Публични изяви - притеснение и справяне с него

• 8 108
  • 67
  •   1
Отговори
# 60
Ето какъв е моят случай: предстоят научни конференции, в които бих искала да взема участие. Касае се за представяне на доклад по тема в рамките на стандартните 10 или 15 минути; не се предвижда PowerPoint презентация (на този етап), нито допълнително раздаване на материали, а, най-просто - четене.
Имам самочувствието, че умея да пиша добре; темите за мен самата са интересни и бих искала да имам уменията да ги представям подобаващо. Всъщност знам как трябва да стане това и съм уверена, че ще ги представя по най-добрия начин, ако преодолея притеснението... Искам да кажа, че разбирам значението на контакта с аудиторията, паузите, интонацията, темпото и т.н., но ако не съумея да си овладея пулса, дишането, тремора и гласа - просто няма как да се получи добре.
Не знам какво точно поражда това притеснение - някак идва от самата идея, че трябва да изляза отпред, пред хора, непознати и "да покажа нещо добро", както някой по-горе удачно го беше формулирал...

# 61
Март, извинявам се, не съм прочела.

Няма PowerPoint презентация, но можеш ли да използваш други презентационни средства?
Поне бяла дъска, флип-чарт или др. подобно?
Много помага, ако можеш да се "опреш" на нещо подобно...дори писането в-у дъска, лист, или дори показването с електронна показалка, отнема част от напрежението.

Притеснението...ако никога до сега не си излизала пред публика:
Събираш домашните, или няколко добри приятели...и изнасяш част от доклада си, пред тях. Повярвай, много помага, въпреки че ги познаваш. И притеснението пак си го има в известна степен. Можеш да го направиш няколко пъти и да ги помолиш да ти посочват слабите моменти. Simple Smile

# 62
Благодаря, Sesylle! Има смисъл в тези упражнения, макар изпълнявани пред близки - сигурно ще опитам. Разбирам и ползата да се "опреш" на нещо, но това ще е сигурно по-нататък; засега от мен се иска да чета и текстът (респ. доброто му познаване) ще е моята опора...
Колко просто и каква бариера същевременно!...
Но ще се боря!
 Simple Smile

# 63
Март, честно казано, на мен ми е било по-трудно да говоря пред близки, отколкото непознати. Simple Smile

# 64
Sesylle, да ти кажа, напоследък се улавям, че и аз изпитвам някакво притеснение пред близки. Шантава работа... И все пак пред непознати ми е по-сложно.
И пак казвам - дайте ми сцена, роля, сценарий - ще се превъплътя с най-голямо удоволствие и без никакъв страх! Обаче трябва ли да се явя на конференция... Вече знаете.

# 65
  • София
Пред близки като че ли е по-трудно, защото едва ли разбират темата, а човек се опитва да приказва разбираемо за публиката си. Март, щом само ще четеш, не е лошо да си набележиш някои пасажи, които помниш по-добре и там да вдигаш поглед към слушателите. Много зле изглежда лекторът да забие нос в доклада - все едно гледа да свърши по-бързо и да се маха.

# 66
Пак се включвам с още няколко съвета. Темата е много полезна и интересна.  Peace

Не знам как си със зрението, но дори и при добро зрение по-големият шрифт ще ти е от полза, докато четеш. Тук е много важно текстът да е разпечатан с някой лесно четим font, който не уморява очите, като Times New Roman, например. Има и други варианти, виж кой ще ти е най-комфортен за четене. Потърси някой от така наречените "serif fonts". Те са по-подходящи за текст на хартия, докато "sans-serif fonts"са по-четими на екран. Ето тук е обяснено добре:
http://www.webdesignerdepot.com/2013/03/serif-vs-sans-the-final-battle/

Също, можеш да си разпечаташ параграфите отделно или по максимум 2 на страница, зависи колко са дълги. Има и вариант да си разбиеш всеки параграф на отделни части с бели полета между тях. Така погледът ти няма да се уморява, и ако случайно "загубиш" докъде си стигнала, бързо ще се ориентираш.

Можеш да удебелиш, наклониш, подчертаеш, уголемиш, оцветиш... ключови думи, фрази, изречения.

Друго - докато репетираш можеш да си набележиш с някакви знаци или ръкописен текст къде да са паузите и къде да извисиш или снишиш глас. Т.е. да не се увлечеш да си монотонна. Нали все пак основната ти цел е да предизвикаш и задържиш интереса на аудиторията, а не само да си прочетеш гладко доклада.

Ще се справиш. С повече тренировка и предварителна подготовка ще си изпипаш в детайли представянето. Peace

Дано съм полезна, ако се сетя за още нещо - ще пиша отново.

# 67
Чудесни идеи за оформяне на текста - със сигурност ще ги приложа! Не бях мислила много върху това, а ето колко възможности предоставя и как може да ме улесни...   

Общи условия

Активация на акаунт