Работа, CV-та, HR-и, съвети - 50-та тем

• 59 828
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Принципно висшето образование не е толкова лесно да се изкара, както го споменаха тук.

Първо, това, че едва ли не е без пари, не е точно така - има такси, учебници, помагала. Дори и най-евтината като такса специалност, пак си иска инвестиция.
Второ, ако вече си на работа, трудно ще я съчетаваш с учене. Ако имаш кой да те издържа 4-5 години, добре....но, ако нямаш?
Трето, с деца не е лесно да се учи. Колкото и да си старателен.....
Четвърто, нямаш стаж по тази специалност и като излезеш от университета освен някой познат, друг няма да те предпочете за работа. А, ако имаш познати, които да те вземат на работа, едва ли ще те питат за диплома....
Пето, но не по важност!!! Дипломата и ученето като цяло са много важни, не само, за да си намериш работа, а, за да променят възгледите ти! Не случайно са казали: "Знанието е злато!" Така че, на колкото и  години да е човек, не трябва да се отказва от учене, дори и да му е трудно!

ПС: Не е лесно, но е хубаво!!!

Така поне мисля аз.... Peace

# 121
  • Другата България
Скрит текст:
Принципно висшето образование не е толкова лесно да се изкара, както го споменаха тук.

Първо, това, че едва ли не е без пари, не е точно така - има такси, учебници, помагала. Дори и най-евтината като такса специалност, пак си иска инвестиция.
Второ, ако вече си на работа, трудно ще я съчетаваш с учене. Ако имаш кой да те издържа 4-5 години, добре....но, ако нямаш?
Четвърто, нямаш стаж по тази специалност и като излезеш от университета освен някой познат, друг няма да те предпочете за работа. А, ако имаш познати, които да те вземат на работа, едва ли ще те питат за диплома....
Пето, но не по важност!!! Дипломата и ученето като цяло са много важни, не само, за да си намериш работа, а, за да променят възгледите ти! Не случайно са казали: "Знанието е злато!" Така че, на колкото и  години да е човек, не трябва да се отказва от учене, дори и да му е трудно!

Прекрасно мнение.

Естел, с тази професия на много места можеш да си намериш работа. Сладкарската.За чужбина пък да не говорим какво търсене има.

# 122
И аз подкрепям позицията на Мери Ан, ако си в София особено (може би и в други големи градове, но нямам поглед) - навъдиха се много гурме сладкарнички за разни здравословни десертчета, cupcakes, пекарни, и подобни. Мисля, че ако си усмихнат и успееш да се продадеш - че им вярваш в концепцията на сладкарското студио или кафе или каквото е там, която в крайна сметка най-вероятно е готина, може докарваш добра заплата.
Аз съм виждала обява за хлебар/пекар с някакъв опит за 900-1000 лева  Peace
На една приятелка сестра и се беше зарибила да става сладкарка, та проучвахме какви са и перспективите  Mr. Green

# 123
  • Другата България
Да, и заплатите са доста прилични в този бранш, тя за първи път споменава каква тапия има.
Чак не мога да повярвам, че работи в магазин за 500 лв., опит...то опит с опитване се придобива.

# 124
Скрит текст:

Прекрасно мнение.

Естел, с тази професия на много места можеш да си намериш работа. Сладкарската.За чужбина пък да не говорим какво търсене има.
++6 newsm10

Естел, лично мое мнение, че ако пробваш тук и там да направиш някоя питка,дом. хляб ,баклавичка,тулумба и още каквото са те научили все ще се Реализираш. Wink
Отиди и се пробвай за ден ,два ,три -при всички случаи ще се справиш по-добре от някой скоро завършил твоята специалност, като имам впредвид какво е качеството на Сегашното Обучение.Успех!!!

# 125
Кое му е хубавото на висшето образование?
Още повече Естел казва, че е на 30. Ако оттук-нататък започне да учи, ще е дипломирана на 35. На 35 с образование и без опит е за никъде.
Вчера бях в Бюрото по труда, с висше хуманитарно образование съм. Питах и за някакво обучение и за програма, по която мога да кандидатствам. Нямало. Имало за младежи до 29 г., а евентуално по-нататък и за жени в пенсионна възраст. Питам за езиков курс- за безработни не, само за работещи на трудов договор. Да се чудиш къде е логика хората, които вече имат работа, да са с право на безплатен курс, а  тези, които са без работа, съответно и без доходи да са принудени да си плащат за курсове .
Тези, които сме над 29 г., но под 50, сме ни риба, ни рак. Заникъде не сме.
Имам няколко безработни приятелки, все с висше образование, които масово кандидатстват за продавачки. И нищо.
Та да се върна на основния въпрос, за какво и е на Естел висше образование, за да го завърши и пак да стане продавачка ли?

# 126
Аз не прочетох поста за дипломата за сладкар, видях го споменато в пост. Ако има и диплома в тази сфера и е по-доходоносна от това, което и предлагат - аз първо бих се пробвала в тази област да намеря, в която ми е занаята. Сигуно ще вземеш и по-добра заплата, отколкото като току-що дипломиран студент без опит, с диплома, която може да не може д се приложи.
За наполовина/по-малко пари има доста позици, на които човек може да се пробва по-късно, ако не му се получи  Mr. Green
Естел, ти явно и друг път си писала тук, понеже виждам че си говорите за минали неща - аз не съм запозната с твоята ситуация и малко генерализирам сега, извинявай ако не може да се отнесе към твоя конкретен случай моя пост, но все пак - нова перспектива. Успех каквото и да решиш  Hug

# 127
  • София
Аз мисля, че не и трябва тепърва  висше на 30 г.
Но интерес, четене и обучение по специалността си трябва.
Излизат нови моди в храненето, трябва да е в течение.
Език може да се учи и безплатно, онлайн поне в началото.
За чужбина не я пращайте - тя и тук не може да се оправи сама.
Преди време беше пуснала тема как от продавачка да стане мърчандайзър. За нея това беше вид издигане, но нямаше шоф. книжка.
И пак проблема с парите за курса.
Ами като толкова искаш нещо - събирай пари и започни.
Живее с родители, те не знаят ли за желанията?
Ако детето ми иска да учи и да се усъвършенства хляб и сол ще ям, но пари ще има.

# 128
Странно ми е като казвате, че тепърва образование след 30 не е ок. Хората започват да учат и на 45. Осъзнато. Съвсем различно от студенство на 18 дето се чудиш хормони ли те ръчкат, родителски амбиции ли или бръмбарите в главата.
Какво означава, че щяла да завърши на 35? Все пак животът не свършва на 36.

Въпреки горното обаче и аз не бих я съветвала за висше. Причината - очевидно трудности с паричките.

Както и други са казали - език, компютърна грамотност. Може малко по малко да се обучава сама. Да, скучно е като нямаш конкретна задача, заради която да искаш да научиш нещо. Но все пак - бива.

# 129
  • Другата България
Аз мисля, че не и трябва тепърва  висше на 30 г.
Но интерес, четене и обучение по специалността си трябва.
Излизат нови моди в храненето, трябва да е в течение.
Език може да се учи и безплатно, онлайн поне в началото.
За чужбина не я пращайте - тя и тук не може да се оправи сама.
Преди време беше пуснала тема как от продавачка да стане мърчандайзър. За нея това беше вид издигане, но нямаше шоф. книжка.
И пак проблема с парите за курса.
Ами като толкова искаш нещо - събирай пари и започни.
Живее с родители, те не знаят ли за желанията?
Ако детето ми иска да учи и да се усъвършенства хляб и сол ще ям, но пари ще има.

+ 100.
Само с оплакване и вайкане не става.

За чужбина имах предвид, ако реши да изкарва пари. Наистина пари, щото нали това е целта.
Хората подсигуряват всичко.
Говоря за легална работа, към БТ.

# 130
Valerina  bouquet
" ...Питах и за някакво обучение и за програма, по която мога да кандидатствам. Нямало. Имало за младежи до 29 г., а евентуално по-нататък и за жени в пенсионна възраст. Питам за езиков курс- за безработни не, само за работещи на трудов договор. Да се чудиш къде е логика хората, които вече имат работа, да са с право на безплатен курс, а  тези, които са без работа, съответно и без доходи да са принудени да си плащат за курсове..."

И аз се чудя на това вече месеци. Борсовият ми посредник абсолютно нищо не е направил за мен. Да, в началото ми каза, че работа за хора с висше образование нямало.
Ами сега?
Работа няма. Курсове няма.
Отчитат дейност, докато се разписвам, когато трябва в БТ. И до там.

А, сещам се за едно място, където може да си без някакво специално образование. И да ти предложат безплатен курс за езиково обучение.

# 131
Така е,Alleisha. Peace
Ама моля ви се, момичета, какво значи да учиш осъзнато на 45? Да, и на 45 и на 50 и на 70 сигурно имаш право да учиш. И какво после, ще си закачи дипломата на стената в рамка ли? Прясно завършила студентка без трудов стаж, ама на 50 г. иначе, работодателите ще се избият за нея...
Пълно е с продавачки, сервитьорки и камериерки с висше образование. Пълно е и с безработни с висше образование. Че то само в тази тема, колко висшистки кандидатстват за касиерки например?

# 132
  • София
Че какво им е на касиерките?

# 133
Е, нали говорим за смисълът от висшето образование. Учи, маме философия, да станеш касиерка Wink

# 134
Нищо им няма. 480 лв заплата. Ако имат късмет да са в Кауфланд, не в кварталмата бакалия.

Общи условия

Активация на акаунт