Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 558
  • 273
  •   1
Отговори
# 180
Съгласна съм с Айс и Лиляна, че тайната на вота при електронното гласуване лесно може да бъде опорочена. Вярно е, че някакъв процент българи зад граница в повече ще гласуват, но не съм сигурна, че ще са много повече от сега.
За сметка на това в турските и ромските общини ще имаме 100% контролиран вот.
Освен това няма никаква гаранция, че досегашните машинации ще отпаднат.
П.П. Далеч не са толкова много държавите, в които се гласува електронно и в повечето случаи има ограничения - чела съм за Естония и Норвегия, Индия, отчасти Канада и Швейцария.
Рефренолог - и точно каква отговорност можеш да търсиш от депутата - ще идеш лично да му се скараш, ще го осъдиш, какво? А може да спечели не този, за който не си гласувал.  То и досега теоретично би трябвало да можем да отидем при тези, за които сме гласували - особено ако сме дали преференциален вот, или при кмета на общината, но не знам да са почнали да носят различна от останалите отговорност и да тичат да изпълняват обещанията си.
Даун, извинявай, но не е  сериозно да не гласуваш, щото ще ти се развали рахатът. Когато съм искала да гласувам, съм гласувала - дали ще е рано сутрин при откриване на секциите, дали ще е късно вечер, няма значение. Когато нещо е важно, заслужава десет минути, нали?

# 181
  • София
Румцайс, много уважавам мненията ти (не само тук), но кое те кара да си толкова уверена, че при електронното гласуване ''в турските и ромските общини ще имаме 100% контролиран вот"?

Аз разсъждавам като Даун по конкретния казус.

# 182
Аз само ще помоля да не ми се дават за пример гърците, защото този пример не е адекватен. Видяха и те, че хляба е с пари и се юрнаха да протестират  ooooh! И ние ли да искаме безплатен хляб?
Тайна на вота наистина не разбирам какво точно значи за вас  newsm78 Като пусна бюлетината в прозрачната кутия, листът се отваря и някой с повече желание може да види какво съм задраскала  Wink

# 183
И аз съм гласувала, когато съм искала. Но има хора, които не го правят заради това, а има и такива, които не са в населените си места, защото учат, в командировка са, или на почивка. Електронното гласуване не улеснява само живеещите в чужбина.
Не е и по-лесно манипулеруемо и от обикновеното гласуване.
Аз не съм привърженик на задължителното гласуване, защото правото на вот е право, а не задължение. Изказах си съмненията относно така формулирания иск за мажоритарен вот, но за електронното гласуване не съм съгласна с вас.

# 184
  • Другата България
Аз много добре разбирам какво означава тайната на вота. Факт е, че тази тайна от години не съществува и гласове се купуват. Електронното гласуване нито ще е по-тайно, нито по-малко.
Буквално тайната на вота е гарантирана с това, че си сам в помещението за гласуване /изключвам тези, влизащи с придружител/. Това си съществува.
Но - това, че бай Ристо и фамилия са взели кинти, за да пуснат сами в същото това стайче глас за партия Х обезсмисля всички пъчения и повтаряния за някаква тайна.
В тази връзка електронното гласуване с нищо не се различава от сегашното освен с нещата, които спомена по - горе ти самата. За предпочитане е именно поради тях, а че на същия бай Ристо човекът от партия У ще му каже кое копче да натисне /вместо коя бюлетина да пусне/ всъщност е без значение.

# 185
Ами и аз това казвам. Тогава защо да няма електронно гласуване, което ще улесни гласоподавателите, които не желаят да се бутат на опашка?

# 186
  • Другата България
Ами и аз това казвам. Тогава защо да няма електронно гласуване, което ще улесни гласоподавателите, които не желаят да се бутат на опашка?
Аз съм за.

# 187
  • София
Защото на Лиляна ще й липсва перденцето. Пък и както се оказа, доста народ мрази емигрантите. Тези лоши, лоши емигранти, които наливат тук пари  Crossing Arms

# 188
  • София

Рефренолог - и точно каква отговорност можеш да търсиш от депутата - ще идеш лично да му се скараш, ще го осъдиш, какво? А може да спечели не този, за който не си гласувал.  То и досега теоретично би трябвало да можем да отидем при тези, за които сме гласували - особено ако сме дали преференциален вот, или при кмета на общината, но не знам да са почнали да носят различна от останалите отговорност и да тичат да изпълняват обещанията си.

важен е самият факт , че може има някаква персонификация при мажоритарният вот. Един човек- един мандат. А не тринадесет . И депутата много добре го знае. Губи анонимността си. Ако е един поне ще му знам името, както и поне още 50 процента от избирателният му район, докато сега в моя район надали има 100 човека който без справка могат да кажат имената не на 13-те ни депутата, а поне на половината.

# 189
Румцайс, много уважавам мненията ти (не само тук), но кое те кара да си толкова уверена, че при електронното гласуване ''в турските и ромските общини ще имаме 100% контролиран вот"?

Аз разсъждавам като Даун по конкретния казус.
Таис, дет се вика, чувствата ни са взаимни. Simple Smile
Просто познавам отчасти обстановката в помашките райони и ромските махали. Там има силно патриархален модел и силно йерархична структура на общностите. Сигурна съм, че в много от тях един ще гласува за всички; не че досега поради страх много хора не са пускали гласа си за доминиращата партия, но е имало възможност да пуснеш глас и за други. Сега просто голяма част от жените, много възрастните или по-младите "ще гласуват", без да знаят въобще.
Сама виждаш, че бездомници се оказаха собственици на фирми и длъжници на милиони; колко по-лесно би било да се вземат данните и да се гласува вместо тях.
Даун, аз не съм против електронното гласуване. Аз съм за взимане на отговорно решение, като се помисли добре. Може би е разумно системата да се тества най-напред за нещо не толкова важно и да се анализират резултатите. Но продължавам да смятам, че най-големият проблем не е в системата, в липсата на електронно гласуване, на мажоритарен вот и пр., а в липсата на механизми на контрол. Когато липсва ефективен контрол, и най-прекрасната система не работи. За съжаление.
П.П. Не помня откога не съм гласувала с опашка. Обичайно никой няма или най-много един човек да е пред нас или зад нас. И електронното гласуване не е за една секунда - може да има сривове в системата, може да има проблем с интернет връзката и пр.

# 190
  • Другата България
Даун, аз не съм против електронното гласуване. Аз съм за взимане на отговорно решение, като се помисли добре. Може би е разумно системата да се тества най-напред за нещо не толкова важно и да се анализират резултатите. Но продължавам да смятам, че най-големият проблем не е в системата, в липсата на електронно гласуване, на мажоритарен вот и пр., а в липсата на механизми на контрол. Когато липсва ефективен контрол, и най-прекрасната система не работи. За съжаление.
На сегашната система с "тайната на вота" смяташ ли, че ѝ се упражнява достатъчно контрол?
С всички подправени подписи, протоколи, раздадени пари, безброй репортажи и факти за подмяна на вота и разбира се, нито един наказан по - сериозно или някакви реални мерки за контрол?

# 191
Не смятам. Няма гаранции, че тези машинации ще отпаднат, защото обичайното гласуване ще си остане възможно. Смятам обаче, че ако не се премисли, с електронното гласуване  могат да се появят и нови начини за манипулиране.

# 192
  • Другата България
Не смятам. Няма гаранции, че тези машинации ще отпаднат, защото обичайното гласуване ще си остане възможно. Смятам обаче, че ако не се премисли, с електронното гласуване  могат да се появят и нови начини за манипулиране.
С това съм съгласна.
Ето това чета и се дивя https://www.24chasa.bg/Article/5295148.
Не е по темата, но ако хората се научат да боравят с тези....електронни ...неща, то да гласуват електронно не би следвало да им е проблем.

# 193
  • София
Румцайс,  bouquet Относно помаците: с доста помаци сме приятели от деца, та и аз имам наблюдения. Патриархалният модел и натиска, упражняван върху жени и по-млади, е факт от години, за съжаление. Съответно съм съгласна с теб, че за да се избегне засилване на феномена, преди да се предприеме каквото и да било, трябва внимателно да се премисли.

Ефективният контрол е от първостепенна необходимост, да. Но почти липсва  Tired

# 194
За мен проблемът е, в ниската активност на хората. Това обаче няма как да се промени, докато има такава пародия на "партии". В Австралия няма електронно гласуване, но има гласуване по пощата. Един месец, преди официалния вот ти пращат бюлетин с платен за връщане плик и гласуваш. (гласуването е задължително, макар че наскоро разбрах, че имало начин да се измъкнеш). Брояла съм бюлетини и тук, и в България и тук, при наличие на вот по поща не съм забелязала да има драма.

Всичко опира до съвестта на отделния човек. Иначе всеки вот може да е купен.

Общи условия

Активация на акаунт