Обръщение свекърва !

• 12 754
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
За мен това е идеалния вариант....и друг път съм го казвала в подобна тема.Казваш майко+името ,от което се разбира,че е майка,но не твоята собствена.Така хем не ти се обръща стомаха от некомфортност и неудобство,че трябва да кажеш майко на чужд човек,хем и нещата са ясни-ти си майка,но не моята родна,а на мъжа ми...Например казваш"мамо Жани "...хем и казваш името,хем я титулуваш като майка и това е...И двете страни би трябвало да са удовлетворени,а пък и звучи по-съвременно.
За съжаление в българския нямаме специално обръщение към свекърва от страна на снахата...

# 91
  • София
И не виждам смисъл да ме убеждаваш колко неприятно би ми било. На когото му е неприятно, да си каже, без значение дали приятел или свекъри.
Ти към колко приятели нямаш обръщение, че ми стана интересно? newsm78

# 92
Мисля, че се разбрахме, че само по свекървите .... ъъъ ... ъкаме.  Wink  Нали това обсъждаме в темата - защо го правим и как да не го правим.

# 93
  • София
За мен това е идеалния вариант....и друг път съм го казвала в подобна тема.Казваш майко+името ,от което се разбира,че е майка,но не твоята собствена.Така хем не ти се обръща стомаха от некомфортност и неудобство,че трябва да кажеш майко на чужд човек,хем и нещата са ясни-ти си майка,но не моята родна,а на мъжа ми...Например казваш"мамо Жани "...хем и казваш името,хем я титулуваш като майка и това е...И двете страни би трябвало да са удовлетворени,а пък и звучи по-съвременно.
За съжаление в българския нямаме специално обръщение към свекърва от страна на снахата...

Да, става като нарицателно и всички са доволни.
Свекърва ми всички я наричахме мама + име, сестра ми също, а девер ми наричаше майка ми така.
Всъщност, той го предложи, мъжът ми в началото наричаше тъща си " маман", винаги с нотка ирония, компенсираща неудобството от новата ситуация.

# 94
Това с майко и име също е добър вариант, но на мен ми звучи като име на монахиня и ми е смешно. Примерно Майко Мария.

# 95
Може мамо Мими... Simple Smile
Така е много по-ясно и спокойно кой какъв е и я няма психологическата бариера,да казваш "майко" на някой,който всъщност не ти е такъв...Сега какво се получава-на снахите им е неудобно да се обръщат и всячески се стараят да избегнат ползването на обръщение или взимане-даване с нея за да избегнат общуването със свекървата,а на свекървите пък им е обидно,че първите нямат никакво обръщение към тях-все едно са никои и го считат за неуважение...и става една.А всъщност причината е едно неудобство ....
И в крайна сметка това малко или много се отразява и на отношенията им.

# 96
  • Пловдив
Моята свекърва е голяма сладурка и лесно свикнах да и казвам "мамо".
Обаче при свекъра, нещата не са така. Е, не мога да му кажа "тате" и това си е! Не знам защо така, но ми е много неудобно. А е толкова добричък! Трябва да се пречупя скоро!

# 97
  • София
Мисля, че се разбрахме, че само по свекървите .... ъъъ ... ъкаме.  Wink  Нали това обсъждаме в темата - защо го правим и как да не го правим.
Моята свекърва знае отлично защо вече не се обръщам към нея с "майче", както правех преди. Тя всъщност трябва да е доволна, че изобщо имам някакъв, макар и нежелан от моя страна, контакт с нея. Заради мъжа ми се пречупих. Ако стане напечено и трябва все някак да подвикна след нея, ще й използвам името. Мамосванията останаха в историята.

# 98
  • Пловдив
Така е много по-ясно и спокойно кой какъв е и я няма психологическата бариера,да казваш "майко" на някой,който всъщност не ти е такъв...Сега какво се получава-на снахите им е неудобно да се обръщат и всячески се стараят да избегнат ползването на обръщение или взимане-даване с нея за да избегнат общуването със свекървата,а на свекървите пък им е обидно,че първите нямат никакво обръщение към тях-все едно са никои и го считат за неуважение...и става една.А всъщност причината е едно неудобство ....

Много си права за неудобството, което се получава. Все пак и те са минали по този път - би трябвало да са наясно как се чувстваме! Важна е комуникацията и все ще се стигне до решение Simple Smile

# 99

Точно.  Laughing

# 100
Аз "мамо" не казвам на моята майка, а "майко". Така че отпада варианта  да казвам на свеки "мамо  Мери" примерно. Остава да се обръщам към нея с "майко Мери", което малко ми звучи като прословутото вуйчо Ваньо hahaha

# 101
Хората си имат имена, дадени им точно с цел останалите да се обръщат към тях, така че за мен това е нещо естествено

# 102
Още преди сватбата и малко след нея се обръщах към свекърва си по име и то само, ако ми се наложи да я повикам. Когато беше до мен започвах направо разговор. Един ден бяхме на гости в бабата на мъжа ми,съответно свекървата на свекърва ми.Та тя реши да ми разкаже нещо като виц. Една рускиня се омъжила за българин и след една година се прибира на гости при роднините си.Те я питали,кажи сега как е в България как е семейният живот. Тя започнала да разказва,всичко е много хубаво,освен,че имаме едно животно свекарушка се казва,само то не е много хубаво.  Mr. Green Е познайте от тогава как викам на свекърва си. Не сме в най прекрасни отношения,но поне има чувство за хумор.

# 103
Не знам още как да я наричам....Не сме и говорили с нея по този въпрос, но със сигурност Мамо няма да я нарека. Аз си имам майка и тя е номер 1

Общи условия

Активация на акаунт