Отговори
# 195
Аз утре влизам в 32 и съм на ЖК. Моля се да не е изостанала повече госпожицата , че ако е в четвъртък ще искат да ме вкарат в болница  smile3518 newsm17 Моля се да е станала поне 1700 ( По сайтовете пише , че 1900 е нормата за началото на 32 седмица, а някъде се среща дори и 1,8кг).

# 196
Поли, на последната консултация колко беше малката? Защо има такива опасения? Дано всичко е наред утре!

# 197
Jane.happy На предната беше около 1280 грама ( в 30с+1д , отговаряше на 28с+4д с уговорката , че главата е много ниско разположена и не може да се измери много точно). На по предната изоставането беше с 15 дни -основно е на коремна обиколка Simple Smile

# 198
Аbel, взех тези муселинови пелени. Има ги навсякъде по бебешките магазини онлайн, но понеже си поръчвам книги от store.bg, поръчах и пелени. Сигурно в магазините за платове ще се намери и по-евтин муселин, но нямам възможност да обикалям. Много са хубави, перат се на 60 градуса. Аз ги взех точно с цел повиване - муселинът е материя, която диша и не спарва, и за лятото ще става, а отдолу бебето да е само по памперс. Размерът им е 100х120 см. За повиване съм чела, че пелената трябва да е квадратна, минимум 100х100 см, но засега не мисля да ги давам на шивачката да ги реже.
Първоначално бях купила онлайн одеяло за повиване, каквото ти си показала, от Касида-разочаровах се, когато го видях. По-добре си вземи пелени и с тях повивай - аз без да съм повивала бебе съм убедена, че ще е по-лесно и по-ефективно. Тези измислени одеяла (в някои сайтове даже съм ги срещала под името "магически одеяла" hahaha) няма да стягат ръчичките добре, даже бебето най-вероятно ще ги вади от одеялото...абе изпитаното средство, т.е. пелената, си е най-доброто. И преди да са ме разпънали на кръст, че ще повивам бебето Mr. Green - не става въпрос за повиването, което са практикували нашите майки и баби. Ръчичките се прибират до тялото чрез пелена, защото бебетата не координират движенията си все още и се разстройват от мърдащите навсякъде ръчички. Краченцата остават съвсем свободни в пелената.
Един линк как да повием бебе
Едно клипче за къпане на бебето, където дамата в началото също придържа ръчичките на бебето прибрани към тялото чрез кърпата, за да не се разстройва. За съжаление много хора свързват днешното повиване с едновремешното и напълно го отричат.

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 10:45 от addicted2U

# 199
Paulie, ето тук http://bremennost.bg/bremennost-po-sedmici.html и тук- http://www.babycenter.com/average-fetal-length-weight-chart има ориентировъчни размери и тегло. Лекарят си знае най-добре, вероятно следи обиколката на коремчето-- но относно теглото само по себе си, според мен е ок. Доки ще си каже- от мен успех Simple Smile

addicted, полезно инфо! определено ще си взема муселинови пелени, много ми допаднаха. Аз не отричам повиването. Единственият проблем е, че трябва да се науча да го правя  Laughing

# 200
За мен бяха много полезни лекциите на Ла лече лига, които показваха с кукла как се повива - изобщо всичките им лекции са практически насочени. С мърдащо бебе ще е по-трудно, но съм сигурна, че след 5 повивания ще сме специалисти Sunglasses

# 201
А за какво се прави повиването? Никъде в чуждите сайтове не съм го срещала.

# 202
  • София
Да, идеята на 'повиването' е да създаде на бебето усещане за сгушеност, каквото има в корема на мама, а там крачетата могат да шават Simple Smile Класическото повиване от времето когато ние сме били бебета, при което се стягат и краченцата е опасно, защото може да доведе до проблем със ставите, при бебета, които по рождение имат предразположение. (Теази неща се установяват на първия преглед при ортопед, който ако не се направи в болницата при раждането, се прави когато бебето стане на около месец, с направление по ЗК от личния лекар.) Това е същия проблем, заради който не се препоръчва и ползването на кенгуру преди 3 месеца, когато вече е ясно как са тазобедрените стави, закрепнали са и те и мускулчетата на бебето.

Много хубаво е показана във филмчето на д-р Харви Карп, 'The Happiest Baby on the Block' - книжките ги преведоха, но филмчето тук така и не се появи на български. Ето го в YouTube цялото (45 минути) - разделено на 4 части, може да ви е полезно, за нас беше:
1: https://www.youtube.com/watch?v=iTzDwUXGqdM
2: https://www.youtube.com/watch?v=n7m7iWdXypY
3: https://www.youtube.com/watch?v=6qzJPvXCzAo
4: https://www.youtube.com/watch?v=-Y2cKqiQUGI

Носенето в слинга в поза люлка наподобяваше това гушнато положение от повиването и реши проблема (защото с повиването не стана, тогава решихме че просто бебето държи на близостта и на миризмата на мама), сега се надявам да успеем да вземем мерки и да не стигаме до истеричната фаза...  Laughing Затова се подготвям с различни опции за къпане, носене и 'повиване', с надеждата все някоя да свърши превантивна работа  Laughing  

А иначе с неволята всички стават специалисти за нула време, това от опит го казвам...  Joy

paulieM стискам ти палци да сте наддали достатъчно. И аз съм на преглед в края на седмицата и ми е свито дали съм изпълнила плана, че съм супер стриктна с режима и не виждам вече какво повече можем да включим, надявам се да стига до бебето всичко необходимо. Да споделиш после Simple Smile

# 203
момичета,вашите комплекти а изписване какво съдържат ?Питам ,защото не съм купувала готов ,а си сглобих?
Моят е от ръкавички,шапка,чорапки,пелена-от едната страна плюш от другата памучна,плюшено гащеризонче с дълъг ръкав за отгоре и боди памучно за от долу ,само се чудя бодито отдолу с къс или дълъг ръкав да е или да сложа или и двете, в болницата каквото преценят да облекат  newsm78

# 204
  • София
Ами аз комплектче нямам реално. Взела съм по-плътни боди с дълъг ръкав, ританки и шапка от H&M - ето такива, ританките и шапката са в същите цветове, има ги показани по-надолу. Поръчала съм и едно такова 'космонавтче' размер за новородено. После в столчето за кола и ако е толкова студено, ще му метнем едно одеалце отгоре.

addicted2U сега погледнах, пелената която съм поръчала е 120*120 см. Предвид че се прегъват и увиват и твоя и моя размер трябва да могат да се нагласят, поне от схемичките, които аз гледах в нета Wink

# 205
Никъде не можах да намеря квадратна муселинова, но и аз мисля, че излишните 20 см няма да са проблем.

# 206
аbel,кой размер поръча бодито,ританките и шапката ,че различните марки все имат разлики .

# 207
  • София
Аз всъщност ги взех от магазин, има ги в момента заредени в повечето, размера e 56. 50 ми се видя микроскопичен  Grinning  54-56 ми се виждат ок за новородени, те и без това се носят кратко, както са им големи и бебето изглежда, че се губи в тях, така за нула време окъсяват.

# 208
да така е  и моите са така даже имам и някои 60,като сложа памперса и ще ги изпълни  Simple Smile

# 209
Точно същото плюшено космонавтче-мече,  като показаното от Абел, взех вчера, него ще го ползвам за изписването. Под него, в зависимост от времето, памучно тънко гащеризонче и боди с къс или дълъг ръкав и тънка шапчица. Ако е много студено, приготвила съм и порт-одеало.
Но все пак има разлика между края на март и края на април, та според мен отсега не може със сигурност да се определят всички дрешки за изписването и е добре да има два варианта. Мин. година април и сняг валя, и беше 25 градуса.  Sunglasses

Paulie, не се притеснявай толкова за тези грамчета. Ако изследванията не показват отклонения и плацентата добре храни бебка, едва ли е проблем. Все пак е мома, явно ще е фино гадже!  Wink

И аз съм "за" повиването, в съвременния му вариант. Прилагала съм го при сина ми, който имаше зверски колики и го успокояваше, макар и за кратко.

Общи условия

Активация на акаунт