Особености на българския език

• 76 588
  • 882
  •   1
Отговори
# 735
Как' Сийка, нали нямаш предвид ската манта, а манто в мн.ч.? Joy

Имам предвид думата "манта", която е синоним на "престилка" – лекарска, ученическа, работническа и т.н..  Mr. Green

/Колегата бил от чирпанско село, всъщност, но е и филолог. Може би това го е повредило впоследствие.  Grinning/

Филологията го е повредила, иначе в чирпанско си имат много живописен диалект. "Жъ идъ", "жъ додъ"...  Laughing

# 736
  • Sofia
Как' Сийка, нали нямаш предвид ската манта, а манто в мн.ч.? Joy

Не съм от тия, как' Сийке, ама да кажа:
Та, според мен, как'Сийка има предвид "манта" като престилка на чистачка примерно. Едно време така казвахме на униформите в училище - мантички.
Скрит текст:
И аз съм от региона на каката

Обаче не знам къде е правилното ударение, чувала съм го и по двата начина.

# 737
  • София
За мАсло и маслО, за мен са две различни неща. Mr. Green Едното е за мазане, другото за коли и машини.

# 738
Да бе, верно, мАнта, аз за скатове и палтенца си мисля Laughing . Ама му казвам престилка аз, имам си белички и зеленички Laughing . Свързвам го с мантия (сигурно нямат общо, знам ли), затова на първото А бих му сложила ударение.

# 739
  • Варна
В Добрич - мАсло, в Троян - също.

Спомням си от студентските години спор за думата мерудия? Магданоз ли е, шарена сол ли е? Доста искри прехвърчаха...

# 740

Спомням си от студентските години спор за думата мерудия? Магданоз ли е, шарена сол ли е? Доста искри прехвърчаха...

Джоджън е, разбира се.  Laughing Laughing Laughing

# 741
Аз пък мерудия го премам като синоним на подправка Simple Smile . Конкретна подправка ли е?

# 742
  • Варна

Джоджън е, разбира се.  Laughing Laughing Laughing

К'о беше туй? Гьозум ли, лющян ли? Simple Smile

# 743
Всъщност е мерОдия. Simple Smile

# 744
мерУдията съм виждала да се употребява по-често като магданоз и по-рядко като чубрица
а мерОдия виждам за първи път

# 745
а мерОдия виждам за първи път
Понеже нямаш “Официален правописен речник на българския език” (С., БАН, Просвета, 2012)  Mr. Green

# 746
Много се радвам, че gallizia спомена тази дума, защото тя е любопитна за мен не толкова със значението си (в различните региони означава различни подправки или пък се използва за общо наименование на "подправки"; но най-точно ще се разбере, ако направим справка с гръцката дума - не съм правила засега, трябва да попитам някой колега), та, в момента ме занимава не толкова значението, колкото изписването на тази дума. Правилно е да се пише мерОдия.
Ето коментар по въпроса:
https://pavlinav.wordpress.com/2015/11/19/1-92/

П.С. Видях сега, че и други са се включили относно правописа.

# 747
от "старата" школа съм   Laughing
не знаех, благодаря ви  Wink

# 748
  • Варна
Аз пък се радвам, че попаднах на тази тема за българския език, за да разбирам за нововъведенията. И аз не знаех, че мерудията станала меродия /коректорът ми подчерта меродията, явно и той не знае Simple Smile. Без бой да си призная, че винаги съм имала колебания относно изписването на думата девесил. И се почва едно чудене - девесил ли беше, девисил ли. Проверя я в речника /който явно не е актуален/ и така до следващия път Simple Smile.

# 749
"Девесил" е.

Общи условия

Активация на акаунт