НК-ВВХ - храненето на столетниците

• 114 733
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Кливия, можеш да ги печеш или пържиш. Аз бих ги пекла. Ако шишчето е метално, намушкването на картофа ще е по-лесно заради по-малкото повърхностно съпротивление. Отделно на ръка, че металното шишче можеш да го използваш многократно.

Зелено смути (кейл, спанак, банани, студено пресован сок от листа на моркови и портокал) с мача. Поръсено с щипка конопено семе.

Пълнени тиквички (амарант, сорго, киноа и просо + веган кайма) с домати

Чия пудинг (чия, бадемово мляко с какао, меласа, сурово какао) с ягоди, киви, кокос и натрошени какаови зърна

Каедама рамен в сос от зелено тайландско къри + сейтан, репички, зелен лук и гъби еноки

Сурово ядково масло (по идея на сестра ми): фъстъци, орехи, меласа, сурово какао, захар "Турбинадо", филтрирана вода

# 676
Здравейте, много ми е полезна темата, толкова неща съм научила оттук  Hug
Фея, ти се ми вдъхновение  Heart Eyes От теб научих за сухочеткането, започнах да пия смутита, промених си отношението към много неща, благодаря ти  Hug Напоследък имам проблеми със заспиването и качеството на съня. Това, което споделяш за книгата, която четеш ми е изключително полезно. Бих била много благодарна, ако продължаваш да споделяш това, което превеждаш за майка си  Praynig

Последна редакция: ср, 05 окт 2016, 12:12 от minana

# 677
Минана, радвам се, че мога да бъда полезна. За да спиш по-добре, опитай да медитираш преди лягане. Препоръчвам две приложения за телефон: Buddhify и Yoga Studio.

Поизоставам с бележките от книгата за съня, но успоредно с нея (както обикновено всъщност  Mr. Green ) чета няколко други книги, една от които (Wild Justice) ме е завладяла напълно.

Ето все пак (без корекции) още малко от това, което съм си записала от Sleep Smarter на Шон Стивънсън:

Скрит текст:
Сън и хранене
Най-голямата част от сератонина се произвежда в стомашно-чревния тракт, а сератонинът е пряко свързан с производството на мелатонин. Серстонинът и храносмилането влияят върху съня повече, отколкото предполагаме. Състоянието на стомашно-чревния тракт (СЧТ) е неразделно от общото физическо състояние и от качеството на съня. В СЧТ има огромно количество тъкан, подобна на мозъчната и затова той често бива наричан "втори мозък". В него има над 100 милиона неврони - повече, отколкото са в гръбначния мозък и периферната нервна система. Стомашно-чревният тракт може да съдържа над 400 пъти повече мелатонин, отколкото епифизната жлеза в мозъка. Дори след оперативното отстраняване на епифизната жлеза, производството на мелатонин в СЧТ не се променят особено.

Блуждаещият нерв играе основна роля в тази система. Той е свързан със сърцето, белите дробове и други органи по пътя си към мозъка. Около 90% от окончанията на блуждаещия нерв в стомашно-чревния пренасят информация от там директно до мозъка.

Трилионите бактерии в СЧТ непрекъснато общуват с ентеричната нервна система, иначе казано "втория мозък". Балансът между полезните и болестотворните бактерии е от критично значение.

Нередовният сън влияе върху бактериалния баланс в СЧТ и може да доведе до метаболични нарушения. играят важна роля в

Циркадният ритъм се влияе върху бактериалния баланс в СЧТ. Недостигът на сън повишава броя на бактериите, които се свръзват със затлъстяването. Когато сънят влезе в правилен ритъм, броят на тези бактерии намалява. Лишаването от сън води до избор на храни с висока калорийна плътност, което от своя страна стимулира развитието и размножаването на опортюнистичните бактерии, а също води до натрупване на подкожни мазнини и артериална плака.

Какво пречи на благотворния микробиом?
1. Селскостопански химикали: пестициди, фунгициди, хербициди и пр.
2. Фабрично обработвани храни: рафнирани захар и мазнини
3. Честа употреба на антибиотици
4. Химически хранителни добавки и консерванти
5. Хлорирана вода themodelhealthshow.com/water

С други думи, не е достатъчно само да правите това, което е благоприятно. Трябва да избягвате и онова, което е вредно.

Какво помага на полезните бактерии, които подобряват качеството на съня?
1. Храната е от първостепенно значение! Тялото е еволюирало да разпознава веществата в естествените храни. Клетките и бактериите в тялото ни се разбират по-добре с природните източници на витамини, минерали и фитохимикали, отколкото с тези от таблетки, капсули и сиропи.
2. Селений - бразилски ядки, слънчогледово семе, печурки, телешко, стриди, пилешко
3. Вит. С - хората с ниски нива на вит. С имат по-непълноценен сън. Яжте камби (червени, оранжеви, жълти), киви, ягоди, цитруси, папая и пр.
4. Триптофан - прекурсор на серотонина: сладки картофи, чия, конопено семе, банани, тиквени семки, бадеми, зеленолистни, кисело мляко, пиле, пуйка, яйца
5. Калий - помага на тези, за които в трудно да продължат да спят. Източници: бобови, сушени кайсии и сливи, картофи с обелките, тиква, зеленолистни, авокадо, печурки, какао, брюкселско зеле и пр., някои риби, кисело мляко
6. Вит. D - силна връзка между недостиг на вит. D и прекомерна дневната сънливост.  Оптималният начин да се набави вит. D е чрез разумно излагане на слънце. Ако и когато е нужно - суплемент. Шитаке, тон, скумрия, риба меч, сьомга, стриди.
7. Омега 3 - помагат за по-дълбок сън. Чия, тиквени семки, орех, конопено семе, ленено семе [камбала, сьомга]. Чувствителни към топлината.
8. Мелатонин - някои храни имат малко количество мелатонин в тях. Други подпомагат производството му. Вишните са с най-високо съдържание на мелатонин, но него го има в малки количества и в джинджифила, орехите, аспержите. Храни, които повишават производството на мелатонин: ананас, домати, банани и портокали
9. В6 - модулира реакциите на стрес и успокоява нервната система: банани, кашу, фъстъчено масло, бадеми, авокадо, домати, сладки картофи, спанак, морски зеленчуци, кисело мляко без захар, риба, яйца.
10. Пробиотици - стимулират благотворната микрофлора и подобряват храносмилането: кисело зеле, кимчи, туршии, мисо, кисело мляко и кефир (вкл. растителни), комбуча. Различни бактерии в различните продукти. Различни нужди за различните хора. В случай на СЧ дисбиоза, виж sleepsmarterbook.com/bonus.
11. Пребиотици - подпомагат растежа и здравето на бактериите: артишок, суров  чесън, суров и сготвен лук, листа от глухарче

Веган болонски салам с царевица, грах, чушки и ориз с черен сусам

Броколи с лют пипер

Домашно ядково масло  от сурови фърстъци и орехи + банан и манго

"Кашкавалено" веган картофено пюре с хранителна мая, грах, царевица, моркови и зелен боб + броколи и веган кренвирши

Ориз със зеленчуци

# 678
  • au bout du monde

Обяд на Фръцлите за у-ще: пълнозърнест хляб с хумус и чери домати

Фея, само това ли ядат в училище? Много малко ми се вижда, аз като си спомням в училищна възраст постоянно ми се ядеше Thinking  Blush

# 679
Фея, само това ли ядат в училище? Много малко ми се вижда, аз като си спомням в училищна възраст постоянно ми се ядеше Thinking  Blush
Снимката не дава реална представа за дълбочината на кутийките. Във всяка от тях има по 6-8 големички чери домата.

Библейският хляб, особено когато е като този - пълнозърнест, от покълнали семенца и е намазан дебело с хумус, засища значително повече и продължително, отколкото бял хляб с масло и хамбургски салам. По-засищащи са само ръженият и пумперникелът на Mestemacher, както и домашният суров хляб.

Освен това всеки ден давам на Фръцлите и следобедна закуска - да речем по един банан, едно ядково кисело мляко или цяла кутийка къпини. Повярвай, децата ми са сити, наддават и растат в норма. Simple Smile

# 680
Фея, може ли линк към студената преса?
Мерси предварително!

# 681
Фея може ли рецепта за Домашно ядково масло  от сурови фърстъци и орехи + банан и манго

# 682
Фея, може ли линк към студената преса?
Мерси предварително!

Разбира се. Ето я: Норуок 280.

Фея може ли рецепта за Домашно ядково масло  от сурови фърстъци и орехи + банан и манго

Смесих в блендера сурови фъстъци и орехи (накиснати и изсушени предварително), смелих ги добре, добавих сурово какао, меласа и захар. За да се получи гладка смес се долива топла вода. Пюрира се, докато получиш маслоподобна консистенция.

Когато маслото се намаже, върху филията може да се сложи манго, банан, ягоди...

Паста с домати, броколи и веган "пармезан"

Чия пудинг с домашен соев кефир, какаово бадемово масло и грозде

Сладък картоф, манго, портокалов сок, подправки и сушени вишни

Какаови ядкови масла с плодове и портокалови корички

Фалафел със салата и домашен бял сос (соев кефир, бадемово кисело мляко, лимонов сок, подправки)

# 683
Фея, как го правиш домашния соев кефир?

# 684
А какаовото ядково масло? Wink

# 685
Фея, как го правиш домашния соев кефир?
Слагам кефирени гъбки в подсладено соево мляко. Процедурата и гъбките са абсолютно същите, като при направата на кефир от животинско мляко.

А какаовото ядково масло? Wink
Пюрирам каквито ядки имам или купувам готово ядково масло. След това добавям сурово какао, меласа, кленов сироп и по малко топла вода в блендера. Използвам Twister каната Blendtec с бъркалката за масла и става за минути.

Време е за тикви и подправки

Engine 2 гранола и пшеничени "възглавнички" в студено пресован сок от червено цвекло и джинджифил

Кимчи чиге с хрупкаво тофу, гъби, зелен лук и гочуджанг + суши с авокадо и краставици

Зелено смути (спанак, магданоз, ленено семе, банан, сок от пешън фрут) с круша и натрошени какаови зърна

Рамен в мисо сос + фалафел, пресни чушки и див лук

# 686
Много ти благодаря, Фея bouquet

А сега да попитам за мисо соса как го правиш?

# 687
Здравейте!
От доста време ме няма, но нямам очи да се покажа, че ме мъчи адско желание за нещо вредно Embarassed Вие как не прегрешавате? Не знам как го правите винаги да сте по план-през лятото съм повече от доволна от себе си, но дойде ли есенно-зимния сезон...
Ще гледам да компенсирам с количеството полезна храна-например овесените ядки за закуска ще ги направя двойни, че през деня ще се поддам Blush

# 688
мисо соса как го правиш?
Купувам си мисо на паста и го смесвам с вода. То е предварително осолено, така че нищо не добавям.

Спринг, за мен е изключително лесно, понеже с течение на времето започнах да измислям или намирам веган версии на всякакви ястия. Есенно-зимния сезон налитаме на много топли неща, така че готвя по-често.

Ориз с кленов сироп в мляко от макадамия, поръсени с канела и декоративни спринкълс

Суров веган шоколадов мус от конопено семе, банан, сурово какао, меласа и кленов сироп с нар

Паста с рукола, домати, лук и веган "пармезан"

# 689
Нямам снимки, но онзи ден ядох карфиол на фурна натюр /само със сол и зехтин/ и скордаля сос  Grinning

Уникално просто и вкусно.

В момента има бг броколи на пазара, които са малки и нямат онези огромни дръжки и имат съвсем различен вкус  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт