Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 523
  • 273
  •   1
Отговори
# 165
Лиляна, знам, че много пъти си питана тук и едва ли ще ми отговориш, но все пак - какво, за Бога, ти липсва в живота, за да се заяждаш така тук  Tired
Нека аз да съм немислещата, приемам го   Wink, но само повтаряш едно и също и в същото време никъде не каза например - защо не желаеш намаляване на субсидиите /примерно/? Или там каквото не желаеш  Rolling Eyes
Разбира се, че хората имат право на тайна на вота - просто ми е чудно от какво толкова е тайна това

# 166
  • Ямбол
Даун, наистина ли не разбираш какво ти обяснявам?
Мен не ме интересува сигурността на електронната система. Питам за гарантирането на тайната на вота. Кой и как ще гарантира, че сам по собствено желание, а не някой друг или по принуда е даден вотът?
Ако сега се продават гласове, то в тъмното помещение всеки може да пусне какъвто си иска вот и това е гарантирано.

# 167
Сигурността на системата е пряко свързана с анонимността. Електронния вот няма да е задължителен, така че ако ти силно се притесняваш за анонимността на твоя, просто няма да ползваш опцията.
Другия вот е доказано опорочен и далеч не анонимен, така че не разбирам за какво риташ. Нито имаш обоснована позиция, нито нищо, просто повтаряш някаква теза до откат.

# 168
Рали-явно Лиляна си има някакви основания, дали ще ги сподели си е нейно право.Вече на няколко пъти правиш намеци за партийна принадлежност, което е лишено от всякаква логика, да не кажа здрав разум. Още ли мислиш, че хората се вълнуват от червени, зелени, сини или марсианци?

За мене този референдум популистки или не, за пореден път показва, че хората се хващат като удавник за сламка.Което е глупаво, разбира се-този филм сме го гледали нееднократно.Просто държавната добре смазана машина в този си вид работи безотказно.Всичко останало вкл. и референдумите са козметични промени. По друг начин трябва да се действа, но много пъти сме показали, че ние не сме способни на това. Справка-Гърция.

# 169
Фрозен, изказването ти е меко казано плоско, за да не казвам глупаво.
Нищо в България не работи. Корупцията е достигнала до ниво леличка в ясла.ЛаФките са на всеки ъгъл, Премиерът "праска" съдии/ки. Румяна Бъчварова говори за застрашаване на сигурността, защото някой казал нещо???
Нужда от промяна има. Друг е въпроса, дали тази акция е адекватна.

# 170
  • Ямбол
Сигурността на системата е пряко свързана с анонимността. Електронния вот няма да е задължителен, така че ако ти силно се притесняваш за анонимността на твоя, просто няма да ползваш опцията.
Другия вот е доказано опорочен и далеч не анонимен, така че не разбирам за какво риташ. Нито имаш обоснована позиция, нито нищо, просто повтаряш някаква теза до откат.

Аз не се притеснявам за своята анонимност и никъде не съм го твърдяла, че да правиш такъв извод.
За другия вот вече ти разсъждаваш повърхностно. Аз искам да е гарантирана тайната на вота на всеки, а не всеки да може да гласува вместо друг или да го принуди да го направи.
Или си на принципа - така и така някои шофьори карат пияни, що пък да е необходимо да има забрана за това. С изказването си за другия вот правиш точно това - системата е опорочена, защо да не се въведе друга пак толкова, ако не и по-опорочена.

# 171
И с какво драга ми Даун изказването ми е "плоско"?  "Държавната машина работи добре" не значи, че работи в полза на хората.Ти изобщо четеш ли с разбиране, или в Австралия писането излиза на маймуница? ooooh!  Да не гониш някаква норма за брой постове.Не е зле да са по-малко и по-смислени.

# 172
  • Варна
#Frozen#, ти какво предлагаш, революция ли? И какъв е примера на Гърция, стачки до откат?

# 173
  • Ямбол
В Гърция не е ли задължително гласуването? Какъв е процентът на гласувалите?

# 174
Лиляна, тайната на вота не е защитена и сега. След като електронните системи предоставят сигурна зашита на финансови операции съм убедена, че ще предоставят по-надеждна защита от леля Пенка, която са я купили с 2 кебабчета. Но ти си говори.

# 175
Лиляна, говори с примери, че така май е много сложно...

Взимаме партия НЖК. НЖК решават, че ще заплашат баба Гица и ако не гласува за тях - няма да получи енергийни помощи.
Вариант 1: Баба ви Гица отива до урната и пуска каквото реши, а на НЖК казва, че е гласувала за тях.
Вариант 2: Представител на НЖК отива в дома на баба ви Гица и гласува от нейния компютър каквото реши.

Идва при мен партия РРР. Казва ми "Ice Queen, ето ти 50 лв, гласувай за нас":
Вариант 1: Взимам парите и в секцият отбелязвам каквото пожелая. Може и "пишка" да напиша на бюлетината.  Rolling Eyes
Вариант 2: ''Айс, получаваш 50 лв, ама ще гласуваш със смартфона пред нас.''  Wink

Ромска/Турска махала:
Вариант 1: Отделени 50 000 лв за покупка на гласове и раздадени на гражданите. В деня на изборите кой отишъл, кой не, кой отбелязал, кой не, кой рисувал ченгелчета, кой не...
Вариант 2: Един компютър, 10 IPта и списък с ЕГНта на цялата ма'ала. Инвестиция: почти нула лева.

Масово българско семейство в малкия град и селата:
Вариант 1: Мъж към жена си: "Ще гласуваш за еди кой си!" Жената отива до урната и гласува за когото пожелае. Много знае съпругът й.
Вариант 2: Мъж към жена си "Пущай компа и дай да гласуваме. Ама ей тука отбележи, ма!"

Колкото и тъпо да ви се струва, мисля, че последните 2 ще са най-масови.  Rolling Eyes

Не отричам и виждам измамите в досегашното гласуване. НО! Не виждам електронното такова като панацея.
И когато говорите за ел. гласуване за интелигентните, успели българи емигранти - не забравяйте, че не са само те.  Rolling Eyes
Аз съм човек много "ЗА" и много на "ТИ" с новите технологии във всяка сфера на живота, но все още не съм убедена в ефективността им точно в този случай.

Не сравнявайте банковото обслужване с електронно гласуване.
Банката НЯМА изгода да ви лъже вас или да я лъжат нея с пробиви и манипулиране на системите.
Всяка партия ИМА изгода в системите да има пробив и да се манипулират резултати!

# 176
#Frozen#, ти какво предлагаш, революция ли? И какъв е примера на Гърция, стачки до откат?

А ти? Mr. Green Спомням си ,че миналата година живи ги бяхме ожалили гърците. Така де-на Вуте да му е зле. С нашия манталитет дълго още ще гледаме натам с пръст в уста.

# 177
  • София
мажоритарният вот си има своите предимства и недостатъци. точно както и пропорционалния. но при всичките му недостатъци при мажоритарният вот , моят район има само един депутат, на който евентуално мога да му потърся някаква сметка за начина му на гласуване и поведение, докато при пропорционалния има една група депутати които ми дължат някаква имагинерна групова отговорност. А груповата отговорност е безотговорност. За мен перфектната система би била - смесена - 160 или 2/3 мажоритарни депутати и 80 пропорционални - но по национални листи.
задължителното гласуване според мен е грешка. типично българският манталитет е : "След като ще ме карат насила, аз ще гласувам напук" и в парламента ще се появят всякакви екзотики обрали вота напук или против.
Избора на полицейски началници е положителен. Колкото повече възможности имат хората да влияят на политиката на ниво община, толкова по активни политически ще бъдат.  поне ще им се създаде усещането, че с вота си могат да влияят на нещата.

# 178
  • Ямбол
Лиляна, тайната на вота не е защитена и сега. След като електронните системи предоставят сигурна зашита на финансови операции съм убедена, че ще предоставят по-надеждна защита от леля Пенка, която са я купили с 2 кебабчета. Но ти си говори.
Аз знам какво говоря, но ти не разбираш какво означава изразът тайна на вота. Това не се гарантира от електронната система. Тайна означава никой да не разбере за кого си гласувал и да гласуваш лично ти, не някой друг. Айс го е обяснила като за по-прости хора, а аз се надявах, че има начин да се разберат думите и значението им, без да принизявам четящите до това ниво с подобни примери.

# 179
Лиляна, не ми излизай с подобни дребни заяждания. Аз много добре разбирам какво означава тайната на вота. Факт е, че тази тайна от години не съществува и гласове се купуват. Електронното гласуване нито ще е по-тайно, нито по-малко. За това не виждам, заюо толкова риташ срещу него, освен разбирасе да лишиш гадните емигранти да гласуват по-лесно. Само че, електронното гласуване улеснява предимно гражданите, живеещи в България, защото емигрантите не са особено активни, освен тези в Турция.

Половината ми познати в България не гласуват, защото не искат да си загубят почивния ден. Електронно гласуване или гласуване по поща ще промени това.

Общи условия

Активация на акаунт