Helau!!! 191-ва немска карнавална тема

• 76 423
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
Brideshead, Asyalein, благодаря за насоките!

мама Ени,...
дано не ви излезне много скъпо.

Ами хазяина вчера като стана ясен проблема споменаваше едни 1000 евро.....
Дано да имаме късмет и да се поемат от някой вид застраховка.

# 676
http://www.gutefrage.net/frage/abwasserschaden#answers

явно зависи какво покритие имате.

За FamilienHaftpflicht също могат да се попитат, ако вие сте запушили . Поне по моята логика. Но кое ще е най-изгодно за вас не знам. Питате бератерите те ви казват. Успех.
В краен случай искате сметката разбита на цена за материал и цена за труд и слагате в данъчната декларация догодина. Все нещо би трябвало да получите обратно от някъде  Peace

# 677
Синьо,Baby,благодаря за отговорите!Просто колега на мъжът ми като направи Гевербе и го направиха Privat,та от там сами решихме ,че и с нас ще стане така...С немския още не сме добре,трябва някой на български да ни обясни,споменаха ни за човек,който се занимава с това,но е на 90 км. от нас-трябва след празниците да се свържем и да се видим с него за консултация...

Мама Ени,дано не плащате много! Като знам малката как обича тайно да пуска разни неща в тоалетната,а вече се е научила и водата да си пуска...  ooooh!

Приятни приготовления за празника-утре ще се пробвам с козунаците,дано станат!  chef

# 678

Честит Великден!Дано сме здрави ние и близките ни!Весел празник на всички! Simple Smile

# 679
Здравейте, момичета.
Христос воскресе! Бъдете здрави и много щастливи с близките си!

Не съм писала от около 2 години в темата ви, не зная, дали някой ме помни още  Crazy
С ваша помощ научих доста неща за всички сфери на живот в ДЕ. По принцип имам представа за нещата там, но и вие много ми помогнахте.
Тогава стана така, тръгнахме, но се върнахме обратно в БГ поради ред причини. Сега сме вече 4-ма и съм твърдо решена да напуснем родината, след като нашите лекари ме инвалидизираха, така че да не мога да си гледам бебче. Уж е временно. Дано.
Като за начало отивам с децата при роднина. Искам да ви питам, освен частна зрдавна застраховка има ли друг вариант да си направим? До колкото разбрах се прави за всеки член на семейството. Ще съм благодарна, ако някой може да ми даде някаква информация. Гледам, че второкласници обсъждате. Нашият батко е във 2 клас, до къде са там децата по математика? Благодаря ви предварително за отделеното време и внимание.

Поздрави и хубави празници !

# 680
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Искам да ви питам, освен частна зрдавна застраховка има ли друг вариант да си направим? До колкото разбрах се прави за всеки член на семейството.

точно малко по-нагоре е коментирано: freiwillige gesetzliche Krankenversicherung  Peace
доброволно здравно осигуряване.

държавните каси мисля, че нямат право да ви откажат.

# 681
asyalein, благодаря. Четох, но нещо не съм разбрала. Пък и не ми стана ясно разликата между privat  и freiwillg. Някак си ми изглеждат еднакви. Може би на място е най-добре да се отиде до някоя каса и да се пита  newsm78 .

# 682
Хора да знаете сменям си ника от Brdeshead (ужасен псевдоним, не знам защо го бях избрала), да не се чудите кой е.

НА въпроса за застраховките: пускаш си питанката в гугъл и излиза:
http://www.berlin-za-men.com/zdravno-osiguriavane-germania/
http://www.berlin-za-men.com/kakva-zdravna-osigurovka-da-izbera/
http://zastrahovki.de/?p=24
http://www.baiganyo.de/bg/menuzanovistudentibg/menuzdravnazastrahovkabg.html
http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?t=13286
http://osiguriavane-germania.blogspot.de/

Държавната: плащаш % върху дохода (% за работещите са различни, мисля мин. е 3,14 ) , покритието базовото е по каталог и еднакво , като някои предлагат екстри. Проверяваш си локалните и си избираш. 1 плаща, към този с най-високите доходи се затсраховат неработещите в семейството.
частната - за всеки от семейството се плаща отделно, големината на вноските зависят от общото здравословно с/е при подписване, като при хронични или други алични проблеми големината на вноските скача. С възрастта скача. При сключване на застраховката под опр. възраст се започва от по-ниска тарифа. Смяната частна->държавна е много сложна, ако не и невъзможна. ПРи проблем едно може да се случи да си доплащате нещо сами, зависи ви от договора или да ви се качи вноската за в бъдеще. 

Това поне се сещам. Но чети линковете.

Последна редакция: пн, 02 май 2016, 10:18 от Bandiera rossa

# 683
  • Germany
Гледам, че второкласници обсъждате. Нашият батко е във 2 клас, до къде са там децата по математика? Благодаря ви предварително за отделеното време и внимание.

Математиката не би трябвало да е му е проблем, защото в БГ вървят доста по напред /тук чак в 5ти клас взимат скобите, а в БГ доколкото помня се учат във 2ри/. Може би единствено симетрията е нещото, което беше ново за големият ни син в края на 2ри клас, но той идваше от Полша. Много държат също така на смятането на ум и на бързината!

# 684
Bandiera rossa, благодаря за линковете. Ще ги прегледам. Принципно тези неща ги знам, лошото е , че при нас казусът е малко по-особен. Аз съм в майчинство в бг. Отиваме без работещ в Германия татко, който да ни осигурява, и за това ми е притеснено и объркано, той ще идва в последствие, ще се опита да си подсигури работа от бг. А децата си искат лекар, още повече бебче и консултации. Аз съм с тежка операция, не мога да работя за сега, предстои ми и следваща, която обмислям да платя в Германия, но ще видим. Искам да се изселя, защото всичко това ми го причиниха по по грешка, но както и да е...

Мони, благодаря. Българските второкласници смятат със скоби, също умножение, деление, разни логически задачи, които понякога са леко налудничави  Crazy Също фигури, обиколки, дължини...

# 685
  • Germany
И тук умножават, делят и т.н. Обиколка и лице на фигура също взимат в 5ти клас. Наблягайте на немският за да може да разбира текстовите задачи и няма да имате грижи  Peace

# 686
svetlita, за мен е меко казано глупаво да тръгнеш сама с две деца за чужбина, без работа, без доходи, без помощ.
Не е ли по-разумно да дойде първо мъжът ти, да си намери работа, да намери жилище и тогава? Не знам как ще се оправяш сама с бебе и ученик, ще трябва да го водиш и прибираш от училище, а казваш, че си с операция.
Нали знаеш, че за да се регистрираш адресно, в много общини трябва да си вписана в договора за наем на жилището. Като не работиш е почти невъзможно да си откриеш банкова сметка. Като нямаш банкова възниква проблем с плащанията, например за обяд или за миттагбетройунг на ученика.

В болниците и в Германия не всичко е цветя и рози, по официална статистика всяка година в немските болници се заразяват около 30 хил. души от вътрешно-болнични инфекции, и 15 хил. умират в резултат на това.
Колега на мъжа ми, немец, се зарази така при превръзка на коляното, защото сестрата не си е сменила ръкавиците, след като е превързала друг пациент. И въпросният колега една година ходи по болници вследствие на тези усложнения.

На съседа под нас жена му е с диабет от дълги години. Човекът е с възможности и е сменил много лекари, докато не му препоръчват някакъв лекар в България. От няколко години той води жена си само при този лекар и е много доволен. Даже обмисляха покупка на жилище в България, не съм ги виждала отдавна, нищо чудно и да са осъществили намеренията си.

Тези неща ги пиша само и единствено с идеята, да обмислиш хубаво нещата, да не прибързаш, под въздействие на емоцията. И това, че не познаваме системата в Германия не значи, че тя е перфектна.

Пожелавам ти здраве, успех и трезва мисъл.  Hug

# 687
Привет на всички в темата!И честит Великден!
Със семейството ми сме от няколко месеца в Пфорцхайм(Баден-Вюртемберг).Детето е 1-ви клас тук.Исках да посещава занималня в училище,за да му е от полза за научаването на езика.Отказаха ми,понеже засега работи само мъжът ми.
Имате ли идея къде мога да потърся допълнителни часове по немски за него?Някакви организации?

# 688
Потърсете частни занимални от типа Hausaufgabenbetreuung. Обикновено там може да се договорят целеви занимания само по немски (или друг предмет) в удобно за детето време и толкова често, колкото е необходимо. Друг вариант е Nachhilfe - аналог на частните уроци - потърсете препоръки за някой пенсиониран начален учител например. Можете да попитате класната на детето - със сигурност имат представа кой в околността дава уроци и могат да ви насочат. Може да има и доброволци към някоя църковна организация, които извършват такава дейност безвъзмездно - просто разпитайте.
Задължително запишете детето на занимания за свободното време -спорт, танци, изкуства - каквото му е интересно. Обикновено таксите във ферайни не са високи, а общуването в извънучебна среда с връстници много помага с езика.

meduncka , според мен svetlita си е преценила риска - все пак това не им е първото идване в Де, няма нужда толкова категорично да давате оценка кое е глупаво или разумно.

# 689
meduncka , според мен svetlita си е преценила риска - все пак това не им е първото идване в Де, няма нужда толкова категорично да давате оценка кое е глупаво или разумно.

Не давам никаква категорична оценка, а давам един страничен поглед по казуса.
Естествено svetlita си има глава на раменете и ще си вземе решението, аз само казвам моето мнение.

Общи условия

Активация на акаунт