Работа, CV-та, HR-и, съвети - 50-та тем

• 59 866
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
  • България-Швейцария
Това, че са такива мършави заплатите на фронт офиса в банките леко ме ужасява мен лично, тези хора имат съвсем официален достъп до всевъзможна информация.
После що имало такива течове на лични данни и прочее, ами ясно ми е защо.

Друго влязох да напиша, а именно, че местоположението на работното място (особено в големия град) много рядко зависи от нас, за да е единствен критерий за избор, а и не е статично. С 2 думи - фирмата, в която работи сестра ми е придобила друга и ще местят централата в техните офиси, а те са на изключително криво място и 1 туба бензин от нас (почти в Бистрица). Досега щастливо работеше на няколко преки от къщи.

А семейният модел зависи изключително много от средата. В моята е прието жената да е по-скоро независима и доста се дивях, когато се сблъсках челно с другия. Съответно отсреща сигурно и мен са ме гледали с учудване, може би съжаление и т.н. Simple Smile

# 151
  • Другата България
Не го забравям, но това не е моето разбиране.

# 152
А семейният модел зависи изключително много от средата. В моята е прието жената да е по-скоро независима и доста се дивях, когато се сблъсках челно с другия. Съответно отсреща сигурно и мен са ме гледали с учудване, може би съжаление и т.н. Simple Smile

O, със съжаление е вероятно. Поне докато бракът продължава (респективно захранването). При евентуален развод вече няма да е съжаление.

То си е и за жал малко де. Блъскаш, търсиш начини да изкарваш повече и повече. А всичко това някои имат наготово. Аз лично завиждам на тоя тип живот с децата по градинките. Струва ми е ужасно хубав и по своему спокоен на фона на корпоративните змиярници.

# 153
  • In the shadows of my mind
Интересна дискусия сте заформили, изчетох последните страници с интерес - благодаря за което, винаги е хубаво да погледнеш от друг ъгъл през призмата на други хора, с други разбирания и светоусещане  bouquet
За мен най-важното е един търсещ работа да има реална преценка за възможностите си - образование, стаж/опит, знания, умения (придобити с времето, не само в училище), предлагането на пазара и цената, която се заплаща за положения труд. Може и 3 висши с магистратура и докторантура да има даден човек, но ако няма търсене на пазара на труда за него - дипломите могат да стоят в шкафа с години и човекът едва да свързва двата края.
Също много важно е, че София не е България. В София има концентриране на фирми във всякаква сфера, като се поддържа едно горе-долу стабилно ниво на търсене на всякакви кадри - от ниско до висококвалифицирани. При правилна оценка на способностите и ситуацията, човек може да намери подходяща работа за еквивалентно подходящо заплащане. В провинцията обаче не е точно така и там човек трябва да се съобрази с доста условия и да направи не малко компромиси.

Висше образование на 30... Би помогнало, ако човекът вече работи в даден сфера и това ще му помогне да се развие. Но просто висше - стреляйки напосоки в университети със или без покритие, само, за да се каже, че има висше... няма смисъл. Преди години работех в доста голяма фирма и шефката ми беше със средно образование. Половината й подчинени (като мен) бяха с висше. Тя усети, че скоро няма да се котира на пазара на труда добре, ако не вземе мерки и записа дистанционно в Ботевградския университет. Така че начини винаги има - тя учеше дистанционно, работеше на пълен работен ден, забременя и си гледаше бебето след това. Няма невъзможни неща. В момента е на 30 и няколко  Peace

# 154
  • София
http://www.jobs.bg/f3088481

Преводач на юридическа тематика,
редактор,
офис организатор,
Адоб Акробат...

Тия още нещо няма ли да поискат?

# 155
  • София - Варна
Никога не бих се хванала с юридическа тематика. Сигурно не дават и много пари.

# 156
  • София
Аз само да отбележа, че владеенето на Адоб не е нещо по-специфично от работата с бг-маммата. Като го прочета това в главата ми си превеждам "да може да отваря документи в .pdf". Въпреки че програмата дава и други възможности много хора като видят нещо различно от .doc изпадат в паника.

Не знам защо си мислите, че всеки може да превежда и да пише подредено, както и да форматира документи... и не се учудвам, че фирмите си го пишат в изискванията, ако и по-завоалирано. И изобщо работата на компютър не е даденост и ако и да е достъпна джаджа, много малко хора настина умеят някакви неща.

# 157
  • София - Варна
Цитат
Не знам защо си мислите, че всеки може да превежда и да пише подредено, както и да форматира документи
Аз не си го мисля това. Даже мисля точно обратното.

# 158
Аз сега тук на работа не искам да отварям обяви, обаче искам да кажа, че всеки що-годе грамотен "умее" да работи с Адоуб. Друг е въпроса, ако искат опит с Адоуб или нещо друго. Защото едно е да умееш да работиш с една програма, но е друго да придобиеш опит с нея и научиш и най-големите и тънкости.

# 159
селика и аз докато имах работа не търсех, поглеждах само, без да знам че вече 5 месец ще съм без никаква, сега не мога и да се върна!

# 160
  • София
http://www.jobs.bg/f3088481

Преводач на юридическа тематика,
редактор,
офис организатор,
Адоб Акробат...

Тия още нещо няма ли да поискат?
Нищо странно не виждам в обявата. Офис уменията не са нещо трудно и уникално за усвояване. Би трябвало работещите  в офис. За  превода на юридическа тематика не знам.
Фирмата си решава какво да иска, след като плаща.

# 161
Нормално ли е предизвестието за напускане да е три месеца?
Това ме изненадаха днес на едно интервю за продавач - консултант.

# 162
  • София
Здравейте. Да се включа в темата. Нямах възможност да изчета всичко назад за съжаление, но искам да ви попитам...Как стоят нещата в сферата на графичния дизайн, според вашите наблюдения?

# 163
  • София
Моето предизвестие е 3 месеца/двустранно/.
Касиерка съм   Mr. Green  в търговска фирма.

# 164
Естел, и аз съм имала предизвестие 3 месеца, но не го изработих, естествено. Пуснаха ме по взаимно съгласие след около месец, може би.. не помня точно.

L'Agent
, Сега погледнах обявата и не мисля, че може да е по-нормална. Не разбирам какъв е проблемът. Адсоуб акробат е програма като Уърд, да речем... нищо нередно.А след като прочетох обявата, всъщност оснъзнах, че по-скоро позицията е "работа с клиенти", отколкото преводач. Редактор не е изобщо. Щото да редактираш документи, не е "редакторска" работа в смисъла на редактирането на статии.

Toni L., работа за грфични дизайнери има много по мои наблюдения, но не знам теб какво точно те интересува. Освен това като графичен дизайнер може да работиш и фрийланс. Изобщо това е доста ценна дейност, ако си добър.

Общи условия

Активация на акаунт