Панелка или тухлен апартамент

• 101 022
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 705
  • Куциндрел
При Пернишкото в 74-годишната ни панелка в Младост (тогава живеехме там още) единствено мръднаха мебелите, една пукнатина не излезе. Аз не мисля, че този тест е най-меродавния. Все пак зависи от много фактори - положение спрямо епицентъра най-малко.

По темата аз в един момент спрях да гледам НС-та. Търсех 2-стаен или 3-стаен апартамент, бюджета ми беше като за западни/северни квартали или евентуално СГ, но бяхме преценили, че ако нещо МНОГО ни хареса ще търсим допълнително финансиране и ще надвишим бюджета. Първо се наслушах как панелите падат ли падат и въпреки, че съм живяла в здрав и прав панел бях решила да търсим НС. Като изключим, че беше адски трудно да се иде на оглед, защото повечето се изкупуваха още преди скелето да застане като хората, не можах да се абстрахирам от квадратурата/разпределенията. Ходихме в 2-стаен в СГ (макар че аз не съм фен на квартала) и вътре се чувствах като рибка в аквариум. Подобно беше усещането в малко по-голям 2-стаен в Младост 4 (сградата се намира до последната спирка на 76, сега не се сещам за името). Представляваше антренце (от тези, които са 1-2 м2), малка баня, холокухня с тераска и спалня. Спалнята беше 9-10 м2. Изобщо не мога да си представя къде щяхме да си държим нещата. У нашите явно.

След това измолих приятелка от бранша да ми даде координатите на един двама строителни инженери да ми обяснят по-добре рисковете с панелите/ЕПКтата, за да не се водя по статийки в блиц ала "Абе падат бе, падат, оставете се, елате да си купите ей тая хубава сграда, преди годинка я построихме, тя няма да падне никога". Пописах си с двама.

Хората ми обясниха като за идиот, че зависи от местоположението (основите да не са мочурливи, свлачища, блатисти и тн.), навременните ремонти в сградата (да не се оставят течове било то от покриви, мазета или бани) и цялостната й поддръжка. За "санирането" ми казаха, че реално няма значение, защото у нас то е топлоизолация, а не конструктивно укрепване, но от друга страна е хубаво да го има, защото малко или много е още една изолация, която пази сградата от външни влияния. Също казаха, че ако слагаме плътна топлоизолация е по-добре да се сложи нова дървена дограма, а не пвц, за да диша и да не се образува вътре конденз. Общо взето ми казаха, че няма да ми падне панела на главата, да не чакам. Grinning И ме посъветваха да си взема ап в стара сграда (не задължително панел, просто стара), защото у нас се строи без никакви регулации (за разлика от НС в други държави) и качествените строители са много малко, а аз така или иначе нямам строителния капацитет да преценя кои са тези бели птици. И бюджета също. Та такам. Взех си южен 3-стаен панел от 1988 с ремонтиран покрив и сменена абонатна станция. Тук сме от една година почти и няма течове, топло ни е - сметките ни са ниски, изобщо не чувам съседите и такам.
За инвестиция бих взела ново - не, защото го намирам за много по-здраво, а защото по-лесно ще го продам после покрай всички слухове за панелен апокалипсис. 
И аз по тези причини наскоро си купих панел. Flutter
Като обиколих няколко НС в квартала и ми стана лошо, включително ходих на оглед на офис сграда, в която бяха преградили нещо и го нарекли апартамент. Няма балкон, къпиш се върху тоалетната, но иначе му сложили някакво "фешън" обзавеждане. Сградата прилича все едно влизаш в хотел. И за това искаха баа и парите.
Ходих да гледам и една сграда от преди 10-на години - ами в балкона влизаше пушека от къщата до блока, която беше долепена до сградата. Joy Joy Joy  Отделно от другата страна бяха започнали нещо да копаят. Входа не се подържа, няма кой да плати асансьора. Намираше се на една малка уличка, където две коли не могат да се разминат и то до ограда на училище. И цената за това пак беше доста висока.

Накрая реших да видя един панел и оп - взе, че ми хареса. Мястото е хубаво и леснодостъпно, отпред и зад блока има достатъчно пространство, стаите вътре са си стаи, а не кутийки, всички входове на блока санирани, във входа е почнат ремонт, който се изплаща от наема на магазините в блока. Цената на фона на НС беше добра.
Търсих си ЕПК, но нещо не си харесах, т.е. харесах си, но му беше нереално висока цената и не искаха да отстъпят от нея.
Иначе до преди да се премстя в София съм живяла в тухла, сега живея в ЕПК. Не виждам разлика, освен във височината на блоковете. Не ми е шумно, ако няма купон или ремонт, или на съседите отгоре внуците им не са на гости.  Joy Joy Joy

# 706
То и в ЕПК-то може преградните стени да са от тухла.  По-голямата част от високото строителство по онова време се е било от едроплощен кофраж, защото е било в пъти по-бързо  Wink
Новите сгради са със скелетна конструктивна схема (гредова или безгредова, със стоманобетонни шайби), а именно: стоманобетонов скелет от колони, греди, плочи, и стени от леки материали с добри топлоизолационни свойства.
Правилно ли те разбрах, че стените не са бетонни в българското ново строителство? От какъв материал ги правят?
chrissy, аз вчера казах , че ще пиша по-подробно, но като гледам  Гугълчето и Човечето вече са написали доста неща по темата за сградите. Питаше за топлоизолации, но аз няма да кажа нищо, защото не съм специалист в тази област, а и в България общо взето не се спазват никакви стандарти, строителния контрол в повечето случаи е проформа.... Ще кажа само, че много скъпите изолации в България надали ще успеят да си избият парите от цените на използваната енергия за отопление.
Искам и да добавя, че в ниските стари тухлени сгради може да са изградени дебели носещи колони от тухли. В България през 50-те години, след Втората световна война, са построени много къщи, обаче циментът е бил дефицитна стока и е имало лимит колко можеш да купиш, а и да си чакаш реда. Затова повечето къщи по малките градове и села, построени през този период, са с вкопан първи етаж, изграден от дебела каменна зидария, стоманобетонна плоча (ако има цимент, има и колони), още един етаж от тухли (каквито е имало на пазара), после гредоред и покрив. Трудни години са били, обаче, аз поне такава къща паднала не съм виждала.

# 707
Точно.
Офиса ни е в нова сграда и от 4 години мазетата тънат във вода. Буквално долу е с локви постоянно, а в гаражите архива ни мухляса прибран в шкафове.

Е, това звучи или като лошо строителство, или като наводнение. Защо го обвързваш с новата сграда? Да не би в стара сграда да не може да изтече пералня?
Тук вероятно не става дума за наводнение, а за стрителство върху ниски подпочвени води. Строителят обикновено си спестява дренирането и така....

# 708
  • München, Deutschland
Тук вероятно не става дума за наводнение, а за стрителство върху ниски подпочвени води. Строителят обикновено си спестява дренирането и така....
Сега като казваш, същото нещо съм чувала и от много близка роднина, която е в строителния бранш у нас от вече десетки години, т.е. от "старите" инженери.

# 709
  • София
То и в ЕПК-то може преградните стени да са от тухла.  По-голямата част от високото строителство по онова време се е било от едроплощен кофраж, защото е било в пъти по-бързо  Wink
Новите сгради са със скелетна конструктивна схема (гредова или безгредова, със стоманобетонни шайби), а именно: стоманобетонов скелет от колони, греди, плочи, и стени от леки материали с добри топлоизолационни свойства.
Правилно ли те разбрах, че стените не са бетонни в българското ново строителство? От какъв материал ги правят?
Ето това е конструкция на монолитно строителство последните 20 години, наричано още "Ново строителство"
Скрит текст:
А това вече е зидарията на преградните стени, които не са носещи - оттук идва и наложилото се туклена сграда
Скрит текст:
ПОследните три съфорумки дадоха най-голямато предимство на панелното строителство - значително по-еевтино е. Имали са средства за жилище и като са претеглили какво могат да купят като големина за тези пари са се спрели на панелното. Техните мотиви са били възможно повече квадратура.  Peace
Не мисля, че е правилно, ако имаш бюджет 40-50к евро и гледаш НС за тези пари, после да се обобщава "Новото строителство не става". Просто цената не става  Wink

# 710
  • София
Големия проблем на НС е в цената му.  Confused  Затова хората масово говорят че не става.
Защото за X пари можеш да намериш оферта за супер компромисен апартамент НС и за същите X пари ще намериш двойно по- голям панел. Това е проблема !!!!
 Сам човек се убеждава при огледите, че не може да купи НС, щото гледа само нисък ценови сегмент където са скосен последен етаж и странни триъгълни стаи със 60 кв тераса.
Истината е обаче, че ако можеш да си позволиш по- голям и по - скъп апартамент от добър строител, няма какво да говорим дали е по - добре в сравнение с панела. Е да, ще бъде на двойна цена ( ако смяташ колко идва на кв.м и това ти е сравнението )  Thinking
Но предимствата на НС са големи
- хубави общи части ( панелите генерират чувство за мизерия само като влезеш)
-по- дълга експлоатация на сградата - ще могат и внуците ти да живеят там и си струва инвестицията
-ще имаш паркинг или гараж ( аз предвиждам чудовищен проблем в София с паркирането съвсем скоро )
- в НС често живее съвсем друг контингент от хора  ( не са бачкаторите или раб класа от близкото минало)
- в НС хората са по - склонни да поддържат общи части и сградата  ( това е ключово за самата сграда)
- като живееш в прилична сграда се чувстваш къде по - добре, а не като в соца с продънени коридори и асансьор

Панела има своите други предимства освен цената, за които аз вече писах някъде, в тази или друга тема, но няма защо на обобщаваме че НС не става, само защото ние не можем да си го позволим !!!!

# 711
Точно за не добре извършено строителство става дума.
Водата е постоянно и не е от наводнение.
Между другото 2 ап. се продадоха в последната година за много сериозна цена.
Не знам дали новите собственици въобще си дават сметка какъв проблем е постояната вода в основите.

# 712
Сега като казваш, същото нещо съм чувала и от много близка роднина, която е в строителния бранш у нас от вече десетки години, т.е. от "старите" инженери.
Е, сега сигурно вече разбираш, че когато става дума за строителство в България, еднозначно мнение по въпроса "кои са по-добрите сгради" -  няма. Няма и отговор на въпроса дали вложените строителни материали са това, за което се съобщава на клиента и това важи основно за новото строителство. Не казвам, че няма и качествени сгради - има, но са малко на фона всичките строежи през последните 15 години. Тук се получва така : строителите строят нощем, а службите за контрол работят от 9-16.30  Head Band

# 713
- като живееш в прилична сграда се чувстваш къде по - добре, а не като в соца с продънени коридори и асансьор
Много странно твърдение. Значи в старите сгради не можеш да се чувстваш добре?

# 714
  • София
Яндзе, писали сме заедно едно и също  Peace
Твоето мнение е малко по-остро и сега ще ти скочат

# 715
  • Куциндрел
Не мисля, че е правилно, ако имаш бюджет 40-50к евро и гледаш НС за тези пари, после да се обобщава "Новото строителство не става". Просто цената не става  Wink
Аз имах пари и за скъпото НС.  Joy Joy Всъщност можех да си купя всеки от апартаментите, които бях гледала. А и панелът, който си купих не е 40-50к, повечко е.  smile3534
Но все пак парите, които давам, трябва да са оправдани по някакъв начин.
Обаче липсата на качествен контрол в НС, малките стаички, неудобния достъп до сградата или местопложението на сградата, примерно до ЖП линиите и цената за тези жилища, някак ме отказаха.
Все пак искам нещо, което да става за живеене, да ми е удобно, да не лазя на главите на домашните ми, да имам нормална баня и да не се къпя върху тоалетната, да имам хубава тераса, сградата да не е на кален баир, с труден достъп, да има места за паркиране и т.н. са важни. Да не говорим, че и брокерката директно ме посъветва за някои жилища, че не струват, нищо че са НС. Laughing

Не знам за контингента, ама в нашето ЕПК малко са хората бачкатори. Блокът в строен за партийните членове едно време. А панелът, който си купих, се издържа от наемите на магазините в блока. Мазетата сухи, 90% от апаратментите в блока санирани, започнали са ремонт във входа. А в апаратмента предните собственици са правили ремонт, сменяли са тръби и т.н. Така че за мен остава само освежаване и ако искам нещо много да се смени, но аз за сега не планирам да живея там, че си имаме ЕПК. Joy

# 716
Изобщо не говоря дали НС става или не генерално.

Мисълта ми е, че ако имаш избор между миниатюрни стайчета НС и нормален панел, не е необходимо да правиш компромис с квадратурата и разпределението само заради слухове за падане на панела, колко щяло да ти е студено и как се чували съседите, защото последните 3 не са верни, а зависят от много други фактори.

А да се говори за гадните мизерни входове си е провокация. Има добре поддържани входове старо строителство и за разлика от повечето НС през прозореца си имаш гледка, а не чорапите на съседа от отсрещния блок. На мен лично повече би ми пречело да съм притисната от сгради от всички страни, отколкото че входа не е с луксозен гранитогрес.

# 717
  • София
Много странно твърдение. Значи в старите сгради не можеш да се чувстваш добре?
Да, абсолютно го твърдя, имам и стар и нов апартамент. Като вляза в стария ( подобно е във всеки стар ) се сблъсквам в саксиите на баба Тошка , която преди малко любезно ми е помахала от терасата си на 1ви етаж ( под която тераса храни към 10 квартални котки Confounded  ). После се качвам по олющен коридор и влизам в асансьор ,  като всеки път се моля скърцането да не е генерална повреда и да се добера до етажа си. Grinning
Едва слизам на етажа, защото Кръстеви си изнесоха миналата година 30 годишна мека мебел и обещаха скоро да я махнат........... е,  минаха към 11 месеца оттогава.................. Над главата ми висят жици, всякакви , за нет и телевизии. Пише с големи букви " SHIT" ( магарето на съседа обича графитите) ........ Навеждам се, но круширам в старите обувки на женицата срещу мен ( иначе любезна женица и се разбирам с нея) ................ Молих няколко пъти да ги махне, но не би, не искам да се караме обаче....................... Почва да ме лае кучето й през вратата. Прокрадвам се и уф, влизам..... как да се чувствам  ????? Може да не съм наред, ама аз се чувствам мизерно.... там
Апропо над мен живее едно семейство в мизерия , ама пълна, иначе са сравнително млади и имат 2 хубави дъщери на по 19 сет години. Наводняват банята ми. Моля се от няколко години да платя и да им направя ремонт на банята. С мои пари. Никакъв шанс , не искат, закон няма да ги принудя, чакам потопа !!!

# 718
Т.е проблемът ти е, че имаш много невъзпитани съседи. Не ти е проблема строителството на сградата.
Моите съседи пък са културни хора. Нямаме надписи във входа, чисто е, на 2 етажа само има няколко саксии с цветя на поставки. Не е разрешено да си изнасяш неща навън. Няма чехлички и джаджички.
Да не мислите, че в НС живеят само и единствено интелигенция? И че няма да ги има същите простотии с лаещи кучета, диванчета и чехлички? То в началото всеки пази, нали току що се е нанесъл и го гони още еуфорията от новото. Като минат няколко години, който е калпав си показва магарията.

# 719
  • София
Факт е това в НС с чехличките и саксиите, писала съм колко се дразнех на столичаните в повече. Ама тези в НС са дошли от Старото строителство  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт