Панелка или тухлен апартамент

• 100 628
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 585

Свеки живее в стара тухла - кооперация, строена седемдесетте. Таман тези дни сменяхме дограма, е няма да ти разказвам като изкъртиха старите дървени дограми какво се откри отдолу - небрежно редени тухли, крехък хоросан, нащърбени ръбове на светлия отвор на прозореца с небрежно чупени тухли, че и с разни дупки, отдолу има едни бетонни первази, някъде излети, някъде се вижда голо желязо, до вратата запушили дупка с намачкани чували от цимент и замазали отгоре и прочее. Та хвали ми ти старото строителство, че било върхът на сладоледа Twisted Evil В новото такива неща няма - светлите отвори на врати и прозорци са по конец и са с точно проектираното отстояние от дограмата, та няма нужда да се мачкат вестници. Когато трябва парче тухла, а не цяла, се реже с циркуляр, а не се чупи от зидаря в ръка с удар на острата част на чука... Съученици карали УПК за бояджии (осемдесетте) и са ми разказвали как са боядисвали обледнени метални конструкции през зимата - блажна боя върху леда, карай да върви планът Mr. Green
Гореописаното важи и за много сгради строени в зората на демокрацията 1990-2000, с уговорката, че старото 70-80-та поне има квадратури и разпределения като хората, новите тухли от 90-та до 2000-2005-та са строени как дойде, и с двете леви. Laughing

# 586
  • София
Кривите стени в ЕПКто и панелките, според 1 майстор били "отмъщението на Тодор Живков".
Защо точно него намесиха, а не министъра на строителството не ми стана ясно.

# 587
  • SF
В една такава търсена стара тухла, мечта на много хора от по-старото поколение, живее и моя приятелка. Помагах й да лепим тапети в спалнята й. ooooh! ooooh! ooooh!
Понеже мога да шия и за тези, които разбират, лентите ги рязахме на верев. Над корниза има една нишичка. В едната й страна мерихме 30 см, в другия край 43. И изрязахме един трапец. Е, оказа се, че в средата един пръст е по-дълга, отколкото в по-широкия край - 44 и нещо см и така разкроеното парче не ни свърши работа.
При ремонт в банята е намерила вестници Работническо дело, смотани на топка между тухлите. Качила си ги е в инстаграм.

# 588
Та хвали ми ти старото строителство, че било върхът на сладоледа Twisted Evil В новото такива неща няма - светлите отвори на врати и прозорци са по конец и са с точно проектираното отстояние от дограмата, та няма нужда да се мачкат вестници.

Е ти нали приключи спора, като каза, че няма да спориш и ми пожела "със здраве", че сме оспамили темата, аз си замълчах; пък пак продължаваш Laughing Писаниците на Есме даже няма да ги коментирам.
Може и да има някакви такива случаи единични със старите тухли, а в новото ли не слагат чували и не мачкат вестници? hahaha Добре, че си вярваш.

Нали сте си взели ново, значи всичко ви е наред, живейте си със здраве в него и ни оставете нас заблудените от старото поколение да се мъчим в тези криви стари тухли.

# 589
  • SF
Ама аз и не се надявам да ми ги коментираш.
Не знам какво слагат в новото строителство и затова не съм писала как е там. Нямам представа. Аз разказах за старото. Какво има ти да коментираш за това как сме рязали тапети ние, без теб?!

# 590
И на мен ми е крива едната стена в старото, но пък не ми духа от контактите  Grinning
Според мен всеки вид строителство има плюсове и минуси, а и всяка сграда си е сама за себе си май.
В кварталите, които аз харесвам ново няма - е има едно, но е 3000 Е/кв.м  Shocked

# 591
Когато купувате панел какво правите и кое е правилното поведение?
Водите ли някой разбирач да погледне конструкцията?
Това че има изолация(външна или вътрешна) и сменена дограма преди някоя година по скоро риск или спестяване на пари от ваша страна е? Тук логиката е продавачът може умишлено да е "напудрил"
апартамента с подобни подобрения, които обаче не са висококачествени материали или са лошо изпълнени, което незапознатите хора не могат да забележат.
Ако е имало скорошен вътрешен ремонт той по скоро за покачване на цената ли е или за да се прикрият дефекти(пукнатини, мухъл)?

Ще се радвам ако се изкаже и bachkator че ги разбира техническите неща.

# 592
  • SF
Има хора, за които това е бизнес. Купуват апартаменти в лошо състояние. С малко пари правят козметики - боя, нови плочки второ качество, позамазване на разни стари течове, след което ги продават отново, но вече като "след основен ремонт".

# 593
Има хора, за които това е бизнес. Купуват апартаменти в лошо състояние. С малко пари правят козметики - боя, нови плочки второ качество, позамазване на разни стари течове, след което ги продават отново, но вече като "след основен ремонт".
Не минава вече тоя номер. Joy

# 594
Ми как да минава, като не е изгодно. Само като сметнеш при една сделка колко пари ти отиват за нотариални такси, такси вписване и комисион на брокерите, а като се има предвид, че и евентуалната печалба се облага - за втора и трета продажба дори и да са минали 3 години от покупката...колко трябва да изкараш, че да спечелиш и да си струва начинанието. А ако имаш по няколко покупко-продажби на година например, тогава сългасно Търговския закон ти си упражняваш търговска дейност, понеже е относително постоянна и ти носи доход, та трябва да регистрираш и фирма и т.н.

# 595
Когато купувате панел какво правите и кое е правилното поведение?
Водите ли някой разбирач да погледне конструкцията?
Това че има изолация(външна или вътрешна) и сменена дограма преди някоя година по скоро риск или спестяване на пари от ваша страна е? Тук логиката е продавачът може умишлено да е "напудрил"
апартамента с подобни подобрения, които обаче не са висококачествени материали или са лошо изпълнени, което незапознатите хора не могат да забележат.
Ако е имало скорошен вътрешен ремонт той по скоро за покачване на цената ли е или за да се прикрият дефекти(пукнатини, мухъл)?

Ще се радвам ако се изкаже и bachkator че ги разбира техническите неща.

Наистина току-що ремонтирано жилище за продажба буди съмнения дали не се замазва нещо. За съжаление купувачите няма как да разберат дали е за да се скрие конструктивен дефект, или за да се напудри и да се вдигне цената.
По принцип аз си правя конструктивните огледи/визуално обследване на сградата. Това ми е професията и мога да преценя дали има/се очакват проблеми с конструкцията. Приятно впечатление ми правят моите познати, които вече се научиха да ме викат да огледам конструкциите на имотите, които си харесват. Явно хората разбират, че цената на жилището е достатъчно висока, за да се опитат да намалят рисковете срещу нищожни суми...
Съвсем пресен пример имам, жилището беше скоро ремонтирано, но хванахме, че има проблеми. Има си начини за всичко.

# 596
Предстои да се местим в тухла от 65-та - ЖСК, хората са искали да им стане хубаво, за себе си са го правили. Би трябвало да са упражнявали надзор над майсторите. Предстои да разберем Simple Smile От моите приятели - всички се оплакват от НС - от шум, нямало никаква шумоизолация при тях (строителство от преди около 10 години при повечето, може новите да са по-добри). От панел - проблем за мен е топлоизолацията, допълнителната изолация решава проблема донякъде - иначе от шумоизолация никога не съм имала оплаквания - поне от две жилища, в които съм живяла дълго.

# 597
От моите приятели - всички се оплакват от НС - от шум, нямало никаква шумоизолация при тях (строителство от преди около 10 години при повечето, може новите да са по-добри).
Много зависи от съседите, и в новото, и в старото, и в панела. Ако до теб живеят диваци, спасение няма. Laughing

# 598
Ми как да минава, като не е изгодно. Само като сметнеш при една сделка колко пари ти отиват за нотариални такси, такси вписване и комисион на брокерите, а като се има предвид, че и евентуалната печалба се облага - за втора и трета продажба дори и да са минали 3 години от покупката...колко трябва да изкараш, че да спечелиш и да си струва начинанието...
Тези, които го упражняват не плащат на брокер. Или плащат, но малък % за редовни услуги, в извънредни случаи, ако наистина е голям удар плащат, но си преценяват, че това ще им донесе много повече.
За данъка в/у печалба също си намират вратичка, можеш да си сигурен, че не я плащат.
Остават таксите, но за тях винаги има начин да се договори да са за чужда сметка или да са поносими, ако цената е изгодна.
Проблемът е, че в България цените са ниски и разликата м/у ремонтиран и не - малки, т.е. не остава за печалба.
Другият проблем в малкия пазар, страната ни е с такива размери, че няма как да стане голям, съответно такива излизат рядко.

Много зависи от съседите, и в новото, и в старото, и в панела. Ако до теб живеят диваци, спасение няма. Laughing
Peace
За топлоизолацията - много е индивидуално, живяла съм в адски горещ панел, който даже беше с обикновена дограма и свалени радиатори, и в стара тухла с изолация, в която умирахме от студ.
Изложение, етаж, съседи - това са решаващи фактори.

# 599
  • München, Deutschland
Във връзка с въпроса на потребител777 се сещам да попитам нещо, свързано с покупката на жилище в България или по-точно с подготовката при избора, около което се върви и темата:

Има ли фирми в България от типа на TÜV и DEKRA, които да правят предварителни огледи на апартаменти (както описа бачкатор) и да откриват потенциални или вече напреднали проблеми, но които не просто гледат, а разполагат със съответната техника, с която да измерят и докажат твърденията си?

Би ми било интересно да разгледам сайта на такава, ако някой знае. Защото да се гледат пукнатините на сградата (само пример давам) може всеки, но тук не са стотици фирмите/проверяващите, които имат своя лична камера за 10к евро + всичката друга техника (само на камерите им знам приблизително цената).

Общи условия

Активация на акаунт