Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 41

• 73 235
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
Стискам палци и аз за Шакира. Hug

Последна редакция: пн, 29 фев 2016, 17:10 от Гърне без похлупак

# 16
запис и от мен

# 17
Прекрасни сте! Благодаря ви много, момичета!  Hug Hug HugДано Господ е с нас! Praynig Praynig Praynig

# 18
Шакира и аз ти стискам палци!!! Чакам с нетърпение скоро да се похвалиш!!! Simple Smile

Дали имате опит с прием на хранителната добавка със Селен? Уж се препоръчва при Хашимото. Има ли смисъл да се пие? Аз го пих 1н месец и после спрях....

Бях мярнала някъде и за оксибор форте (ако не греша... беше някакво форте... Simple Smile ) Също с много добри резултати.

Аз имах операция на ЩЖ в началото на Окт 2015 и премахнат възел от 3 см от ляв лов, другата тъкан беше здрава ехографски, но опериращия каза, че долу в десен лоб имало малко Хашимото. При мен възелът беше със структура на Хашимото, уж другата тъкан здрава, антителата бяха паднали двойно след операцията....

Но сега имам някакви странни усещания, пия си Л-тироксина, но жлезата сега е уголемена. След операцията си беше с нормални размери. Последните ми изследвания бяха в началото на Дек 2015. Да взема пак да пусна всичко: TSH; FT3; FT4; MAT; TAT?

И в другата тема ще питам ....

# 19
Благодаря за новата тема  bouquet

# 20
Мерси за темата Мереленда!
Гърне, кога ще правиш изследванията, пиши после какво е излязло.

# 21
Гърне, кога ще правиш изследванията, пиши после какво е излязло.

Разбира се, задължително ще пиша. bouquet

# 22
Благодаря за темата! Шакира имаш стиснати палци и от мен!

# 23
Merelenda, благодаря за темата bouquet

Шакира, стискам палци Hug

# 24
Здравейте,аз имам Хашимото от няколко месеца,което се намира в еутиреоидно състояние,Тсх3,6;мтат175,мат >600, с назначен Селен ,Омега3,магнезии,отделно прополис тинктура;  мед,лимон,джинджифил. Обаче въпреки това ми е сгушено,може би защото се лекувам от месец и малко.Отделно за година отслабнах от94 до 78,като първите 7 бяха целенасочено,а от  там нататък от стрес и много мислене .

# 25
Момичета, стискайте палци! 10ден след трансфер. Преди трансфер ТСХ 1.46. АнтиТПО - норма. АнтиТГ - 127 при норма 115. Вливах Имуноглобулин 7дни преди трансфер заради завишени НК клетки. В момента съм само на Зарзио. И се моля Господ да се смили. Защо не ми изписаха Медрол...така и не ми каза Стаменов, а така ме е страх от антителата..Бъдете с мен само за секунда! Дано в тази секунда Господ се сети за мен, толкова му се моля Praynig
Извинете за депресиращия пост. Но откакто открих негово Величество Хашимото и имам само проблеми. Извинявайте! Явно е от хормоните

Успех

# 26
Здравейте отново, момичета!
Излязоха и моите резултати, моля за малко помощ с тълкуванието. bouquet
Както бях споменала, лекарят ми назначи за изследване доста неща.

Биохимията и половите хормони са в норма. box

Ще копирам директно останалите показатели, че са по-важни в случая (моите стойности са с удебеления шрифт, а в дясно от тях, в скобите - референтните стойности за всеки показател; с червен цвят съм обозначила показателите, които при мен са извън норма):

FT3 – pmol/l – 5.49 – (2.8 - 7.10)
FT4 – pmol/l – 14.42 – (12.0 - 22.0)
TSH – μIU/ml – 6.99 – (0.27 - 4.2)

TAT /A-TG/ – IU/ml – 11 – (0 - 115.0)
MAT /A-TPO/ – IU/ml – 291 – (0 - 34.0)
TRAb – U/l – 1.5 – (0 - 1.75)

ОГТТ
Глюкоза 0 мин. – mmol/l – 5.1 – (3.5 - 6.1)
Глюкоза 60 мин. – mmol/l – 7.8
Глюкоза 120 мин. – mmo/l – 4.3 – (3.5 - 7.8 )

Инсулин 0 мин. – μIU/ml – 18 – (3.0 - 25.0)
Инсулин 60 мин. – μIU/ml – 133
Инсулин 120 мин. – μIU/ml – 32 – (3.0 - 25.0)

Наясно съм, че имам Хашимото, но ме интересува какво означава фактът, че някои от хормоните са в норма, а други - не?
При положение че глюкозата е в норма, но инсулинът на 120-тата мин. не е (макар да не надскача с много референтните граници, по мое мнение), това означава ли, че страдам от т.нар. инсулинова резистентност?
Ох, нищо не разбирам, какво точно индикират тези резултати? newsm78
Моля, който може да изкаже компетентно мнение, нека се включи! Благодаря! Heart Eyes

# 27
  • София
Гърне без похлупак, позволявам си да коментирам резултатите от ОГТТ , защото имам личен опит доста вече  Laughing
Инсулин 0 мин. – μIU/ml – 18 – (3.0 - 25.0)
Инсулин 60 мин. – μIU/ml – 133
Инсулин 120 мин. – μIU/ml – 32 – (3.0 - 25.0)
Инсулинът ти е много висок на 0мин, здравите хора имат максимум до 6.5! Не говорим за диабет тук, а за понижена чувствителност към инсулина /ИР -инсулинова резистентност, хиперинсулинемия/
Гадно нещо е, още му казват преддиабет, но се контролира! Обикновено момичета с проблеми с ЩЖ, СПКЯ или висок пролактин го имат и това. Пие се метформинов препарат /глюкофаж, метфогама,сиофор/
повече движение, яко ограничение на бързите въглехидрати!
Хубаво е,че на 120мин инсулинът  е паднал стабилно надолу, но на гладно е доста.
Захарта ти е наред, ХОМА индекс ти се получава 4,17, прието е да е до 2, другото се води в риск.
Разговаряй с ендокринолога си, не искам да те плаша, просто е хубаво да вземеш мерки.

Поздрави!

# 28
Serenity__bg, благодаря, че се включи по моето питане. Hug

Изобщо не ме плашиш, до известна степен съм запозната с информацията, която ми поднесе, а и имайки предвид ужасния ми хранителен и двигателен режим последните 5 г., очаквах, че може да съм си докарала инсулинова резистентност, за която така или иначе попрочетох последните седмици.

По отношение на инсулина обаче след твоя пост се чувствам малко объркана. newsm78 Пишеш, че 18 е много висока стойност за 0 мин., но референтните граници 3.0 - 25.0 принципно не служат ли, именно за да очертаят допустимите нива, т.е. границите, в които показателят се счита за спадащ към нормата? Или аз не тълкувам добре понятието "референтни стойности"? Питам, понеже в самата бланка този показател не е ограден с правоъгълниче, както са другите ми показатели, които са извън нормата.

# 29
  • София
По някаква малоумна причина реф стойности на всички лаборатории са такива, еднакви за инсулин изследван на 0,60,120мин.  Затова се смята и Хома индекс /захар умножена по инсулин на гладно, разделена на 22/ над 4 говори за категорична ИР, под 2 е супер, между 2 и 4 е рискова група, може да има налице ИР. Аз започнах със нулеви стойности на инсулина 19, сега е някъде към 14. Но когато не пиех метформин си изпадах в хипогликемични кризи и беше много зле положението.......
Иначе всеки ендокринолог, дори и смотаните такива /има ги много за съжаление/ са наясно с тъпите референти на лабораториите. Ако искаш може да почетеш темата за Хиперинсулинемията, много сме изписали там. Заболяването се комбинира много често я с Хашимото, я със СПКЯ или пък с всичко наведнъж /като при мен/
Друго важно нещо - не прави повече обременяване с глюкоза, минимум година, защото много товари панкреаса и е изключително противопоказателно при нас, все пак целта е да не станем диабетици, нали така Simple Smile   
Иначе е добре,че си се запознала донякъде с ИР, не е страшно, но трябва сериозно отношение.
Както всички целим да свалим ТСХ, така трябва и инсулина да е под 10!

Общи условия

Активация на акаунт