Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 483
  • 273
  •   1
Отговори
# 135
Жената на Пеевски е? Аз само съм чувала, че са гаджета с една фолкаджийка - за нея ли говориш  newsm78

Северина, свиквам  Laughing

ред. явно за родата на Марешки говориш, Чек?

# 136
"За" задължителното гласуване- определено намалява тежестта на купения вот, който е голям проблем в момента. Едните гладни като кучета, другите- мързеливи, отегчени и обезверени. Да не гласуваш на инат- безценно. Simple Smile - Северина , съгласна съм, но не изцяло. Каква мажоритарна система предлагат? Ако е "чиста" се очертава нерадостно бъдеще, зашото няма да могат да съставт правителство.

Намаляване броя на депутатите
- видно е, че никой (или почти никой) не гласува по съвест в досегашните парламенти. Всички под строй и според повелите на Партията- майка. Да не говорим за огроманта бройка "мъртви души", които нямат никакво участие в парламентарния живот. Като ще е така, поне да не е толкова раздут щата, все е икономия.Как се определя дали е раздут? Ако са само 120 и системата е мажоритарна, как дядо Петко от Уйново ще познава депутатът от Перник например?

Дистанционно гласуване- при сегашната организация на изборите много българи в чужбина не успяват да гласуват. С този начин на гласуване има шанс техния глас да бъде зачетен.
- електронното гласуване улеснява всички граждани, а не само тези в чужбина. Не малко не го подкрепят, само, защото си мислят, че улеснява емигрантите.
Мажоритарния вот
- леко ми е мъгляво, но това, което знам е, че ще се пресече вкарването на "удобни" на ръководството на партията депутати, от което следва все пак, някакъв шанс някои от тях да гласуват с мисъл, извън партийната линия.

Намаляването на субсидиите
- щом в много европейски държави успяват да организират политическия си живот със субсидия от 1 евро на глас, не виждам причина у нас да се дава повече. Да не говорим, че разходите на партиите са големи, основно по тяхно желание. Имам поглед върху една новосформирана партия, която се издържа само с членския внос. Силно се надявам да добие достатъчно популярност и да спечели представители в новото НС. - Това подкрепям на 100%

Факт е, че сегашното статукво е удобно за целия политически елит. Разбиването му, под каквато и да е форма ще е само от полза.
И това

# 137
  • Другата България
Намаляването на субсидиите[/b]- щом в много европейски държави успяват да организират политическия си живот със субсидия от 1 евро на глас, не виждам причина у нас да се дава повече. Да не говорим, че разходите на партиите са големи, основно по тяхно желание.
Ето това е точката, на която със сигурност още отсега бих гласувала с "ДА".
Освен ако не даряват за благотворителност, редовно. Знам, че е правено мноооого инцидентно досега.

# 138
  • Варна
Даун, наистина не съм наясно с плюсовете и минусите на мажоритарния вот. Предполагам, че не съм сама в неведението си. Разчитам, че одобряването на провеждането на референдума ще е повод за повече дебати по темата. Не съм сигурна дали няма да си променя мнението по този въпрос, но се надявам поне да си го изясня. Доколкото помня от разговори за това тук, във форума, оптималния вариант за нас би бил смесена система - мажоритарен + пропорционален, обаче изобщо не си спомням защо. Simple Smile

Кратко описание от уикипедия:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0% … D0%B5%D0%BC%D0%B0

# 139
  • София
Колко трябва да си тъп, за да не подкрепиш електронното гласуване, сакън за да не би да улесниш емигрантите. Изобщо какъв е проблемът въпросните хора да гласуват, никога не съм го проумявала. Първо и те са българи, второ, имат роднини и имоти тук, и трето всяка година наливат в държавата ни пари, които я крепят да не рухне. Само идиот не би го признал.

# 140
Влиза в конфликт с идеята за купения, корпоративния и платения вот, Таис  Wink Сама се сещаш кой има изгода да не го подкрепя това. Всеизвестно е, че средностатистическият бг емигрант е в пъти по-интелигентен и разумен от средностатистически гласоподавател от гореизброената група продажници. А и по-многобройни са хората в чужбина, имат и желание да гласуват, т.е. избирателната активност при тях ще бъде висока. Е, защо да си причиняват проблеми господата политици  Laughing

Лиляна, аз си чакам, ама не ми е спешно  Wink Дотук доста неща разбрах от теб за себе си, но не разбрах едно - ти какво мислиш по точките?

# 141
  • Другата България
Колко трябва да си тъп, за да не подкрепиш електронното гласуване, сакън за да не би да улесниш емигрантите. Изобщо какъв е проблемът въпросните хора да гласуват, никога не съм го проумявала. Първо и те са българи, второ, имат роднини и имоти тук, и трето всяка година наливат в държавата ни пари, които я крепят да не рухне. Само идиот не би го признал.
Аргументите на тези, които са против са, че нямало гаранция за честността и достоверността на гласовете, че щяло да има шашми.
Което е така донякъде, но то и сега има, нееднократно сме писали за това.

# 142
  • Варна

Заради едни хора, които не знаят български и не са родени в България, няма да дойдат да живеят тук, но имат двойно гражданство и живеят в една съседна страна.

П.П. да не говорим колко мъртви души има сред тях.

# 143
  • Другата България
Съгласна.
Но и сред тук живеещите има, не мислиш ли?

# 144
  • Варна
Съгласна.

Има. Електронното гласуване ще ги улесни още повече.

# 145
  • Другата България
 Laughing Нали затова си чешем езиците....може да съм наивна, но все си мисля, че ще се вземат някакви мерки за предотвратяване или поне превенция на подобни случаи.
Или ти смяташ, че кучетата ще си лаят, а керванът ще си върви?

# 146
  • София
Съгласна.

И тук има, да.

Ясно е, че емигрантският вот не може да бъде купен толкова лесно колкото този на Асан или Пенка от Долно Нанагорнище. Аз например наскоро разбрах, съвсем случайно, че в селото на прабаба ми на последните избори са играли заплахи и е имало натиск. Потресох се, най-малкото защото имам приятели и роднини там, и ако не познавам точно цялото село, то познавам доста от хората, винаги са били свестни и почтени люде. Ама ей на, и там е играла пръчката  Tired

# 147
Заради едни хора, които не знаят български и не са родени в България, няма да дойдат да живеят тук, но имат двойно гражданство и живеят в една съседна страна.

Точно тия хора си гласуват най-редовно, някои и по два пъти - и тук, и там. Тях ги водят под строй.

# 148
  • Варна
Точно тия хора си гласуват най-редовно, някои и по два пъти - и тук, и там. Тях ги водят под строй.
Да, ама им плащат разходите по воденето, защо да не минат по-тънко.

# 149
  • Ямбол
....
Лиляна, аз си чакам, ама не ми е спешно  Wink Дотук доста неща разбрах от теб за себе си, но не разбрах едно - ти какво мислиш по точките?
Кое от мненията ми в тази тема не ти е ясно, че чакаш.
По точките общо съм писала още в началото на темата - популистки, емоционални и необмислени. Никой не е обяснил как ще се провежда референдум с 6-7 въпроса, но хората се подписват.

Тъй ли не им омръзна да си играят с етническата струна на кой когото свари. Гласувайте, че циганите и турците ги купуват и следва еди си какво .

Общи условия

Активация на акаунт