Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 317
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Тъкмо сме на тема Български пощи , да попитам - другия месец трябва да пращам Европейската здравна карта. Преди време бях чела тук, че не е добре да се пуска препоръчано, ако е обикновен плек няма ли опасност да се загуби. Някои пращал ли е ЕЗК и по какъв начин?

# 271
  • Под гъбата
Аз пращах миналото лято карта! Тогава ме убедиха в пощата да пусна писмото препоръчано и с предимство. Стигна за 10 дни като пратката в Германия се взема срещу подпис в разпределително бюро. Има проследяване с номера от Български пощи. Сега пуснах малка пратка и стигна по- бързо без предимство и препоръчано!

# 272
Имам въпроси. Дипломата е преведена. Останаха бележките- едната е от червения кръст, другата е за каран стаж. Като ще кандидатстваме в 2 унита, 4 специалности ми трябват 4 бележки  или две ? Трябва ли копията да са нотарилано заверени или не? може да е обсъждано ама не помня  Embarassed
дано не те подвеждам, но според мен трябва да преведете бележките, да направите копие на превода - колкото искате бройки и да заверите този копиа с посолството.

# 273
  • София
Заговорили сте се за пратки с БП. Мартеничките ми още не са пристигнали. Документи изпращайте само с проследяване.
Аз от няколко дни имам гости  Simple Smile - 2бр. Забравила съм как ядат толкова много мъже  Grinning

# 274
Vanian, да са ти живи и здрави мъжете, знам за какво говориш. С няколко мъже в къщи основно пазаруваш, готвиш, переш и гладиш за разнообразие, но един ден ще ни доведат снахи  Laughing

# 275
Мислите ли, според мен, всъщност по-скоро снахите ще ги отведат.
Старите хора казват, че където е жената, там е семейството...

# 276
Само да са здрави и щастливи , както решат така  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 277
  • София
Благодаря КатяП!
Изпратили сме децата си да учат по чужбина. Не вярвам да се върнат, да живеят тук. А за снахи да водят... Thinking
В този ред на мисли... Децата ви мислят ли за вариант след завършване да се върнат и установят в България? Въпросът ми е по-скоро към майките на завършващи или наскоро дипломирали се.
Големият ми син е пред дипломиране, макар, че сега взе да говори за отлагане с един семестър. След дипломиране иска да поработи в Германия. При заминаването, смяташе, че няма да се връща в България. Сега като че ли не изключва и такъв вариант. Вярно, че като програмист може да живее навсякъде и да работи за компания на другия край на света...

# 278
Миналата година завърши БВЛ. Работи в Германия по специалността си. Засега не мисли да се връща. Но освен работата друго там не я задържа. Следователно всичко е възможно. Но пък беше на тест за немско гражданство. Знам ли...

# 279
Миналата година завърши БВЛ. Работи в Германия по специалността си. Засега не мисли да се връща. Но освен работата друго там не я задържа. Следователно всичко е възможно. Но пък беше на тест за немско гражданство. Знам ли...
А какво всъщност е предимството на немското гражданство , освен правото да гласува ?

# 280
Не се нуждаят от визи за много страни , мисля.

# 281
  • München, Deutschland
Да, потвърждавам,

според последното проучване (което май е още от 2014), Германия е страната, чиито поданици пътуват най-лесно, т.е. им трябват визи за най-малко страни. После се нареждаха някъде Англия, Франция и Швеция, след това следваха останалите европейски държави. Освен, че струват пари, визите за българи понякога са проблем - на мен не ми дадоха канадска виза, за да пътувам служебно през Канада до Щатите, защото нямам доказателство, че няма да остана в страната.  Tired Tired Tired Да приложиш закупен билет е опция, но няма да си купя билет преди да знам със сигурност мога ли да кацна там или не. После вече беше късно, летях по друг начин. Немския ми колега не са му поискали какъвто и да било документ, че няма да пребивава там, камо ли пък, когато само прекачваш самолети на канадска територия.  Confused

Не съм сигурна как стоят нещата като се пенсионираш например или ако станеш инвалид или без работа, когато би получавал немски социални помощи, но стойностите им със сигурност са много по-високи от българските, включително и вземайки предвид тукашните по-високи разходи. Т.е. знам, да кажем, част от нещата откъм нормативна база и със сигурност тук би живял по-добре при такива екстремни условия. Та някои хора със сигурност се подсигуряват и за такива случаи...

# 282
  • Варна
Може ли да ми кажете кога изпратихте документите за кандидатстване в Германия? Ако си спомняте де. И по-конкретно - на някого наложи ли се след 10.07 да изпраща документи?

# 283
  • София
Може ли да ми кажете кога изпратихте документите за кандидатстване в Германия? Ако си спомняте де. И по-конкретно - на някого наложи ли се след 10.07 да изпраща документи?

Да, преди 5 години точно на 10.07 изпратихме документите с TNT. На 11.07 бяха в Униассист. Мисля, че и на 14.07 да изпратите, пак ще стигнат. Не ви го пожелавам, обаче  Wink.

# 284
  • Варна
Ива* Обмисляме почивка от 11 до 18.07 и се чудя дали можем да сме на 100% сигурни, че ще сме изпратили документите преди този срок.

Общи условия

Активация на акаунт