Особености на българския език

• 76 641
  • 882
  •   1
Отговори
# 210
atari, особености на кого?- на българския език. "Българския език" е пряко допълнение и се членува с непълен член -а, -я.
Подлогът трябва да е с пълен член, т.е. -ът, -ят. Той отговаря на въпроса "кой?" и е подлог в изречението. Подлогът е вършителят на действието.

# 211
Шегувам се  Grinning За това съм сложила толкова емотиконки (има ли такава дума?).  Hug

И аз съм запомнила от училище, че подлога се проверява с кой върши действието - той върши действието, но признавам си, че понякога бъркам.  Embarassed

# 212
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А как точно се доказа, че има думи "колежка" и "министърка"?
Извинете ме, но съм пропуснала предишната дискусия.  Peace

# 213

Чрез бърза проверка в речника.  Grinning

Скрит текст:

# 214
  • Canada
Извинете ме, но съм пропуснала предишната дискусия.  Peace

Ето тук можеш да проследиш всичко:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=771506.19770;topicrefid=20

# 215
  • София
Пунктуационните и граматическите особености в българския език ме радват и в тази връзка съжалих, като видях, че заглавието на темата е променено. Например харесва ми да плета сложни изречения и да ги украсявам с необходимите запетаи. Признавам, че може да се сгреши, но това не прави заниманието по-малко интересно.

Скрит текст:
Цеца, пред съюза "и", "или" се пише запетая, когато две еднородни части са свързани с него, а след първата има обособена част. Например: Всички оферти, подадени чрез посредника, и всички подготвени от него документи се оказаха с неточни данни.

Правило 2: пред съюза "и" се пише запетая, когато две прости изречения са свързани с него, а между тях има друго просто изречение, поясняващо първото. Например: Каубоят се перчеше пред противника си, макар че беше зле въоръжен, и го гледаше предизвикателно.

Цитирам правило 2, защото заради него се обърках и написах: За форума няма смисъл да се полагат такива усилия, но прави впечатление, като отвориш някоя книга, и видиш кавичките, поставени в западен стил.

Запетаята в синьо е поставена погрешно, тъй като използваното правило 2 не касае горното изречение, и благодаря на всички, които забелязаха грешката и ми я посочиха. В последното изречение запетаите са коректни. Запетаята пред първото "и" илюстрира правило 2. Пред второто "и" според мен е правилно да не се постави запетая.

# 216
  • София
Грешна поправка... Mr. Green

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 10:45 от Елица

# 217
  • Куциндрел
Скрит текст:
Цеца, пред съюза "и", "или" се пише запетая, когато две еднородни части са свързани с него, а след първата има обособена част. Например: Всички оферти, подадени чрез посредника, и всички подготвени от него документи се оказаха с неточни данни.

Правило 2: пред съюза "и" се пише запетая, когато две прости изречения са свързани с него, а между тях има друго просто изречение, поясняващо първото. Например: Каубоят се перчеше пред противника си, макар че беше зле въоръжен, и го гледаше предизвикателно.

Цитирам правило 2, защото заради него се обърках и написах: За форума няма смисъл да се полагат такива усилия, но прави впечатление, като отвориш някоя книга, и видиш кавичките, поставени в западен стил.

Запетаята в синьо е поставена погрешно, тъй като използваното правило 2 не касае горното изречение, и благодаря на всички, които забелязаха грешката и ми я посочиха. В последното изречение запетаите са коректни. Запетаята пред първото "и" илюстрира правило 2. Пред второто "и" според мен е правилно да не се постави запетая.

Добре, де. Писах, че според мен, а аз не се имам за особено грамотна. Peace

Намалям, люлям, сменявам, пазаря и т.н. са диалектни думи, няма лошо да се използват, но да не се твърди, че думите са правилни, т.е. има ги в книжовния език.

# 218
  • Canada
Пунктуационните и граматическите особености в българския език ме радват и в тази връзка съжалих, като видях, че заглавието на темата е променено. Например харесва ми да плета сложни изречения и да ги украсявам с необходимите запетаи. Признавам, че може да се сгреши, но това не прави заниманието по-малко интересно.

Скрит текст:

Ако махнеш запетаята  пред и-то, във втория случай, променяш смисъла на изречението.

П.П. Ceca, писахме за намалям по-рано. Пазаря също си съществува, но не е правилно, в смисъла, който ти влагаш.

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 10:11 от Polar bear

# 219
Да вмъкна шегичка, която сега ми попадна, относно предната заключена тема - https://www.facebook.com/Ciganski.Biseri/photos/a.39338210404407 … ype=3&theater

# 220
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
..Цеца, пред съюза "и", "или" се пише запетая, когато две еднородни части са свързани с него, а след първата има обособена част. Например: Всички оферти, подадени чрез посредника, и всички подготвени от него документи, се оказаха с неточни данни.

...

Тук май има пропусната запетая.  Peace
Греша ли?

полярно мече,  благодаря! Hug Ще се просвещавам.  Hug

Crazy Докато публикувам - станало утре!  Crazy

# 221
  • Куциндрел

Скрит текст:

Ако махнеш запетаята  пред и-то, във втория случай, променяш смисъла на изречението.

П.П. Ceca, писахме за намалям по-рано. Пазаря също си съществува, но не е правилно, в смисъла, който ти влагаш.
Знам, де. Ама и аз искам да си кажа мнението. Peace

Свързах се с домашния експерт по граматиката и той каза, че изречението за каубоят и за форума са "две различни неща".
Съвсем се обърках. newsm78

# 222
  • Canada
Да вмъкна шегичка, която сега ми попадна, относно предната заключена тема - https://www.facebook.com/Ciganski.Biseri/photos/a.39338210404407 … ype=3&theater

Joy

Цеца,  Peace

Време е да ви кажа лека нощ!  Hug

# 223
  • Mars Hotel
Тия глаголи, Светлица, са от същата чарда като преценям, измарям (се), пазаря - според мен не са книжовни.

Аз не съм специалист, де, може и да греша.

Ох, да. Как забравих "измарям."  ooooh!

# 224
  • София
Цитат
Например: Всички оферти, подадени чрез посредника, и всички, подготвени от него документи, се оказаха с неточни данни.
Още две поставям, колега, да не е с червено, със синьо Flutter

Ели, примерът е цитат от сайт с информация, проверена от ИБИ на БАН. Не мога да си позволя да правя корекции. Направих копи и пейст.

Общи условия

Активация на акаунт