Особености на българския език

• 76 640
  • 882
  •   1
Отговори
# 690
Дидева, сменихме училището. Знанията от първото са " Двеста хиляди левги под водата". Сродните думи са стар и старец, отечество и родина, или с еднакъв корен. Първото, нали, по метода на взаимното изключване. Предвидлива и наводнение, сложни думи ли са? Това дребното ме разкости, мерси за помощта.
Я хвани учебника да се ориентираш. Има четири почивни дни.  Grinning
Може да погледнеш и в блог " Начално образование" за материали. Има и презентации, има и тестове.
http://bglog.net/nachobrazovanie/

Няма да стане за един ден, но гледай да навакса детето бързо и да не изпуска повече нещата.

# 691
Дидева, сменихме училището. Знанията от първото са " Двеста хиляди левги под водата". Сродните думи са стар и старец, отечество и родина, или с еднакъв корен. Първото, нали, по метода на взаимното изключване. Предвидлива и наводнение, сложни думи ли са? Това дребното ме разкости, мерси за помощта.
Я хвани учебника да се ориентираш. Има четири почивни дни.  Grinning
Може да погледнеш и в блог " Начално образование" за материали. Има и презентации, има и тестове.
http://bglog.net/nachobrazovanie/

Няма да стане за един ден, но гледай да навакса детето бързо и да не изпуска повече нещата.
  Свърши теста, мерси Дидева. Дребната си знае, бързо наваксва. Папирусът, пергаментът и хартията, на това сме вече.

# 692
Мерси, обясних, не били учили за сонарни съгласни.
Сонорни съгласни се учат още в първи клас.

Двамата ми сина имат две години разлика. Големия не учи за сонорни съгласни, малкия - да. Зависи от г-жата, явно.
За сонорните и аз бях в чуденка в онзи момент...

# 693
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush имам питане, но моля да не се приема като заяждане, а само като въпрос - каквото всъщност е  Peace

откога "чуденка" се използва вместо "недоумение"?

Laughing по времето на баба ми е имало "чуденка" и "питанка", заменени по-късно от "удивителен" и "въпросителен" знак, и "възклицателен"" е влязъл в обръщение по някое време, но кога точно, не знам.  ooooh!

Peace съгласна съм с Делия, че зависи от учителката.
личното ми мнение е, че в първи клас трябва да се използват по-прости думи за да се научат правилата, а сложните думи да се включат при надграждането в по-горните класове.

# 694
Сонорните съгласни ще запомните много лесно - "ЛАМАРИНА" - всички сонорни съгласни са в тази дума. Накарайте децата си да запомнят ламарината и няма да имат проблем с определянето им.  Peace

Някъде се среща и определяне на "Й" като сонор, аз съм учила, че е глайд, но да не задълбаваме.

st. Dobri, според мен "чуденка" се използва за по-интересно, но не съм съвсем сигурна. Веднъж използвах иронично израза "изпадам в чуденка" пред една колежка, която не схвана иронията, но пък явно хареса израза, защото вече го използва постоянно като много модерен  Grinning

# 695
Скрит текст:
Сонорните съгласни ще запомните много лесно - "ЛАМАРИНА" - всички сонорни съгласни са в тази дума. Накарайте децата си да запомнят ламарината и няма да имат проблем с определянето им.  Peace

Някъде се среща и определяне на "Й" като сонор, аз съм учила, че е глайд, но да не задълбаваме.

st. Dobri, според мен "чуденка" се използва за по-интересно, но не съм съвсем сигурна.
Веднъж използвах иронично израза "изпадам в чуденка" пред една колежка, която не схвана иронията, но пък явно хареса израза, защото вече го използва постоянно като много модерен  Grinning

Blush аз пък толкова често го чувам, че реших, че е влязло в някой речник  Blush

Скрит текст:
Laughing много съм лесна, 'начи!
оня ден почти ме убедиха, че "пазаря" е правилно и се използва наравно с "пазарувам". за ползването нямам съмнения   Whistling

# 696
  • ту тук, ту там
Не, Добри, не си разбрала в какво те убеждаваха точно...

# 697
Не, Добри, не си разбрала в какво те убеждаваха точно...

Понеже аз бях убеждаващата,  Laughing просто казах, че "пазаря" не е правописна грешна. После се пошегувах. Peace

# 698
  • ту тук, ту там
Не, тя мен има предвид, защото после (веднага след твоя пост) "бавно и напоително" й обясних същото, а тя се подразни!

# 699
не съм се подразнила, елени, само ми стана чудно.

пазаря се за сваляне на цената, например;

пазарувам от ... Алиескпрес май беше;

и като се напише пазаря от Алиексперс е вярно?
само защото има такава дума в речниците, независимо, че значението и е съвсем друго?

не помня в тази или в друга тема беше споменато "кьопаво".
има такава дума в речника, стара е, архаизъм може би, но я има.

по логиката с пазаренето ще е вярно да се пише "кьопаво от домати, патладжан..." няма да изреждам цялата рецепта.  Peace

# 700
Не е правописна грешка. Лексикална е.

# 701
  • ту тук, ту там
Добри, може би си права! Ако беше цитирана само думата "пазаря" без контекст, със сигурност не е за там. Следващите няколко поста във въпросната тема ме разколебаха. Но малко вповече (дали така се пише това?!) ми идва отричането на диалектите вече. А и мен ме насметоха веднъж, че смесвам темите - за омразна фраза и правописната - и че за всяко нещо си има правилната тема. Та в този смисъл не мисля, че е за там примерът, но пак казвам, приемам, че греша.
А и сега не съм в правилната тема, та допускам, че ще ме изтрият!  Embarassed

Да, ето Дидева се е включила.  Peace
Т.е. аз със сигурност знам, че не е правописна грешка, просто не знам дали има място в онази тема.  Peace

# 702
  • Телиш/Плевен

само защото има такава дума в речниците, независимо, че значението и е съвсем друго?

по логиката с пазаренето ще е вярно да се пише "кьопаво от домати, патладжан..." няма да изреждам цялата рецепта.  Peace
Мисля, че не си разбрала правилно поста на Елени. Peace
Темата е за правописни грешки, а такава грешка няма в думата "пазаря".
Примерът с кьопавото бих го цитирала в темата за смешките, а не в правописната, защото отново няма правописна грешка.
Никой не е казал, че е правилно "пазаря от магазина".

Изпреварили са ме. Peace

# 703
Мир, Елени?  Peace

Някак ми е трудно да възприема "доматито", "дънкито" и "пазаря" за диалект.  Blush

Диалект е "Койо си требе, оно си сака" Mr. Green

# 704

по логиката с пазаренето ще е вярно да се пише "кьопаво от домати, патладжан..." няма да изреждам цялата рецепта.  Peace
Мисля, че не си разбрала правилно поста на Елени. Peace
Темата е за правописни грешки, а такава грешка няма в думата "пазаря".
Примерът с кьопавото бих го цитирала в темата за смешките, а не в правописната, защото отново няма правописна грешка.
Никой не е казал, че е правилно "пазаря от магазина".

Изпреварили са ме. Peace

Аз бе, Лале, аз казах, че е правилно.  Laughing Само че го казах на шега, защото "пазаря" = "пазарувам" във Варна и околията. А думата бе обсъждана периодично и то дълго и напоително в "коя фраза ви дразни".

Общи условия

Активация на акаунт