Особености на българския език

• 76 893
  • 882
  •   1
Отговори
# 240
  • Куциндрел
Сещам се за един случай. От някаква фирма за подбор на персонал ми пишат. Мейла им е в неучтива форма, т.е. на "ти". На мен ми е супер неприятно непознати да ми говорят на "ти" и правя забележка.
Следващият мейл от тях получавам уж в учтива форма. Обръщението им към мен беше:
"Здравейте, г-жа."   Rolling Eyes
Не им писах повече. newsm78

# 241
"мАсло" и "маслО" също ми е драма - както и да го кажа, винаги се намира някой да ме поправи
     Мисля, че и двете форми са правилни понастоящем. В детските си години водих спор по същия повод - направиха ми забележка за ма̀сло. Според правописния и правоговорен речник, който ползвах тогава, ударението беше правилно поставено. 

# 242
Темата е супер и си припомних доста неща. И аз след 7 години извън граница се чувствам неграмотна на два езика, които уж ползвам ежедневно. Ако спрем да се фръцкаме на поправките можем да извлечем голяма полза от тях. Всички писатели ползват коректори и няма нищо срамно в това да си допуснал грешка, но е смешно да се оправдаваш, ако някой ти я посочи.

Ние с колегите ми непрекъснато си проверяваме текстовете и никой не се засяга на корекции. Ако си работил с дни над документ, вероятността да си видиш грешка е минимална.

# 243
Къде е ударението в думата " училища" ?

# 244
  • София
eleaa, училище - училища (в мн. ч. ударението е на първата сричка, както е в ед. ч.).

# 245
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Значи вече са верни и мАсло и маслО?  ooooh!

# 246
На първото И. А на молив/и? Simple Smile
Аз казвам молИв/и, мОлив май е по-правилно. hahaha
Добри, май отдавна е така.
Аз приемам и двете, нищо че повечето хора около мен казват маслО, аз също. Но някак странно ми звучи "машинно мАсло" .

# 247
  • София
На първото И. А на молив/и? Simple Smile
Аз казвам молИв/и, мОлив май е по-правилно. hahaha

Аз казвам молИв, молИви. Не зная дали е правилно.

# 248
Природният газ и битовата газ са с различен химичен състав. Допускам и това като възможна причина за разликата в родовете.

# 249
  • Пазете Гор
Природният газ и битовата газ са с различен химичен състав. Допускам и това като възможна причина за разликата в родовете.

Това не е вярно. "Битовата газ" е пропан-бутан, природният е в голяма степен метан, но това не значи различен граматичен род.

Светилният газ, който е течен при нормални условия, не е газ във физическия смисъл на думата.

Някои производители на последния споменат артикул хитро избягват щекотливата тема по рода на прдукта си. Пишат неутрално "Газ за осветление".

# 250
Joy
Това не бях го чувала.Колко съм неграмотна! Joy

МаслО  Peace

И като кажеш мАслен му се сменя ударението, така ли? За мен си е мАсло Peace

# 251
Преди "мАсло" и "маслО" бяха дублети. Сега е правилна само формата "маслО".

# 252

И като кажеш мАслен му се сменя ударението, така ли? За мен си е мАсло Peace

пЕпел, но и пепелнИк

# 253
Да си призная, учудих се на думата пластилин. Звучи ми грешно и дори при изговор и до сега казвам пластелин. Същото е и с одеало. Blush

# 254
  • Пазете Гор
Никога не успявам да изговоря филм (то не е българска дума по произход, ама карай, по темата е). Все казвам фюм.

Общи условия

Активация на акаунт