Изследване на ХОРМОНИ – 12 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 79 527
  • 720
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Скрит текст:
Днес повторих пролактина на 21 ден от цикъла и пак е висок  Sad Мисля и да потретя около цикъла пак в друга лаборатория, но нещата май са ясни...и все пак, ако може да коментираме резултатите:

TSH ( Тиреотропен Хормон )   3.550   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин )   973.10   mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 - 637
Progesterone ( Прогестерон )   61.57   nmol/l   М: 0.7-4.3; Ж: фол. 0.6-4.7, овул. 2.4-9.4, лут. 5.3-86, мен. до 2.5
ТСХ е висок, трябва да е под 2.0
Пролактинът също е висок, трябва да е около 300.
Консултирай се с Ендокринолог - тези отклонения, не са пречка за зачеване, но може да създадат проблем в ранна бременност. Не рискувай - знаеш къде може да има проблем, вземи мерки, защото както ТСХ, така и Пролактина, при бременност, ще се повишат още.
Аз категорично ще се консултирам с ендокринолог. Аз страдам и от ежедневно главоболие вече няколко месеца. Може от това да е. Днес пак бях в Цибалаб и нещо интересно забелязах. Те имат разпечатани едни инструкции за пациента за подготовката и на Пролактина пише да се изследва между 10-12 часа, 2 часа след ставане. За хранене нищо не казват пак. Изкушавам се много силно да отида един път към обяд на нахранено, спокойно и да видим тогава какво ще стане. Може би просто си търся повод за надежда, че може да излезе добър резултат. А иначе Прогестерона мисля, че говори, че е имало овулация, нали?
Да, прогестерона е добре, показва че е имало О.

Здравей Денис, искам да попитам за моите резултати правени на 20-ти ден от цикъла:
FT4-15.99 (12.00-22.00)
Anti-Tg-19.29 (0-115)
Anti-TPO-10.38 (0-34)
Progesteron-34.44 Лутеална фаза(5.3-86.00)
Testosteron-1.54 (0.29-1.67)
Prolactin-674.70 (59.3-619)
DHEA/S-6.73 (0.94-11.67)
4 Андростендион-6.16 (0.3-3.3)
17 OHR-4.36 (фол. 0.3-2.4; лут.1.8-6.97)
TSH-1.43 (0.27-5.5)
ТСХ е добре, нямаш Хашимото.
Ако, Прогестерона е направен на 7 ден след О., е нисък.
Имаш проблем с андрогените - тестостерон на горна граница, андростендион - висок. Може  те да са причина за по-ниските нива на прогестерона.
17ОН Прогестерон се изследва на 3 ден от МЦ.
Пролактинът е висок, следи го, той може да потиска О. и синтеза на Прогестерон.
Трябва да се консултираш с Ендокринолог.

Последна редакция: сб, 18 юни 2016, 15:16 от denis.

# 661
А дали при тези нива на Пролактин има смисъл да се опита първо с Витекс? Аз все пак ще направя и едно трето проследяване на Пролактин, както ме посъветва жена от темата и после вече ще видим-може би трябва да ида на ЯМР... newsm78

# 662
  • София
А дали при тези нива на Пролактин има смисъл да се опита първо с Витекс? Аз все пак ще направя и едно трето проследяване на Пролактин, както ме посъветва жена от темата и после вече ще видим-може би трябва да ида на ЯМР... newsm78
Както прецениш, но първо се консултирай с лекар.

# 663
Извинявам се за двойния пост, но бих искала да попитам дали някои знае за тест за Макропролактин и къде се прави? До колкото разбирам той позволява да се изключи фалшив положителен (завишен) резултат и може ако се направи да не се налага директно ЯМР при висок Пролактин...

# 664
Момичета, ако си пусна изследване на естрадиола на 4-я ден от МЦ, тъй като днес не успях, проблем ли ще е? Стойността достоверна ли ще е или да изчакам следващия цикъл?

# 665
  • София
Момичета, ако си пусна изследване на естрадиола на 4-я ден от МЦ, тъй като днес не успях, проблем ли ще е? Стойността достоверна ли ще е или да изчакам следващия цикъл?
Зависи за какво ще го изследваш?
По принцип се пускат ЛХ, ФСХ и Е2 - на 3 ден от МЦ, и се тълкуват заедно.

# 666
Денис, да - заедно ще ги пускам. Надявам се да нямам проблем, по-скоро за профилактика и спокойствие. От два месеца опитваме за второ бебче с мъжа ми, като вторият бяхме "по-сериозни" и мислех, че се е получило. Усещах боцкания и придърпвания в матката, след овулацията - ЦС вместо да изчезне, започна да се увеличава /така беше и при първата ми бременност/. Трябваше да ми дойде на 16-ти, но реших да правя тест с много голямо закъснение, защото при първата бременност ми отчете тестът на 11-я ден от предполагаемата дата за менструация. Но на 17-ти през нощта ми дойде цикълът. Целият ден на 18-ти ме боля много силно коремът, кръстът, което е нетипично за мен, пих аналгин, но-шпа, не станах от леглото цял ден. Много ми беше обилен цикълът на 18-ти /първи ден/, а вчера - на 19-ти /втори ден/ почти спря, сега само леко ми зацапва /обикновено ми тече умерено 3 дни, на 4-ти зацапва и на 5-ти почти няма нищо/. Звъннах на гиноколога ми и ме посъветва да пусна тези 3 хормона сега, но утре ще ми е 4-ти ден и не знам дали няма да е късно... И сега, след като няма бременност, а имах доста ЦС, си мисля, че може естрогенът да ми е по-висок.... знам ли...

# 667
  • София
Денис, да - заедно ще ги пускам. Надявам се да нямам проблем, по-скоро за профилактика и спокойствие. От два месеца опитваме за второ бебче с мъжа ми, като вторият бяхме "по-сериозни" и мислех, че се е получило. Усещах боцкания и придърпвания в матката, след овулацията - ЦС вместо да изчезне, започна да се увеличава /така беше и при първата ми бременност/. Трябваше да ми дойде на 16-ти, но реших да правя тест с много голямо закъснение, защото при първата бременност ми отчете тестът на 11-я ден от предполагаемата дата за менструация. Но на 17-ти през нощта ми дойде цикълът. Целият ден на 18-ти ме боля много силно коремът, кръстът, което е нетипично за мен, пих аналгин, но-шпа, не станах от леглото цял ден. Много ми беше обилен цикълът на 18-ти /първи ден/, а вчера - на 19-ти /втори ден/ почти спря, сега само леко ми зацапва /обикновено ми тече умерено 3 дни, на 4-ти зацапва и на 5-ти почти няма нищо/. Звъннах на гиноколога ми и ме посъветва да пусна тези 3 хормона сега, но утре ще ми е 4-ти ден и не знам дали няма да е късно... И сега, след като няма бременност, а имах доста ЦС, си мисля, че може естрогенът да ми е по-висок.... знам ли...
Ok., тогава е добре да пуснеш и трите хормона.
Добре е да се пускат на 3 ден от МЦ - тогава ЛХ и ФСХ са почти равни, когато няма проблем с МЦ. Ако има разминаване - то показва къде може да има проблем.
Дори е по-добре на 2-ри, отколкото на 4-ти ден от МЦ.
Ако нямаш търпението да чакаш ги пусни утре.
За по-обилната ЦС пусни и МБ Peace

# 668
Боже, колко мила и отзивчива си! О, не ми е проблем да изчакам следващия месец, за да ги пусна, ако ще е по-точен резултатът. А относно прогестерона - докторът ми каза да го пусна след овулация /аз си я усещам много точно и осезаемо/, кога е най-добре да се пусне - до 7 дни след настъпването й или по-близо до 7-я ден? И микробиология ще пусна задължително, въпреки, че нямам никакви оплаквания...

# 669
  • София
Боже, колко мила и отзивчива си! О, не ми е проблем да изчакам следващия месец, за да ги пусна, ако ще е по-точен резултатът. А относно прогестерона - докторът ми каза да го пусна след овулация /аз си я усещам много точно и осезаемо/, кога е най-добре да се пусне - до 7 дни след настъпването й или по-близо до 7-я ден? И микробиология ще пусна задължително, въпреки, че нямам никакви оплаквания...
Да, ако е 2-3 ден от МЦ - резултатът ще е по-точен. Peace
Мери БТ и прави тестове за О. - ще ти помогна с определяне деня на О.
Ако имаш въпроси има теми за тях, заповядай и там. Peace
Прогестерон се пуска на 7 ден след О. - тогава е неговият пик, който показва, какви са най-високите му стойности. Ако е изследван преди или след този ден и няма бременност, нивата му са по-ниски / което е нормално/

# 670
Здравей,denis!
Може би въпросите ми не са за тук,но за пореден път ще помоля за помощ.
С ранна О и къс МЦ съм(средно 23,6дни за последните 6месеца) и много нисък прогестерон. Чхг 25 ,прогестерон 22. Второ изследване Чхг 1263, прогестерон 26.Не са направени през 48 часа. УЗ в 5 г.с. +5дни(по календар)-ембрионче 4,6мм,видяхме и чухме сърчице.  Приемам утрогестан 2х2,имах два дни светло кафяво зацапване.Вече съм в 7г.с. Неразположенията попреминаха,гърдите се поотпуснаха и напрежението е значително по-слабо.
В четвъртък пътувам за БГ със самолет. Има ли някакъв риск? Ако,бременността е спряла да се развива (струва ми се твърде рано симптомите да отшумят)приемът на утрогестан ще забави ли цикъла и с колко и ще има ли по-сериозни последствия? На преглед предполагам ще отида следващия понеделник.
Благодаря,че така всеотдайно ни помагаш!  Hug

# 671
Благодаря, Денис!
Ще го пусна на 7-я ден след овулация. Няма да се справя с меренето на БТ, ще опитам този месец на усещания и тест за овулация, пък ако има някакви аномалии в нивото на прогестерона, ще му мисля по-сериозно. Надявам се всичко да е наред и за сега не искам да го мисля и да пиша в много теми! Помощта ти тук ми беше много полезна на този етап! Прекрасно създание си! Хубав ден  bouquet

# 672
  • София
Здравей,denis!
Може би въпросите ми не са за тук,но за пореден път ще помоля за помощ.
С ранна О и къс МЦ съм(средно 23,6дни за последните 6месеца) и много нисък прогестерон. Чхг 25 ,прогестерон 22. Второ изследване Чхг 1263, прогестерон 26.Не са направени през 48 часа. УЗ в 5 г.с. +5дни(по календар)-ембрионче 4,6мм,видяхме и чухме сърчице.  Приемам утрогестан 2х2,имах два дни светло кафяво зацапване.Вече съм в 7г.с. Неразположенията попреминаха,гърдите се поотпуснаха и напрежението е значително по-слабо.
В четвъртък пътувам за БГ със самолет. Има ли някакъв риск? Ако,бременността е спряла да се развива (струва ми се твърде рано симптомите да отшумят)приемът на утрогестан ще забави ли цикъла и с колко и ще има ли по-сериозни последствия? На преглед предполагам ще отида следващия понеделник.
Благодаря,че така всеотдайно ни помагаш!  Hug
След УЗ не пусна ли отново прогестерон?
Защо мислиш, че бременността е спряла? Нещо не разбирам?!

На въпросите: при ранна и проблемна бременност, всяко пътуване е рисковано.
Утрогестанът може и да забави малко М., ако бременността е спряла да се развива.

От сърце ти пожелавам тези притеснения да са неоснователни, всичко да е наред с бременността и да си имаш едно хубаво и здраво бебе.
Ще чакам новини  Hug

КаИна  Hug

# 673
  • В един копнеж!
Утре съм на 3  ден от МЦ. Освен споменатите на първа страница за третия ден, мога ли да пусна и Инхибин и АМХ?
Ако пусна Пролактин, прогестерон и тсх достатъчно неточни ли ще са като показатели?!

# 674
  • София
Утре съм на 3  ден от МЦ. Освен споменатите на първа страница за третия ден, мога ли да пусна и Инхибин и АМХ?
Ако пусна Пролактин, прогестерон и тсх достатъчно неточни ли ще са като показатели?!
Да, може да изследваш АМХ и Инхибин В -на 3 ден от МЦ, ще са обективни.
Прогестерон на 3 ден от МЦ - ще даде информация на МЛ.
Пролактин и ТСХ обаче, може да са по-ниски и няма да са много точни и може да се наложи да ги повториш. Ако са високи, няма да има проблем.

Общи условия

Активация на акаунт