Работа, CV-та, HR-и, съвети - 50-та тем

• 59 859
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Има смисъл да учиш за висше, ако работиш в сферата на специалността. Например, ако си счетоводител със средно. Иначе ученето може да ти е само за удоволствие. Но никога не е излишно ако имаш пари и свободно време. Както тя е работила в магазини, ако е била продавачка, е най-подходящо да завърши търговия.
Много се търсят сладкари и хлебари, но аз все си мисля, че биха предпочели някой с опит на 50, отколкото някой без опит на 30. Всъщност знам го, защото майка ми е с такава професия. Направо са и предлагали работата на нея, а не е като да няма млади, току що завършили. Освен това, тези хора работят през нощта основно. Отиват на работа в 1-2-3. Това всъщност за Естел би било плюс, защото през деня ще може да ходи да учи. Но може да се пробва в някой завод за сладки или хлебни изделия и там да се надява за повишение евентуално.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 06:25 от celika

# 136
Че какво им е на касиерките?

Нищо. Само дето взема 400 и кусур.

Осъзнато не учиш, за да се избият за теб, Valeria. Осъзнато учиш и завършваш на 40 примерно, за да имаш нужния кетап за в случай че ти се отдаде възможност за по-добра работа.

Но не и за касиерка наистина. Учиш ако имаш ясна визия къде точно искаш да се пласираш. Но след щателно проучване на нещата. Щото и аз много искам да се пласирам в КЦМ, но отдавна съм събрала информация, че там местата са наследствени.

# 137
За образованието никога не е късно.
На майка ми близка приятелка работеше като касиерка .Завърши висшето си образование на 38.В момента е държавен служител и е доволна от работата си.Това обаче не е гаранция за успех при всеки.
Аз съм с висше , но съм безработна.Бях започнала хубава работа , но за съжаление напуснах за да гледам малката си дъщеря която се разболя и имаше нужда от мен.Сега нещата започват да се нареждат и се е закрепила и мога да си търся нова работа , но срещам проблеми .
Града в който живеем няма кой знае колко избор за работа.Обявите които се пускат са за касиерки , шивачки , продавач - консултанти , хигиенистки.
Има и хубави обяви/за банки , в общината и т. н - с редовно време с прилична заплата/ но за тях са определени хората още преди да се пусне обявата.И малко се ядосвам за какво ги пускат тогава като знаят точно кого ще вземат .Моя позната наскоро започна точно така работа  и дори и не се усети как се изпусна защо са я взели .
Ако нямаш пари , имаш деца и само съпруга ти работи , нямаш избор и започваш да кандидатстваш без да подбираш и без да имаш претенции .Аз не съм притисната и имам възможност да не работя но ми е неудобно.На борсата съм в момента  но от май месец борсата спира .Търся си работа активно .Кандидатствам и всеки ден си пускам св -то и мотивационното писмо.Кандидатствам и за продавач консултант и за касиер съм кандидатствала .За сега никой не ми се обажда .

# 138
Според мен, няма смисъл да кандидастваш за такива места много. Все нещо ще се появи поне малко подходящо за теб.

# 139
  • София
Селика, отдавна работата на сладкарите и хлебарите не е само в заводите за хляб и не е само през нощта. Има страшно много хлебарнички, кафенета и сладкарници, в които да може да се развие човек.

А висшето на 30-50 винаги може да е полезно, особено, когато е обвързано с възможност за по-добра заплата или повишаване на квалификацията. Познавам не един или два случая такива. Не мисля, че може да се обобщи.

# 140
Не казвам, че е само през нощта, но хляб се прави основно през нощта. На смени работят най-често.

# 141
  • Другата България
Селика, отдавна работата на сладкарите и хлебарите не е само в заводите за хляб и не е само през нощта. Има страшно много хлебарнички, кафенета и сладкарници, в които да може да се развие човек.
Именно. Защото тя каза сладкар, а те не работят в хлебарници. Дори и при нас в Северозападналата провинция има търсене на такива кадри за сладкарници и цехове за сладки и торти. А и пак ще се подесетя, но в чужбина има голяма търсене на такива кадри. Гледам само този сайт http://eures.bg/trl.search.asp?id=32&page=2.

Има и хубави обяви/за банки , в общината и т. н - с редовно време с прилична заплата/
Наскоро давах пример с мой приятел /близък, така че не ме лъже/ счетоводител в общината - с връзки влезе, наистина, но заплатата му е 430 лв. Ами не ща, признавам си. Дори и да ми го предлагат, няма да отида на такава работа, за такава заплата. Човекът е с две магистратури и два езика.
В банките не знам как са заплатите, не съм се пробвала именно заради статичната работа, но и там не са според мен кой знае какви.

# 142
И моята приятелка в общината е с връзки но заплатата и е близо 700 лева като съм сигурна ,че и тя не ме лъже.
Много зависи от заеманата длъжност най-  вероятно.
Аз в общината бих приела работа дори и на тази заплата.Напълно достатъчно са ми.
Ще си виждам децата в 5 , ще имам редовни почивни дни и няма да изпускам важните моменти което за мен е по важно.Ще имам възможност да съм край тях в свободното си време.
Ако съм продавачка до 7 или 8.Докато се прибера в нас ще е дошло време да си кажем лека нощ.

# 143
  • Другата България
И пак стигаме до приоритетите. Peace
Твоите са едни, моите са други, на трети са съвсем различни.
За мен водещото са парите - знам какво предлагам, затова за такива пари не бих си позволила да ходя 22 дена по осем часа...това е жива подигравка първо с мен и труда ми, второ...с тези пари или по-скоро тези пари за какво по-напред?
Ако мъжът ми получаваше 2000 лв. заплата или повече, да ходя за престиж.

# 144
Тя каза хлебар - сладкар. Това мисля, че означава хлебар и сладкар, а не само сладкар. И сама сподели, че не я искат защото няма опит.

DqVoLsKi_ChArOvNa, ако имаш още време да получаваш обезщетение, не кандидаствай по обяви за продавачка и подобни изобщо, защото така може да си намалиш шансовете за работа, която е по-подходяща за теб. Аз така от отчаяние също бях започнала да кандидаствам за различни неща. И веднъж кандидаствах за нещо като "технически сътрудник" или не помня какво беше в компания, която след 2 седмици пусна обява подходяща за мен. И HR-ката ме пита какво аз аджеба искам да бачкам. Ми то е много ясно какво искам да бачкам, но тя женицата беше скоро започнала в тази фирма, та може и като HR да няма много опит. Определено не беше добър такъв.

# 145
Длъжности към общини не са с високи заплати. Тъкмо напротив. Хората им се напъват не заради заплащането, а заради други екстри. Като например относителна сигурност. Доколко я има друг въпрос. Но в сравнение с частния бизнес - може би я има.
Цитираните 700 лева ако са след удръжки даже е много. Подозирам, че става дума за брутно 700.

Мери, заплатите в банките се въртят около 400-600. Тези, които вземат хиляди не са хората, които виждаме като влезнем в банков клон, знаеш. Напъването за там (ако изобщо има такова) е по-скоро от гледна точка на криворазбран престиж, почти никога не сбъдващи се надежди за издигане и малък процент отишли да трупат опит. Представете си как изглежда в едно CV да напишеш 4 години на зеленчуковия пазар в кварталчето срещу същите години в банка.

# 146
И пак стигаме до приоритетите. Peace
Твоите са едни, моите са други, на трети са съвсем различни.
За мен водещото са парите - знам какво предлагам, затова за такива пари не бих си позволила да ходя 22 дена по осем часа...това е жива подигравка първо с мен и труда ми, второ...с тези пари или по-скоро тези пари за какво по-напред?
Ако мъжът ми получаваше 2000 лв. заплата или повече, да ходя за престиж.
Така е съгласна съм  Hug .
За мен на първо място са децата и искам работното ми време да е съобразено с това и да мога повече време да съм край тях .
celika началото на май месец ми изтича борсата.Имам и други  доходи които са малки и се доближават до една минимална работна заплата  .Прилични са и стигат но съм свикнала да разполагам с повече  Embarassed .Може би и затова ме устройва работа с нормално работно време и по ниска заплата .
Приятелката ми е юрист консулт и мисля ,че става въпрос точно за нетна заплата .Не съм я питала а и не обичам да разпитвам много хората за парите им и т.н Simple Smile

# 147
  • Другата България
Именно, и аз смятах, че не са много високи заплатите в банките.
Престиж....като седнеш на масата вечер не можеш да сервираш престиж, нали?
Не го разбирам това, ама нейсе.
Същото е и в нашата община, че стана въпрос за това - от моя приятел знам, че масово заплатите са като неговата, но жените там работели за престиж и мъжете им ги издържали.
Дай Боже всекиму такъв мъж. Mr. Green

# 148
  • София
аз много пъти съм казвала тук, че първата работа, на която започнах по програмата за младежи беше само заради контактите, професионалните, след като 1 година си търсих работа и бях тотално откачила от липсата на социални контакти. И точно тези контакти за 4 години увеличиха доходите ми поне 4 пъти.
Но аз имах много ясна визия защо отивам там и какво искам да правя, а мъжът ми не взимаше тогава и 1000 лева.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 11:35 от В@ня

# 149
Престиж....като седнеш на масата вечер не можеш да сервираш престиж, нали?
Не го разбирам това, ама нейсе.

Забравяш, че много често в банките работят съвсем малки. Ако са неомъжени и все още нямат деца - защо пък да не се фръцка с прическа, маникюр и престижна работа?

Забравяш и, че в България адски разпространен е смейният модел, в който жената чака мъжа да я гледа финансово. Или поне да е основен стожер, а нейните доходи да са само за аромат.

Общи условия

Активация на акаунт