Хитринки за всякакъв случай -тема 13

• 132 311
  • 767
  •   1
Отговори
# 585
Как да почистя тоалетна чиния, която е с голямо натрупване на котлен камък в долната  тясна част? Опитвала съм дори с телена четка, освен с препарати, но не  става.

# 586
Как да почистя тоалетна чиния, която е с голямо натрупване на котлен камък в долната  тясна част? Опитвала съм дори с телена четка, освен с препарати, но не  става.
http://pesteliv.com/brand/168/zgura.html - оранжевият препарат.

# 587
Обещах да докладвам- продължих да изпробвам почиствателни средства за петното от боя.Е, постигнах протъркване на пръстите и избледняване на петното( не напълно изчезване).
Пак прах със сода и оцет. После с амонячен разтвор, някакъв за петна. #Cussing out
Прострях ги, ама май ще си останат домашни. Close

# 588
Ползвам този дезинфектант, задължително като пера и след като пера обувки в пералнята.

Никак не е безвреден.
Бих го ползувала само в краен случай, не винаги.

# 589
А защо не е безвреден? Питам, защото наистина не знам, а не, за да се заяждам. Аз го ползвам при пране на възглавници основно (и понякога, когато детето се е измацало с нещо гнусно). И си мислех, че е добре...

# 590
  • оттам, откъдето започва България
Обещах да докладвам- продължих да изпробвам почиствателни средства за петното от боя.Е, постигнах протъркване на пръстите и избледняване на петното( не напълно изчезване).
Пак прах със сода и оцет. После с амонячен разтвор, някакъв за петна. #Cussing out
Ако панталонките позволяват да се перат с бяло пране на високи градуси, смятам, че с времето ще изчезне петното, но след повечко пранета.  Peace

# 591
http://pesteliv.com/brand/168/zgura.html - оранжевият препарат.
Тези препарати се ползват задължително с ръкавици. Peace

# 592
Ако панталонките позволяват да се перат с бяло пране на високи градуси, смятам, че с времето ще изчезне петното, но след повечко пранета.  Peace
Да, мисля че ще мога да ги пера с бяло, доста светли са. Времето ще покаже. Laughing

# 593
Интересно ми е и на мен за петната, малкия има едни фанелки с петна от маслени бои, наистина поизбледняха след няколко пранета, обаче никакви препарати не помогнаха..
Пробвах първо с терпентиново масло, обезмаслител, като не стана вкарах обичайната домакинска артилерия от препарати и сега са едни бледички петната-добре че поне тениските са шарени.

# 594
А защо не е безвреден? Питам, защото наистина не знам, а не, за да се заяждам. Аз го ползвам при пране на възглавници основно (и понякога, когато детето се е измацало с нещо гнусно). И си мислех, че е добре...

ivyа
,

не е безвреден, защото съдържа различни химикали и те могат да раздразнят кажата и лигавицата на очите и устата.
Ето това е активната съставка
https://de.wikipedia.org/wiki/Didecyldimethylammoniumchlorid
Преди време, след една операция ползувах две-три седмици такъв препарат  и последиците бяха много лошо главоболие и проблеми с дишането.
Избрах го, понеже на него пишеше, че е за бебешки дрехи и реших, че не е много агресивен.
Разбира се не всеки е чуствителен като мен, но ако човек е информиран, че  нещо може да му причини алергия, то ще гледа да го ползува само в краен случай.
Освен това, с тези химикали се натоварва околната среда, което пак е добре да се избягва.

Ето  ТУК намерих малко инфо по темата за тези дезинфектанти. Общото мнение е, че е правене на пари от хим. продуценти. Създава се изкуствено потребление на нещо, което нито е безопасно, нито е необходимо.

На немски е, опитай с гугъл да си го преведеш, ако те интересува.
има описани интересни алтернативи.

Пишат точно кога е необходим този дезинфектант - когато не може да се ползуват прахове с избелващо вещество и , или високи температури.
Прахът за бяло пране и универсалният прах съдържат избелители и тези избелители унищожават бактериите.
Това прави и високата температура -над 60 градуса.
Ако си прал обувки в пералнята, след това може да сложиш по-стари кърпи със силен прах и да ги пуснеш на 60 градуса, а може и да направиш една профилактика на пералнята, която и без това е необходима на всеки 6 месеца.
Пише също ако се ползува дезинфектант, после той да се изплаква основно от дрехата.

# 595
Благодаря!
Немският на Гугъл преводача, не е от най-добрите, но разбрах за какво иде реч (пък и ти си го обобщила). Интересното е, че на препарата за дезинфекция пише, че се поставя точно в последното изплакване (поне по спомен).

# 596
Радвам се ако съм помогнала. Laughing
Указанията са понякога непълни или дори заблуждаващи.
Какво да се прави - хим. концерни искат и те да работят на печалба.
Специално за твърдението, че унищожават 99,99 бактериите имаше статия, че това не е точно така.

Ето я. Става дума за Сагротан конкретно, но мисля, че важи за всички дезинфектанти.
Лошото е, че когато се усетиш какви отрови си използувал, вече е късно.
За моята свръхчуствителност си имам някои обяснения, които са точно такива случаи.

# 597
  • WonderLand

Може да зашиеш нещо декоративно върху петното, а може и да ги дадеш на шивач и той/тя да ти сложи някаква декорация, закачливи копчета. Друга опция е да ги боядисаш целите - в Студентски град предлагат такава услуга - по спомен не беше много скъпо. Може да пробваш и да ги избелиш целите с белина. Може да им сложиш т.нар. studs (не се сещам как е на български, съжалявам) като тези на снимката. Острите неща се забиват в плата и се огъват навътре за да се закрепят и да не боцкат.

# 598

Може да зашиеш нещо декоративно върху петното, а може и да ги дадеш на шивач и той/тя да ти сложи някаква декорация, закачливи копчета. Друга опция е да ги боядисаш целите - в Студентски град предлагат такава услуга - по спомен не беше много скъпо. Може да пробваш и да ги избелиш целите с белина. Може да им сложиш т.нар. studs (не се сещам как е на български, съжалявам) като тези на снимката. Острите неща се забиват в плата и се огъват навътре за да се закрепят и да не боцкат.

Благодаря ти за идеите. Като ги свалих от простора се видя, че петното е почти изчезнало, дори ако не знаеш трудно ще го забележиш. Sunglasses

# 599
  • Пловдив
Как да премахна петна от вар от дрехи? Казаха ми да ги кисна в оцет, но реших все пак да попитам.

Общи условия

Активация на акаунт