Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 7

 • 87 114
 • 736
 •   1
Отговори
# 690
 • София
 • Мнения: 11 449
Sause baus! благодаря! Peace
Всъщност говорим/пишем за едно и също-ПИК.
Не оспорвам ползите,ако разполагаш с него.Но първо трябва да се получи от НАП.Ще накарам тази седмица синът ми да си изкара такъв.
Но и без наличието на този код трябва да е известно абитуриентите докога се осигуряват от училищата.

# 691
 • София
 • Мнения: 17 379
Има ли някаква особеност, която трябва да се съобрази при подреждане и оформяне за изпращане на документите към Униасист.

Уни Манхайм има изискване, в което не мога да се ориентирам. Може ли някой да ми помогне.
Ето какво е записано:
Казват, че документите следва да се изпратят перфорирани и закрепени един за друг с лайсна като показаната (вадите механизма от папка). Пише също закрепването да е такова, че тези металните да са прегънати в посока навън (както е показано на картинката), за да може после документацията да бъде  наредена в офиса им в  класьори. Според мен  определено не се иска папка, а само листа с механизъм скрепени. После така получените свитъци на Иван, Драган и Петкан сигурно те си ги нареждат в  големи папки.

# 692
 • Мнения: 456
Допълнение към въпроса ми:
Тази "перфорирана джаджа" я имам, но не мога да разбера дали само да скрепя свитъка с документите към нея или да ги сложа в папка и да ги "закопчея" отгоре с нея.

Аз го разбирам, да се перфорират и да се закрепят с това  " heftstreifen "  - това , което са показали като изображение


....Сега видях, че Русалка  е отговорила, точно така го тълкувам и аз .

# 693
 • Мнения: 62
Благодаря Ви! И аз така си го представях, защото за папка никъде нищо не се говори, но някъде по форумите бях чела, че за Манхайм искат да са подредени в папка и затова се разколебахме.
Благодаря Ви още веднъж и приятна вечер!

# 694
 • София
 • Мнения: 17 379
Just a woman, питах днес позната дама, работеща в НАП на  ул. " 6-ти септември".  Зрелостниците са осигурени до 30.06 вкл.

# 695
 • София
 • Мнения: 11 449
Русалке  Hug
Намерих инфо в сайта на НАП.Точно така е,както казваш!

http://www.nap.bg/page?id=396

# 696
 • Мнения: 487
Момичета,моля за малко помощ при превода  :

Haben Sie eine zusätzliche Hochschulaufnahmeprüfung abgelegt? Ja oder Nein
Abschlussnote (im Ausland erworben)(*)  ; Note des Abschlusszeugnisses(*) - на тези двете едно и също ли се пише и какво е то- българската или немска оценка?Написано е в началото ,че не трябва да се използват запетайки и точки-как тогава да се напише? Каква е разликата между двете ? Разположени са едно под друго.


Niedrigste Bestehensnote(*)
Bestmögliche Note(*)

# 697
 • София
 • Мнения: 17 379
Момичета,моля за малко помощ при превода  :

Haben Sie eine zusätzliche Hochschulaufnahmeprüfung abgelegt? Ja oder Nein
Abschlussnote (im Ausland erworben)(*)  ; Note des Abschlusszeugnisses(*) - на тези двете едно и също ли се пише и какво е то- българската или немска оценка?Написано е в началото ,че не трябва да се използват запетайки и точки-как тогава да се напише? Каква е разликата между двете ? Разположени са едно под друго.


Niedrigste Bestehensnote(*)
Bestmögliche Note(*)

1. Полагали ли сте допълнителен изпит за прием във ВУЗ? Загражда се ДА или Не.
2. Оценка от диплома за средно образование (получена в чужбина). Тези двете долни със звездичките непсоредствено след това ли са? Ако да, според мен се очаква да се напишат минимумът и максимумът по нашата система,  тоест кръгло 3 и пълно 6, а не конкретна оценка на кандидата. Но пък, ако всяка звездичка е по отделно след двете отедлни  категории, тогава не виждам логиката. Има ли опция да го снимаш? И няма ли обяснителен файл или линкчета встрани с разяснения? В портала на ЛМУ нещата в този аспект бяха супер, колебаеш се какво да напишеш, натискаш встрани и всичко е  разяснено.
3. Предполагам е същинската оценка на детето от дипломата, но  дали обърната по немската система или не, не става ясно. На повечето места обаче (поне там, където ние сме разглеждали, питали, пускали документи, преобразуването се прави там).
* Най-ниска възможна оценка, но не по принцип ( защото двойката все пак  си остава най-ниска като стойност), а такава, при която изпит примерно се счита за издържан, тоест при нас тройката.
* Най-висока възможна оценка, при нас шестицата.

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 13:27 от пенсионирана русалка

# 698
 • Мнения: 487
Русалке,много,много благодаря!!! bouquet

# 699
 • Мнения: 25
Бих искала да попитам как да проверя на кое място в списъка на чакащите съм за дадено общежитие в Аахен?

# 700
 • София
 • Мнения: 17 379
Русалке,много,много благодаря!!! bouquet


Няма за какво да ми  благодариш, всичко написано е само в сферата на гаданията и предположенията. Peace Трябва да сте сигурни какво точно се иска преди да попълните. Питах те по- горе, няма ли някакви разяснения за попълване? Иначе всеки може да си го тълкува написаното различно... В едно от унитата миналата година, май беше ЛМУ, имаше същата графа Abschlussnote. Но натискайки встрани за разяснение дали да пишем бг варианта или трансформираната  по немската система оценка, останахме изненадани, понеже  се оказа, че не се иска ни едно от двете, а определен, даден от тях в обясненията код, от който става ясно за обработващите документите, че кандидатът е с чужда диплома от страна в ЕС.  За извън ЕС кодът беше друг. Немците пък си пишеха директно цифровото измерение на дипломата.Каква е нашенската диплома като оценка, те си разбират от  свитъка с изпратените документи... И после я обръщат. Но това е в един университет, в друг е друго...

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 15:32 от пенсионирана русалка

# 701
 • Мнения: 487
Точно в това е проблема,че няма никъде разяснения .Всъщност има ,но на места,които са ясни.
При попълване на тези въпроси от дъщеря ми,системата се бъгнала.Утре ще продължи да се бори,защото днес имала друга работа ooooh! Иначе едва ли трябва да попълва код,защото преди това е имало въпроси свързани с държава,адрес,специалност и т.н. Кода си излиза автоматично за страни от ЕС.
Все пак след твоите разяснения стана ясно горе-долу за какво става дума.
Тя не иска даже нищо да попълва,но аз  се притесних  като ви четох.Мислех ,че съм наясно с процедурата кандидатсване ,но сега се притеснявам дали сме направили всичко ,което трябва.Ние кандидатсваме медицина и знам,че за тази специалност се кандидатсва само през хохшулстарт.Четейки дискусиите тук ,обаче решихме да пишем на някои унита, дали трябва и на тях да пращаме документи .Едни казват ,че ,,трябва‘‘ други ,,не ‘‘.Изпращат ,според мен автоматични отговори ,че трябва да изпратим и на тях документи и попълнен формуляр,въпреки,че изрично сме писали за специалността,която кандидатсваме.
Хубаво,само че при някои, за да стигнем до формуляра искат един куп данни и попълнени въпроси ,мотивационно писмо , автобиография.Необходимо ли е това при кандидатсване за медицина?

# 702
 • София
 • Мнения: 17 379
Vаle3000, това че е попълвала държава, адрес... нищо не значи. И едно дете от лайстунг ще попълни  в заявлението си  същата държава, подобен адрес, пак специалност медицина, ама за него няма да се иска същият  код (или ще излиза друг автоматично след като отбележи вида на дипломата си). То ще си пише директно и оценката, без трансформиране ( ако кандидатства с немската, де). Варианти разни...

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 16:26 от пенсионирана русалка

# 703
 • Мнения: 487
Vаle3000, това че е попълвала държава, адрес... нищо не значи. И едно дете от лайстунг ще попълни  в заявлението си  същата държава, подобен адрес, пак специалност медицина, ама за него няма да се иска същият  код (или ще излиза друг автоматично след като отбележи вида на дипломата си). То ще си пише директно и оценката, без трансформиране ( ако кандидатства с немската, де). Варианти разни...
Ще пробваме утре пак .Струва ми се ,обаче,че би трябвало да има разяснение,ако е код,защото няма как човек да знае какво са имали  предвид.Би трябвало да е нещо ,което се подразбира.Предния въпрос не е свързан с обсъжданите.
Ще пиша,ако имаме затруднения утре пак,освен ако някой осведомен не каже ,че не е необходимо да се изпращат формуляри и диплома до унитата при кандидатстване за медицина.
Като гледам колко деца учат и  ще учат информатика в Германия,се надявам да помогнат на немските си колеги да направят по-разбираеми сайтовете си и да могат дори майки като мен да се ориентират. Laughing

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 18:44 от vale3000

# 704
 • София
 • Мнения: 17 379

Като гледам колко деца учат и  ще учат информатика в Германия,се надявам да помогнат на немските си колеги да направят по-разбираеми сайтовете си и да могат дори майки като мен да се ориентират. Laughing

hahaha Joy

Кофтито е, че малко деца с родители в темата следват медицина. Или ако ги има, тези деца са по-големи, вече са напред в следването и родителите им може да са позабравили и/или да се опасяват да не подведат някого заради евентуални промени във времето. Peace

Сега ще има и пресни попълнения- медици.. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт