Тайните на РИБАТА

• 33 820
  • 91
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Аз даже имам такава белачка и никога не съм знаела за какво служи назъбената част. Благодаря за което.  Hug Освен това никога не ми е хрумвало, че люспите на пъстървата се чистят. Ние си я ядем така.   Joy

# 31
Много ми се иска да овладея поне най-елементарните знания и умения по отношение на приготвянето на суши...
: )) mamamari, аз съм бивш сушист и не че искам да те обезкуражавам, но правенето на суши си е чист майсторлък и в никакъв случай не трябва да се приравнява с приготвянето на което и да е друго ястие.: ) Ти, щом имаш желание, явно си проучила какви са тънкостите на приготвяне, основните продукти и материалите, които се използват за направата му.: ) Може би си наясно и че човек трудно сам би се научи. Но все пак, успех! Ако наистина си надъхана, защо не. Peace
Например тези сетове преди съм ги правила:
Скрит текст:

# 32
На сушито майсторлъкът е да се приготви ориза. И по рецепта от кутиите за ориз не е чак такава философия. Знам как истинските суши майстори учат по не знам си колко години само ориз да правят, но и идеята вкъщи е малко по-различна. Показаните ролца, с читави нори кори са супер елементарни за навиване.

# 33
Така е според теб. Peace Когато работиш в ресторант и времето те притиска, може би тогава би се запитал/а дали в действителност е толкова 'лесно' и дали от бързане би докарал същият външен вид? Peace Да приготвяш истинско суши си е трудоемко и, повярвай ми, не всеки би имал нервите за това.; ) Отделно едностранно наточеният специален нож, рогозката, дървена кутийка за оши суши, соевите норита... и най-важното съотношението на оцета и захарта за овкусяване на ориза. Peace Аз тези неща ги знам ''от първа ръка''. Невъзможно е да си купиш готов ориз за суши и нори от най-близкия супермаркет и да си мислиш, че вече можеш да правиш суши... Неслучайно тази професия е високоплатена. Продуктите, които се използват, и материалите са скъпи. Не се прави току-така.

# 34
Не твърдя, че вкъщи е абсолютно същото като в известен суши ресторант. Но и не е толкова трудно, колкото го описа. Рецептата за овкусяване също е достъпна. Ножът...ами ножът ми не е едностранно наточен керамичен (забрави да споменеш, че трябва да е керамичен), а е солинген и пак реже перфектни търкълца. Трикът е, че трябва да е мокър. Рогозки, кутийки, клечки - всичко има по магазините. Това беше от последната ни суши сбирка - http://prikachi.com/images.php?images/751/8625751V.jpg . Прави ги приятел набързо, че всички гледахме гладно около него. Продуктите не са толкова скъпи (все пак никой не очаква сьомга и риба тон да са 5 лв/кг), колкото сравнително трудни за намиране.

С това не искам да подценявам работата ти, но не е извънземна. И много добри готвачи на френска, италианска и всякаква кухня са високоплатени, но това не означава, че подобна кухня няма как да се приготви вкъщи.

# 35
: ))
Не съм си помисляла, че ми подценяваш бившата професия. Надявам се, че не си си помислила, че и аз те нападам. Такъв ми е начинът на изразяване... И не, не позна, ножът ми беше стоманен. Twisted Evil Керамичният го използвах единствено за рязане на зеленчуци и оформяне на листенца от уасаби за декорация.: ) За снимката нищо не мога да кажа, тъй като... не обичам суши!! Харесвам риба и затова надникнах в темата. Харесвам традиционните рибни ястия. Миналото лято за първи път опитах сом и много ми хареса.: )
Видях в един от коментарите, една потребителна споменава за скариди, октопод, ние пък - за суши. Всеки човек си има лични вкусови предпочитания, но аз лично не бих могла да си представя да опитам нещо подобно; включително и миди. Не искам да засягам никого, просто въпрос на вкус.; )

# 36
Вчера направих салатата на chrissy с червен боб, лук и риба тон. Добавих и малко нарязани на кръгчета кисели краставички. Ммммм - голяма вкусотия се получи. Дори синът ми, който не обича риба, изяде една голяма порция от рибната салата.

От мен едно предложение за рибна салата, която е по-скоро за намазване върху филийка:
Една опаковка крема сирене Филаделфия със зелени подправки и чесън, една малка кофичка заквасена сметана, 200-300 гр пушена сьомга, малко бял пипер. Нарязаната на ситно сьомга се разбърква със сметаната, сиренето и пипера. Престоява 2 часа в хладилник и е готова за сервиране. Добър апетит!

# 37
  • München, Deutschland
Вчера направих салатата на chrissy с червен боб, лук и риба тон. Добавих и малко нарязани на кръгчета кисели краставички. Ммммм - голяма вкусотия се получи. Дори синът ми, който не обича риба, изяде една голяма порция от рибната салата.

мама Ени, много се радвам, че ви е харесала.  Peace

Аз се включвам с предложение за брускети с пушена скумрия.
Правих веднъж, че нещо бях огладняла между храненията и после ги правих специално пак.  Laughing Ползвах франзела, която първо леко запекох, намазах с някакво топено сирене, тип Филаделфия, после пушената скумрийка, която накъсах с пръсти на ситни мръвчици, белен домат на кубчета (само месестата част) и нещо зеленичко отгоре за украса. Много ни допаднаха.

И въпрос към уишмастърчето - ако се опитам да опуша риба по твоята методика, имам ли шансове да се справя без да включа противопожарните пищялки  Laughing? Много ли пушек се вдига? И освен това, няма ли да стане като печена на този тиган, или като на пара  newsm78? Аз си мислех, че се опушва на дървени парченца и че се осолява предварително  newsm78, но не съм спец по опушване  Wink.

# 38
  • Sofia

От мен едно предложение за рибна салата, която е по-скоро за намазване върху филийка:
Една опаковка крема сирене Филаделфия със зелени подправки и чесън, една малка кофичка заквасена сметана, 200-300 гр пушена сьомга, малко бял пипер. Нарязаната на ситно сьомга се разбърква със сметаната, сиренето и пипера. Престоява 2 часа в хладилник и е готова за сервиране. Добър апетит!

Първата салата и аз много пъти съм я правила, но добавям още куп неща – маруля, царевица, майонеза, горчица (!), черен пипер. Mr. Green

Втората обезателно ще я пробвам – обожавам и "Филаделфия", и пушена сьомга. chef

# 39
В къщи най-често приготвяме рибата на скара. Цели риби като пъстърва, ципура, лаврак или скумрия ги посолявам, поръсвам с черен пипер и ги увивам в лист алуминиево фолио, което съвсем леко съм намазнила с олио. Завивам на стегнат пакет и пека на скара около 6-7 мин. от едната страна и 3-4 от другата. Не слагам други подправки, защото я предпочитаме с дресинг приготвен от 1 к.ч. оцет, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 4-5 с.л. олио и вода, колкото да стане приятно кисело на вкус. Към тази смес добавям 1 връзка нарязан пресен чесън (при липса може да се замени с накълцани скилидки стар), по 1 шепа нарязани магданоз, девисил и копър.

Рибената чорба става най-добре, ако се прави от няколко вида риба (по възможност поне едната да е цяла, а не само филета). Слагам рибата в торбичка от тензух и я слагам да ври във вода, в която добавям зрънца черен пипер, бахар и дафинов лист. Варя около 10-15 мин и вадя рибата. Към бульона добавям малко олио, ако рибата е по суха, сол, нарязани лук, морков, чушка, целина, домат, 5-6 картофа и едно чушле от туршия (по желание). Докато зеленчуците се варят обезкостявам рибата и когато зеленчуците са почти готови добавям парченцата риба и няколко нарязани рачешки рулца (по желание). Оставям да поври още 3-4 мин. и изключвам. Правя обикновена застройка от 1 яйце, щипка лимонтозу и 1-2 лъжици кисело мляко. Накрая поръсвам с пресен девисил и магданоз.

Харесваме също и палачинки с плънка от крема сирене и пушена сьомга, както и една модификация на спаначено руло по Йоли като мажа блата с крема сирене, а бекона заменям с пушена сьомга.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 10:48 от 2в1

# 40
Интересна и полезна информация  :
Някои едри риби, като рибата тон (особено Северната червена риба тон — Northern bluefin tuna) съдържат големи количесва живак. Това е така, защото рибата тон е на върха на хранителната верига сред морските създания. По този начин, консумацията на големи количества риба тон може да предизвика живачно отравяне. Агенцията по храните в САЩ препоръчва да не се консумират повече от 170 - 340 гр. едри риби и черупкови мекотели седмично.
Всъщност, колкото по-нависоко в хранителната верига е рибата, толкова повече замърсители съдържа.

Заради потенциалния риск от наличие на замърсители като живак например, както и патогенни микроорганизми, бременните жени и хората със слаба имунна система са съветвани да избягват консумацията на големи хищни риби .

Паразитните инфекции от сурова риба са рядкост в съвременния свят (под 40 случая годишно в САЩ) и включват основно три вида паразити: Clonorchis sinensis (метили/чернодробни пиявици), Anisakis (нематоди/кръгли червеи) и Diphyllobothrium (честони/лентъчни червеи). Опасността от заразяване с anisakis е най-голяма при консумацията на речни риби като сьомгата (сьомговите риби), както и при пъстървата. Заразяването с подобни паразити може да се избегне, като рибата се свари, опече, маринова със сол и оцет или се замрази дълбоко за едно денонощие. Нематодите могат да имат летален изход за човека. Тези червеи развиват остри язви и могат да доведат до некроза и перфорация на стомашната стена и дебелото черво. Инкубационният период е от няколко часа до 7 дни. Клиническите прояви са стандартни — гадене, повръщане, болки в стомаха, треска, обрив, диария.

По тази причина, Европйската регулация № 853/2004 забранява употребата на прясна сурова риба. Цялата рибата задължително се замразява за не по-малко от 24 часа при температура не по-висока от -20°C. Според изискванията на руските санитарни власти, рибата за суши трябва да престои замразена до -18°C в продължение на 36 часа.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 11:39 от mamamari

# 41

И въпрос към уишмастърчето - ако се опитам да опуша риба по твоята методика, имам ли шансове да се справя без да включа противопожарните пищялки  Laughing? Много ли пушек се вдига? И освен това, няма ли да стане като печена на този тиган, или като на пара  newsm78? Аз си мислех, че се опушва на дървени парченца и че се осолява предварително  newsm78, но не съм спец по опушване  Wink.
Точно така се опушва. Методът, който съм посочила е за домашни условия. Ако е плътно затворен с капак съда, в който се опушва рибата, почти не излиза пушек.

# 42
Пъстърва във фолио правя често, коремчето го пълня с орехи и малко чесън, поливам добре съм зехтин и пека във фурната. Става много вкусна, по същия начин съм пекла и ципура.
Благодаря за рецептата, JACKLIN! И с тези орехи сигурно става много ароматна. Скоро ще я пробвам.: )

# 43
  • Пловдив
Записвам се и аз! У нас рядко се яде риба, а е толкова полезна и казват, че трябва поне два пъти в седмицата да се яде. Не знам много рецепти за риба и обикновено се спирам на варианта - скумрия на фурна. Затова ще ви следя с интерес и скоро и аз ще се похваля с нещо мое  Hug

# 44
  • Бургас
Днес чистих риба с белачка за картофи/ най-стария вид/-бързо, люспите не хвърчаха чак до морето ,както друг път, чиста работа. Благодаря, mamamari, за идеята.

mamamari

Общи условия

Активация на акаунт