Естрогенен излишък-как да се справя?

• 8 792
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
т.е. дори да ми изпишат 50, да пия по-ниска доза?
в нета също четах, че не става за няколко седмици и де факто при прием на този хормон щитовидната спира да го произвежда, ерго след спиране на лекарството, трябвало време пак да се задейства жлезата.

какво да правя?...  newsm78

сега чета, че нещата са свързани: намаленото производство на хормони на ЩЖ с свързани с липса на прогестерон, кото води до естрогенен излишък....

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 15:08 от asyalein

# 31
  • София - Варна
Тези написани неща в нета са пълни простотии!
Тя жлезата ти и без това не може да произведе нужното, ти само ще ѝ го додадеш с Тирокина.
Никога няма да може да произвежда всичко отново сама. Ако щеш и да я богопомажеш. Няма да се задейства. Тирокин-ът няма да попречи изобщо на това. Няма да накара жлезата да спре да си произвежда количеството на хормноните, което все още успява да произведе. Тя не може да си произведе това количество заради заболяването, не заради Тироксина.
Да, пий по-малко. А ако те е страх, че жлезата ти няма да работи (което няма да се случи заради Тироксин-а), не пий нищо, но ще трябва да търпиш симптомите си.

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 15:21 от afrikancho

# 32
Абсолютно, не започвай от висока доза. Дори да се наложи наистина висока, качвай постепенно.
На мен също ми пляснаха директно 50 и не послушах съветите тук, но от опит видях, че са прави.

# 33

Никога няма да може да произвежда всичко отново сама.

тогава защо ми го предписват за 3 месеца само?... newsm78
кое заболяване? в писмото не пише да имам заболяване, а се препоръчва терапия от 3 месеца...

чудя се дали да не потърся второ мнение, ама сигурно пак ще трябва да чакам месеци за нов час...
освен в Бг да се изследвам. Rolling Eyes

# 34
  • София - Варна
Не знам защо за 3 месеца. Нямам обяснение. Но е погрешно.
Ами щом анти ТПО ти е висок шансът да нямаш Хашимото клони към 0.
Не диагностицират лесно и тук, не знам защо, не разбират ли не знам. Особено като имаш само възли, а останалата част от жлезата няма изменения. При мен беше така, 2 години нв ме диагностицираха, защото извън възлите жкезата ми е запазена. Въпреки завишеното антитяло ми казваха, че нямам заболяване. При една моя позната с възли и завишено антитяло беше същото. Най-вероятно и при теб в аналогично положението.

# 35
супер...

и какво да правя? Thinking

# 36
  • София - Варна
Уф, не знам и аз какво да те посъветвам. На твое място бих пила хормон, но в никой случай не 50 мкг. Бих почнала максимум с 25.

# 37
чета последните дни и започвам да се пообърквам...
йод: да или не?
от години ям морска сол без добавка на йод.

днес ще ходя да си взема селен. четах, че бил полезен.

как да разбера дали съм в начална фаза на заболяването? или въобще да разбера в коя фаза съм?
в писмото ми даже не е написано, че имам заболяване. newsm78
преди 1г. ме гледаха на ехограф (тогава се чувствах зле) и не откриха изменения, казаха, че си е наред. това е добра новина предполагам... newsm78
трябва ли пак да ходя да ме гледат?

# 38
  • София - Варна
Според мен си в начална фаза, защото все пак хормоните не са ти още зле почти. Но имаш оплаквания някакви и завишен ТПО. Със сигурност почни с 12.5 според мен, ако решиш да почваш нещо. В никакъв случай с 50.
За йод трябва много да проучиш, преди да де решиш да пиеш.
Селен не пий така без изследване, че много лесно се предозира и води до влошаване на косопада главно. Не бих пила селен. Или ако много искаш да пиеш, пий за малко, но малки дози. Под 100мг.
Абе, те и моята жлеза като я гледат на ехограф казват, че няма начин да не може да работи с пълен капацитет. Имам 2 възела, иначе е запазена. И всеки път се чудят как е възможно да не работи. Имам и други познати така. Най-вероятно и при теб е това. Нали сподели, че имаш възелче. А и ТПО ти е завишен. Това говори достатъчно за Хашимото.

И според мен си си за ниска доза. И ако решиш да пиеш хормон, аз на твое място не бих преминавала над 25 мкг на първо време. Затова почни с 12.5, ако почваш.
Но не се пие само 6 седмици. Пие се завинаги.

Последна редакция: пн, 09 окт 2017, 12:24 от afrikancho

# 39
моите симптоми са от много време (косопад, супер суха кожа по дланите), но след раждането започна с умората. казваха ми, че понеже бебето е малко и затова, но нещата се влошаваха, започнах да съдържам вода, да съм нервна, но лекарите не ме взимат на сериозно Rolling Eyes

как да проуча това с йода? кръвни изследвания?
селен смятам да взема малка опаковка. сусамът и бразилските орехи съдържат доста, а аз почна ли да ги ям и не мога да се спра, явно имам липса (няма как и това да тествам, ще ме накарат да плащам  Whistling)

мога ли в Бг да ида да ми пуснат пак хормоните и АТ без лекарско направление?
също да изледвам нивата на йод и селен (Пловдив)? newsm78

смятам тази седмица да ида до ЛЛ, но се притеснявам, че ще каже, че не е в неговата компетенция това заболяване, което даже не е упоменато като такова... Whistling

# 40
  • София - Варна
Можеш да пуснеш хормоните в България без направление, ако ще и 100 пъти.
Няма проблем.
Селен и йод и да изследваш, изследванията показват нивата в кръвта, не в органите, тоест един орган може да има предостатъчно йод, друг - не. Не бих давала пари да изследвам селен и йод. Нищо няма да разбереш от изследването. Ако ядеш бразилски орехи, безсмислено е да пиеш и селен.
Няма да ти оправи хормоните, ако на това се надяваш, нито симптомите.
Те се оправят само с Тироксин в точната доза. Но това трябва сама да си го прецениш, точно колко е дозата и тъй нататъка, като се водиш по симптомите и изследванията си. Друг начин няма.

# 41

Те се оправят само с Тироксин в точната доза. Но това трябва сама да си ги прецениш, точно колкое дозата и тъй нататъка, като се водиш по симптомите и изследванията си. Друг начин няма.

това ми е проблемът!!!
притеснявам се, че няма да има при кого да ходя за регулиране на дозата и за проследяване.
ендокринолози няма в нашия град!!! сега чаках 6 месеца, и бях точно 3-4 мин. при лекаря.

ЛЛ не искаше да ми пуска тези изследвания, каза, че трябва да ида на ендокринолог, той не разбирал толкова от хормони!
вътрешно болести не откри нищо, при все, че имах оплаквания и бях с направ;ление при него.
за него всичко идвало от желязодефицитната анемия.  Crazy

# 42
  • София - Варна
Ох. То това е проблем на всички.
Не знам какви да те посъветвам.
Въпрос на личен избор е май.

# 43

Въпрос на личен избор е май.

то избор да имах поне... Whistling
съседката ми май беше споменала, че има проблем с щит. жлеза, освен да я питам на кой лекар ходи.

намерих и съвети за храненето, смятам и тях да приложа.
голяма част от тях ги прилагах вече, защото интуитивно сама открих кое ми влияе добре и кое не - това с глутена беше шок за мен, но само за 2 седмици повечето симптоми изчезнаха.

# 44
бях днес при ЛЛ.
изписа ми Л/тир 50.
каза, че не било висока доза, ниска била. даже човек без проблеми можело да я взима и нищо нямало да му стане Shocked
накрая написа в началото да взимам по половин таблетка.

попитах го цял живот ли ще ги взимам: не , не било задължително, след 2г. можело и да ги спра  Mr. Green
сега ми изписа малка опаковка и след това пак ще ми проследят кръв. показатели, този път е включил и антителата. каза, че той ще го направи, няма да ме праща другаде.
въобще пак ме мина по тъча. той самия беше болен и не беше в настроение.

вчера бях супер уморена, едвам се влачих.
имам топли вълни, а по принцип ми е все студено. Rolling Eyes налитам на солено, преди ядях безсолно.
взех и селен, вчера пих една таблетка.
днес съм по-добре, но и времето е по-добро - грее малко слънце.

Общи условия

Активация на акаунт