Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 184
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Живея в Берлин от около 10 години и това за Истанбул за първи път го чувам...

http://www.welt.de/reise/article4347460/Doener-Schleier-Moscheen … erg-ist-mehr.html

http://www.mundmische.de/bedeutung/5954-Klein_Istanbul
http://www.rp-online.de/schulprojekte/texthelden/artikel-und-kla … bul-aid-1.3316298

http://www.zeit.de/heimat/berlin/goeroglu  Берлин се определя като вторият по големина турски град в света.

И така нататък... Laughing

# 436
И нещо друго, много важно - квартирният въпрос, или общежитие.
В Мюнхен имате много по-малък шанс да успеете да се класирате за общежитие или да намерите квартира, отделно, че цената е в някои случаи до двойна - в Мюнхен е по-скъпо...

А лично за мен - сравнението между ,Мюнхен и берлин е като между столица и провинциално градче, нищо, че Мюнхен е също баварската столица.
Затова пък, климатът е много по-близък до нашия, в Берлин е като в Белгия и Холадия - духа, вали, студено много повече дни в годината, обликът му е като на столица, космополитен град.
Мюнхен е по-скромен, но очарователен по своему, но това вече всеки си го възприема различно...

# 437
Живея в Берлин от около 10 години и това за Истанбул за първи път го чувам...

http://www.welt.de/reise/article4347460/Doener-Schleier-Moscheen … erg-ist-mehr.html

http://www.mundmische.de/bedeutung/5954-Klein_Istanbul
http://www.rp-online.de/schulprojekte/texthelden/artikel-und-kla … bul-aid-1.3316298

http://www.zeit.de/heimat/berlin/goeroglu  Берлин се определя като вторият по големина турски град в света.

И така нататък... Laughing
Не знам, немец ми го каза, ама че е пълно с турци, то е вярно. Те са си в някакви техни общности, ходят си по турските доктори, пазарят си по техните магазини. Български турци казват че има хора повече от 30 год си живеят там и не говорят немски, щото не им и трябва, но си живеят перфектно за тях.
В нашият район има много арамейци, заселени от преди около 40 години, аз докато не отидох там не знаех че има такъв народ.

# 438
Мюнхен не е никак скромен. Като град може би да, но като жители в никакъв случай.
Няма такава снобария като в Мюнхен. Доходите на хората са по-високи, могат да си позволят повече неща и го показват най-демонстративно.
Берлин е по-народен. Там се среща народ всякакъв.
Не съм фен нито на единия нито на другия, но не е необходимо, просто уточнявам. Wink

# 439
Момичета,имам няколко чисто практически  въпроса.Резултатите от класирането според хохшулстарт.де излизат на 12.08. Ако приемат дъщеря ми на първо класиране,в колко дневен срок трябва да стане записването? Колко дни ни трябват,за да я запишем в унито и общежитието?
И друг въпрос:ако я приемат в уни,което не е първото ни желание ,как да постъпим? Второто класиране   е през септември.Можем ли да изпратим запитване до първото уни дали имаме шанс на 2-ро класиране?

# 440
  • Варна
vale3000 Трябва да проверите в университета дали записването става на място или може и дистанционно. В Аахен например може и да се изпратят документите по пощата, но в Кьолн, доколкото знам, трябва лично да се запишеш. Най-добре всички документи да са подготвени и на стенд бай да се чака класирането.
Ако те приемат по първата квота, не участваш в другата. Или се записваш, или отпадаш. Затова трябва да се обмислят внимателно унитата по първа квота, когато си с диплома 1, както е дъщеря ти. Моята щерка ще пише само едно желание по Абибесте. Обмисля и второ евентуално, но засега не сме решили. По AdH ще пише 6 желания, като след третото няма идея как да ги нареди.

Приемането в университет, за съжаление не означава прием в общежитие и може да се разминат във времето двете събития. Идеалният вариант е веднага да получите място, но по мои наблюдения трябва доста да се натиска след като е минало записването.

Нека и другите опитни потребители да се изкажат, това са ми наблюденията на база прочетното във форума и фейсбук.

# 441
Ясмина,за общежитията е ясно.Просто си мисля, дали е възможно да има по Абибесте  повече кандидатстващи с 1,00 отколкото може да приеме унито?

# 442
Ние ще изпращаме документи директно до унито .
Чакаме дипломата, за да попълним онлайн формуляра,
но не мога да разбера кога ще обяват приема, както и не ми
е ясно дали ще ни известят, ако не сме приети......

# 443
Здравейте мами!
1. Може ли да ме ориентирате на кой етап от кандидатстването и кой точно прави трансформирането на оценката от българската дипломата по скалата на оценките в Германия? Къде може да се види точно как става това трансформиране. Интересувам се за българска диплома 5.95.
2. За всяко уни, за които се кандидатства ли трябва да се изпрати плик с международен талон за обратна кореспонденция или това се изисква само от определени уни?
Благодаря предварително!

# 444
2. За всяко уни, за които се кандидатства ли трябва да се изпрати плик с международен талон за обратна кореспонденция или това се изисква само от определени уни?
Явно не за всяко, защото за KIT Karlsruhe нищо такова не сме изпращали.

# 445
Това за талон за обратна кореспонденция го срещнах на едно
място, където пишеше, ако изпратим оригиналите на сертификатите за език, да
могат да ни ги върнат.
По повод оценката, мисля, че в повечето случаи унито я обръща,
във ФБ групата съм чела, че някъде пишат цифра, която показва, че това
не е немска диплома

# 446
  • Варна
Ясмина,за общежитията е ясно.Просто си мисля, дали е възможно да има по Абибесте  повече кандидатстващи с 1,00 отколкото може да приеме унито?

Без да съм 100% сигурна мисля, че ако кандидатите са с еднакви точки, местата ги разиграват на лотария.
 newsm78

# 447
  • München, Deutschland
Здравейте мами!
1. Може ли да ме ориентирате на кой етап от кандидатстването и кой точно прави трансформирането на оценката от българската дипломата по скалата на оценките в Германия? Къде може да се види точно как става това трансформиране. Интересувам се за българска диплома 5.95.

Не мога да ти кажа кога се обръщат оценките, защото не заминах веднага след 12 клас, но относно трансформирането, на нас оценките от университета ни ги приравняваха към немските така:

Бг оценка         Немска оценка
     6                           1
     5                           2
     4                           3
     3                           4
     2                           5

=> 5,95 ^ 1,05, т.е. ако трябва да "изведа" формула > немска оценка = 7 - бг оценка

По отношение на градовете, ако питащата още чете, съгласна съм със StefanB, градът  е доста важен, разходите, за да се живее във всеки от двата, са коренно различни. В случай, че тези разходи не са фактор, тогава си избери където ти харесва повече. За класациите на университети - вече не ги следя, виж кое уч. заведение го дават да е по-добро.

За живеене аз за себе си избрах Мюнхен, както се вижда. Изборът на град беше пред една карта, на която всеки от нас двамата посочваше с пръст къде му харесва (вече само Германия се обмисляше). В шортлиста при нас бяха Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Берлин, в началото и Щутгарт. Радвам се, че избрахме точно Мюнхен, защото много обичам Берлин, но няма път, в който да отида, и да не ме смущава алтернативната сцена, просяците по улиците и по-високата престъпност (една от най-високите в страната). Постоянно се плаша, че вечер, ако съм сама, някой може да ми скочи. Такова чувство в Мюнхен никога, ама никога не съм имала. Просяци видях откакто дойдоха бежанците, явно полицията няма ресурс/време да ги прибира (тук, в Байерн, просията по улиците е забранена!), защото е заета с друго. Аз лично предпочитам да живея в град, в който по една от скъпарските улици често виждаш потомствени благородници (поне така се твърди), отколкото в такъв, който е по-скоро мулти-култи и ме срещат пънкари и скинари на всеки ъгъл, макар първият да е по-скучен от втория. На много хора, тукашните им идват много надути. Има нещо вярно.  Laughing

Не казвам, че едното е лошо, а другото хубаво, всеки мери с различен аршин, затова споделям и впечатленията си.

# 448
  • Варна

Бг оценка         Немска оценка
     6                           1
     5                           2
     4                           3
     3                           4
     2                           5

=> 5,95 ^ 1,05, т.е. ако трябва да "изведа" формула > немска оценка = 7 - бг оценка

И тази формула съм я виждала в темата, но доколкото знам диплома 5,93 е 1, а не 1,07 например. 5,95 си е 1 по немската система. Българските дипломи се приравняват към оценка с точност до първи знак след десетичната запетая. Поне не съм срещала диплома с оценка до втория знак.
Би следвало всички над 5,93 да са с една и съща оценка по немската система.

# 449
  • München, Deutschland
Възможно е за ученическите оценки да закръглят до първи знак, това не знам. На университетските оценки се гледаше до втори знак.
Затова и уточних, че това все пак е за студенти, но дава някаква ориентация. Wink

Общи условия

Активация на акаунт