Моля за съвет - майчинство и работа в Англия

• 1 331
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте мамчета!
Имам бебче на 4 месеца и кака на 4 години. В момента съм в майчинство, мъжът ми работи. Проблемът ми е следния.. предложиха ми работа в Англия (тук съм учител по английски език). Работата е доста добра, да не говорим за заплащането.
Мислихме да прехвърлим майчинството на ММ след като малката навърши 6 месеца и аз да се върна на работа, защото той работи на смени и пътува, а когато е на работа го няма по 14-15 часа. Решихме, че по-добре аз да работя до обяд, а той да си е вкъщи.
Нещата обаче се промениха. Отдавна говорим да отидем да живеем в Англия, но винаги ставаше въпрос в началото той да отиде сам и после да отидем и ние, а това, което ми предлагат сега ми се струва като идеална възможност. Питам се дали ще се справят тук месец-два без мен, все пак сестра ми е тук, неговата също...
Другото, което се чудя е дали мога да прекъсна майчинството и да изляза в отпуск тук, докато малката навърши 6 месеца, за да мога да подпиша договор с английската фирма. След това мога ли да продължа майчинството, като го прехвърля на ММ?
Казват, че човек получава една голяма възможност в живота си, чудя се дали това е моята...

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 19:42 от Мария Тонева

# 1
Здравейте, Мария Тонева.

Ограниченията, които имате по БГ законодателството се съдържат единствено и само в чл.46, ал.3 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно текстовете извън периода на 135-те календарни дни за бременност и раждане, така наречените хартиени болнични листове нямате никакво ограничение да сключвате втори трудов договор и да работите където и да е.
Поради което не намирам място да имате притеснения относно пътуване, сключване на договор във Великобритания и ползване на платен отпуск за отглеждане на дете до 2г.

Днес прочетох  в Държавен вестник от 09.02.2016г., че вече имаме и спогодба за избягване на двойното данъчно облагане със Великобритания, така че нещата се движат в правилната посока.

"Казват, че човек получава една голяма възможност в живота си, чудя се дали това е моята..." - непременно трябва да опитате.... Simple Smile

# 2
Здравейте искам да попитам като съм бремена 21 седмица трябва да работия за един и същт работодател до 26 та седмица за да получа майчинство казаха ми за един сайт но не ми даде много инфорамация моля ви ако знаете как са нещата някой да ми каже няма ли да е проблем ако смениш работат по време на бременост ? Аз съм в Англия

Общи условия

Активация на акаунт