БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 69 011
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Купих гъби кладница и искам да направя супа с тях.Препоръчайте някоя рецепта(като изключим фалшивата шкембе чорба).Благодаря!

Ние си я хапваме така:

700-800 гр. гъби кланица
1 ч.ч. ориз
2 глави кромид лук
5 с.л. олио и една трета от малко масло
15 ч.ч. вода
магданоз или листа целина
сол, червен пипер и черен пипер на вкус

Задушават се гъбките и лукът в мазнината. Като се задушат се добавя и ориза. Като стане стъклен се добавя водата и подправките. Като е готова се слага магданоза или листата целина.
Сервира се с кисело мляко или лимон.
Добър апетит.  Grinning

това с 15-те чаши вода да не би да е грешка?

# 631
едва ли. На 800г гъби - 3.5 л вода ще е ок. /ако сметнем чашата по 240 мл стандартно/

# 632
Скрит текст:
stenly,

1. да, може

2. ето моята рецепта за пай
Iabylkov pai
Состав
За тестото:
2 ч.ч. брашно
5-6 с.л. захар
200 гр. масло
3-4 с.л. вода
1 пак. ванилия

За плънката:
4 ябълки - обелени и нарязани на кубчета
1/2 ч.ч. захар
1 -2 с.л. грис
1 пак. ванилия
1 шепа орехи
1 ч.л. канела
1 шепа стафиди
Приготовление
Замесва се тестото и се овива в свежо фолио и се прибира за 30 минути в хладилник.
Ябълките се задушават в съвсем малко водичка като се прибавя и захарта. Отделя се сокът и към ябълките си прибавя грисът и останалите продукти. Тестото се изважда от хладилника и 2/3 от него се разточват и се застила дъното и стените на тавичка. Върху тестото се разпределя плънката. Останалата 1/3 от тестото се разточва и с него се покрива плънката. Правят се няколко разреза за да излиза парата. (Алтернативно се нарязват ленти от тестото, с които се покрива пая отгоре като се разполагат на решетка) Пече се на 180 градуса до зачервяване. Поръсва се с пудра захар след изваждане от фурната.

Благодаря на Она и Морена  Hug Утре ще правя ябълков пай  newsm44
Супер е рецептата. Благодаря за споделеното.

# 633
Месих тесто по тази рецепта http://www.bonapeti.bg/recepti/Sladki-hlebcheta/ , но тестото не стана гладко.Дали ще е проблем за по нататък?И колко време трябва да втасва?

# 634
  • München, Deutschland
Според мен не е проблем ,че не е гладко, ако успее да втаса добре.
За времето на втасване - надали някой може да каже еднозначно, зависи на колко градуса втасва, гледай поне да се удвои обемът, може и 2,5 пъти от началния обем да достигне, при мен обикновено бухва 2,5 пъти.

# 635
  • Sofia
Месих тесто по тази рецепта http://www.bonapeti.bg/recepti/Sladki-hlebcheta/ , но тестото не стана гладко.Дали ще е проблем за по нататък?И колко време трябва да втасва?
Меси ли го достатъчно дълго - 15ина минути? Времето на втасване зависи от температурата на помещението. Но ориентировъчно около час - час и половина... Тесто е тип козуначено, с доста мая е, би трябвало бързичко да втаса, ако е на топличко.

# 636
Morena,chrissy,благодаря ви!  bouquet

15 мин. не  Embarassed ,но около 10.На стайна температура втасва.Това ми е втория път да меся тесто и като цяло избягвам,защото винаги много се притеснявам дали ще се получи.Но това ми се стори лесно.. newsm78

# 637
С днешните брашна няма трудно тесто. Само ме е страх да се захвана с повече от 700-800 гр брашно, че не съм много силна в ръцете.  Embarassed

# 638
Ами и аз си мислех,че съм го месила достатъчно,защото ме заболяха ръцете.  Grinning

# 639
  • Sofia
Анче, и 10 мин. не е зле, остава да видим резултата и ще имаш своите впечатления(ще трупаш опит) за следващия път. Simple Smile

# 640
Анче, и 10 мин. не е зле, остава да видим резултата и ще имаш своите впечатления(ще трупаш опит) за следващия път. Simple Smile

Ще видим дали резултата ще е за гледане.  Grinning

# 641
  • Sofia
Дано, ама какъвто и да е, дай го да разнищим грешките, ако има такива.  Hug

# 642
Някой ползвал ли е течна готварска сметана за баница.Имам сметана за готвене на Мегле 20%масленост. newsm78

# 643
Прекарaхме се с ужасно сухи и твърди земели от Била. Как да ги направя сносни за ядене - на пaрa или в МВ? Плaнувaлa съм телешки бургери за вечеря  Peace

# 644
  • Sofia
Някой ползвал ли е течна готварска сметана за баница.Имам сметана за готвене на Мегле 20%масленост. newsm78
Къде по-точно в баницата да се сложи течна сметана имаш предвид?! Каква е целта? Да употребиш сметаната или друго...
В моята баница би могло вместо с прясно мляко да се залее с течна сметана.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт