Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 201
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
  • София
...но това трябва да се провери на сайта на конкретния университет.

+1 Peace

На случаен принцип от изброените се спрях на Уни Хамбург и ето:

Nachdem Sie die Online-Bewerbung abgesendet haben, senden Sie folgende Dokumente an die Universität Hamburg:

den unterschriebenen Ausdruck Ihrer Online-Bewerbung
den Nachweis Ihrer Vorprüfungsdokumentation (bitte in Kopie; das Original verbleibt bei Ihnen)
ggf. zusätzliche Unterlagen je nach Studiengang
..................
Antragsanschrift
Universität Hamburg, Service für Studierende, Team Bewerbung und Zulassung, Alsterterrasse 1, D-20354 Hamburg

Последна редакция: чт, 07 юли 2016, 19:53 от пенсионирана русалка

# 646
Явно дъщеря ми наистина си е родена с късмет, защото преди две години успя да получи стая в едно частно общежитие в Мюнхен още преди началото на учебната година, така че не се наложи да търси на място. Със сигурност започна да пише писма до общежития към средата на август, след като се върна от интервюто в TUM. Уж и ние бяхме предвидили пътуването за интервюто да съчетае с търсене на общежитие, но непълни три дена (над половин ден от тях зает с пътуване до университета, който си е далеч от центъра, интервю и обратно, а и пътува сама) се оказаха крайно недостатъчни и нищо не се свърши тогава. Обаждането за заветната стая получи на 01.09, което при всички положения е луд късмет. Върнахме подписан договор по имейл, платихме депозит и първи наем,  и на 15-ти се настани. В Studentenwerk редът ѝ излезе чак към края на втория семестър (долу-горе където е стандартния срок за чакане от два семестъра), но стаята която ѝ предложиха се оказа много мизерна (щом тя - непретенциозната се е стреснала), а и разликата с цената на настоящата ѝ стая беше нищожна, така че не се премести.

P.S. Все пак знам за момче с БГ диплома, което е прието в ТУМ без интервю. Обаче той е с много изяви и награди от състезания и олимпиади, а и вероятно мотивационното му писмо (което е задължително за кандидатстване) е било много убедително.

Допълвам: Да! До Униасист се изпраща един комплект документи, независимо от броя университети, в които кандидатствате, останалите комплекти са нужни, за да се изпратят до съответните университети (според изискванията им, които допускам че може да са различни за различните университети).

Здравейте GreenEyes,

За съжаление и ние тази година ще се борим с общежитията в Мюнхен. Запънал се, и избора номер едно е ТУМ. Бихте ли споделили адреси на частни общежития в Мюнхен.

# 647
  • София
И аз се нареждам на опашката с молба за адреси на частни общежития.
Уж съм чела старите теми,но се чувствам неподготвена като ви чета сега.Какви са тези писма,които децата са писали през август до общежитията?
От 1-2 седмици се чудим дали да не планираме едно "рисково" посещение до Мюнхен с цел търсене на квартира,но дори не знам как и къде да търсим тази квартира и как варират цените.Ясно е,че няма да съвпадне със записването,а по-скоро трябва да бъде преди това.

Лично аз известно време живях в заблуда  Embarassed, че ако си пратиш документите на Uniassist след това нямаш грижа.Именно поради написаното от faq4uni.com,което ми се струва до известна степен подвеждащо...
Е да,ама не!!!Унито в Мюнхен си иска и то документи на хартия.След това Uniassist ти връща документите и ти отново ги изпращаш на университета.Нещо не ми е много ясна цялата тази гимнастика,но приемам,че повредата е в моя телевизор. Rolling Eyes
Така че много внимателно трябва да се четат сайтовете на съответните университети,както и изискванията за съответните специалности.Например специалността,която си е избрал сина ми няма интервю,а тук доста хора пишат за интервюта.

klasnata и моят син държи на Мюнхен,но да видим дали в крайна сметка ще бъде там или не...

# 648
Предполагам, че сте разгледали брошурата на TUM, но "нашето" общежитие намерихме от списъка тук: http://www.tum.de/fileadmin/w00bfo/www/Unileben/Wohnen/Accommoda … ion_in_Munich.pdf
А когато се заровиш в линковете към сайтове на общежития понякога излизат и други, но не съм ги запазила.
За писмата - ами натиснах щерката да сяда и да пише любезно - умолителни писма до всички харесани и изглеждащи възможни частни общежития, с надеждата, че някъде ще харесат прекрасната ѝ персона, и ще ѝ дадат покрив над главата. Не че очаквах чудеса, но късмет - стана! Следващата стъпка планирах да хване телефона и да се обади лично, за да пита получили ли са писмата ѝ, но до там не се стигна.

Допълвам: предполагам, че сте видели и там, но на сайта на studentenwerk - Мюнхен също има описани опции за частно настаняване. Ако се прерови добре тази секция на сайта също може да изскочи нещо. Имам спомен, че преди две години там имаше  публикувани частни обяви за стаи под наем за студенти, където също може да се провери.

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 09:26 от GreenEyes

# 649
Предполагам, че сте разгледали брошурата на TUM, но "нашето" общежитие намерихме от списъка тук: http://www.tum.de/fileadmin/w00bfo/www/Unileben/Wohnen/Accommoda … ion_in_Munich.pdf
А когато се заровиш в линковете към сайтове на общежития понякога излизат и други, но не съм ги запазила.
За писмата - ами натиснах щерката да сяда и да пише любезно - умолителни писма до всички харесани и изглеждащи възможни частни общежития, с надеждата, че някъде ще харесат прекрасната ѝ персона, и ще ѝ дадат покрив над главата. Не че очаквах чудеса, но късмет - стана! Следващата стъпка планирах да хване телефона и да се обади лично, за да пита получили ли са писмата ѝ, но до там не се стигна.

Благодаря, GreenEyes . Just a womаn, aз вече съм от отчаяните родители по отношение на общежития и WG в Мюнхен. Вече може би месец търсим по сайтове, имаме отговори само от измамници от рода внесете определна сума, ще ви изпратим ключове и договор. Дано децата ни да имат късмет.

# 650
Нашите документи вчера са пристигнали с DHL, сега остава да чакаме да се
появи в статуса, че са обработени.....
Надявам се, всички кандидатстващи да имат късмет с общежитията

# 651
  • София
Just a woman, klasnata:
http://www.studentenwerk-muenchen.de/wohnen/weitere-wohnangebote … privater-traeger/
http://www.isas-muenchen.de/index.php?option=com_content&vie … =19&Itemid=47
http://www.katholische-studentenwohnheime-muenchen.de/index.php/wohnheime.html

Последните сe водят католически, но си пише, че настаняват всякакви студенти. Peace В отделните линкове се припокриват общежития, но все пак изскачат тук-таме и различни.

# 652
  • София
GreenEyes,Русалке много благодаря! Hug
klasnata моето отчаяние тепърва ще започва. Wink
Voxx а дано,ама надали! Party
Да попитам за здравните осигуровки.Подаването на декларация 7 в НАП е до 25.07,нали?И плащането ли е в този срок?Могат ли трите месеца /юли,август,септември/ да се платят авансово?
Всъщност сега се замислих абитуриентите до май или юни включително са осигурени от училищата/държавата?Защото,ако е до м.юни вкл.,излиза че срокът за подаване на декларацията е 25.08,не че ще чакам последния момент.
В понеделник трябва да е готова ЕЗОК на сина ми.Знам че уни-тата я искат при записването.Но ми се струва,че съм чела за още някакви стъпки,които в момента ми се губят.

# 653
Да попитам за здравните осигуровки.Подаването на декларация 7 в НАП е до 25.07,нали?ДаИ плащането ли е в този срок?ДаМогат ли трите месеца /юли,август,септември/ да се платят авансово?Да,най-практично е ,защото всяко платежно има такса превод и за такива невисоки суми три платежни са много,според мен.
Всъщност сега се замислих абитуриентите до май или юни включително са осигурени от училищата/държавата?Осигурени са до май.Остава да се декларират и платят три месеца-юни,юли и август 3х16,80=50,40лв.Защото,ако е до м.юни вкл.,излиза че срокът за подаване на декларацията е 25.08,не че ще чакам последния момент.Срокът е 25,07,2016г . и той е крайният срок за внасяне на здравната осигуровка за юни без лихва. Hug

# 654
  • София

В понеделник трябва да е готова ЕЗОК на сина ми.Знам че уни-тата я искат при записването.Но ми се струва,че съм чела за още някакви стъпки,които в момента ми се губят.

Правилно си спомняш. Peace След като детето вземе ЕЗОК картата, трябва на база нея да му се издаде документ от немските здравни каси. Вариантите са различни. В някои унита и на място при записването има представител на такава здравна каса и документът се прави на момента. Без подпис е, без печат и си пише отдолу, че въпреки това е валиден. Другият вариант е да се пусне мейл на служители на някоя от тези каси и да се поиска документът да бъде изпратен по мейла. Едни се съгласват, други не. Едни отговарят веднага, други се бавят. Важно е да знае, че дори и унито да е  примерно в Бавария, се признава документ и  от  клон на здравна каса в Tюрингия. Имам  запазени два мейла на дами от АОК (nordost), една от немските каси, които гарантирано отговарят веднага. Миналата година го пратих на няколко  мами тук и експедитивността беше същата като при дъщеря ми. Като имате ЕЗОК картата, свиренете да ви ги пусна на лични. Сканира се картата от двете страни, пуска се мейл до дамата с прикачените снимки  и с искане за въпросния документ и до няколко часа последният е при вас.  Peace

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 10:47 от пенсионирана русалка

# 655
NIXE, ти си като енциклопедия, не мога да се въздържа просто....
Математика ли не беше, български ли, немски ли, кандидатстване ли, е нямаш пропуск...
И не ти омръзва най-важното.
Всяка година новите хора в крайна сметка задават сходни въпроси. Преди време ти казвах за кадидатгимназиална школа, не, трябва да е агенция за асистанс - от кандидатстване 7-ми клас, НВО, през гимназиални проблеми и насоки за вход немски университети до житие-битие на студент в Германия...
Направо шапка ти свалям!

# 656
Математика ли не беше, български ли, немски ли, кандидатстване ли, е нямаш пропуск...
Всяка година новите хора в крайна сметка задават сходни въпроси. Преди време ти казвах за кадидатгимназиална школа, не, трябва да е агенция за асистанс - от кандидатстване 7-ми клас, НВО, през гимназиални проблеми и насоки за вход немски университети до житие-битие на студент в Германия...
Направо шапка ти свалям!
+1  Peace

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 12:44 от vale3000

# 657
  • München, Deutschland
За жилищата да напиша някои неща, че обещах. Simple Smile

Ние с приятеля ми учихме в КА, направихме както казва Just...a woman и пътувахме предварително, за да търсим жилище. Първия път не намерихме нищо (някъде юли), после се върнахме септември и намерихме. КА е малък град, няма много жилища, не бяхме в града, а в близко градче (общо 40мин път до уни от врата до врата). Ако обаче ви устройва да пътувате 40тина минути (което иначе в Берлин примерно така и така би бил случаят), може да търсите и не само в централните или градски райони. Преди заминаването, следва да сте научили наизуст immobilienscout24, както и 3те сайта за вг-та (преди бяха 3, сега не съм търсила). 90% от обявите за нормални жилища (които могат да станат на вг), излизат в immobilienscout.

Специално за Мю, животът във вг няма да излезе особено по-скъп от хубаво общежитие, а удобствата са несравними (лично мнение).

Ако трябваше да търся жилище днес в Мю, бих постъпила така:

- търсене по обяви - около 2-3 седмици
- търсене на Zwischenmiete -1-1,5 седм
- създаване на самостоятелно вг, за което после търся допълнителни хора.

Идеално би било от самото начало да се съберат 2-3 души и да търсят заедно.
По спомени, да намериш вг като момче е по-трудно, повечето вг-та предпочитат момичета.

# 658
  • София
Направо шапка ти свалям!

StefanB, накара ме да се усмихна Simple Smile Мерси за комплимента. Е, нима ако ни интересуваше следване в  Холандия, нямаше и ние да се възползваме на макс  от твоя опит.. Wink Или за банките, там ти и Ironic сте ненадминати съветници. Та всеки помага с каквото може.

Chrissy,  да си създаде сам WG новoизлюпен студент/и ми изглежда трудна  задача. Струва ми се  повече по силите на хора, прекарали време там, поориентирани в обстановката... Thinking

# 659
  • München, Deutschland
Русалка,

Трудна задача е, да, не само за студент - напълно съм съгласна. Но ясно помня как докато търсехме жилище, гледахме колко много големи жилища (80-100 квадрата) се дават под наем, а всички в диапазона 30-60 кв.м. са изпозаети. И още тогава си казах - защо не вземем и ние да направим едно ВГ, желаещи да се включат ще има.
Проблемът беше, че нямах парите за провизион + кауцион + да чакам няколко (2-3) месеца, докато дойде например третият човек и започне да плаща и той.

Но за някой друг, това може да не е проблем, парите си ги връщаш после. Аз просто ги нямах толкова накуп.
За тези, които биха ги имали / ги имат, това няма да е пречка.
Тогава считах също и, че в самостоятелно жилище ставаш доста по-самостоятелен, отколкото в стая/апартаментче в общежитие и това ме караше още повече да търся варианти. Това ми предположение се потвърди в последствие. Та ако за някой студент това е важна част от живота му (самостоятелността още в този момент), може би е добре да си я следва. Въпрос на лично решение, разбира се.

Мисля, че в момента с търсенето на подслон в чужда страна далеч не става дума само за пари, а и за чисто човешки характер и затова е толкова различно от човек до човек.

Общи условия

Активация на акаунт