Особености на българския език

• 76 492
  • 882
  •   1
Отговори
# 150
Правилно ги написа, за разлика от "най - ужасните".  Laughing

Какво му е грешното на "най-ужасните"?  newsm78

Ненужните интервали. Simple Smile

# 151
  • София
Скрит текст:
В тази връзка искам да се оплача, че след поредното преинсталиране на операционната ми система, не успявам да си включа спелчека за форума в браузъра ("Edge"). Някой имал ли е подобен проблем?

# 152
  • София
Ако искаш да ги напиша „така”, а не "така", ще трябва малко гимнастика.

Ха-ха Simple Smile Глен, за форума няма смисъл да се полагат такива усилия, но прави впечатление, като отвориш някоя книга, и видиш кавичките, поставени в западен стил, или още по-лошо - "Вторник", написано с главна буква.

В интерес на истината - правилото за кавичките може да е променено впоследствие; аз си спомням какво беше преди години.
Скрит текст:
Не искам да правя внушение, че съм кой знае колко възрастна (нямам 40 години).  Hug

# 153
Какво му е грешното на "най-ужасните"?  newsm78

Излишните интервали преди и след дефиса. Laughing

За кавичките – не помня къде го бях чела, но за машинен текст, както е писането в интернет, допускат и само горни кавички. Все пак зависи и от шрифта, с който се пише.
За ръкописен текст си остават единствено долни и горни кавички.

# 154
Правилно ги написа, за разлика от "най - ужасните".  Laughing

Какво му е грешното на "най-ужасните"?  newsm78
Това си е чисто заяждане. За пореден път се убеждавам, че трябва да спра да пиша в този форум. Нямам нищо против за коригиране на на неправилно написана дума, грешно сложена или не сложена запетайка, но...

# 155
Моята реплика ли е заяждане? Не мисля. Излишните или липсващи интервали също са пунктуационна грешка. Да не говорим, че нарушават четивността на текста и дразнят читателя.
Нали темата беше за обсъждане, а не за фръцкане и сръдни?
Ако е второто – помолете модератор да я заключи, докато е време.

# 156
  • Другата България
А, ще спра да пиша, че на някой не му харесват интервалите ми...точно това си мислех. Mr. Green
За мен това с интервалите е издребняване, аз също слагам интервали някъде, където не трябва, но пък така ми е по - прегледно и четимо. Ето, и сега неволно го направих, но в никакъв случай не го приемам за грешка.
Кого дразнят? Не съм прочела някой да се е издразнил точно от това.
Разбира се може просто да съм го пропуснала.

Дума "издразнил" няма, знам.

# 157
Ха-ха Simple Smile Глен, за форума няма смисъл да се полагат такива усилия, но прави впечатление, като отвориш някоя книга, и видиш кавичките, поставени в западен стил, или още по-лошо - "Вторник", написано с главна буква.
Не се заяждам, но тук намирам излишни запетаи. Нямам претенции да съм права, най-вероятно аз греша, но са ми интересни и други мнения.

# 158
Скрит текст:
В тази връзка искам да се оплача, че след поредното преинсталиране на операционната ми система, не успявам да си включа спелчека за форума в браузъра ("Edge"). Някой имал ли е подобен проблем?

Скрит текст:
Edge ми прави номера, особено при изпращане на имейли. Изключила съм тази опция, но проверих сега - включва се. Settings - Devices - Typing - Spelling

# 159
  • Другата България
Не се заяждам, но тук намирам излишни запетаи. Нямам претенции да съм права, най-вероятно аз греша, но са ми интересни и други мнения.
Аз също ги намирам.
Ама не ме дразнят. Laughing

# 160
  • София
Скрит текст:
Глен, благодаря за съветите за спелчека. Всъщност и там всичко е "on", но пак не работи въпросната функция. И на мен ми прави номера.  newsm78

Аз също ги намирам.
Ама не ме дразнят. Laughing

Кажете грешките, моля! Нали темата е дискусионна и справочна.

# 161
  • Другата България
Изобщо не се смятам за безгрешна, за да соча с пръст чужди грешки.
Важно е, че разбирам какво иска да каже човекът отсреща.
Много грешки се допускат и от престараване именно да не се изложиш /пред кого?/. Peace

# 162
  • София
Аз също не намирам, че в момента се явявам на изпит по български език, и приемам най-добронамерено, че в цитираното изречение е възможно пунктуацията да е неправилна. Ами кажете дееее  Praynig Никой не е безгрешен.

# 163
А, ще спра да пиша, че на някой не му харесват интервалите ми...точно това си мислех. Mr. Green
За мен това с интервалите е издребняване, аз също слагам интервали някъде, където не трябва, но пък така ми е по - прегледно и четимо. Ето, и сега неволно го направих, но в никакъв случай не го приемам за грешка.
Кого дразнят? Не съм прочела някой да се е издразнил точно от това.
Разбира се може просто да съм го пропуснала.

Дума "издразнил" няма, знам.
Мен ме дразнят тези интервали, да, загрозяват текста, за мен е неприятен за четене. Не само ти ги слагаш Laughing . Дефис и тире са различни неща, около тирето са задължителни интервалите, около дефис не се слагат.  Peace

# 164
  • Куциндрел
Интересна тема. Чакам да дойде реда на пълния/т член. Много ме мори той.

Общи условия

Активация на акаунт