Панелка или тухлен апартамент

• 101 021
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 810
  • München, Deutschland
Колоната в хола мен лично не ме притесни особено, има най-различни варианти да се интегрира в общия план на жилището адекватно, но защо нямат настилки тези жилища? Нямат врати... Стените са на шпакловка, нали така се нарича?

Ми то това като го купиш, не можеш да се нанесеш, тепърва има да доизграждаш...
Поне парно има ли? Или и тръбите по пода сам си полагаш?

Иначе, извън този детайл, видя ми се много тъмно това жилище, може да е от снимките...
Но макар и да не търся, беше ми интересно да видя актуална обява.

Ако се купи апартамент НС, го има предимството, че можеш сам да определиш вътрешното разпределение по стаи, освен, може би, банята. Ако искаш 2, ако искаш 3 спални, отделна кухня или пък общо помощение с трапезария, който има нужда от повече сервизни помещения - каквито предпочитания има човек. Купувайки каквото и да е старо, било панел, ЕПК, тухла и т.н., стените вече са си там...

Отделно всякакви контакти по стените по време на строителството могат да се добавят.

И трета точка, кабелите, които се полагат в стените за интернет и ТВ са с по-нов стандарт в новото строителство, мога да потърся точната характеристика, но надали е нужно. Не съм сигурна обаче дали в България се слагат кабели за ТВ в стените в НС.

Но първите две точки са огромни предимства и дават много по-добра функционалност.

А, 4то, коментирано и в други теми, има стари строителства с 2 проводника в стената, не с 3. Доколкото знам, новото вече се строи с 3. Това също е важно.

# 811
  • Куциндрел
Сега видях апартамента с колоната.
Как са успяли да го измислят и да я чучнат там?

# 812
Като си вземеш стар апартамент първите 2 неща са: смяна на ел.инсталация и смяна на ВиК. Тогава си казваш всякакви промени, които искаш. Ние сменихме местата на един тон контакти и ключове.

В новото у нас не ти дават да си избираш чак броя на спалните и стаите. Може да промениш с нещо, но като цяло да си направиш изцяло сам интериора, едва ли или поне аз не съм чула.

Всяко НС се продава на шпакловка и замаска, без интериорни врати. В известен смисъл това е плюс, защото си спестяваш къртенето при панелите.

# 813
Чувала съм само за една сграда, в която е било нормално да кажеш искам толкова квадрата с толкова стаи и такава и такава форма, и строителят е слагал стените където искаш. Но определено не е масовия случай.

Ако имах винаги бих дали дори и повече за тарикатски апартамент в София

И аз така. Запозната съм с всички прелести на живота в къща (при това не съм имала неприятности като битова престъпност, липса на инфраструктура, затрупване със сняг през зимата и липса на снегорин и пр.) и съм наясно, че на мен ми трябва апартамент в града за постоянно обитаване, а къщата да си я ползвам по-неангажиращо.

# 814
И аз съм пробвал да живея в къща - определено не е за мен. Никакъв шанс моя вроден мързел да се бори с безумно многото работа по една къща. Иначе такива пари бих дал примерно за апартамент на последен етаж в някои от високите сгради, които се строят в момента.

# 815
  • München, Deutschland
Може би не се разбрахме на 100%. Имах предвид не да кажеш каква да ти е квадратурата на апартамента, защото тя е определена и всички под и над теб имат външна врата на същото място. Имах предвид в рамките на твоя апартамент да кажеш къде да имаш стени, като има някакви общи предписания от строителя, но съвсем общи. Например - 2 бани, да има кухня/хол, спални, което така или иначе са нормални неща. Но вече колко да са спалните и как да ти минават преградните стени, да решиш сам. В детайли не съм чела изискванията, защото разпределенията при нас ми харесваха по начало и повечето хора оставаха с тях или махаха/слагаха по една стена.

Гугъл, благодаря за пояснението. Така е тъпо, обаче. Защото ако смениш само твоята инсталация, а на блока си е все същата, кел файда. А си спомням в една друга тема, че се предлагат някакви санирания май на панелки, които се финансират от някъде, предлагат ти да ти сменят инсталациите, от което ти и стотинка да не поемеш, а само после да си смениш плочките в собствената (разбита заради ремонта) баня. Но хората и това не искали... Та, ти ако си смениш тръбите, а съседката отгоре си седи със старите, реално не е ли все тая?

# 816
Скрит текст:

Миналия ни апартамент в Младост 2 имаше страхотно разпределение и досега не съм виждала друг такъв:

Имаше нормален коридор, голяма баня поне 5 м2, отделно тоалетна, мокро помещение и то над 5-6 м2, голям килер (в него държахме 2 четирикрилни гардероба, разположени перпендикулярно - толкова голям, не сегашните 2 м2 измислени килери), 2 прилични спални (по 14-18 м2), кухнята си е отделна с балкон и огромен хол пак с тераса. Това е функционален апартамент. Всичко си е разпределено и премислено да е най-удобно за живеене на хора, които с времето трупат вещи и им трябва пространство хем да ги складират, хем да има къде да живеят самите те.

Вие сте луди, че сте го продали това, честно ти казвам. Колкото и да сте взели. И при положение, че Младост е много желан квартал и панелите там са в доста по-добро състояние, отколкото повечето панели в повечето други кватали.
...
Описаното жилище не е в панел според мен, а в ЕПК. Така ли е, Google76?

# 817
Може би не се разбрахме на 100%. Имах предвид не да кажеш каква да ти е квадратурата на апартамента, защото тя е определена и всички под и над теб имат външна врата на същото място. Имах предвид в рамките на твоя апартамент да кажеш къде да имаш стени, като има някакви общи предписания от строителя, но съвсем общи. Например - 2 бани, да има кухня/хол, спални, което така или иначе са нормални неща. Но вече колко да са спалните и как да ти минават преградните стени, да решиш сам. В детайли не съм чела изискванията, защото разпределенията при нас ми харесваха по начало и повечето хора оставаха с тях или махаха/слагаха по една стена.

Гугъл, благодаря за пояснението. Така е тъпо, обаче. Защото ако смениш само твоята инсталация, а на блока си е все същата, кел файда. А си спомням в една друга тема, че се предлагат някакви санирания май на панелки, които се финансират от някъде, предлагат ти да ти сменят инсталациите, от което ти и стотинка да не поемеш, а само после да си смениш плочките в собствената (разбита заради ремонта) баня. Но хората и това не искали... Та, ти ако си смениш тръбите, а съседката отгоре си седи със старите, реално не е ли все тая?
Ами затова е хубаво да се гледа блока като общи части, за да имаш идея как стоят нещата със съседите. При нас само ние не бяхме сменили още всичко. Сега вече цялата вертикала сме със сменени вертикални и хоризонтални щрангове, и ел.инсталации. Иначе топлоизолации липсват у нас (засега, нека стигнем до тях) и у още 1 апартамент малко по-надолу.
Иначе аз действително не съм чувала да си решаваш сам за преградните стени изцяло. В смисъл имаш право на някакви преустройства, но чак толкова глобални мисля, че не. Апартаментите си се продават като 2-стаен или 3-стаен, например, и си остават такива. Нека купилите съвсем на зелено да кажат за всеки случай.

Barbabelle, не, панелка си е - от 1974 г. (или 1975 не съм 100% сигурна). Квадратурата е около 90 м2 без терасите. Аз в друг блок не бях виждала такова разпределение. За мен е максимално функционално. Освен това коридора беше Т-образен навътре и дефакто двете спални бяха отделени с дълъг (сравнително) коридор, по протежение на който се намират банята и килера та човек можеше да се отпусне спокойно и да си слуша музика или друго без да се чува отсреща при другия.

# 818
Общите части не зависят от строителя, а от законодателството и мисля, че е време да се спре със спекулата тук.  Peace
2013 една ЕПК гарсониера в Младост вървеше около 25к евро. Един обзаведен двустаен НС 55/65м2 беше 40-45 к евро.
И тогава масово се говореше, че цените трябва да паднад до 150-300 евро. И беше настанала всенародна веселба и се чакаше ново дъно. На огледи ти отваряха вратата с "Добър ден, склонни сме на компромис". Имаше договаряне с 20%. И пак никой не купуваш...
Много хубаво и вярно мнение. Даже бих казал до към 2014 си беше доста добра ситуацията. И ми се струва, че имаше по-голям избор. Имаше време да огледаш да помислиш, а сега стоят само едни коптори на безбожни цени. Ако има нещо читаво до края на деня е бегало. Само да споделя, че аз тогава хич не чаках. Определено си беше много добра цената. И аз и семейството ми се обзаведохме с по един апартамент. Лошото е, че миналата година пак ми дойде идеята да купувам обаче засега безуспешно. Все някакви пречки. Дано сега покрай тия разрешителни за строеж се появяват хубави сгради.

# 819

Аз не знам колко е плюс да си купиш жилище на един гол цимент и да дадеш още толкова пари, за да стане годно за живеене (за това и те попитах някъде преди за жилищата в Германия). Аз знам, защото имам едни 15 години там....., но има едни хора, които си мислят, че е ама много нормално да си купиш жилище на разорана поляна без план за оправяне и на гол цимент.
Относно безплатното саниране на панелки: хората пропищяха от него. използват се некачествени материали и се работи некачествено. Под "работи" разбирай, че махат старата изолация на покрива, зарязват блока, хората се наводняват едно хубаво и не е ясно кога покривът ще бъде оправен. Имаше и доста репортажи. Равносметката от цялата тази работа е усвояването на няколко милиарда лева и никаква работа (с малки изключения).

# 820
Да, програмите за саниране са голяма тъпотия, както се правят у нас. Смисленото е блока да си направи план и да се събират пари от живущите. При нас покрива е ремонтиран преди няколко години с пари на входа, мазето също и е сменена абонатната станция. Когато се налага, хората си плащат и поне получават някаква качествена услуга. Нищо "безплатно" не е безплатно у нас.

# 821
  • München, Deutschland
Значи явно статията, която ми попадна преди има година вече може би, е била бялата лястовица за такива санирания. Един строителен инж., пенсионер от няколко години, който, със съгласието на съседите си, разбира се, придвижва цялата документация и избират блока му за саниране . Понеже е пенсионер и през деня разполага с повече време от работещ, "надзирава" строежа и накрая целият блок е обновен. Не помня всичко, което е било обновено, но хората са доволни, сметките им падат, ремонтът, в този смисъл, е успешен. Цитираха и материали и марки, но не съм специалист и не мога да кажа какви са били, вероятно щом ги цитират, е имало смисъл да се споменат и са били хубави.

Знам, че не са плащали живущите, защото статията (имаше и репортаж) бяха именно в тоя дух. как става хубава къща и за без пари. Но, в случая, изисква компетентно лице, което да вложи времето си доброволно.

# 822
Значи явно статията, която ми попадна преди има година вече може би, е била бялата лястовица за такива санирания. Един строителен инж., пенсионер от няколко години, който, със съгласието на съседите си, разбира се, придвижва цялата документация и избират блока му за саниране . Понеже е пенсионер и през деня разполага с повече време от работещ, "надзирава" строежа и накрая целият блок е обновен. Не помня всичко, което е било обновено, но хората са доволни, сметките им падат, ремонтът, в този смисъл, е успешен. Цитираха и материали и марки, но не съм специалист и не мога да кажа какви са били, вероятно щом ги цитират, е имало смисъл да се споменат и са били хубави.

Знам, че не са плащали живущите, защото статията (имаше и репортаж) бяха именно в тоя дух. как става хубава къща и за без пари. Но, в случая, изисква компетентно лице, което да вложи времето си доброволно.
Не! Пращат ти някоя фирма,с която съответната община е сключила договор и ходи се оправяй. А дали въпросната фирма има постоянни служители е съвсем друга тема.

Последна редакция: пн, 26 фев 2018, 13:48 от petiaivanov

# 823
  • München, Deutschland
Интересни статии. И интересно, че общините ще са строителен надзор при тези санирания - че какво разбира един общински служител в отдел ХХХ (въпросния, отговарящ за изпълнението на проекта) от строителство изобщо, камо ли подробяване на енергийна ефективност и конкретно какво да се прави с панелки от структурна гл. точка? Освен ако стр. надзор не е отделна външна фирма със съотв. специалисти (не е уточнено в статията). Но дори и тогава, да закупиш съответната услуга не бива да се оставя на лаик в областта, защото кой знае каква фирма ще избере за надзор... Сигурно ако аз направя надзорна фирма, и мен ще вземе...

И ако това за критериите е вярно (че не се избират сгради в лошо състояние, а кой превари, той завари), то тогава отново е добра идея - лошо изпълнение.

Но ако и тази мярка със саниранията е неефективна по гореописаните причини, то тогава е съвсем лоша идея да се купи старо строителство... Подобряването на енергийната ефективност на сгради е нещо скъпо, доста скъпо, и за разлика от подменени инсталации на твоя си етаж, нито може да стане на парче, нито струва такива, все пак вероятно поносими (щом масово се правело), суми.

# 824
От сграда до сграда има разлика.
Аз си ходя по тънка блуза в момента и пускам конвектора по за малко от време на време. Даже климатиците не пускам. Ама сме южно изложение, висок етаж, сградата все още е добра. Ако си отделиш бюджет да сложиш изолации и добра дограма, и си с добро изложение, нищо ти няма на енергийната ефективност.
Ако си в блок с добра поддръжка постепенно се оправят различните кусури. Аз затова писах, че при нас заварих оправен покрив наскоро и нова абонатна станция, а повечето апартаменти са санирани. Обикновено си личи и по външния вид на блока даже дали вътре ще се живее нормално.
Не казвам, че всичко е цветя и бонбони - за външния вид много има да се желая още, но като цяло има входове в съвсем приличен вид. По същия начин при майка ми входа е по-хубав от този на много НС - хората всичко са оправили, включително външна изолация на целия вход, врати, дограми, площадка, пейки, градинки...Постепенно и при нас се надявам да стане така.

Общи условия

Активация на акаунт