Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

БДС или фонетика?

 • 35 000
 • 401
 •   1
Отговори
# 390
 • Мнения: X
Ние бяхме с Марица.

# 391
 • Мнения: 18 988
Аз съм държала изпити по машинопис и стенография, по начина, описан от как' Сийка.
Намерих една наредба в тази връзка.
https://www.ciela.net/svobodna-zona-normativi/view/-553352704

NikolovNV, пробвай да преписваш текст примерно от някоя книга. И после си сметни бързината по тази наредба. Joy

Писала съм и на механична, и на електрическа машина. Не е само шумът. Разлика има и в силата, с която трябва да натиснеш клавиша. Да си сложиш лист, да го смениш,  да ти се размести индигото... Да допуснеш грешка...Абе, различно е. Simple Smile

# 392
 • София
 • Мнения: 29 430
И никакъв маникюр, ей!

# 393
 • Мнения: 119
Гледайте как ме накарахте да поръчам пишеща машина, ей!
Имал съм удоволствието веднъж да пиша на пишеща машина, честно механичната ми клавиатура не може да се сравнява Grinning

# 394
 • Мнения: 304
И 94% от потребителите са постигнали този забележителен резултат...
Не. Пише, че този резултат е по-добър ИЛИ равен на резултатите на 94%. Ако изкараш по-нисък резултат, например 200, ще ти каже, че си по-добър или равен с 40% от хората. Просто процентът е сбор от тези, които си победил и тези, с които си равен.

# 395
 • София
 • Мнения: 12 498
Машините вече са анахронизъм, макар че знае ли човек...ако при някой катаклизъм или война спре тока, ще се върнем към добрите стари механични машини.

# 396
 • Мнения: 4
Намерих темата и понеже не е твърде стара, реших пак да пиша. Вече бях публикувал тема преди, за БДС на латиница, която премахва нуждата да се учат две клавиатури. В крайна сметка повечето хора днес пишат на клавиатура и то много. Тогава логично би било да се възползват от най-доброто. За съжаление у нас битува разбирането, че щом учиш десетопръстната система, то си секретарка/машинописка, въпреки че този период на пишещите машини е преминал отдавна. Желанието на хората да се усъвършенстват, да търсят и да подбират най-доброто или да го създават май също. Трудно ще попаднете на човек, който проучва двете клавиатури, за да избере по-добрата за себе си, а нещата идват по случайност. Жесток контраст с миналото...
България е една от малкото страни, които имат собствена клавиатурна подредба, за своя език. При това практична. Май и руснаците са така. Англоезичните страни ползват куерти за средностатистическия жител и Дворак за професионалистите. Също така, въпреки високото ниво на науката в Америка, масово американците не могат да държат химикал и молив. За съжаление и ние вървим по този път.

"Ето, тук е ключът от бараката, БДС е създадено от хора, чиято работа е максимално бързо да записват чужди мисли и думи. И са си в правото, разбира се. Обаче има и други хора, които първо трябва да съчинят свои мисли и после да ги запишат. Там скоростта на писане не е критична и затова тези хора си ценят преди всичко удобството и не им пука за бързината. И те пишат на БДС или на фонетика според това кое им е по-удбно, а аргументът за бързината важи само за секретарките."
Това ме впечатли. Явно мнозинството от хората пишат по 2-3 реда и бързината не е важна (не че не ги пишат по 10 минути). Но не се сещам за някой, който иска да пише бавно и неудобно, дори и свои мисли да записва.
Цялата работа е в нежеланието на хората да положат някакви усилия, особено за нещо, за което не им се плаща. (Пък и да им се плаща, все тая.)

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 14:55 от Antonarset

# 397
 • София
 • Мнения: 12 498
България е една от малкото страни, които имат собствена клавиатурна подредба, за своя език. При това практична. Май и руснаците са така. Англоезичните страни ползват куерти за средностатистическия жител и Дворак за професионалистите. Също така, въпреки високото ниво на науката в Америка, масово американците не могат да държат химикал и молив. За съжаление и ние вървим по този път.
И БДС дори не е соц изобретение, а е разработена преди 9 септември 44-та.
Всяко знание е плюс и не бих се отказала от наученото на млади години (у нас пишеща машина дойде, когато бях на 12 и много обичах да си тракам). Вкъщи нарочно държа на компютъра фонетика, за да свиквам и на нея.
Все още пиша много повече на български, отколкото на друг език и затова БДС е страшно удобен.
Когато започнах работа с компютър, на клавиатурата нямаше кирилица и ме убеждаваха че ще свикна на фонетика, но аз упорита - написах си с тънкописец буквите (беше светла пластмаса).

Каква е тази подредба Дворак, досега не бях я чувала, нито я има в компютърните опции?

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 15:37 от Cuckoo

# 398
 • Мнения: 18 853
Хич не обичам някой да ме поучава кое е по-добре за мен. И даже кое на мен би ми било по-удобно. Първо прописха на пишеща машина, значи на БДС, обаче като почнах да пиша много на английски бързо зарязах БДС-то и минах на фонетика. Та значи според теб съм зарязала удобното за да мина на неудобно? Булшит, пиши си на каквото искаш, изказвай мнение, ама чак да натрапваш своето и да съдиш недей.

# 399
 • Мнения: 4
Понеже споменах за поста си за БДС на латиница, а линковете не работят, позволявам си да кача тук информацията (старата тема не може да се редактира).
Така изглежда БДСЛ:

Както се вижда, това е почти пълно копие на БДС клавиатурата, с малки изменения, и с допълнения - има 4 регистъра, а не 2, но допълнителните 2 са рядко използвани. Така всеки, който владее БДС, може да пише на латиница с почти същата подредба. Аз я ползвам от години и върши отлична работа.


Линк за сваляне:
http://bdsk.stenografia.info/download/BDS-lat2.zip
Инструкции за инсталация, ако видите зор, има на сайта.

Дворак е клавиатурна подредба, приспособена за английски език, както нашата БДС за български. Подредбата е пак гласни вляво, съгласни вдясно. По спомен мисля че има още една клавиатурна подредба за английски, но не съм сигурен. Дворак я има в уиндоус.

# 400
 • София
 • Мнения: 29 430
Аз вече толкова съм свикнала на QWERTY, на английски, български и испански, че не бих я сменила.
Тази с двойните букви ми е ужас и никаква работа няма да ми свърши.
Що се отнася до бързината - произвеждам по 3-4 страници на ден. Стига ми.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 16:46 от Rockstar

# 401
 • Мнения: 364
БДС подредбата на буквите е съобразена със спецификата на български език, по-точно с честотата на използваните букви и подредбата им в думите. Направена е така че, да се редуват лява и дясна ръка, за да няма натоварване. Пиша основно документи на български и БДС ми е незаменима. За пишещите на други езици, вероятно фонетичната е по-удобна. По-тъжно ми е за масовите поствам (публикувам), едитвам (редактирам) и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт