Особености на българския език

• 76 870
  • 882
  •   1
Отговори
# 270

имам филолог у дома, завършил точно БФ
произнасянето на "пèпелник" в началото на връзката ни беше способно да изостри погледа му до степен да реже тротоарни плочки с него
за това от години у дома има само "пèпелници"  Flutter
вярно е пепелнИк  Grinning

# 271
Неща, събирани в главата ми от години. Има още други, но над 10 нямаше да се четат изобщо. -> http://-spam250-/the-self/desette-naj-dosadni-greshki.64  Embarassed Embarassed Wink

Не съм съгласна с това твърдение:

Цитат
3. На 10-и март – изписвайки "на 10 март", се чете "на десет март". За да бъде коректно, се изписва "10-и" = десет+и.

Когато се пишат дати, не се пише "-ти" или "-и" след цифрата. Ако е само "10-и" – да, но когато следва и месец, се пише "10 март".

https://pavlinav.wordpress.com/2010/09/28/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0% … %BD%D0%B0-%D1%81/
http://publications.europa.eu/code/bg/bg-4100100.htm

Цитат
Впрочем при 8 март изобщо няма нужда от изписване на букви след арабската цифра, защото числителното в този случай не може да бъде бройно (осем), то може да е само редно. Когато се посочва дата, спокойно можем да си спестим буквите, например: 3 март, 6 май, 9 ноември 1989 г.
Ако обаче след конкретната година липсва съкращението г., е по-добре да се изпишат дефисът и съответната буква/съответните букви след нея:
“Годината на чудото” – така унгарците описват 1989-а.
Първите статии са за това състояла ли се е въобще 1968-а в България.

# 272
Пепелник ми звучи ужасно, но това не е дума, която чувам и ползвам често.

По повод пластичен и пластилин се сетих за корекция и коригирам. Защо правилното е коригирам, а не корегирам?

# 273
  • Варна
Цитат
Защо правилното е коригирам, а не корегирам?
Когато аз го учех, бяха дублети.
Като обеца и обица. Сега как е правилно?

# 274
  • sofia
В момента пътуваме и за да забавлявам детето да не скучае, дръпнах от Читанка някаква книжка. Та четох стихове от Леда Милева и ми направи впечатление, че пише "пластелин", освен това пълният член е сбъркан на безброй места. Изданието е старо, не мога да видя от коя година, но не е съврвменно. Не вярвам Леда Милева да е била неграмотна, та се чудя коректорската работа ли не е на ниво, при създаването на електронния формат/сканирането ли са допуснати грешките?!
При поезията и стихотворните форми всичко е позволено.

# 275
Като обеца и обица. Сега как е правилно?
Дублети са, но го научих скоро. Винаги съм мислела, че правилното е обеца.

# 276
Като коментирате ударения, да се допитам до нещо, което цял живот съм казвала по един начин, а сега дори баристи го казват другояче, а именно думата джезве. Умишлено не пиша как го произнасям аз, искам да събера вашите мнения, понеже новото му, за мен произнасяне, ме побърква. Поне, ако се окаже, че съм права да апострофирам на воля Laughing

# 277

Да не се бъркаш с реторичен/риторичен?
Нямам спомен "корегирам" да е била дублет на "коригирам". Даже напротив – по-лесно се помни като противопоставяне на "коректор" – "коригирам". Т.е. като се чуди човек как се пише, гледа думата "коректор" и за "коригирам" остава обратното.  Laughing

Джезвè е при нас, не знам как е правилното.

# 278
Казвам джезве.

# 279
# 280
  • Варна

Да не се бъркаш с реторичен/риторичен?
Нямам спомен "корегирам" да е била дублет на "коригирам". Даже напротив – по-лесно се помни като противопоставяне на "коректор" – "коригирам". Т.е. като се чуди човек как се пише, гледа думата "коректор" и за "коригирам" остава обратното.  Laughing

Джезвè е при нас, не знам как е правилното.
Аааа, да,  права си. Точно това беше. Сега пак ли е така?
Ама като съм учила само до 4-ти клас, как да помня newsm78

# 281
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Със Сийка сме учили по едно и също време май  Laughing

Интересно кога корЕгирам е била синоним на корИгирам? И за пластИлин същото питане имам.  Blush

За обЕца и обИца си спомням, че не бяха дублети, както и мАсло и маслО, одЕало и одеЯло, мЪнисто и мОнисто бяха правилни - мАнисто не ...

# 282
У нас се казва джезве  Grinning

# 283
ДжезвЕ казвам и аз, не съм проверявала как е правилно.

На никой ли не му се коментира Антон, ела тук! vs Антоне, ела тук!, уважаеми г-н министре vs уважаеми г-н министър, Кмете, как я мислиш ти тая? vs Кмет, как я мислиш ти тая? - защо, кога, какво, защо не?

# 284
Аз пък за "обеца" и "обица" винаги съм знаела, че са дублети.  Thinking

За пластелин/пластилин не помня. Но аз и реванол/риванол редовно бъркам. Всеки път запомням правилното и когато ми се наложи да го напиша, все грешното ми идва на пръстите.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт