Тайните на РИБАТА

  • 33 825
  • 91
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 12 345
ципура и пъстърва правя като цепна кожата на няколко места, слагам подправки според моментното ми желание, поливам с малко зехтин, покривам с резени портокал и пека във фурната.

# 16
  • София
  • Мнения: 1 956
Вкъщи много се яде риба.
1. В салати - общо взето импровизирам с консерви риба тон или сготвена вече риба. Слагам каквото ми падне - марули, айсберг, рукола, спанак, авокадо, царевица, червени чушки, маслини, краставици, домати, моркови, картофи, боб, грах, кисели краставички.. НЕ всичко изброено, а по няколко неща де. И подправям с балсамико и зехтин.
2. Печена
Най-лесно е да се овкуси с лимонов сок и да се поръси със сол. Слага се върху хартия в тавата или в плик и се пече до готовност. Ако рибата е хубава, т.е. прясна, винаги се получава.
Друг вариант е риба с домати - нарязва се на шайби или на филета, залива се в тавичка с пасирани домати, добавя се малко босилек, малко девесил, малко черен пипер и евентуално други подправки, добавят с еняколко скилидки чесън и няколко шайби лук, осолява се и се пече до сгъстяване на соса.
Може и риба с ориз - рибата се слага върху ориз приготвен като за пиле с ориз - запържен лук, ориз, сол, черен пипер, може и малко моркови на кубчета. Рибата се слага отгоре, осолена, отвътре с резени домати , отгоре =пак се нареждат домати и шайбички лук - пече се. Може и маслинки да се сложат в ориза, може да се напълни с ориз, ако е по-голяма...
3. Супи - от всякаква риба стават, но най-много обичаме от сьомга. Саварявам 2 глави сьомга, обезкостявам ,месото слагам в тенджера с вода, собавям целина, морковчета, картофки, зелени и червени чушки на кубчета, подправям със сол и варя...

# 17
  • Мнения: X
Една идея, ако обичате пушена риба. Покривате дъното на дълбок тиган с два пласта алуминиево фолио. Върху фолиото изсипвате 5-6 пакетчета черен чай и 1-2 супени лъжици суров ориз. Покривате с още един лист фолио и надупчвате с вилица. Поставяте рибата, която ще опушвате и похлупвате с тиган. Включвате котлона на средна мощност (4 от 6) и след около 20 минути имате ароматна пушена риба.

# 18
  • Бургас
  • Мнения: 7 000
Супер тема! bouquet
Обожавам и много готвя риба.Ще следя и ще споделям! Simple Smile

# 19
  • Мнения: 20 367
По-едри риби (около 1 кг. и нагоре) стават чудесни на фурна, покрити с морска сол. Така правя сьомгова пъстърва и сом. Шпиковам тук-там с чесън, по средата резени лимон, отгоре резени лимон - ляга върху морска сол и се покрива отгоре с морска сол. Някои знам, че разбиват белтъка в солта, уж да пада по-лесно, но и без да слагам белтък после си махам цялата сол. Важно е да се махне от солта веднага след приготвянето ѝ.

Друга лесна и вкусна рецепта е всяка риба да се изпече в тавичка с малко бяло вино и лимонов сок. Предварително се посолява. Така правя пъстърва, лаврак и ципура.

Всякакви филета на фурна върху хартия за печене, като се покрият отгоре и отдолу със смес от трохи и пармезан/кашкавал.

Риба, увита в алуминиево фолио на оребрен тиган, се доближава на вкус като рибата на барбекю. Е, не е толкова вкусна, но си е като на скара. Така правя ципура, лаврак и сьомга. Във фолиото може да се полее с малко зехтин и лимонов сок.

# 20
  • София...........
  • Мнения: 1 019
И аз се записвам да следя темата - очертава се интересна Wink  bouquet
Най-много обичаме рибка на скара, но това се случва само на вилата - обикновено е скумрия оваляна в зехтин.
Рибата на фурна(ципура, лаврак или пъстърва) ги поръсваме отвътре и отвън с къри, розмарин и босилек, малко зехтин и увиваме в хартия за печене и в тавичка. Ако рибата е сьомга или сьомгова пъстърва слагаме стръкче копър шайбички лимон, зехтин пак се завива в хартия за печене и в тавичката.
Правили сме веднъж риба в морска сол на фурна (един див лаврак над килограм) стана уникално вкусно. Още докато беше топъл го изчистихме от солта, отделих само месцето , поръсих с девесил
и сок от лимон .... Simple Smile

# 21
  • Мнения: 4 988
Почти всеки ден това ми е основната храна, записвам се за рецепти..

# 22
  • Мнения: 15 233
Пъстърва във фолио правя често, коремчето го пълня с орехи и малко чесън, поливам добре съм зехтин и пека във фурната. Става много вкусна, по същия начин съм пекла и ципура. В зелената салата обича октопод, който предварително сварявам във вода с 250 мл кола и две коркови тапи, за час и малко  готов. Ако е замразен, трябва да се размрази много добре.
След като се свари може да се сотира с чесън и масло, да се ползва за супи, салати, паеля.
Аз парвя страхотна супа със калмари, октопод, сьомга, миди, целина ,морков, лук и девисил.
В тенджера кипвам първо зеленчуците, слагам калмарите пак с малко кола, за да омекнат добре, рибата и мидите искат не повече  от 10-15 мин, накаря добавям откода, който е сварен, става много вкусно.

# 23
  • Мнения: 4 589
        Наскоро попаднах на едни приспособления в евтините домашни потреби и магазини левче.На пръв поглед приличат на белачка за картофи  и е такова да +двата края на ламаринката  отстрани са вълнообразно изрязани и се оказа идеално приспособлене за чистене на люспи.Люспите не хвърчат и не се налага манипулацията да се прави в плик ,а се събират от вътрешната страна на уредчето.
Обичайно две пъстърви почиствам с нож да 10-15 мин(педант съм) ,а снощи ми отне минута-две с тая джаджа. За мен е новост и голямо улеснение при почистването на люспите  Peace.
Има и край  за дълбаене на зеленчуци ,което още не съм изпробвала и струваше лев или лев и половина.
         Нещо, което съм видяла в YouTube и ми е допаднало. Когато приготвят риба в алуминиево фолио първо я увиват в хартия за печене и чак после фолиото за да избегнат контакта на храната с алуминий.
        След много години най сетне и аз да разбера  че тайната на меките скариди е във времето на термичната обработка.Идеално е 3-4 мин ,ако ги оставите повече стават дървени и са за болкука.
         Най големия ми провал в морските дарове е обработката на калмар.Уж гледам уроци,уж чета и накрая калмараите ми много наподобяват гьонена подметка.Къде бъркам не знам. Thinking

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 09:08 от mamamari

# 24
  • София
  • Мнения: 1 193
Страхотна тема ! В къщи много обичаме риба .Често приготвям сьомга със сметана и спанак на фурна или някакво филе като сом ,костур ,треска ,талапия.Правя ги най-често също на фурна .Една от ай-бъъързите ми рецепти е да ги поръся с билкови трохи и пека .Друг вариянт ,който май от форума откраднах е малко бяло вино на дъното на тавичката ,самите филета напръскани със соев сос и отгоре поръсени с маслини и някакви доматки на малки парченца ( слагала съм всякакви и сушени и чери и розови ,каквито имам  Peace ) .
Обичам рибените супи ,но нещо май не ми се получават както в една от любимите ми рибни кръчми ,примерно .Ще бъда задължена за рецепти ,но и също за обяснение в технологията  Crazy .
Голям фен съм и на морските дарове ,но освен калмари ,в нас не съм се пробвала да приготвям нещо друго . От октопода леко ме е гнус  Mr. Green .Миди няколко пъти се каня ,но все се притеснявам за качеството им и не съм купувала поради тази причина.

# 25
  • Бургас
  • Мнения: 5 818
Привет и от мен!
Сави супер тема! Hug Hug Hug
Аз макар, че съм от Бургас, рибата не присъства често в менюто ни, макар че много обичаме. И скариди, и калмари и всякакви морски дарове. Голяма грешка!!!
Скаридите най-често приготвям в масло и малко бяло вино, но готвенето им трябва да е наистина кратко. Както и писала mamamari не повече от 3-4 минути. Ако ги обичате пикантни, малко преди да сваля тигана от котлона добавям малко сос табаско.


# 26
  • Мнения: 5 458
       Наскоро попаднах на едни приспособления в евтините домашни потреби и магазини левче.На пръв поглед приличат на белачка за картофи  и е такова да +двата края на ламаринката  отстрани са вълнообразно изрязани и се оказа идеално приспособлене за чистене на люспи.Люспите не хвърчат и не се налага манипулацията да се прави в плик ,а се събират от вътрешната страна на уредчето.

Звучи много интересно и полезно. Твоето така ли изглеждаше или беше по-различно?

# 27
  • Мнения: 4 589
По скоро така,но по широка ламарината от двете страни на ножа за беленето и назъбено и от двете страни не само от едната.Хем бели хем събира люспите хем не хвърчи.Също няма дърво ,а е подходящо за в съдомиялня и цената е 1лв или 1,50лв НЕ ПОВЕЧЕ.
http://belachka.pazaruvaj.com/fackelmann-germanija/belachka-nery … 41944-p325757123/
Купих го от магазина за левче ,който е  непостредствено до зоомагазина на бул.България и Г.Делчев.
Блока на самата спирка на рейсовете по посока хладилника.
Вероятно го има във всяко левче и е уред 3:1.

# 28
  • Мнения: X
Привет и от мен!     Grinning
Всякаква прясна риба, цяла, обичам на фурна, осолена, малко черен пипер, лимонов сок и зехтин.
От "Метро" няколко пъти взимаме филе от африкански (май беше) сом, страхотни "пържоли" са.
Правя им "панировка" само от горната страна от панко галета и подправки + пармезан.
Харесваме и паламуд, също има много твърдо и стегнато месо, като пържоли.
Скрит текст:
Рибни кюфтенца, на пара

400 гр филе от бяла риба
3 сварени картофа
1 гл лук
2 ч л песто Дженовезе
2 с л брашно от динкел
1 яйце
сол, черен пипер, магданоз, копър
 1 с л зехтин

рийет от пушена пъстърва

125 гр пушена пъстърва
1 малка глава червен лук,ситно накълцан
сока и кори от 1/2 лимон
100 гр заквасена сметана
морска сол,черен пипер,розов пипер-на вкус
1-2 скилидки чесън,пресовани

херинга в тай марината

500 гр филе от херинга
3 с л кафява захар
1 ч л черен пипер
1 ч л бял пипер
1 ч л куркума
1 ч л едро смлян червен пипер
2 ч л едро смлян сух чесън
3 с л рибен сос
3-4 с л зехтин
Пече се на фурна.

суфлета с риба тон

за 3 порции:
200 гр риба тон,от консерва /може и пушена сьомга/
3 ч л шери
3 яйца
3 с л готварска сметана
кайенски пипер
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
магданоз ,за поднасяне

пъстърва с лимон

Почистените риби се осоляват на вкус,наръсват се с шарен черен пипер,поливат се с лимонов сок и зехтин.
Отгоре се нареждат филийки лимон.Пекат се.

сьомга в азиатски стил


За 3 порции:
600 гр филе от сьомга
2 лимона
1 ч л джинджифил
1 ч л смлян кимион
2-3 ч л едро счукан червен пипер
3-4 с л зехтин
хималайска сол
1 гл лук,накълцан
магданоз
2-3 скилидки чесън,счукан /чесън на гранули/
Филето се осолява и се омазва с смес от зехтина,чесъна,лука,кимиона,червения пипер ,джинджифила и лимонов сок и лимонова кора от единия лимон.
Подходяща тавичка се намазнява и се покрива с хартия за печене,двойно по-голяма,да може да се завие рибата отгоре.
Слага се маринованото филе в хартията,отгоре се нарежда втория лимон,нарязан на резени, наръсва се с половината магданоз и се завива с хартията.
Пече се на умерена фурна около 15-20 минути.
Поднася се в хартията ,като се наръсва с останалия магданоз.
Могат да се направят индивидуални порции.
Ако се пекат цели риби,времето за печене се увеличава на 25-30 минути.

пъстърва с бяло вино

1 пъстърва,около 1 кг
1 ч ч бяло вино
1 с л брашно
3 с л зехтин
1 ч л червен пипер
сол,черен пипер,лимон
-------------------------
Рибата се изчиства,измива се и се посолява.
Слага се в подходяща намаслена тава.
Наръсва се с черния пипер,червения пипер,брашното и се залива със зехтина и виното.
Пече се в умерена фурна до готовност.
Поднася се с лимон,червен лук,маслини...

ризото с калмари


600 гр калмари
4 с л зехтин
1 гл лук,нарязан наситно
2 скилидки чесън,намачкани
1 ч ч ориз за ризото
100 мл бяло вино
1 л рибен/зеленчуков бульон
2 с л магданоз,пресен
сол,черен пипер
--------------------------------
Замразените калмари се размразяват на стайна температура.
Нарязват се на шайби и се пускат в солена вряща вода.Варят се 4-5 минути.
Изцеждат се и се оставят да изстинат.
Загрява се зехтина в дълбок тиган и се запържват лука и чесъна до прозрачност.
Добавя се измития ориз ,разбърква се и се добавя виното.Задушава се няколко минути,до поемане на виното.
Долива се 150 мл бульон и се вари на бавен огън до сгъстяване.
Процесът се повтаря,като се долива по 150-200 мл и се изчаква ориза да поеме течността, преди да се добави следващото количество.
Когато ориза е почти готов,се добавят калмарите.
Накрая се подправя със солта и черния пипер,наръсва се магданоза.
------------------------------------------------------------------------
Ризотото може да се приготви и със скариди,миди...

панирана риба тон


4 филета риба тон,не много дебели
1 с л кимион
1 с л смес от подправки за азиатска кухня-сусам,анасон,карамфил,индийско орехче,дафинов лист,канела,червен пипер,куркума,кориандър,лют червен пипер
1 с л семена от кориандър
1 ч л джинджифил,смлян
сол,черен пипер
за соса от шоу и мирин:
100 мл шоу соев сос
100 мл мирин
1 с л сусам

за панировката:
3 яйца
сока от 1 лимон
100-130 гр галета /цар. нишесте/
сол,черен пипер

олио за пържене
рукола за гарниране

Смесват се кимиона,сместа от подправки,кориандъра,джинджифил,солта и пипера в купа.
Парчетата риба се овалват от всички страни в подправките и се оставят в тях за около час.
Разбиват се яйцата с вилица,добавят се останалите продукти ,да се получи смес за паниране.
Всяко парче риба се потапя в сместа за паниране и се пържи в силно сгорещено олио по 10 минути.
Мирина и соевия сос шоу се смесват и се кипват на котлона.Оставят се да поврат около 4-5 минути,докато соса се сгъсти.Добавя се сусама и се маха от котлона.
Рибата се срязва диагонално на две и се поставя върху листа рукола.
Сервира се със соса.

# 29
  • Мнения: 5 458
Купих го от магазина за левче ,който е  непостредствено до зоомагазина на бул.България и Г.Делчев.
Мерси, ще намина.  bouquet Много ще ми улесни живота.

И за да не е съвсем спам - на мен ми се получават много добре скариди на грил тиган. Измивам ги и почиствам краката и мустаците. Главата и хитиновата обвивка оставям. Загрявам хубаво тигана с мъничко зехтинче и ги пека по няколко минути от всяка страна. Хитиновата обвивка предпазва месото да остане крехко и нежно. Пробвала съм да ги мариновам преди печенето, но повече ни допадат натурални. Върви идеално със зелена салата с краставици и авокадо и с малко бяло вино.

Общи условия

Активация на акаунт