Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 196
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Това е текста на мейл, който синът ми получи от Уни Кьолн във връзка с писмо, което написа за доказване на кореспонденция с уни-то и с молба за обща информация за специалност бвл

haben Sie Dank für Ihre e-mail und Ihr Interesse an einem Studium in der Fachrichtung BWL.

Sie finden sämtliche Informationen zum Bewerbungsverfahren an der Universität zu Köln auf unserer homepage unter folgendem link: www.international.uni-koeln.de > Studium in Köln  >  Internationale Bewerbungen > Bewerbung

Eu-Bewerber bewerben sich für grundständige Studiengänge NICHT über uni-assist e.V. sondern über das Bewerberportal Klips 2.0.

Mit freundlichen Grüßen

Henrike Bassenge, M. A.
Beratung, Zulassung und Einschreibung
internationaler Studierender

Universität zu Köln
Dezernat 9 - Internationales
SSC Studierenden-Service-Center
Universitätsstrasse 22 a
D- 50923 Köln

www.uni-koeln.de/international
Mail: h.bassenge@verw.uni-koeln.de
Tel: +49 221 470-1661
Fax: +49 221 470-5016

От друга страна Уни Кьолн фигурира в списъка на Униасист, както вече писах.
В понеделник сутринта ще се обаждаме до унито.

# 676
  • София
anet_iv,
Ето какво пише на сайта на  Уни Кьолн срещу кандидатстване за BWL:

Die Bewerbung erfolgt regulär bei der Universität zu Köln über das Online-Bewerbungsportal Klips 2.0, erfordert jedoch zunächst die Registrierung bei der Stiftung für Hochschulzulassung (Hochschulstart): www.hochschulstart.de. Dort erhalten Sie die Benutzerdaten (BID/BAN-Nummer), die dann bei der Onlinebewerbung bei Klips 2.0 eingetragen werden müssen.

Според написаното трябва кандидатът да се регистрира  в системата  DoSV (hochschulstart). Там ще получи BID/BAN номера, които после трябва да въведе в онлайн формуляра за кандидатстване в портала Klips 2.0  на унито.

Същото пише и на страницата на самата специалност BWL. Дава се линк към портала Klips 2.0, когато става дума за кандидатстване на немци и граждани на ЕС.

Uniassist e даден като вариант за кандидати извън ЕС.

И на трето място пише същото.
DoSV - Studiengänge

Die Studienplatzvergabe für das 1. Fachsemester im Wintersemester 2016/17 wird für folgende Studiengänge über das Dialogorientierte Serviceverfahren (DoSV) durch die Stiftung für Hochschulstart (SfH) koordiniert:

Bachelor of Science Betriebswirtschaftslehre
Bachelor of Science Volkswirtschaftslehre
Bachelor of Science Volkswirtschaftslehre sozialwiss. Richtung
Bachelor of Science Biologie
Bachelor of Science Psychologie
Bachelor of Science Geophysik/Meteorologie
Bachelor of Science Physik
Die Bewerbung erfolgt über das KLIPS 2.0 Online-Bewerbungsportal der Universität zu Köln, das voraussichtlich Mitte Juni 2016 freigeschaltet wird. Für diese Studiengänge ist vorweg die Registrierung und Erstellung eines Benutzerkontos im DoSV-Bewerbungsportal  unter www.hochschulstart.de erforderlich. Nach der Registrierung erhalten Sie eine eindeutige Bewerber-ID und eine sechsstellige BAN, die Sie für die erforlgreiche Abgabe der Onlinebewerbung bei der Universität zu Köln benötigen werden.

Пише, че кандидатурата минава през портала Клипс на унито, който е отворен от средата на юни.За изброените специалности е нужна преди това регистрация в DoSV, след която кандидатът получава номер на кандидатурата си  и шестцифрен BAN, които са му нужни после  за онлайн формуляра в портала на университета.

Последна редакция: сб, 09 юли 2016, 09:29 от пенсионирана русалка

# 677
Благодаря искрено! Всички тези регистрации сме ги направили.
Добре, да предположим, че наистина не трябва да се праща нищо към Униасист.
Освен електронната форма на регистрация в Klips 2.0 как трябва ли да се изпратят документите - в електронен формат и/или в унито в хартиен вариант.

# 678
  • София
Освен електронната форма на регистрация в Klips 2.0 как трябва ли да се изпратят документите - в електронен формат и/или в унито в хартиен вариант.

И на този въпрос си има отговор на сайта. Peace

Onlinebewerbung: Für die Bewerbung um einen Studienplatz benötigen Sie ein Benutzerkonto. Auf der KLIPS 2.0-Startseite legen Sie Ihr Bewerberkonto an. Danach führt Sie der Bewerbungswizard Schritt für Schritt durch Ihre Bewerbung. Abhängig zu welcher Bewerbergruppe Sie gehören, wird Ihnen bei der Oninebewerbung angezeigt, ob Sie bzw. welche Unterlagen Sie hochladen oder vorab im Studierendensekretariat der Universität zu Köln einreichen müssen. Dies gilt u. a. für Zweistudienbewerber/innen, Studienbewerber/innen mit einer im Ausland erworbenenen Hochschulreife oder Bewerber/innen, die einen Sonderantrag stellen

От написаното става ясно, че  при самата онлайн кандидатура в  Кlips 2.0,  в зависимост от това в коя група кандидати попада  попълващият, се получава информация дали и какви документи трябва да се качат по електронен път или съответно да се изпратят на секретариата. Като примерни групи, на които може да изискат нещо за допълване като документация  по електронен път или на хартиен носител,  са дадени  тези с кандидати за Dualstudium (двойните специалности), тези с придобита в чужбина диплома за средно и др... Тоест еднозначен отговор на въпроса  няма.  Инфото се получава при попълване на заявлението в портала.

# 679
Just...a woman на страницата на НАП -http://www.nap.bg/, горе в ляво пише за безнеса по-тъмносиния бутон-кликва се на него, отново в ляво Електронни услуги,кликва се на втората позиция електронни услуги с ПИК - въвежда се вече получения ПИК и ЕГН.
Ето тези справки се получават за електронно подаване.Извинявам се ,че по този начин го копирах Embarassed
Боднатото е въпросната декларация.Тази услуга разбира се е улеснение не само за гимназистите ,а за всички потребители.Вижда се ,че от компа може да се подават декларации и да се плащат декларирани задължения,ако се разполага с ПИК и ЕГН. от всяка точка на планетата с нет Hug Допълвам,че непрекъснато увеличават броя на възможните справки за достъп.
Скрит текст:
Заявления за достъп до услугите на НАП
Справка
Справка за достъп до електронни услуги на НАП обобщена (КЕП и ПИК)
Справка за достъп до електронни услуги на НАП обобщена (КЕП и ПИК)
Декларации, документи или данни, подавани от физически лица
Подадени данни
Декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2014 г.
Декларация чл.50 (2001) за 2014 г.
Подадени данни
Декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2014 г.
Декларация чл.50 (2001б) за 2014 г.
Подадени данни
Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за 2015
Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за 2015
Подадени данни
Декларация по чл.50 от ЗДДФЛ
Декларация чл.50 (2001) за 2015 г.
ПопълванеПодадени данни
Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за 2016
Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за 2016
Искане за издаване на документ
Попълване
Декларации, документи или данни, свързани със задължителното осигуряване
Подаване
Подаване на Декларация обр.1 и Декларация обр.6
Подаване на Декларация обр.1 и Декларация обр.6
Попълване
Декларация обр.7 - данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване
Декларация обр.7 - данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване
Попълване
Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице
Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице
Попълване
Декларация обр.5 - авансово внесени социални и здравноосигурителни вноски за 2016
Декларация обр.5 - авансово внесени социални и здравноосигурителни вноски за 2016
Справки със свободен достъп
Справка
Справка за лица, регистрирани по ЗДДС и лица, получили разрешение за прилагане на режим за касова отчетност на ДДС
Справка за лица, регистрирани по ЗДДС и лица, получили разрешение за прилагане на режим за касова отчетност на ДДС
Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка
Справка
Справка за актуално състояние на трудовите договори
Справка за актуално състояние на трудовите договори
Справка
Справка за данни по ДЗПО
Справка за данни по ДЗПО
Справка
Справка за задълженията и плащанията
Справка за задълженията и плащанията
Справка
Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане
Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане
Справка
Справка за извършени плащания, преведени по сметки на НАП и погасени задължения с тях
Справка за извършени плащания, преведени по сметки на НАП и погасени задължения с тях
Справка
Справка за история на осигуряването на самоосигуряващите се лица
Справка за история на осигуряването на самоосигуряващите се лица
Справка
Справка за осигурителния доход
Справка за осигурителния доход
Попълване
Заявяване на приоритетно плащане на осигурителни вноски
Заявление по чл. 2а от Наредба Н-8 от 29 декември 2005 г.
Попълване
Заявяване на приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване
Заявление по чл. 4, ал. 4 от Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за Фонд
Достъп до информация за местни данъци и такси
СправкаПлащане на задължения
Справка за задълженията за МДТ с възможност за извършване на плащане
Справка за задълженията за МДТ с възможност за извършване на плащане
Други услуги за физически лица
Справка
Здравноосигурителен статус
Здравноосигурителен статус
Плащания по електронен път към бюджета
Ново плащане
Плащане на задължения към бюджета по електронен път
Плащане на задължения към бюджета по електронен път

# 680
  • Стара Загора

Изпратете ги и в двата варианта и електронен, и хартиен вариант. Имаше ограничение за големината на файловете си спомням, когато сканира девойката,беше при мен на работа и не можах да следя всичко докато работя, принтира онлайн формуляра, снимка, подпис ,прилага към другите документи и изпраща по куриер.
Пишете ми на лични за конкретни въпроси, възможно е и децата ни да се познават и да си обменят информация във ФБ Simple Smile

# 681
  • София
liwanova,
С риск да си навлека проблем, че Ви навлизам в личното пространство, ще си позволя да Ви попитам нещо. Казвате, че дъщеря Ви кандидатства Информатика във въпросния университет. Доколкото разглеждах сайта им, такава специалност за бакалавър няма. Има Икономическа информатика, да, но и за нея, както при anet_iv, кандидатстването за граждани на ЕС не е през униасист, а посредством регистрация в DoSV и после в онлайн портала Кlips 2.0. Наистина не съм разглеждала твърде задълбочено сайта им, но заради въпросите на anet_iv попрочетох тук-там и ми стана интересно откъде идва разминаването.

Последна редакция: сб, 09 юли 2016, 11:33 от пенсионирана русалка

# 682
  • Стара Загора
liwanova,
С риск да си навлека проблем, че Ви навлизам в личното пространство, ще си позволя да Ви попитам нещо. Казвате, че дъщеря Ви кандидатства Информатика във въпросния университет. Доколкото разглеждах сайта им, такава специалност за бакалавър няма. Има Икономическа информатика, да, но и за нея, както при anet_iv, кандидатстването за граждани на ЕС не е през униасист, а посредством регистрация в DoSV и после в онлайн портала Кlips 2.0. Наистина не съм разглеждала твърде задълбочено сайта им, но заради въпросите на anet_iv попрочетох тук-там и ми стана интересно откъде идва разминаването.

Извинявам се университета в който кандидатства дъщеря ми е
https://www.th-koeln.de/en/homepage_26.php
 пенсионирана русалка ,оттук идва разминаването в информацията ни.

# 683
  • Стара Загора
anet_iv ,
извинявам се,  девойката кандидатства в

https://www.th-koeln.de/en/homepage_26.php

и наистина има разлика, говорих с нея ,може да ви свърже с деца, които учат в
http://international.uni-koeln.de/, където кандидатства вашето дете.

# 684
Моята дъщеря завърши TH Kьолн, тогава все още се казваше Университет по приложни науки, прекрасен университет, много гостуващи реномирани професори, на чудесно място, великолепна сграда, чудесна менза, успех и желая.
А за ТНТ, нещо са ви насмотали - пращали сме и до университет и до униасист, таксата си е студентска 42 лв

# 685
  • Стара Загора
Моята дъщеря завърши TH Kьолн, тогава все още се казваше Университет по приложни науки, прекрасен университет, много гостуващи реномирани професори, на чудесно място, великолепна сграда, чудесна менза, успех и желая.
А за ТНТ, нещо са ви насмотали - пращали сме и до университет и до униасист, таксата си е студентска 42 лв

Благодаря,mama Tin , оставила съм девойката да се оправя сама с институции и ето резултата Simple Smile тя изглежда и като шестокласничка ,надявам се в Германия да натрупа "житейски опит" .
За Кьолн все още имам малко информация, защото до там има полети, надявам се  настаняването да не е голям проблем.
Знам че Факултета по  Информатика  се намира в Gummersbach , може ли да ви попитам на лични конкретни въпроси  Embarassed

# 686
Разбира се, питай ме!
Иначе в Кьолн има приблизително 40 хиляди студенти и 7 хиляди места в общежития Simple Smile
Но сега виждам че си писала че Информатиката е в Гумерсбах. Това е едно планинско градче на 40 км от Кьолн. Верно, има чист въздух, ама за младите е скучно. Кума на моята щерка живее в Гумерсбах и за всяко нещо свързано със култура, забавление и тн ходи до Кьолн. И както казва моя сват, това е най мъгливата и влажна част на Германия.

Последна редакция: сб, 09 юли 2016, 14:44 от mama Tin

# 687
В скрития текст копирам пост на момче от фейсбук - групата "Помощ при кандидатстване в Германия" относно търсенето на жилище в Берлин, в случай, че някой не е член на групата и го е пропуснал.  Hug

Скрит текст:
Да споделя малко опит от търсенето ми на жилище в Берлин, макар и вече като не-студент, но със сигурност съветите ми ще са от полза на търсещите. Това ще се отнася за всички градове в Германия, само че с различни цени.
- На първо време да кажа, че търсенето от дистанция вече не е толкова лесно, колкото беше дори допреди 2-3 години. Въпреки подписан безсрочен трудов договор с доста по-висока заплата от средната за Берлин (работя във Волфсбург) в началото почти не получавах отговори на запитванията си. Почнах да се чудя защо така се получава, смених текста на запитванията по мейл, но все безрезултатно. Явно берлинчани искат да им се звъни, когато има оставен телефон, или разчитат на супер оригинални Бевербунги, знам ли и аз.....
- Цените във ВГ-гезухт са яко напомпани. Не е нормално да искат за 10-12 кв метра стая в 4-ка ВГ във Фридрихсхайн 500 Евро...... Пренцлауер Берг и Нойкьолн са същите. Не че съм търсил там, просто това бяха най-често появяващите се обяви и ми направи впечатление колко са се надули цените там. Ако се появи някоя нормална обява, обикновено до 30-40 мин вече е свалена, защото са се обадили 100 души.
В този ред на мисли, цените на ВГ стаите в Темпелхоф, Шьонеберг, Щеглиц, Панков и Гезундбрунен са подобни, макар и една идея по-ниски. Аз търсих жилище в близост до някоя от четирите големи гари, но вие си търсете из целия Берлин.
- Реално единствените квартали, в които останаха жилища за под 300 Евро, са Шпандау, Марцан, Хелерсдорф, Шьоневайде и надолу до Шьонефелд, части от Лихтенберг и надясно до Малсдорф, и всичко след Тегел нагоре до Хенингсдорф. Разбира се, всичко трябва да сравните от актуалния Mietspiegel на Берлин: http://www.wohnungsboerse.net/mietspiegel-Berlin/2825
- В този ред на мисли аз си намерих жилището чрез ebay-kleinanzeigen.de. Немалко обяви, доста по-ниски цени от ВГгезухт и най-вече доста по-реалистични. Също и доста по-малко измамници!
- Ако тръгнете да търсите във ВГ-гезухт, имайте предвид, че на 95% от хората, които ще ви пишат, ако пуснете сами обява, че търсите жилище, ще са измамници. Схемата им винаги е една и съща - започват на развален немски или направо на английски, пускат зарибяващи снимки, локациите винаги са или около Нойкьолн или Фридрихсхайн, 30% по-евтино. Комуникацията прекъсва най-често когато ги питах за телефон за връзка да се чуем. Един-двама казваха, че са в чужбина и че нямат немските си номера със себе си. Тръгне ли някой да ви пише на английски, то 95% е измамник (да им изсъхнат ръчичките дано!)
- Кастингите за ВГ са станали страшно унизителни. Ходих само на един, беше ми любопитно да видя дали слуховете са верни - тройка ВГ, свободна стая, 10 души заинтересовани, попълвахме първо една бланка Selbstauskunft, после се почват едни безмислени въпроси тип интервю за работа, ама даже по-задълбочени.....и за капак бяха оставили кухнята изцяло непочистена от една седмица и всеки на кастинга имаше даже отделено кътче, да видели как чистим.....хаха, само им се изсмях и си тръгнах.
- Брокерите са страшно недоволни от т.нар. Bestellprinzip. Понеже вече не си взимат парите в повечето случаи от наемателите, а от наемодателите, които пък по закон могат да ги забавят с до няколко месеца след извършване на сделката, доста брокери прибягват до страшно гнусни трикове за да изкрънкат пари от търсещите жилище - такса посещение, такса индивидуален оглед, такса разглеждане на документи......един брокер даже си каза, че ще предостави оферти само ако му подпиша Auftrag, че все едно аз съм го поръчал да ми търси.....
- Препоръчително е, ако нямате общежитие или познати, при които да се настаните, да започнете на хотел или още по-добре пансион. Аз също търсих така, само че намерих по-изгоден пансион в съседен град. Просто пишете в гугъл Berlin Pension и гледате, страшно много са. Ако има сайт и цени, направо звъните и питате, в повечето случаи, ако са свободни за примерно месец, правят добри отстъпки. Ако пансионът е леко в покрайнините ще си пътувате със Семестъртикет-а, ако е още по-далеч -. Дойче Бан има седмични или месечни карти за дадени отсечки. В крайна сметка седмична/месечна карта за влак + пансион би си струвало много повече, отколкото да попаднете на някой измамник или на прескъпо жилище, от което да не можете лесно да се отървете после.

# 688
Има ли някаква особеност, която трябва да се съобрази при подреждане и оформяне за изпращане на документите към Униасист.

Уни Манхайм има изискване, в което не мога да се ориентирам. Може ли някой да ми помогне.
Ето какво е записано:

# 689
Допълнение към въпроса ми:
Тази "перфорирана джаджа" я имам, но не мога да разбера дали само да скрепя свитъка с документите към нея или да ги сложа в папка и да ги "закопчея" отгоре с нея.

Общи условия

Активация на акаунт