одеялото Grinning, сега чак ми е смешно. Ама нали ми е първо дете...сега вече си преосмислих нещата.

# 109
Наистина ако питаш други майки те винаги обясняват как са го направили и как ТОВА е начинът! Примерно една позната ми обясни, как тя никога не чакала повече от 2 дни да въведе друга храна и детето и било абсолютно ок и това били глупости. Е, добре, ама да вземе майка на дете с алергии да го направи това ще си пати доста. И ужасно ме дразни обяснението "аз така направих и на моето дете нищо му няма". Това го слушам за всичко, от пушене през бременността, до даване на сокче от 40 дни и т.н. То може да е така, но всяко дете е индивидуално и каквото едно е понесло друго може да не понесе.
И тук искам да кажа, че ужасно много харесвам темата именно, защото наистина всички мами споделят опит, но никога не го налагат като най-правилния!  bouquet

Вече реших как ще процедирам горе-долу, а вече Мила ще си покаже съгласна ли е  Mr. Green

Аз да ви кажа какъв смях и малко шок - събуждам се и поглеждам в леглото на Мила и виждам крака вместо лице. Как това малкото е успяло да се обърне на 180 градуса в това малко легълце и кога и най-вече как не съм чула не ми е ясно. Но в първия момент сънена се шокирах, в следващия много се смях. Че и с това спално чувалче, то цялото омотано, но тя някак се е справила. Поне знам вече ако заспи в нашето легло ако и в най-вътрешния край до стената да е задължително да я обграждам с нещо, че се оказа много швъклива  Laughing

# 110
И мен това обяснение най - много ме дразни! Особено бабите като почнат: "Ние вас като сме ви гледали така, да не би да ви има нещо?"  ooooh! То ни има доста неща, но кой да ги свърже с това? Не казвам разбира се, че непременно е от това...

Когато малката беше на 10 дни не можеше да ака, чух се с една позната, която има детенце на 1 год. и й споделих, а тя ми каза да й давам вода от овесени ядки (т.е. водата, я която са врели ядките) и така сме щели да изкарам известно време пък като стане на месец - два сокче от круша и да решим проблема с акането. За сока си замълчах, но за водата от овесени ядки й казах, че не се дава такова нещо на толкова малко бебе, а тя ми казва: "Абе, не слушай глупости! Аз на моя съм му давала, нищо му няма!"  ooooh!

Иначе и аз май горе - долу реших как ще процедирам, още имам известни колебания разбира се. Но то ние хубаво си правим планове, ама децата може да не искат да ги следват  Laughing така че със сигурност ще се решава в последствие.

Skeeter, и Симона си се разхожда из леглото, но чак на 180 градуса, още не е успявала да се обърне  Laughing

# 111
По-повод захранването: понеже Калина е по -голяма от на братовчедка ми бебето с 63 дни Grinning и аз й казвам, че ще захранвам на 6 навършени, а тя ми обяснява, че от другата седмица ще започва със сок от ябълка. И аз я питам има ли колики, как е бебето - ми той вода не пие, силни са коликите, ама аз първия си син така го захраних и сега така ще процедирам. Казвам й изчакай малко да се успокои коремчето на детето...Аааа не. Ти пък чак на 6 месеца ще захранваш и то не със сок...И като се почна едно дрънкане що съм щяла да чакам толкова и леля ми и тя като ми се нахвърли...Много се ядосах и им казах да не ми се бъркат в нещата. Всеки да си прави каквото си иска. Много тъпо се почувствах...все едно аз не знам как да си гледам детето и трябва да правя каквото тя прави.  #2gunfire #Cussing out

Мами да ви питам понеже храня малката в 20 часа, после в 2 и в 5 сутринта...До тук добре обаче от два дни в 5 започна да пие 40 мл и не иска повече. Да не би да си маха храненето или просто не е гладна толкова? Или пък е период и ще отмине и пак ще започне да си яде по 120мл?

Добре, че ви има вас  bouquet Hug

# 112
Абе идеята на тази статия не е да ви изплаши и да не купувате готови пюрета. Не, в тях няма отрова, просто искат да покажат, че цената, която заплащате за тях не е 100% плод/зеленчук. В някои от тях има вода, захар, сгъстители.
Вчера Дани стана 4 месеца и я захраних с тиква. Смесих я с АМ и й дадох, но не беше особено очарована и рефлекса на избутване с езика се задейства. Май не е готова още, но не се мръщеше. Днес пак й дадох и беше същата работа. Ще действам бавно и като отказва няма да я насилвам. Явно още не знае какво да прави. Вчера й дадох в 10 часа преди храненето и след това й дадох АМ. Но някои майки ми казаха, че най-добре да давам между 2 хранения, например ако яде в 10ч и в 13ч да дам към 11-11:30. Днес така направих.
Абе и аз много четох, но гледам да не се филмирам чак толкова, важно е да се знаят някои основни неща, но няма точно определена правилна схема за захранване. Важно е да се водим от децата и ако нещо не харесват да не настояваме.

# 113
Аз не видях нищо страшно в статията  Simple Smile, точно пък тези, в които има захар, сгъстители и т.н. не са особено скъпи, така че...то пък колко да струва...няма как да е съвсем без пари  Rolling Eyes
А и както Бисквитка каза - гледам етикетите и си решавам какво да купя, за щастие се намират и 100 % плод или зеленчук, или айде 90 % и 10 % вода, това не го намирам за лошо, то и в домашните има малко вода.

Аз мисля от май - юни месец нататък когато вече има доста сезонни плодове тогава да ги правя по - голямата част. А и тогава бебета вече май могат да ядат сурови плодове, след 6 - ти или 7 - ми месец, не помня  Rolling Eyes така че само в пасатора и готово. Особено ако можеш да ги купиш от производител е ок, хем знаеш какво има вътре, хем е по - евтино. Но до тогава повече ме притесняват нитратите в плодовете и зеленчуците по магазините, отколкото състава на пюретата...

Месните пък изобщо не бих могла да ги правя аз...освен да речем само пилешко, но то не може да яде само това.

Baby-G, шом яде толкова очевидно не е гладна. Буди се и плаче ли? Ако пробваш да не й дадеш и да я приспиш?
Не знам, при нас не е ставало така, Симона както се будеше и ядеше нормално, просто започна да си увеличава интервалите между храненията и така...докато станаха 11 - 12 часа  Laughing

# 114
Kalina. не се буди и не плаче, но започва да се върти, да пъшка, неспокойна е и коремчето й къркори и пръцка. За това не знам какво да правя.  newsm78

# 115
Kalina. не се буди и не плаче, но започва да се върти, да пъшка, неспокойна е и коремчето й къркори и пръцка. За това не знам какво да правя.  newsm78

А, това и Симона го прави. И аз преди скачах да правя мляко, щото си викам: ей сега ще се разбуди хубаво и ще яде, ама не..след малко пак си заспива. Явно коремчето я мъчи. Някой път го прави към 4 часа сутринта, записва и после се буди да яде чак в 7 примерно. Аз сега нищо не правя, оставам я сама да си заспи, но преди давах бибата и пак имаше ефект  Hug

# 116
  • Сливен
Шикер, честито ви захранване  Hug Представям си малаката, сладка Дани как се е понацапала с тиквата  Grinning Иначе и аз съм чувала за това захранване - между млечните хранения. Аз правех нещо подобно с Ивайла.
Като чета вашите майки как ви дават съвети с остарели разбирания, да ви похваля моята - тя въобще не ми се меси, подкрепя ме и въобще не ми е мрънкала, че и Ивайла, и сега Тео ще захраня по-късно. Свеки пък е на обратното мнение - тя беше изключително шокирана, че кърмих Ивка толкова дълго, за нея до 6мес. било нормално , от там нататък - нещо друго , но не и кърма.
За детската кухня - в нашя град е от 10мес., но записват и от 9-ия. Когато нямаше още препоръки от СЗО за по-късно захранване,кухня имахме от 4-ия месец, защото и педиатрите преди 10г. (когато захранвах големия ми син) препоръчваха ранно захранване. Сега до 12 мес. приготвят храната с адаптирано мляко.
Baby-G, не обръщай внимание на леля си и братовчедка си - важно е ти какво мислиш, това е твоето дете и ти си знаеш най-добре  Hug Както ви писах захраних Алекс със сок много рано, така каза педи (а тогава нямаше толкова много информация), добре че нямаше колики. За разлика от него Ивайла имаше страшни колики почти до 5-ия мес. и ако бях дала сок, не ми се мисли как щеше да се измъчи. Така че и тези неща трябва да съобразим със захранването.
Snow - White , радвам се че си доволна от количката - малко зимния и кош е по-малък от този на повечето колички, но не е чак такъв проблем.
Хубава неделя на всички  Hug Аз отивам да си почина малко - кака Ивка е на куклен театър с баба, бати Алекс с ММ е на преход в балкана, а Тео спи, така че да не се надява човек, през почивен ден е тихо и спокойно вкъщи  Laughing

# 117
Kalina. хм...ами тогава тази нощ...т.е сутрин в 5 ще пробвам без да я храня дали ще се успокои. Ще докладвам при промени  Laughing  Hug
roxanna и аз за това й казвам да изчака, защото детето й има страшни колики и най-малко сок от ябълка му трябва в момента Hug

# 118
Привет,
Baby-G и Мария се буди горе долу по това време след като е яла в 00.30. Опитвах се преди да я приспивам отново като й дам бибата и пусна музикалната играчка, без да я храня. В повечето случаи се получава, но тъй като в последно време съвсем отказа биберона, стратегията трябваше да се промени Laughing Иначе започва да си играе с играчките на кошарата, не плаче и тотално се разсънва. Слагам я на гърда, цоква 5-6 пъти и заспива,т.е.не е гладна.
Пюретата като се отворят могат да се ползват и на следващия ден. Трябва да не са топлени обаче, и да не е давано директно с лъжичка от бурканчето. Това пишеше на бурканчетата на ХИП и аз винаги съм го спазвала това правило.
Между другото Калина, за месните пюрета, има бурканчета на ХИП само с месо. Така,че може да се прави зеленчуковата част и да се добавя такова месо.

# 119
Но до тогава повече ме притесняват нитратите в плодовете и зеленчуците по магазините, отколкото състава на пюретата...
А от къде си сигурна в качеството на плодовете и зеленчуците в пюретата?

Общи условия

Активация на акаунт