Изследване на ХОРМОНИ – 12 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 79 697
  • 720
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте и от мен,
Скрит текст:
момичета! Включвам се и при вас. bouquet
Миналата седмица за пръв път ходих на преглед при ендокринолог и след ехографски преглед на щитовидната жлеза, се видя, че тя е увредена. Назначиха ми се доста хормони и други показатели за изследване.

Биохимията и половите хормони са в норма, но ще ги копирам за всеки случай по-надолу. Правих изследването в ProLabor, ако това има някакво значение.

Моите стойности са с удебеления шрифт, а в дясно от тях, в скобите - референтните стойности за всеки показател; с червен цвят съм обозначила показателите, които при мен са извън норма:

Биохимия:
Креатинин – μmol/l – 68 – (20 - 120)
Холестерол – mmol/l – 4.25 – (3.5 - 5.5)
HDL – mmol/l – 1.65 – (1.23 - 4)
LDL – mmol/l – 2.24 – (0.0 - 2.66)
Триглицериди – mmol/l – 0.72 – (0.3 - 1.7)

Полови хормони:
Testosteron – ng/ml – 0.317 – (0.084 - 0.481)
DHEA-S – μg/dl – 280 – (98.8 - 340)

Хормони:
FT3 – pmol/l – 5.49 – (2.8 - 7.10)
FT4 – pmol/l – 14.42 – (12.0 - 22.0)
TSH – μIU/ml – 6.99 – (0.27 - 4.2)

TAT /A-TG/ – IU/ml – 11 – (0 - 115.0)
MAT /A-TPO/ – IU/ml – 291 – (0 - 34.0)
TRAb – U/l – 1.5 – (0 - 1.75)

ОГТТ:
Глюкоза 0 мин. – mmol/l – 5.1 – (3.5 - 6.1)
Глюкоза 60 мин. – mmol/l – 7.8
Глюкоза 120 мин. – mmo/l – 4.3 – (3.5 - 7.8 )

Инсулин 0 мин. – μIU/ml – 18 – (3.0 - 25.0)
Инсулин 60 мин. – μIU/ml – 133
Инсулин 120 мин. – μIU/ml – 32 – (3.0 - 25.0)

Наясно съм, че имам Хашимото, но ме интересува какво означава фактът, че някои от хормоните са в норма, а други - не?

При положение че глюкозата е в норма, но инсулинът на 120-тата мин. не е (макар да не надскача с много референтните граници, по мое мнение), това означава ли, че страдам от т.нар. инсулинова резистентност? В другата тема (тази за Хашимото) се спомена, че инсулинът ми е много висок, още при нулевата мин. от изследването, но нали все пак е между двете референтни стойности, а и масово чета по сайтовете, че щом е под 25, проблем няма? Освен това самата лаборатория не е оградила стойността на инсулина с кръгче, де факто явно приема цифрата за нормална? Т.е. какво да си мисля, при това положение?

Ох, нищо не разбирам, какво точно индикират тези резултати. newsm78
Моля, който може да изкаже компетентно мнение, нека се включи! Благодаря! Heart Eyes
ТСХ е висок, показва Хипофункция на ЩЖ, МАТ са завишени - лекарят преценява дали е Хашимото.
Имаш ИР
Добре е да изследваш и Пролактин.
Най-общо, имаш СПКЯ.
Не се притеснявай, голяма част от отклоненията, се коригират с медикаменти

# 136
denis., благодаря! bouquet

Да, явно съм с Хашимото, не само на база изследванията, а и ехографията на самата щитовидна жлеза.

Но защо да съм със СПКЯ? Нямам повишено ниво на тестотерон, а освен всичко друго наесен ми правиха лапароскопия, предшествана от всевъзможни тестове, след което няколко от най-добрите АГ в България ми потвърдиха, че всичко е чудесно при мен, нямам никакво отклонения и съм напълно здрава по тази линия. Освен това, цикълът ми през целия ми живот е бил точен като швейцарски часовник, никога не съм имала отклонения. newsm78

# 137
  • София
denis., благодаря! bouquet

Да, явно съм с Хашимото, не само на база изследванията, а и ехографията на самата щитовидна жлеза.

Но защо да съм със СПКЯ? Нямам повишено ниво на тестотерон, а освен всичко друго наесен ми правиха лапароскопия, предшествана от всевъзможни тестове, след което няколко от най-добрите АГ в България ми потвърдиха, че всичко е чудесно при мен, нямам никакво отклонения и съм напълно здрава по тази линия. Освен това, цикълът ми през целия ми живот е бил точен като швейцарски часовник, никога не съм имала отклонения. newsm78
ТСХ е висок, имаш и ИР
СПКЯ не е нещо страшно, просто го имай предвид, ако имаш проблем с МЦ, О. или ЛФ.
Това, че М. е по часовник, нищо не означава - ИР напр. уврежда яйцеклетките.

# 138
Ще го имам предвид, мерси, оттук-нататък така или иначе ще работя в посока подобрение на всичките ми състояния, така че се надявам всичко да е наред за в бъдеще.

# 139
  • гр. София
Leila
АМХ се повишава при ПКЯ
Ще си скапе яйчниците това дете - виж Инхибин В  104.19 pg/ml   40 - 200  - малко над средната стойност, а е още на 17 години, трябва да е почти на горна граница

Ще чакам да пишеш  Peace  и не се отказвайте, докато не намерите добър лекар
Ендокринолог - д-р Катя Тодорова, тя ще ви препоръча /предполагам/ и АГ

В тази връзка, момичета, може ли координати на д-р Катя Тодорова?  Praynig  Къде и кога консултира в София?

# 140
  • София
д-р Катя Тодорова
ето и още, но не зная, дали информацията е актуална:
http://zdravencatalog.com/doc-d-r-katia-todorova-reproduktivna-endokrinologia/
има тел. може да попиташ  Peace - тя е много добричка Simple Smile

# 141
  • гр. София
д-р Катя Тодорова

Благодаря, Денис!  bouquet На сайта на МУ Плевен и аз попаднах. Някъде видях и адреса на бул. Пенчо Славейков, но останах с впечатление, че не е актуален. Ще звънна утре за всеки случай. По-късно ще пиша и за резултат от консултацията с ендокринолога днес. Предстои в този късен час!

# 142
  • Ruse, Bulgaria
Здравейте момичета. Честита Баба Марта, да сте здрави и засмени и дано щъркел ни донесе скоро бебчета, пожелавам го на всички ни които се борят за това  bouquet

По специално към Денис ако може да ми дадеш мнение и за моите резултати. На 37 съм, и изследванията са на трети ден от цикъл:

пролактин              26,10  ng/ml      (5,18 -26,50)
FSH                          5,0    mU/mL     (FFolicar 3 - 8,1;   POvulatorio 2,5 - 16,7;   FLutea 1,4 - 5,5)
LH                            3,48  mU/mL     (FF      1,8 - 11,8; PO              7,6 - 89,0;    FL         0,6 - 14)
17- Beta Estradiool  82,00 pg/mL     (FF       12 -251;   PO              38 - 649;      FL         21 - 312)
TSH                          1,32                  (0,35 - 4,94)

И имам някакви стоиности на:
coagulacion basica
APTT,RATIO                                          1,09                  (0,80 - 1,25)
coagulacion special
Anticoagulante lupico - negativo
Anticoagulante lupico screen      
APTT                                                    34,00                 (25,7 - 40,1)

Предварително Благодаря Денис  newsm51

# 143
  • София
Здравейте момичета.
Скрит текст:
Честита Баба Марта, да сте здрави и засмени и дано щъркел ни донесе скоро бебчета, пожелавам го на всички ни които се борят за това  bouquet
По специално към Денис ако може да ми дадеш мнение и за моите резултати. На 37 съм, и изследванията са на трети ден от цикъл:
FSH                          5,0    mU/mL     (FFolicar 3 - 8,1;   POvulatorio 2,5 - 16,7;   FLutea 1,4 - 5,5)
LH                            3,48  mU/mL     (FF      1,8 - 11,8; PO              7,6 - 89,0;    FL         0,6 - 14)
17- Beta Estradiool  82,00 pg/mL     (FF       12 -251;   PO              38 - 649;      FL         21 - 312)
coagulacion basica
APTT,RATIO                                          1,09                  (0,80 - 1,25)
coagulacion special
APTT                                                    34,00                 (25,7 - 40,1)
ФСХ е завишен, може да е инцидент или от годините.
Пролактинът е висок, добре е да е около 12-13.
Високият пролактин, може да е причина за по-високия ТСХ
Добре е да пуснеш Инсулин + Глюкоза, на гладно, както и Андростендион
Другите са добре.
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря

# 144
  • Ruse, Bulgaria
Здравейте момичета.
Скрит текст:
Честита Баба Марта, да сте здрави и засмени и дано щъркел ни донесе скоро бебчета, пожелавам го на всички ни които се борят за това  bouquet
coagulacion basica
coagulacion special
ФСХ е завишен, може да е инцидент или от годините.
Пролактинът е висок, добре е да е около 12-13.
Високият пролактин, може да е причина за по-високия ТСХ
Добре е да пуснеш Инсулин + Глюкоза, на гладно, както и Андростендион
Другите са добре.
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря

Благодаря засега, ще направя изследванията другия месец, а за намаляване на пролактина ще ме посъветваш ли какво да пия че тук където съм не са обърнали никакво внимание на резултатите, интересува ги само TSH. Поздрави
забравих да попитам пролактина и FSH кога е добре да се правят като изследване.

# 145
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте, вчера видях двете чертички и сега отивам да пусна кръвен. Искам са питам освен ЧХГ какво друго да пусна, за да съм спокойна? Прогестерон? ТСХ?
Преди 3 месеца ТСХ ми беше 2,90 и си мислих, че няма да се получи без да се свали, но ето че стана. Сега да го пусна ли? Или след 10 дни като се видя с док.
Благодаря  Hug

# 146
  • София, Бургас
Денис, имам едно специфично питане за малката. Тя е на 7,5 месеца с уголемени гърдички от раждането си. Понеже докторът ни отдавна го наблюдава,ни изпрати при ендокринолог и той съответно назначи хормони. Днес излязоха резултатите, но няма референтни граници за бебета. Дали ще можеш да дадеш коментар, защото ще се видим с ендокринолога чак след десетина дни..
LH ( Лутеинизиращ Хормон) <0.10   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) 6.24 IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол) 56.51 pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Според мен Е2 и ФСХ са високи. Няма ли рефер. граници за бебета?
Може да е от кърменето или от храненето / храни богати на естроген - пилешко, телешко и т.н./
Лекарят трябва да прецени.
Не се притеснявай - това се случва понякога.
Дано да е нещо инцидентно

Изнамерих едни референтни стойности за бебета и според тях само естрадиола е малко висок..ще изчакам да видя какво ще каже ендокринолога. Иначе аз от 2-3 месеца не я кърмя и съвсем наскоро почна да яде месо. Тя си е така от раждането. И нали за една година се скъсах от хапчета и по време на бременността също първите 3 месеца, затова докторът искаше да проверим. Дано просто се чисти..
А иначе стойностите до 1 г.за тези хормони за момиченца намерих, че са:
Естрадиол 7,68 – 42,48
LH 0,00 – 3,29
FSH 1,84 – 20,26
Денис, само да споделя, че Стаменов погледна резултатите преди ендокринолога, защото при него ще сме чак след празниците, и каза, че всичко е наред..яйчниците били в покой и явно детето просто още се чисти. Той и ендокринолога, като я преглеждаше, каза, че до 2г.е нормално при някои деца..

# 147
  • гр. София
д-р Катя Тодорова

Благодаря, Денис!  bouquet На сайта на МУ Плевен и аз попаднах. Някъде видях и адреса на бул. Пенчо Славейков, но останах с впечатление, че не е актуален. Ще звънна утре за всеки случай. По-късно ще пиша и за резултат от консултацията с ендокринолога днес. Предстои в този късен час!

Денис, ето какво е мнението на ендокринолога, при който бяхме снощи с дъщеря ми. След като ни изслуша и видя резултатите от кръвта, я прегледа на ехограф. Накрая потвърди диагнозата за СПКЯ. Предписа й Еутирокс, противозачатъчно Jeanin /или нещо подобно, не мога да го разчета, довечера ще го видя/ и Spironolacton /доколкото разчитам/. Изпрати ни на преглед на щитовидната жлеза и ехография, след 19-20 дена пак при него и след 45 дни ново изследване на ТСХ. Засега 2-3 месеца ще пие тези хапчета за изчистване на лицето /има пъпки/ и после започваме и по-сериозно лечение с и други лекарства. Трябва ли нещо да добавим от пакета  от добавки, който ми изпрати на ЛС?

# 148
Nassie*, честито! Simple Smile Хубаво е да пуснеш освен чхг и прогестерон, задължително е да пуснеш ТСХ, най-вероятно е скочило още (моето от 1.9 скочи на 4.5 на 1-2 дена след имплантация, чхг-то беше едва 24), над 2 са опасни стойности за бебето и трябва да ти назначат терапия още днес, за да го вкарате в норми.

# 149
  • София
Здравейте, вчера видях двете чертички и сега отивам да пусна кръвен. Искам са питам освен ЧХГ какво друго да пусна, за да съм спокойна? Прогестерон? ТСХ?
Преди 3 месеца ТСХ ми беше 2,90 и си мислих, че няма да се получи без да се свали, но ето че стана. Сега да го пусна ли? Или след 10 дни като се видя с док.
Благодаря  Hug
Честито!
Лека и спокойна бременност!
bouquet
Да, пусни ЧХГ, Прогестерон и ТСХ и се консултирай с лекар.
ТСХ трябва да е в границите 0,5-1.0 за първи триместър
Високият ТСХ, може да увреди ембриона и да е причина за аборт - не се плаши, просто има такъв риск и затова е добре да се вземат мерки

Общи условия

Активация на акаунт