Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 198
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Да попитам за здравните осигуровки.Подаването на декларация 7 в НАП е до 25.07,нали?ДаИ плащането ли е в този срок?ДаМогат ли трите месеца /юли,август,септември/ да се платят авансово?Да,най-практично е ,защото всяко платежно има такса превод и за такива невисоки суми три платежни са много,според мен.
Всъщност сега се замислих абитуриентите до май или юни включително са осигурени от училищата/държавата?Осигурени са до май.Остава да се декларират и платят три месеца-юни,юли и август 3х16,80=50,40лв.Защото,ако е до м.юни вкл.,излиза че срокът за подаване на декларацията е 25.08,не че ще чакам последния момент.Срокът е 25,07,2016г . и той е крайният срок за внасяне на здравната осигуровка за юни без лихва. Hug
ние платихме юли-септември с едно платежно, като при това положение срокът на декларация 7 е до 25.08. Юни  приехме, че е осигуряван от училище и никой в данъчното не го е оспорил.

# 661
  • София
И според мен е както е написала pergola. Peace Логиката е да трябва да се осигуряват от 1 юли, тъй като макар да не ходят на училище, примерно за юни май взимаха стипендия, което означава, че ги броят все още за ученици... При нас не беше нито така, нито иначе с НАП, понеже бъдещата студентка стана на 18 чак през август и случаят беше по-различен, свързан не само с приключване на средното образование. Но съучениците й се осигуряваха от 01.07.

# 662
За кои месеци е осигуряван или не всеки,в частност и гимназистът, може да провери с личния си ПИН-код на страницата на НАП.
Възможно е в различните учиища до различен момент да декларират и внасят здравни осигуровки,това според мен дори в самото училище не всеки го знае със сигурност.В НАП не им е работа на приемащи декларациите да проверяват за този срок ,така че на тях също не може да се разчита.Посоченият от мен начин е единствено възможния.
Вчера попълвах на едно платежно здравните на зрелостник от 91НЕГ -за три месеца ,така им казали в училище.Той декларира и той внася-отговорността си е персонално негова.
В съсвем човешки план ще прекъснат правата ни на осигурени , ако не бадат внасени ,но ако са надвнесени ,много трудно ,да не напиша абсудно е те да ни бъдат възстановени.Рабоата с ПИН в този случай,пък и за в бъдеще сао би улеснило разплащанията с приходната агенция.Декларация №7 може да се подава и с този ПИК!
Успех и от мен благодаря на Русалката  bouquetза помощта в тази тема и въобще във форума!

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 23:07 от Sause baus!

# 663
Има ли някой, който кандидатства в Уни Кьолн.
Интересува ме подавате ли нещо в Уни асист или само в Унито.

# 664
  • София
Адмирации за Русалка,за труда и знанията да обяснява изчерпателно различни въпроси в различни теми.Факт е от НВО след 7 клас до житието и битието на студента на немска територия. Peace

Sause baus! благодаря за всичките отговори!Но и аз мисля,че за юни са осигурени от училище.Имам такива спомени от прочетеното от миналата година.
Този ПИН-код,чрез който може да се направи справката предполагам,че е ПИК.За него трябва да се подава молба,нямам представа за колко време се получава.
Ще видя дали до понеделник-вторник ще сме научили докога са осигуровките.

chrissy мерси!Хубав план си дала,само не знам какво означава сам да направиш WG.Така или иначе не ми се струва удачен вариант по това,което чета.

anet_iv единственото,което мога да те посъветвам е да отворите страницата на Uniassist и да погледнете дали работят с Уни Кьолн.Ако е така според мен трябва да изпратите документи и до Униасист.Същата информация би трябвало да я има в сайта на университета в Кьолн.
Поне при сина ми в сайта на университета,работещ с Униасист си пише да се изпратят документи на хартия до Унито и до Униасист.

# 665
Just...a woman, ПИН е кода,редактирах се.От офис на НАП задължително лично и с лична карата,веднага се взима.Лично преди години си го взимах и беше в офиса по адрес от лична карта ,сега не знам дали не става от всеки офис.

# 666
  • София
Да разбирам ли,че ПИН кода е различен от ПИК?Да отиде в НАП и да поиска ПИН код,така ли?
И този ПИН код до какви услуги дава достъп?И в момента се ровя в НАП и не откривам или не търся на вярното място.

# 667
Задавам въпрос, защото в униасист уни кьолн е в списъка им, но след регистрацията в системата на уни кьолн получихме писмо-отговор  от унито, в което пишеше, че кандидат студентите от ЕС не кандидатстват през униасист, а трябва да изпратят документите в унито. Наистина се притеснявам дали няма да пропуснем нещо. Извинявам се ако въпросите ми звучат некомпетентно!

# 668
  • София
Няма нищо некомпетентно,нормално е да си притеснена.Аз продължавам да си задавам едни и същи вероятно банални и тъпи за някои въпроси,но като не си минал по този път...
Ако имате ФБ профил,ти или сина ти/дъщеря ти,защо не попитате във ФБ групата.Там често се задават повтарящи се аналогични въпроси.

# 669
  • София
Just a woman, отивам примерно в Мюнхен и при късмет успявам да наема за сериозна сума апартамент от типа на описания от chrissy с квадратура 100 м^2. Примерно в него има 3 стаи, тоалетна и кухня. Едната ще ползвам аз, другите 2  ще ги заемат още двама. Кухнята и тоалетната ще са общи. И ето го създаденото WG. Като си разделим тримата соления наем, вероятно ще докараме разход на калпак  колкото за луксозна стая/мини апартамент в общежитие. Но според мен за някой нов студент всичко това е малко  трудно за реализация. Най-напред не е ориентиран на пазара нито като размер на наеми, нито като местоположение на имоти, после едва ли немецът-собственик  ще е така позитивно настроен към новодошъл българин на 19 год като анемател, съвсем немаловажно е и  упоменатото от Chrissy, че докато чакам да запълня останалите две стаи, може да ми се наложи да плащам целия наем самa известно време... А това не са наеми като тук, ще ми се стъжни..

Но сега ми хрумва нещо като резервен вариант за бъдещите "баварци". Simple Smile Близко дете отиде за два месеца през лятната ваканция на работа в Мюнхен. Наесен ще е 12 клас. Отиде с приятели и си бяха уредили оттук нощувките за тези два месеца в общежитие за  работещи, не за студенти. Споделя, че е  доста мизерно, но пък би било  спасителна сламка за  началото - да имаш просто покрив над главата си, а в същото време да  търсиш на място я частно общежетие, я квартира. В стаята били по 2 легла и  наемът бил по 300 евро  на човек.

# 670
Няма нищо некомпетентно,нормално е да си притеснена.Аз продължавам да си задавам едни и същи вероятно банални и тъпи за някои въпроси,но като не си минал по този път...
Ако имате ФБ профил,ти или сина ти/дъщеря ти,защо не попитате във ФБ групата.Там често се задават повтарящи се аналогични въпроси.

Тази група я следя постоянно. Задаваме въпроси, получихме отговор, но само един. Все пак ми се иска да чуя и други деца как са действали.

# 671
  • София
Току що попитах сина ми дали сред неговите съученици няма кандидатстващи в Кьолн,но няма.
Не знам защо така се получава противоречива информация,ту едно,ту друго искат.
Нашите документи са изпратени и получени.Обаче вчера чета във ФБ групата как за едно от унитата за които е кандидаствал синът ми,за същата специалност не искали CV и мотивационно писмо.Една девойка се обадила в унито и те и отговорили,че не са необходими.Е защо тогава стоят в графата на изискваните документи?!?

# 672
  • Стара Загора

Тази група я следя постоянно. Задаваме въпроси, получихме отговор, но само един. Все пак ми се иска да чуя и други деца как са действали.

Здравейте, относно Кьолн ви споделям нашия опит.Дъщеря ми изпрати на 7 юли 4 комплекта с документи . Един за Кьолн през Униасист и други три директно до университетите в Аахен, Констанц и Карлсруе.
За Кьолн се изпращат и сканирани документите по e-mail.
Да споделя и за тарифите на TNT , студентската тарифа действително е 42лв , но това се отнася само ако е директно до университет, ако е до Униасист ни "ощипаха" 80лв,  защото било до фирма!!! Девойката не съобразила да изчака и да се комбинира с някой друг студент или да търси друга куриерска фирма, ами си платила и приключила със задачките по изпращането.
Относно плащането до Униасист в ПИБ ни таксуваха само 12Е ,въпреки че отбелязахме че изходящ и входящ превод са за наша сметка, превода направихме на 1 юли, получихме e-mail от униасист,
 че са получени 75Е и до днес други пари от сметката не са "дръпнати" от банката Simple Smile.
И сега какво следва? Нямам никаква идея освен за Карлсруе , кога ще получим отговор за приема и как да си подредим следващите приоритети , а те никак не са за подценяване, особено жилищния въпрос.

# 673
За Кьолн в Уни Кьолн ли кандидатствате или в друго уни?

# 674
  • Стара Загора
За Кьолн в Уни Кьолн ли кандидатствате или в друго уни?

Да, за Кьолн в Уни Кьолн кандидатства дъщеря ми, специалност Информатика.

Общи условия

Активация на акаунт