Особености на българския език

• 76 626
  • 882
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Божее, едва се измъкнах с тройка от втория (вярно е името) преди 20 години.  Embarassed

# 676
Аnnabelle, много ти благодаря!  bouquet

Страшно интересно и изчерпателно, изобщо не съм предполагала. Честно казано, не се бях и замисляла, че "не ще" има значение и на "не иска" Simple Smile Не знам за шведа, но на мен линкът ми беше много интересен.

Радвам се, че съм била полезна  Hug

Историческата граматика на славянските езици и изучаваната след нея сравнителна граматика на славянските езици бяха две от най-интересните учебни дисциплини в университета.
Много интересно е защо в българския имаме дума "мляко", а пък в руски и други сл. езици  е "молоко", кога и защо сме изгубили падежната система, палатализации, метатези и други интерсени неща.  Grinning
Ако ти е интересна тематиката, може да се поинтересуваш от публикациите на проф.Иван Леков и  Иван Куцаров (второто име може и да е грешно, доста време мина...)
Спомням си едни таблици от лекциите по старобългарски как се променя дадена гласна в различните славянски езици. И на мен ми беше страшно интересно.

# 677
" ... миг от тоя - да усети мощта... " Правилни ли са интервалите от двете страни на тирето, или са допуснали грешка в помогалото.

# 678
" ... миг от тоя - да усети мощта... " Правилни ли са интервалите от двете страни на тирето, или са допуснали грешка в помогалото.
Правилно е, няма грешка.

# 679
  • Sofia
Правилни са си интервалите.

# 680

Значи аз греша. Винаги пиша тирето след думата без интервал. Правим с малката диктовка, добре, че ме светнахте. Мерси. newsm10

# 681
  • ту тук, ту там
Сандоканчев, нали точно ти ни постна линк как се използват тире и дефис преди време?

# 682
Сандоканчев, нали точно ти ни постна линк как се използват тире и дефис преди време?
  То е било импулсивно, мерси, ще си видя публикациите. "Л ", в " облак", звучна, или беззвучна е??? Задават ми въпроси, на които не мога да отговоря. "л " нали няма?

# 683
 "Л ", в " облак", звучна, или беззвучна е???
Съгласните не сменят вида си взависимост от мястото на което се намират в думата или взависимост от самата дума.
Л е сонорна съгласна. Сонорните съгласни са звучни.

# 684
 "Л ", в " облак", звучна, или беззвучна е???
Съгласните не сменят вида си взависимост от мястото на което се намират в думата или взависимост от самата дума.
Л е сонорна съгласна. Сонорните съгласни са звучни.
Мерси, обясних, не били учили за сонарни съгласни.

# 685
Сонорни съгласни се учат още в първи клас.

# 686
От първи до четвърти, нещата се забравят. И аз не бях чувал, не че съм капацитет, мерси. На числителни бройни и редни сме вече. Това малкото ме мори яко. Редно - първи, втори. Бройно - едно, две, нали?

# 687

Значи аз греша. Винаги пиша тирето след думата без интервал. Правим с малката диктовка, добре, че ме светнахте. Мерси. newsm10

Не ги пишеш само ти по този начин. Wink

# 688
От първи до четвърти, нещата се забравят.
Не би трябвало. Повтарят се постоянно. Звуков анализ се прави дори в шести клас.

# 689

Не ги пишеш само ти по този начин. Wink
  newsm10 Вече ги пиша правилно, дами, мерси.
От първи до четвърти, нещата се забравят.
Не би трябвало. Повтарят се постоянно. Звуков анализ се прави дори в шести клас.
  Дидева, сменихме училището. Знанията от първото са " Двеста хиляди левги под водата". Сродните думи са стар и старец, отечество и родина, или с еднакъв корен. Първото, нали, по метода на взаимното изключване. Предвидлива и наводнение, сложни думи ли са? Това дребното ме разкости, мерси за помощта.

Общи условия

Активация на акаунт