Непланирана бременост

• 4 790
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
stella30, какво развитие във финансово отношение очаквате в близките години? В цифри. И колко сте далеч от него? В смисъл реални ли са очакванията ви, работите ли с конкретни стъпки в посока повишаване или не? Бачкане като луд не е равно на повишаване на заплатата. Ако в тази посока мислите няма да си повишите доходите.
На мен тези сметки винаги са ми били смешни. Нищо сигурно няма. Дори да стигнете един доход, да направите второто и да го родиш спокойно, пак след 1 месец може да сте по-зле и от сега.

Скрит текст:
Слагам с скрит текст, защото е далеч от темата.
В този ред на мисли, трябва някой от нашите "мили управляващи" да прочетат темата, току-виж се трогнали. Не само авторката е пред тази дилема. Голяма част от българските семейства, точно заради това не искат второ дете.
Интересно защо в "бели" държави, в много добра политика спрямо раждане и деца, пак има проблем с раждаемостта. Пример - Германия.
От друга страна около мен семействата с ниски доходи нямат такава дилема, правят деца и раждат. Дилема имат тези с по-високи доходи.

# 31
stella30, какво развитие във финансово отношение очаквате в близките години? В цифри. И колко сте далеч от него? В смисъл реални ли са очакванията ви, работите ли с конкретни стъпки в посока повишаване или не? Бачкане като луд не е равно на повишаване на заплатата. Ако в тази посока мислите няма да си повишите доходите.
На мен тези сметки винаги са ми били смешни. Нищо сигурно няма. Дори да стигнете един доход, да направите второто и да го родиш спокойно, пак след 1 месец може да сте по-зле и от сега.

Скрит текст:
Слагам с скрит текст, защото е далеч от темата.
В този ред на мисли, трябва някой от нашите "мили управляващи" да прочетат темата, току-виж се трогнали. Не само авторката е пред тази дилема. Голяма част от българските семейства, точно заради това не искат второ дете.
Интересно защо в "бели" държави, в много добра политика спрямо раждане и деца, пак има проблем с раждаемостта. Пример - Германия.
От друга страна около мен семействата с ниски доходи нямат такава дилема, правят деца и раждат. Дилема имат тези с по-високи доходи.

Да работим за да си повишим доходите....но в този живот нищо сигурно няма...Затова и казах, че докато не сме малко поне по-добре финансово не мислим за второ. Или за да ме разбереш правилно...искаме второ, но ако живота ни се стече така и нямаме финансова възможност, ще си останем само с мечтата за второ дете. Тоест не искаме второ на всяка цена, пък каквото стане. Ние и с първото си дете така действахме. Т.е. първо си осигурихме къде да живеем /вярно малко е, но такива ни бяха възможностите/, след това направихме ремонт. След това на мен ми увеличиха заплатата, след като се бях доказала в работата с адски труд. И тогава вече решихме, че е момента за първо дете.

# 32
Да разбирам ли, че нямате разходи за жилище в момента (наем, ипотека)? Това е голям + Peace
За каква работа става дума в чужбина, какво образование има мъжът ти?
Въобще не са толкова розови нещата навън, колкото си ги представяте...
Скрит текст:
Бях на гости на една френска милионерка, говорихме за различните варианти за отопление, сподели, че никога не би си позволила да ползва ток, защото е ужасно скъпо. Та на милионерите в чужбина им е скъпо да се топлят на ток, а тук хората с ниски доходи искат да го правят. Е... няма как да се получи и причината не е в България.

# 33
Да разбирам ли, че нямате разходи за жилище в момента (наем, ипотека)? Това е голям + Peace
За каква работа става дума в чужбина, какво образование има мъжът ти?
Въобще не са толкова розови нещата навън, колкото си ги представяте...
Скрит текст:
Бях на гости на една френска милионерка, говорихме за различните варианти за отопление, сподели, че никога не би си позволила да ползва ток, защото е ужасно скъпо. Та на милионерите в чужбина им е скъпо да се топлят на ток, а тук хората с ниски доходи искат да го правят. Е... няма как да се получи и причината не е в България.

Да в момента нямаме разходи за ипотека и наем..но ако имаме второ трябва да си намерим по-голямо жилище, тъй като тук където живеем сега е направо безумие да гледаш 2 деца. Мъжът ми е инженер. Но това няма никакво значение, защото там  няма да работи това. Била съм чужбина и точно защото знам как са нещата не бих тръгнала с децата там, както предложи една дама от форума. Като се има предвид, че аз естествено няма да работя, защото ще гледам децата, тъй като бабите ще са тук. Не можеш да ги дадеш на ясли там, тъй като е мноого скъпо, а и яслите са за по 3-4 часа. От което следва, че ако само той работи няма да може да ни издържа там. Затова варианта е той да е сам там. Поне няколко години ще отнеме /в най-добрия случай 2/ той да научи език, да си намери по-добре заплатена работа, за да може да ни вземе при него. ей така ги виждам аз нещата.
Относно отоплението. При нас отоплението на друго освен на ток е невъзможно. Просто след като се преместихме установихме, че коминските тела са неизползваеми. За да се въведат в ескплоатация трябва да се съборят и направят наново на цели 3 етажа. Естествено голяма част от комшиите отказаха с думите...А на нас не ни трябва„ пък и сега да правим ремонти, а не не, нямаме излишни пари.

# 34
  • Пловдив
аз не ви предложих чужбината, дадох я за пример как постъпват доста млади семейства, принудени съм споменала от безпаричието и разбира се го казах всичкото това, защото беше описала как мъжът ти ще ходи без вас. А аз познавам доста хора, семейства, вярно мъжът отива пръв,но после и жената и тя си е с едно, две деца и не работи години наред, език не знае дори, а си позволяват много неща...явно там оценяват труда, аз не съм работила навън, за да знам колко го ценят. НО доста гледам австрия и виена конкретно и я гледам от гледна точка на разход, имах приятели, които се бяха засилили натам и казаха, че ги спира това, че не могат да си стоят у дома (те работят от вкъщи) и да им стигнат парите, трябва да се работи доста повече..Което е ясно, той българина по натура не е мързелив, само да му е интересно и да има работа, не кибик по цял ден. А яслите наистина зависи кой къде гледа, хората затова проучват, евентуално пробват, емигрират...във Виена ясли и градини са фиксирана цена, която честно казано ми се видя супер ниска за техния стандарт и мин. заплата, т.е направено е да е може всяко семейство да се чувства спокойно поне за това..между 100 и 200 евро конкретно беше на месец, наскоро не съм гледала точната сума. Жилищата са с покрит разход за вода и отопление (под наем), около виена от порядъка на 450 евро/месец живеят нашите познати 3 години вече. Не ги знам какво работят толкова (т.е знам и не ми се струва доходно), но сега обмисляли да си купуват жилище вече..
Аз ако не разчитам тук на всички роднини и съм сам сама в града, а те от село примерно, не знам в живота ми дали ще мога да си позволя закупуването на имот - в България говорим, изкарвам пари тук, тук да ги харча и от тукашните "евтини" жилища да си закупя, без кредит, както е нормално, да имам изкарани след дългогодишен труд...

# 35
Щом планирате второ, раждай още сега, няма да си повишите драстично дохода в близките години.

За отоплението - лятото отделете пари за по-скъп климатик, щом единственият вариант е ток, и ще си избиете парите много бързо. 200 лв. за малко жилище показва неефективно отопление.

За чужбина - Заплата отвън, харчене тук на евтиното - може. Т.е. единственият вариант е да замине мъжът ти и да живее в една квартира с други работници, да събира парите и да ги праща тук за харчене. Не ми се струва възможно да успеете в близките години да се установите, да плащате за жилище и да се издържате тримата там.

За жилището - ако е на среден етаж можете да го продадете и да вземете по-голямо на 1-ви или последен. Или с кредит, разликата ще е много малка, защото по-малките жилища са на много близки цени с по-големите, с ипотечен. Ако разликата м/у двата имота е 7 000 евро, вноската ви за кредит за 20 г. ще е към 47 евро.

Варианти има, стига да искате.

# 36
Ето затова реших да пиша в този форум. Различни хора, различни мнения. За някои от нещата може би нямаше да се сетя. Благодаря, че отделяте от времето си да споделите виждането си. А ние все още имаме време да решим.

# 37
  • София - Варна
Цитат
Щом планирате второ, раждай още сега, няма да си повишите драстично дохода в близките години.

Съгласна!
Вие така или иначе искате/планирате второ за по-натам, не виждам съществена разлика дали ще родиш сега, или след 3-4 години.
Дори напротив, тогава може да отложите още във времето и накрая да се откажете от идеята за второ.
По-скоро съм песимистично настроена по отношение на тоя вариант с отлагането.

# 38
stella30, ти си голямаааа късметлийка да имаш второ детенце и то с малка разлика от другото.

Ние при първото дете бяхме студенти, без кола, без жилище, майка ми частично помагаше, мъжът ми тогава взимаше 400 лв. в Пловдив. И за миг не съм помисляла да направя аборт(да първо дете беше).
Сега посъжалявам, че "чакахме" цели 7 години, за да имаме второ дете. А животът се нарежда повече от перфекто.
Това, което не можеш да върнеш, е времето. Пари се печелят  Hug

# 39
  • В градината...
След години може да е и по-тежко - разходите да се увеличита, а доходите да намалеят ...
Ако помните виденовата зима, никой не беше предполагал. Е, тогава рязко спадна раждаемостта.

# 40
Много е лесно да ти кажа да го родиш.В крайна сметка ще го гледаш ти, а не аз.
Обаче ми е мъчно за детето.
Какво значение има колко деца имаш, като не можеш да им предложиш добро възпитание,образование,разнообразни емоции,да ходят на танци,кръжоци ,почивки...

# 41
Крайно време е да разберат тези семейства, че вече не държавата ни гледа децата.  Гледат ги родителите. 
Разбрали са го, но докато заплатите са ни по 500-600лв няма как да се получат нещата.

# 42
  • София - Варна
Някои от изброените неща не са задължителни, като танци и разните там кръжоци. Дори усиленото посещаване на подобни разсейва и така се губи целта им, ако изобщо е имало някаква съществена цел изначално.
За образованието пък нещата кой знае колко ще са се променили след 10-20г... Само през последните толкова години образованието загуби смисъла и тежестта, които е имало за нашите родители, например.
Мисълта ми е да не ги мисли тия работи отсега, защото ще се побърка.

# 43
Мисля, че си решила да го родиш. И не виждам основателни причини да не.

# 44
Някои от изброените неща не са задължителни, като танци и разните там кръжоци. Дори усиленото посещаване на подобни разсейва и така се губи целта им, ако изобщо е имало някаква съществена цел изначално.
За образованието пък нещата кой знае колко ще са се променили след 10-20г... Само през последните толкова години образованието загуби смисъла и тежестта, които е имало за нашите родители, например.
Мисълта ми е да не ги мисли тия работи отсега, защото ще се побърка.
А ,количеството е важно не качеството.Пък детето нека си иска.

Пък една категория хора дето имат много деца ,не че ги искат,а още по-малко могат да ги гледат обаче, много им харесва технологията на правене на деца и затуй продължават да раждат и раждат...
Та разни хора,разни идеали.

Общи условия

Активация на акаунт