Косопад - 9 тема

• 145 577
  • 738
  •   2
Отговори
# 555
А причината - 'просто стрес' ми е любима, всички изследвания са ми идеални, но коса нямаше. Факт, че с препаратите, които ми изписа дерматологът, положението е повече от добро. Не знам обаче кога ще успее да се възстанови на 100 % и дали изобщо ще стане.

Давай пак, какво ти изписаха  Heart Eyes /сигурно си писала, но се омотвам вече  Crazy/.

# 556
А причината - 'просто стрес' ми е любима, всички изследвания са ми идеални, но коса нямаше. Факт, че с препаратите, които ми изписа дерматологът, положението е повече от добро. Не знам обаче кога ще успее да се възстанови на 100 % и дали изобщо ще стане.

Давай пак, какво ти изписаха  Heart Eyes /сигурно си писала, но се омотвам вече  Crazy/.
Алпикорт Ф, всяка сутрин маза плешивото петно (вече е на 80 % запълнено), вечер слагам Неоптид за жени на Дюкре, пия и Приорин, но косопадът намаля рязко за 2-3 мазания, така че не е от Приорина. Много смешно сега, ако ми е опъната косата, стърчи цяла "гора" от къси косми.

# 557
Напълно плешиво ли беше? Това е съвсем друг според мен  Confused

# 558
Една част беше напълно плешиво, само там мажа Алпикорт, а другата падаше по 170-180 косъма (дерматологът ме накара да ги броя няколко дни). Всъщност на целия скалп слагам само Неоптид.

# 559
Хм, ползвала съм и двете неща, за жалост при мен нова няма...нищо няма  Sad

# 560
Колко време ги ползва? Аз преди това ползвах други ампули и шампоани, плешивината започваше леко да се покрива с коса, но косопадът беше ужасно силен въпреки ампулите, от това спря, сега пак трябваше да ги броя, два месеца и половина след началото, космите са 30-40.

# 561
Извинявам се за тъпия въпрос, но какво означава да се нанася по скалпа? Само по горната част на главата или по цялата окосмена част (горе, отстрани, отзад)?

# 562
Горната част на главата е теме, а скапл е кожата, покрита с косми, най-грубо казано.

# 563
Колко време ги ползва? Аз преди това ползвах други ампули и шампоани, плешивината започваше леко да се покрива с коса, но косопадът беше ужасно силен въпреки ампулите, от това спря, сега пак трябваше да ги броя, два месеца и половина след началото, космите са 30-40.

Ами такава тройна кутийка си бях взела, може да пробвам пак по твоя начин

# 564
Да, три са в кутията, маже се всяка вечер, 3 месеца. Ако някъде имаш по-сериозно оредяване, може и Алпикорт Ф да пробваш, за да запълни малко.

# 565
А мен най ме кефи приказката , че било нормално на ден по сто косъма да падат... Който я е измислил тая глупост знае ли колко са сто косъма? То така за месец ще оплешевееш..

# 566
Ами те 100 падат, но, ако косъмът и скалпа са здрави, изникват нови косми, така че няма проблем. Затова и при косопад или съмнение за такъв се броят, приблизително разбира се, колко косъма падат, както и дали има наличие на новопокарали косми.

# 567
  • София
Ами те 100 падат, но, ако косъмът и скалпа са здрави, изникват нови косми, така че няма проблем. Затова и при косопад или съмнение за такъв се броят, приблизително разбира се, колко косъма падат, както и дали има наличие на новопокарали косми.
А това,че независимо от силния косопад,расте нова коса,значи ли, че косопадът е нормално явление?И не трябва терапия newsm78 Преди бременността страдах от силен косопад,за който не се откри причина,но паралелно с това растеше и нова коса.Въпреки всичко,за да порасне,й трябва доста време.Сега след раждането пак ме налегна косопадът ooooh!

# 568
Зависи какво се разбира под силен косопад. Косата си има цикли на обновяване и понякога наистина въпреки силния косопад, не е оставаме без коса.

# 569
Малко информция за циклите на живота на косата.Моята коса тази година падаше много,предишни години не е било така.Започнах да пия витамини за коса,правя маски с кокос и листа от къри,взех си 2 апмули за косопад и така след 1 месец ползване на всичко това косопада спря.
Скрит текст:
ЦИКЪЛ НА ЖИВОТ НА КОСАТА
120 000 до 50 000 косми съставляват окосмената част на главата – косата. Косата ни се обновява спонтанно и естествено по време на целия ни живот. Всеки косъм, независимо от другите косми, расте, умира и пада, после друг израства на негово място, като този цикъл продължава около 3 години при мъжете, и 4 до 7 години при жените.

В продължение на живота ни, косата ни расте, пада и пак расте. Но през годините, фоликулите на космите се променят поради различни фактори: възраст, промени в хормоните, оксидативен стрес, хранене, замърсяване на околкната среда….. Те започват да произвеждат все по-тънки косми, докато в един момент функцията им изобщо спира, което води до оредяване на космената покривка.

Три фази на живота на косата
cycle_cheveux
Растежа на косата не е продължителен, но се случва в три последователни фази :

– Анагенна фаза, която продължава от 3 до 7 години в зависимост от пола, по време на която косъмът нараства редовно с около 0.3 мм на ден ( около 1 см на месец). Тогава коренът на косъма е дълбоко в дермата. Той е издут и запълва космения фоликул. Нови кераноцити се произвеждат в матрицата и нараствайки избутват старите навън, като по този начин косъмът се удължава.

– Катагенна фаза, която продължава от 3 до 4 седмици, и по време на която кератиноцитите на космената луковица (булба) дегенерира и косъмът спира растежа си. Луковицата намалява и изгубва обема си, като се изкачва бавно към повърхността на окосмената кожа и прекъсва връзката си папилата на кожата: това води до умъртвявне на косъма.

– Телогенна фаза, която продължава от 3 до 4 месеца: косъмът пада естествено при триене, при сресване и при натиска на новообразуващия се корен в кожата. След това настъпва латентен период, по време на който не се случва нищо, и така до началото на новия цикъл.
Въпреки тези различни фази за всичките ни косми, косата ни не губи гъстота, тя остава постоянна (извън случаите на патология). Това се обяснява, с независимостта на различните цикли за всеки косъм : всички косми не падат в едно и също време.

Във всяко време, около 90% от косата ни е в анагенна фаза: така загубата на около стотина косми на ден остава незабелязана.

При някои патологични случаи , пропорцията на космите в телогенна фаза може да се увеличи до 30%, и тогава се забелязва загуба на гъстотата на косата.
Цикълът на косата варира различно при различните хора, тъй като се влияе от множество фактори:

– Възраст: в периода на детството, процента на космите в анагенна фаза е в своя максимум, после бавно намалява във възрастта на пубертета.

– Етнически произход: азиатците, чернокожите и кавказците нямат еднакъв цикъл на растеж на косата. Анагенната фаза, например е по-дълговременна при индивиди сазиатски произход.

– Пол: анагенната фаза трае по-дълго при жените, отколкото при мъжете: това обяснява защо на жените косите са по-дълги.

– Мъжки хормони (андрогени) : Те имат силно влияние върху цикъла на растеж на косата, и могат много да го засилят. Косменият фоликул бързо достига до момента на възпроизводство, това води до трайна смърт на косъма.

– Сзони: Космите в телогенна фаза са по-многобройни през пролетта и есента. Нормално е да виждаме,че ни падат повече косми по вреемто на тези периоди.

– Хранене: някои степени на недохранване могат да скъсят и даже да преустановят растежа на косата. Протеините, витамините, минералните соли и основните мазнини са неотменно условие за доброто здраве на косата.

Общи условия

Активация на акаунт