Панелка или тухлен апартамент

• 100 661
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 570

В Поротема като гледам, въздухът пак хич не е малко и пак е значително повече от тухлите - единички.
Ох, Мецане ши умръ с тебе значи... Joy
Тези нови тухли, не са ги направили за да са по лоши от едновремешните, напротив. Това което се строи в момента има други изисквания за сеизмична издържливост, и се влагат повече материали. Не можем да казваме на черното бяло, има много качествени нови тухли.

# 571
А този Поротерм, на собственият ти линк пише, че е излязъл преди 5 години - та значи съвсем отскоро се ползва. И понеже сигурно е по-скъп, и сега вероятно се ползва само за баровски кооперации, каквато без съмнение е твоята:) но пак едва ли е масово, защото строителя гледа да направи максимална печалба при минимален разход.

Но така или иначе, в последните 5 години, точно откакто този Поротерм се е появил, строителството беше замряло, така че добре, нека не са всички, но ОГРОМНАТА ЧАСТ от новото строителство е построено точно с такива тухли, каквито си дала на третата си снимка.

Е, то сигурно зависи от това какво влагаш в термина "ново строителство". Аз, когато говоря за ново строителство,  имам предвид наистина ново - в строеж или още непродавано, с акт 16 отскоро. Така както нова стока е тази от магазина, така и ново строителство е таман построеното, което се купува директно от инвеститора/строителя.
И затова казвам, че Поротерм е масовата тухла за ново строителство, понеже в моя квартал в последните 3-4 години са построени поне 10 нови кооперации и всичките съм ги следила как и с какво са зидани. И пак затова казвам немалко пъти, че днешното ново строителство е много по-добро от онова, така наречено "ново строителство" от преди 15-20 години. Просто всички материали и технологии са по-добри, а клиентите са по-взискателни.

Дали е по-скъп и колко Поротермът не знам. От една страна тухлата сигурно струва повече, от друга става по-бързо, с по-малко разход на строителен разтвор и мазилка. Та накрая може и да не е много по-скъпо, но от личен опит знам, че българският бизнесмен най-често е тесноглед и гледа само непосредствената цена на покупката, а не комплексната цена. Затова сигурно все още много по-закостенели строители ползват четворки, но по-добрите са на по-модерното решение. Просто клиентите стават по-взискателни и не дават 1000+ евро/м2 за боклуци. И това кара строителите ако искат да продадат на добра цена да дават нещо в замяна.

А да, и престани с ехидните намеци за моето жилище. Естествено, че е с Поротерм, нали съм го гледала още на фаза груб строеж. Ако не беше нямаше да го купя. С тухли Поротерм е, с фасадна изолация Церезит, с тройни стъклопакети и дограма на Трокал, цвят златен дъб, всички бетонни повърхности са изолирани с фибран, всички балкони и плочите над гаражите също са изолирани, с допълнителна изолация от ударен шум по тавана, с гранитни плочи в общите части и алуминиев парапет. Сега задоволи ли си любопитството?

# 572
Аз мисля, че четворката съществува отдавна. Имаме стара къща в малко градче, строена 60-те години с тухли четворки. Виждат се ясно, защото не е измазана.

# 573
А да, и престани с ехидните намеци за моето жилище. Естествено, че е с Поротерм, нали съм го гледала още на фаза груб строеж. Ако не беше нямаше да го купя. С тухли Поротерм е, с фасадна изолация Церезит, с тройни стъклопакети и дограма на Трокал, цвят златен дъб, всички бетонни повърхности са изолирани с фибран, всички балкони и плочите над гаражите също са изолирани, с допълнителна изолация от ударен шум по тавана, с гранитни плочи в общите части и алуминиев парапет. Сега задоволи ли си любопитството?

Ами завист, черна завист, какво да правиш. За училището на детето не ти завиждам, защото аз самият съм завъшил математическа гимназия и не смятам изобщо, че е такъв връх на сладоледа, какъвто ти го изкарваш, а виж например АК, понеже не съм и помирисвал такова училище и като чета тук, наистина си е за завиждане, на когото детето е влязло там. Та за СМГ не ти завиждам, ама за апартамента, откакто го написа, сън не ме хваща и се поболях направо, че не съм могъл да се уредя така.

JoyА сега сериозно - няма ехидни намеци, къде ги видя, нито пък изобщо съм се съмнявал в думите ти. Ето виждаш ли, че и ти казваш, че има МНОГО нови кооперации с тухли четворки - гадните тухли от третата ти снимка. Веднага извъртя, че ново строителство било само което сега се завършва или на зелено. И даде веднага пример с новото отпреди 15-20 години, за което всички знаем, че е най-големият боклук и което вече едва ли някой би определил като ново.

Мисля, че е съвсем ясно какво разбираме под ново строителство и бас държа, че повечето форумци тук разбират точно това - строеното примерно след 2006 година. Съгласен съм, че долната граница е малко разтеглива, някой може да смята за "ново" строеното след 2010, а друг - след 2005, но едва ли вече някой брои за ново 1998 например. И едва ли някой друг смята за ново само току-що завършеното - все пак, блок строен примерно 2012 година, как ще го определим, като стара тухла ли? Много ясно, че е ново. Под "стара тухла" аз лично разбирам от 1970-80 година.

Поротерма щом е излязъл преди 5 години, първо едва ли веднага е въведен в България и второ, какъв процент от жилищата са строени през последните 5 години? И какъв процент от тях са с Поротерм? Без никакво ехидство мога да ти кажа, че ако твоя квартал е баровски и в него всичкото ново е с този Поротерм, то в другите квартали и особено в прехвалените Младости едва ли е така. Ми че нали минавам всеки ден оттам и ги гледам. Грозните тухли четворки от третата ти снимка, които са 80-90% въздух, ей с това строят.

Тези нови тухли, не са ги направили за да са по лоши от едновремешните, напротив.
То и други съвременни неща не са направени, за да са по-лоши от едновремешните, но са по-лоши. Баба ми имаше едно радио Телефункен, немско, ама наистина от Балканската война - тя е родена през 1918 година и са го имали вече, когато е била дете. Е това радио допреди няколко години си работеше, вече не го знам къде е. Скоро ходих в Сандански в хотел "Свети Никола", пред хотела има един Мерцедес някъде от 1950 година може би, сложен като атракция, абсолютно съм сигурен, че е в движение, изглежда като нов. Много прилича на старите Волги с еленчето отпред. На изложението миналата година в Експо-центъра на Фолксваген имаше коли от ВСВ, имаше един немски джип, дето пишеше, че е участвал във войната:) - мисълта ми е, че никоя от съвременните коли-боклуци, макар и ръгани с електроника, борд-компютри, темпомати, асистенти за паркиране и кво ли не, няма да издържи 50 години.

Така че, може уж по технически спецификации този Поротерм да е по-добър, то и Фолксваген имаха съвсем малко изгорели газове по компютър, ама ги хванаха, че лъжат и че компютрите им лъжат. Сега е нормално всички да лъжат заради печалби и пари, а навремето е имало морал.

Ето в Граф Монте Кристо когато Морел фалира и не може да си плати дълговете, тръгва да се самоубива, казва на сина си - "кръвта измива позора" и синът му казва - "прав сте, тате, разбирам Ви" - а сега някой като завлече милиони хора, се хвали - глей какъв тарикат съм! Да се самоубива ли? - отива да си харчи парите на някои екзотични острови, където ще му хванат цървулите. Че нашите ли бай Ганьовци строители няма да излъжат? Поротерм ще ми слагат, щото си държали на името - как ли пък не! И да има такива, те са ИЗКЛЮЧЕНИЯ.

Последна редакция: нд, 08 май 2016, 20:36 от Татко Мецан

# 574
  • Резерват "Северозапад"
Значи и нашата кооперация е от изключенията, пък е в скапан, според форума, квартал Wink. За тухлите говоря.

# 575
Стич, ами ти си писала, че студената ти тухла е била от 90-те, тоест ново строителство - ами затова е била студена.
Беше студена заради североизточното изложение, липсата на изолация и огромната тераса отгоре, а не защото е нова тухла. През онази студената зима 2011/2012 ми падна мазилката от тавана на спалнята, заради непочистената камара сняг на терасата отгоре й.
Сегашната ми тухла вече повече от месец е с температура 21-23 градуса вътре само от слънчевото греене. Ама е среден югозападен апартамент на непоследен етаж с 10 см изолация.

Черна станция, мерси за онагледяването, точно и аз се бях разтърсила за тези тухли, не си спомнях как се казват. За пръв път ги бях гледала в "Мисия моят дом", произвеждаха се някъде около София. Спомням си, че с тях се употребява по-малко строителен разтвор, а осигуряват много по-добра топло и шумоизолация, заради множеството малки въздушни камери.

Сега погледнах сградата на Балкан Инженеринг срещу нас - с обикновени четворки е. Любопитно ми стана нашата с какви е, тя е вече 10 годишна, ама не съм я виждала по тухли, че купихме от вторичен пазар.

Тези тухли се произвеждат от http://wienerberger.bg/produkti - в Луковит. Преди време бях пуснала линк с тухлите за да оборя една форумка за височината на тавана на апартамента  hahaha Познавам човек който работи там и ви казвам че в последните месеци не смогват с тухлите  Laughing В повечето сгради които гледахме  тухлите са такива (Витоша, Студ. град, Манастирски ливади), изключая Бароко - там е с тухли четворки и положението е много зле.

# 576
Поротерм не се е появил на пазара в България преди 5 години, не знам от къде го измисли. В Австрия може да е на пазара от много години, но у нас фирмата Винербергер влиза през 2004 година и започва да продава тези тухли от внос. В последствие си правят (приватизират и модернизират) завод и ги произвеждат в България от 2007 година. Т.е. близо десет години имаме българско масово производство и цял завод работи за България. Не е да са пет години само.

Кой какво разбирал под ново строителство не знам, нали си изяснихме аз какво разбирам? Значи вече знаеш аз за какво говоря, когато му обсъждам предимствата. А ако на теб ти харесва да не го харесваш - твоя си работа. Така, както си е твоя работа да харесваш или не харесваш дадено училище. Изобщо нямам намерение да ти обяснявам какво що и защо за моето дете това е било най-добрият вариант. Нито пък искам да ми завиждаш - за теб сигурно няма да бъде така, значи няма смисъл да пиша. Ние избрахме СМГ пред АК и всички сме доволни от този избор, толкоз по въпроса.

П.П. Тухлите единички може и да са по-здрави от Поротерм тухлите при еднакво качествено изпълнение, но това не е предимство в днешно време, защото в модерните сгради тухлите са пълнеж, а здравината на конструкцията се определя от бетонния скелет, докато старите тухли еднички са правени за носещи стени. Когато обаче не се иска носимост по-важен параметър за тухлата стават топло и звукоизолацията, лесната и правилна подредба (да изкривиш стена с Поротерм почти не може, докато с тухли единички - стой та гледай), равнинността на завършената стена и т.н. Ти ще се возиш ли на трактор, понеже бил по-здрав от един модерен джип (и двете са високо проходими машини)? Май не, защото чак толкова здравина не ти трябва, понеже е за сметка на други неща. И с тухлите е така.

Последна редакция: нд, 08 май 2016, 21:38 от Черна станция

# 577
Поротерм не се е появил на пазара в България преди 5 години, не знам от къде го измисли.

Измислих го от твоя линк, който ти даде, където пише:"От 5 години в България се предлагат един интересен вид тухли - POROTHERM различни не само с по-големите си размери и вертикално разположените си кухини, но и с редица други допълнителни предимства, които в дългосрочен план осигуряват рентабилност на инвестицията и комфорт."

Но ти си права, защото сега се върнах, отворих пак този линк и видях какво пише горе под заглавието, което не бях видял преди:
С КЕРАМИЧНИТЕ БЛОКОВЕ POROTHERM Е ПО- БЪРЗО, ПО-КАЧЕСТВЕНО, ПО- ИЗГОДНО
автор: Винербергер България
юли 2009

Така че тя статията била от 2009 и 5 години преди това е 2004, както казваш.
Та сигурно и за останалото също си права.
И все пак, според теб повечето блокове от, да приемем 2008 година насам, са с Поротерм ли?

Да речем, че се съгласих, че това, което ти разбираш под ново строителство, е масово в момента с Поротерм. Но строителството преди 2010 да кажем, пак ли? Щото според мене не.

Пък ако правилно съм разбрал, че в Луковит ги правят, мани, мани:) Joy

Последна редакция: нд, 08 май 2016, 21:48 от Татко Мецан

# 578
П.П. Тухлите единички може и да са по-здрави от Поротерм тухлите при еднакво качествено изпълнение, но това не е предимство в днешно време, защото в модерните сгради тухлите са пълнеж, а здравината на конструкцията се определя от бетонния скелет, докато старите тухли еднички са правени за носещи стени. Когато обаче не се иска носимост по-важен параметър за тухлата стават топло и звукоизолацията, лесната и правилна подредба (да изкривиш стена с Поротерм почти не може, докато с тухли единички - стой та гледай), равнинността на завършената стена и т.н. Ти ще се возиш ли на трактор, понеже бил по-здрав от един модерен джип (и двете са високо проходими машини)? Май не, защото чак толкова здравина не ти трябва, понеже е за сметка на други неща. И с тухлите е така.

О, това сега си го добавила и страшно ме кефи, особено това, което си позволих да болдна.

Супер, ами точно това е важно за мен. Колко до стените - в нашия блок не са те носещи, има си колони, има и трегери, да не се излагам пак, че не разбирам особено и не знам каква е разликата между колона и трегер, но те са носещи, т.е. за мен старите тухли са по-качествени, както за теб старото изпитано СМГ е по-добро от АК:)
Скрит текст:
Аз не знам кое е по-добро, щото от АК нямам хабер, ама ги гледам все първи на матурите, което за СМГ не може да се каже. smile3514

# 579
Пък ако правилно съм разбрал, че в Луковит ги правят, мани, мани:) Joy

И какво като е Луковит? Нали машините, технологията и мениджмънтът са си на Винербергер?
Знаеш ли, че АББ има два чисто нови завода в Раковски, които изнасят за цял свят и никой не се кахъри, че производството е в Раковски. Фесто има завод и прави датчици за цял свят в него. Има 5-6 завода в България, в които се правят електрическите системи на няколко световни автомобилни гиганта. И още много може да се изброява. Та какво, като е Луковит? Това само сваля транспортните разходи и толкоз.

П.П. Ще минат петнадесетина години и сам ще видиш дали, за кого, доколко и за какво са важни матурите. И ще се смееш на сегашната си разпаленост, ама няма да ме има тук да ти напомня Mr. Green

# 580
Технологията и машините може да са на Виренбергер, ама на тези машини работят луковитци!
Скрит текст:
Или там наоколо има квалифициран персонал?, или от близките населени места, а то и няма големи населени места наблизо, някой по-квалифициран човек ще си е строшил краката да тича да работи в Луковит?Simple Smile То и Дачия е с технология и машини на Рено, ама не е Рено, а си е румънски боклук! Виж Шкода по може да мине за фолксваген, ама чехите не са румънци и луковитци не са софиянци:) (не че софиянци са много умни и работливи, ама от толкова паплач в София все има и кадърни, същото важи и за Пловдив и Варна и други големи градове, а луковитци лично познавам и...мани, мани:) )

# 581
Няма да споря с теб. Аз съм имала вземане даване със заводи на чужди фирми (не за тухли де) и познавам организацията на работа, но ти сигурно по-добре знаеш. А и ми е все едно дали ще те надприказвам или не. Щом за теб тухлите от Луковит за скапани - така да бъде. Със здраве, че оспамихме темата.
Те, понеже тухлите единички на старото строителство не са от разни фабрики по селата, а са внос от Париж Twisted Evil

# 582
Старите тухли са точно производство в селата. Прадядо ми е строял къща като е носел пръст, а са му давали тухли от фабриката в селото ( което по-късно става град).

# 583
Много ясно, че е ново. Под "стара тухла" аз лично разбирам от 1970-80 година.

Свеки живее в стара тухла - кооперация, строена седемдесетте. Таман тези дни сменяхме дограма, е няма да ти разказвам като изкъртиха старите дървени дограми какво се откри отдолу - небрежно редени тухли, крехък хоросан, нащърбени ръбове на светлия отвор на прозореца с небрежно чупени тухли, че и с разни дупки, отдолу има едни бетонни первази, някъде излети, някъде се вижда голо желязо, до вратата запушили дупка с намачкани чували от цимент и замазали отгоре и прочее. Та хвали ми ти старото строителство, че било върхът на сладоледа Twisted Evil В новото такива неща няма - светлите отвори на врати и прозорци са по конец и са с точно проектираното отстояние от дограмата, та няма нужда да се мачкат вестници. Когато трябва парче тухла, а не цяла, се реже с циркуляр, а не се чупи от зидаря в ръка с удар на острата част на чука... Съученици карали УПК за бояджии (осемдесетте) и са ми разказвали как са боядисвали обледнени метални конструкции през зимата - блажна боя върху леда, карай да върви планът Mr. Green

# 584
ЧС, за 70-те и 80-те (романтичния социализъм) съм съгласна, че качеството си е руска рулетка - общо взето зависи от съвестта на строителите. Затова всяко обобщение е грешно!
И ние сменяхме дограма на ЕПК с тухла, почнато 70-те, завършено в началото на 80-те (те тогава плановете са били разтегливо понятие  #2gunfire)  и няма нищо общо със споделеното от тебе. Външните стени са идеални.
Обаче за ремонта на банята ме втриса - стените са криви по синусоида.

Общи условия

Активация на акаунт