Особености на българския език

• 76 633
  • 882
  •   2
Отговори
# 720
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush Нямам спомен да сме учили "местО" за правилно и/или дублет на "място"  ooooh!

за второто:  Crazy като гледам накъде сме тръгнали, нищо чудно в следващия речник да е само местО Crazy

# 721

Дали ми пука, че го изговарям неправилно, как мислите  Grinning

По същата логика на някои хора не им пука дали трябва да се сложи пълен или кратък член, дали филиЙ е написано правилно и дали запетаите са на правилните места.

Светлица, категорично бих казала, че логиката не е същата.
При определянето на правоговорните правила е взета правоговорната норма от централна България и по-точно Великотърновския регион като населен с общо взето най-"правилно" говорещи езика люде.
Съгласна съм, че шопския край и западната част на страната оказват влияние върху езика и така е нормално да бъде.
Но като жител на централната част за мен не е нормално да бъде изключена формата "мАсло" за сметка на "маслО". Дублети - може би е приемливо, предвид факта, че "ковачите" на езика имат седалище в София. Но пък само западният изговор да бъде приет за правилен не ми се струва особено смислено.
Ясно ли се аргументирах?

# 722
Снощи имах челен сблъсък с падежите на личните местоимения.
Повярвайте ми, бях забравила този момент.
Докто се освестя, то станало среднощ.

# 723
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Blush кога да го чакам?

# 724

Blush кога да го чакам?
5 клас

# 725
  • Mars Hotel

Но като жител на централната част за мен не е нормално да бъде изключена формата "мАсло" за сметка на "маслО". Дублети - може би е приемливо, предвид факта, че "ковачите" на езика имат седалище в София. Но пък само западният изговор да бъде приет за правилен не ми се струва особено смислено.
Ясно ли се аргументирах?

Какво означава "западен"? Семейството ми няма нищо общо със западна България и никога не е имало. Въпреки това, винаги съм казвала "маслО" и съм знаела, че тази форма е книжовната. Представяш нещата все едно единствено и само в София нещата се казват някакси, а цяла останала онеправдана България е длъжна да се съобразява. Нормата си е норма и като такава трябва да се спазва.

# 726

Ясно ли се аргументирах?

Какво означава "западен"? Семейството ми няма нищо общо със западна България и никога не е имало. Въпреки това, винаги съм казвала "маслО" и съм знаела, че тази форма е книжовната. Представяш нещата все едно единствено и само в София нещата се казват някакси, а цяла останала онеправдана България е длъжна да се съобразява. Нормата си е норма и като такава трябва да се спазва.

Не, съвсем не представям нещата така  Peace Въпросът е там, че се приема за книжовна източната норма (не знам доколко си наясно историята на езика ни и конкретно с ятовата граница), та оттам и масово използваната в централната и източната част дума "мАсло". От чисто любопитство и без грам заяждане - би ли споделила в коя част на България живее семейството ти, което използва "маслО"? Благодаря!
"Езикова норма" в момента е доста разтегливо понятие; сигурно на всяко твърдение, подкрепено с няколко статии на умните глави от БАН може да се извадят поне толкова статии на срещуположното мнение, пак от членове на същата академия. Да не забравяме все пак, че реформа на езика не е правена от 1945г.
Аз съм филолог по образование и макар да претендирам за висока правописна култура, не мога да бъда в час с всички публикации, които излизат от печат - още повече, че смятам огромна част от тях за пълнеж в търсене на висока бройка публикации за успешни докторантури, професури и всякакви други -ури.
Това, че нещо е излязло в един речник, не означава, че в следващото издание няма да бъде променено/отречено, нито пък, че е превърнато в книжовна норма. 

# 727
Annabelle*, в Търново ли си завършила? Защото университетът там (изключвам, разбира се, отделни смислени преподаватели) като цяло е ковачница на митове: и националистически, и регионални.

Ако пък си завършила в друг университет специалността, която посочваш, би следвало да знаеш, че книжовният език има национален, наддиалектен характер. Поради тази причина изказването, че се "приема за книжовна източната норма", е не само неправомерно уедрено, а и погрешно; също и още по-немислимото: че в Търново говорели "най-правилно". Този мит на лекции в Софийския университет (от преподаватели, които не са непременно от София) се деконструира, обяснява тъкмо като мит още в първи курс.

# 728
Тук проведох анкета сред колегите: Стара Загора - маслО, Пловдив - маслО, Бургас - маслО, Габрово - мАсло.

С пАлто/палтО май е същата интрига?

# 729
Не е точно същата: "пАлто" не знам да е било някога дублет; ей сега погледах стари речници и дори в тях има само една форма - "палтО". То си е френска работа.

# 730
Тук проведох анкета сред колегите: Стара Загора - маслО

С това не мога да се съглася. Ма̀сло е при нас. Както си беше в правописните речници преди 1983 година, когато се появи и масло̀ като дублетна форма.
Питай старозагорските си колеги от кои села са баба и дядо, че ми стана любопитно.  Laughing

А какво ще кажете за ма̀нта и манта̀?  Flutter

# 731
Как' Сийка, нали нямаш предвид ската манта, а манто в мн.ч.? Joy

# 732
  • Mars Hotel

Не, съвсем не представям нещата така  Peace Въпросът е там, че се приема за книжовна източната норма (не знам доколко си наясно историята на езика ни и конкретно с ятовата граница), та оттам и масово използваната в централната и източната част дума "мАсло". От чисто любопитство и без грам заяждане - би ли споделила в коя част на България живее семейството ти, което използва "маслО"? Благодаря!
Да, запозната съм с ятовата граница и точно затова възразих срещу делението изток-запад в конкретния случай на мАсло-маслО. Половината ми семейство е от Родопите, а другата половина - от Старозагорско, така че попадаме на изток при всяко положение.

# 733

Не, съвсем не представям нещата така  Peace Въпросът е там, че се приема за книжовна източната норма (не знам доколко си наясно историята на езика ни и конкретно с ятовата граница), та оттам и масово използваната в централната и източната част дума "мАсло". От чисто любопитство и без грам заяждане - би ли споделила в коя част на България живее семейството ти, което използва "маслО"? Благодаря!
Да, запозната съм с ятовата граница и точно затова възразих срещу делението изток-запад в конкретния случай на мАсло-маслО. Половината ми семейство е от Родопите, а другата половина - от Старозагорско, така че попадаме на изток при всяко положение.

Кака Сийка намекна и за друго деление - старозагорско село или старозагорски град?  Wink

/Колегата бил от чирпанско село, всъщност, но е и филолог. Може би това го е повредило впоследствие.  Grinning/

# 734
  • Mars Hotel
Малък град.  Mr. Green Но това няма значение, ако държим на теорията изток-запад. Очевидно е, че начинът на изговаряне зависи от много по-индивидуални фактори. Затова и не съм съгласна, че точно в случая на маслото наложилата се форма е обусловена само регионално.

Общи условия

Активация на акаунт