ВТОРИ клас - 6 тема

• 61 863
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
  • София
За преспиване - не съм мислила, не е питал. Но гости си е канил и е ходил, без да познавам прекалено добре родителите. Сега живеем със свекър ми и верояно извесно време, докато се нагодим няма да каним никакви гости. Наши приятели също.

Много харесвам Хисаря и цитираните хотели са доста прилични. Поне последно, като съм ходила там. На децата със сигурност ще им хареса.
Нашите нямат такава екстра "зелено училище". През април ще имат еднодневна екскузия до Цари Мали град. Ще минат и през ферма за щрауси. Последното хич нямам идея защо им е.

Днес гледахме Зоотрополис. От нова година насам, все изпускаме част от филмите.

Последна редакция: нд, 27 мар 2016, 19:36 от mmm_

# 346
  • София
По принцип и аз мисля като вас. Проблемът е че тя наистина го иска от доста време.

Децата се канят, играят преди сън, правят си забавни игри в стаята, споделят си тайни, и на закуска коментират как и какво преди другото дете да си тръгне.

Катя, място имаме и легла има и всичко. Просто не искаме ние и двамата да поемем отговорност за дете през цялата нощ, както и не искам и моето дете да се кани след това.
Но това, което искам аз, не е това, което иска и тя..

Нещо не се сещам за такова нещо, дето може да се каже преди лягане, но не и 10 минути по-рано.  Mr. Green
Е, поне не и на 8 години. Mr. Green

# 347
  • София
Не пускам /спи единствено в баба си/ и не приемам деца в нас. Не обичам гости и ако някой иска да се виждаме, то това става навън някъде.
Това и за мен се отнася. Гости обичам, но без преспиване.

Кати, относно спането, то е част от забавлението на децата. Те сумати време си говорят, заспиват по никое време. Simple Smile
Контес, аз също не познавам много децата, също и родителите, последните не ги и засичам често.

Хм. Имаме приятели - моя съученичка, всъщност - с които си ходим на гости с цел да играят децата - събота вечер. Обикновено си тръгваме - или пък те си тръгват, според чийто ред е - в диапазона 12 - 3 часа. По-късно от това не виждам накъде. И не се налага никой никъде да преспива - извън собственото си легло или, най-много, в колата.

Не бих имала против някой да си обере детето по това време - ако не сме семейни приятели - или напротив, аз да си го обера в тези часове. И не виждам какво толкова ще се изтърве от това, че всеки ще си спи по койките - собствените.

# 348
Кате, не знам. И ние сме стояли с приятелки по цели нощи да си бъбрим, но в Б-я е друго, а и живеехме в един вход и беше различно.

Те децата си ходят към 4-5 часа и до 9 има време за игра. Правят си палатки, играят игри, пишат си в журналите и бърборят. Дори и книга за идеи за sleepovers игри и тематични партита си купи с нейните си пари от уч. базар на книгата. И не иска една ,а две приятелки наведнъж.

По принцип съм доста строг родител и не малко неща  отказвам, но това не ми се струва нещо лошо или глупаво, разбирам нуждата от общуване извън ригидната уч. среда, но не ми се иска да бъде канена и тя след това, защото не познавам хората, както и децата.

Предложих да дойдат на игрови ден у нас и на РД и засега сме добре с това, но виждам как чете книгите си, търси и приготвя игри и шаблони за журнала си за двете си приятелки и знам,че го желае, дори и да не казва нищо.

И не смятам , че е редно да кани, а да отказва покана и засега само казвам,че ще изчакаме да поотрасне малко, но ми е чоглаво, че може би не постъпвам съвсем правилно.

# 349
  • София

Съжалявам, но за мен има само няколко причини да останеш някъде цяла нощ.

1) НГ, купон до сутринта
1) (в по-ранна възраст) - планира се групово измъкване от дома с цел посещаване на нощен купон (и това съм правила, но все пак на 14, не на 8. И не беше най-умното нещо, което сме правили - и двете така го оценявахме, още тогава.)
3) оставане при мъж
4) работа през цялата нощ или по-голямата й част.

Нито едно от тези не е приложимо на 8.

# 350
Катя, разбирам аргументацията ти. Благодаря.

Но тук това е нормално. Все едно да ти обясня колко не виждам смисъл в баловете за завършване на ДГ или 1ви клас, в очакването  за даването на пари в детската градина за ремонт/телевизор и прочие в стаите.
Просто тези неща са нещо познато, установено за държавата и всеки волно или неволно ги спазва, нали?

Така е и с тукашните преспивания с приятелка. Не са задължителни, но са познати, очаквани събития за децата и са част от съзряването. И аз не знам как да го обясня.

Ще отлагам докато мога и предлагам алетарнативи за сега и дотам. След 5-6 години няма и ме пита даже Sad

# 351
  • София

От всичките тези неща са ми познати само баловете - но за завършване на гимназия, не на 1ви клас. Тържества има в края на всяка година в ДГ... А пари сме давали само за играчки и книжки - както и аз просто съм купувала играчки и книжки за градината. Вярно, грижата за тези неща си е част от нашата култура... Тържествата не се правят понеже има смисъл в тях, а понеже носят удоволствие на децата и на родителите, и на бабите, и на дядовците, и на възпитателите.
А преспиванията на малки деца в чужди домове просто не са част от нашата култура - права си, няма как да го възприема по друг начин освен като просто нещо странно, ненужно, излишно и, ами,  чуждо...

# 352
Аз пък приемам чужди деца в дома си Simple Smile Дребен има две приятелки още от ДГ, сега са и в един клас. Познаваме се със семействата от 5 години и за мен не е проблем децата им да спят у нас. Много се забавляват и много се вълнуват, когато ги поканим. Играят цял ден, обръщат всичко нагоре с краката, после си шушукат и се кикотят до среднощ. Голям кеф (за тях Wink).

Обаче. Аз не съм я пускала да спи другаде, освен у баби/братовчеди. Приятелките й, които преспиват у нас, имат по-големи братя, с които делят една стая и не е удобно.

Като дете аз също съм гостувала на приятелки с преспиване, както и сме приемали такива, та не ми е нито странно, нито чуждо.

# 353

И тук е прието.
Покрай големия ми син съм запозната и преспиването въобще не е нещо необичайно. Е, не всеки ден, дори не всяка седмица. Най- често ваканциите се случва. Просто в темата явно са се събрали повече хора, които не харесват или не практикуват.

# 354
  • Варна
И аз съм за! Имам сестра и винаги съм си имала компания, но за моята щерка е истинско събитие, когато някоя от приятелките й остане да спи у дома. Но пък имаме късмет най-добрите й приятелки да живеят в същата кооперация Wink Иначе и тя е преспивала по комшийски. Нямам нищо против, защото познавам хората отлично, но ако става дума за почти непознато за мен семейство, не съм убедена, че и тя самата би искала. Има си приятелки и в училище, но не е поискала да спи или да покани за нощуване у дома някоя от тях. Само тези, с които са израсли заедно и с родителите се познаваме. Ако иска да покани съученичка, първо бих поканила цялото семейство на едно гости - хем и хората да са спокойни къде си оставят детето, хем и аз да преценя за себе си.

# 355
  • София
Просто не искаме ние и двамата да поемем отговорност за дете през цялата нощ, както и не искам и моето дете да се кани след това.
Е, в крайна сметка, има телефони, коли, таксита... Не сте в гората, винаги можете да се свържете с другите родители, ако се случи нещо.

На мен ми допада идеята за преспиване, но като бях дете не беше на мода, а и родителите ми не бяха много ларж в това отношение (понякога се ужасявам колко приличам на тях) Особено за деца, които нямат брат или сестра е голямо приключение.

Според мен за момичета преспиването е супер преживяване - те имат голяма нужда да говорят, а и забавленията им в тази възраст като че ли са маааалко по-кротки.
Аз с две момчета - едва ли някой ще ги покани, а и напоследък се улавям, че въобще не искам гости с деца - винаги има нещо счупено след като си тръгнат. А двуетажното легло е магнит за дивотиите просто.
За момчета - на открито и в оградено място, и да търчат часове наред. А за родителите - бар  Whistling

Edit: Хареса ми идеята на Dive да се покани първо цялото семейство.

# 356
Особено за деца, които нямат брат или сестра е голямо приключение.

Това ми е основният мотив да се нагърбвам с организацията на подобни събития вкъщи.

Узи, и момичетата не са лесни. Последният път бяха три вкъщи и им се вързах на акъла да правим сладки с фондан. Още има зелени петна по стената  Crazy

# 357
  • Sofia
и момичетата не са лесни. Последният път бяха три вкъщи и им се вързах на акъла да правим сладки с фондан. Още има зелени петна по стената  Crazy
Тепърва предстои да станат по-диви и от момчетата. Mr. Green

# 358
  • Варна
Хахаха, Рони, и аз в отбора на лудите готвачки с деца Simple Smile))) Правила съм с детска компания  (2 или 3 броя девойки между 6 и 8г): пица, пицаница, кекс с шоколадова глазура (най-големия ми ужас, но мина добре), коледни сладки с украса и локумки. Сега ме врънкат за сладолед по тяхна рецепта ooooh! и доколкото се познавам.... ще ме навият Embarassed

# 359
Контеса, може да ги поканиш няколко пъти само да играят и така че видиш родителите и децата.
Аз не разбирам драмата, но може би в друга страна с друг манталитет е по-различно.

Аз обичам деца вкъщи. Гости не толкова:) До среднощните часове пък хич.
Така най-лесно се опознават приятелите. За по-късно си мисля, че може да е полезно да се събират пред очите ми, отколкото на други места.

Общи условия

Активация на акаунт