Особености на българския език

• 76 632
  • 882
  •   1
Отговори
# 705
  • ту тук, ту там
Добри, не съм си и помисляла да воюваме!   Peace

# 706

Никой не е казал, че е правилно "пазаря от магазина".

Напротив. В цяла Варна и околията точно това казват.  Laughing

# 707
И в наше село пазарим, та пушек се вдига.  Laughing

# 708
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не знам защо смятах, че диалект е когато в някой район стил/език/словоформи са използвани  достатъчно дълго, с години се е общувало с тях, създадено е народно творчество - песни, приказки, легенди...
И не се отнася до съвременни думи, променени така, че да звучат по-интересно или по-местно  Blush

Реших да си опресня знанията и потърсих информация що е то диалект.  Laughing

Попаднах на това.

Цитат
...Обикновено се приема, че два диалекта принадлежат на един език, ако хората, които ги употребяват, могат да се разбират взаимно...

Помъчих се да си представя как новоселски влах се разбира с петричко маке и се оказа, че ми  бедна фантазията  Laughing

# 709
  • волно калдъръмче
Като поживеят известно време заедно и стопят езиковата бариера, ще им се получат нещата  Peace

# 710
  • София
 "Л ", в " облак", звучна, или беззвучна е???
Съгласните не сменят вида си взависимост от мястото на което се намират в думата или взависимост от самата дума.
Л е сонорна съгласна. Сонорните съгласни са звучни.
Мерси, обясних, не били учили за сонарни съгласни.
Право е детето. Не може да са учили за сонарни съгласни. За сонарите ще учат чак в седми клас по физика вероятно. Laughing

# 711
До преди време си мислех, че правилно да се казва мАсло, а се оказа, че не е. Отпаднали и дублетните форми и сега единствено правилно е маслО.

# 712
  • Варна
Вася, откога са отпаднали дублетните форми? Благодаря, че сподели. Преди години лично съм проверявала въпросното масло. И ако беше възникнал спор, щях главата си да залагам, че и двете форми са верни.

# 713
Сонорите са нещо като "полугласни" - образува повече тон и по-малко шум при произнасянето им, отколкото при произнасянето на шумовите съгласни. В някои езици сонорните са сричкообразуващи, напр. вълк на чешки е vlk.
Сега на децата им се налага да ги научат още в първи клас, щото правят звуков анализ. Аз си спомням, че като бях ученичка, ни учеха, че сонорните са тези, които се съдържат в думата ламарина+й.

# 714
Вася, откога са отпаднали дублетните форми? Благодаря, че сподели. Преди години лично съм проверявала въпросното масло. И ако беше възникнал спор, щях главата си да залагам, че и двете форми са верни.
Копирах пост на Как'Сийка от темата: Фраза, която ме дразни:
Ма̀сло и масло̀ бяха доскоро дублети. От 2012 година насам остана само масло̀, защото, според проф. Мурдаров, се било наложило нахално (каквото и да означава това  Rolling Eyes).

# 715
Копирах пост на Как'Сийка от темата: Фраза, която ме дразни:
Ма̀сло и масло̀ бяха доскоро дублети. От 2012 година насам остана само масло̀, защото, според проф. Мурдаров, се било наложило нахално (каквото и да означава това  Rolling Eyes).

Това го чух и аз, доколкото помня, в някой от последните правописни речници - на Хейзъл може би  Rolling Eyes - е останала като правилна само формата с ударение на "О".
Дали ми пука, че го изговарям неправилно, как мислите  Grinning

# 716
  • Mars Hotel

Дали ми пука, че го изговарям неправилно, как мислите  Grinning

По същата логика на някои хора не им пука дали трябва да се сложи пълен или кратък член, дали филиЙ е написано правилно и дали запетаите са на правилните места.

# 717
Брей, как си харесвате това "мАсло" и не ви се иска да се разделяте с него. Simple Smile
И преди 2012 г., независимо че съществуваше като дублетна форма, "мАсло" пак звучеше регионално. И за да не ме обвините, че имам нещо против този регион, ще дам контрапример: в момента дублети са "мЯсто" и "местО"; ако някой употреби "место" (което според речника би следвало да е в реда на нещата), не би ли ви прозвучало диалектно?

# 718
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мАсло чух за първи път на 14-15 години, в английската, от дете от ловешко или плевенско  Blush непривично ми е, и вярно да е, няма да го кажа така;
както и брАшно, девЯтка-десЯтка...

Crazy местО вече е правилно, така ли?

# 719
Не "вече" - така си е останало - като дублетна форма. Силно се надявам, че в следващия правописен речник ще остане само "място".

Общи условия

Активация на акаунт